5 LAGU SERAM MENYERU MAKHLUK HALUS TIDAK DI GALAKKAN UNTUK DI NYANYIKAN

21.2.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

5 LAGU SERAM MENYERU MAKHLUK HALUS TIDAK DI GALAKKAN UNTUK DI NYANYIKAN.  Bukan sesuatu yang pelik sangat la kalau ada lagu2 di gunakan untuk menyeru makhluk2 halus ni.. Tu perkara yang sejak zaman dahulu kala lagi ada. Sebab tu kadang2 bila kita dengar orang baca mentera2 yang berunsur syirik & khurafat ni macam ada melodi.. Bukan je manusia, hantu pun boleh boleh terpukau juga ok dengan lagu. hahahaha.. Jadi tak pelik perkara tu ada kaitan dengan makhluk halus.


Dulu pernah terbaca satu lagu yang di katakan di nyanyikan oleh seorang penyanyi Indonesia yang dah meninggal dunia. Kononnya lagu tu di rakaman selepas di mati & rakaman tu di temui di tempat dia mati tu. Lagu tu memang agak menyeramkan sebab aku pernah dengar. lagu tu menceritakan pasal satu pontianak.. Akhir lagu tu ada suara penyanyi tu ketawa mengilai ngilai. Tu salah satu lagu yang menyeramkan pernah aku dengar. Tak tau la cerita penyanyi yang dah mati tu nyanyi betul ke tidak.. Saja je aku share nak bagi ada mood seram katanya. ahahaha

Jadi untuk lebih menaikkan mood seram meh la kita tengok carta lagu2 seram. Antara lagu lain yang di kaitkan dengan lagi menyeru syaitan atau hantu ni adalah..

Lingsir Wengi

Menurut kepercayaan sesetengah orang jawa, jika lagu ni di nyanyikan maka tunggu je la satgi Kuntilanak (Pontianak) akan datang kepada hangpa. Lagu ni juga di katakan di nyanyikan sejak turun temurun oleh orang2 jawa tapi tak ada siapa tahu siapa komposer (pencipta) lagu ni. Tak payah teka Aidit Alfian la.. Memang bukan dia. Aidit Alfiat antara lagu popular dia Kalis Rindu yang penyanyi Elyana nyanyi tu. Walaupun di kaitkan dengan perkara mistik tapi lagu ni banyak je korang boleh cari kat internet. Malah boleh download lagi.. Kalau ada nak try test power boleh la dengar & hafal kemudian nyanyi tengah2 malam. Untung datang pontianak boleh paku kemudian buat bini hahahahaha

Asereje Las Ketchup

Lagu ni pernah popular dulu. Tak kira kecik besar tua muda gemuk kurus.. Semua tahu lagu ni. Menjadi siulan muda mudi termasuk kanak kanak. Sebab lagu dia sangat catchy.. Kalau dengar mesti rasa nak hentak2 kaki hahahah... Lagu ni di katakan lagu puja setan (syaitan). Menurut info tak berapa sahih aku baca.. Lirik lagu ni kalau di terjemah dalam bahasa  Amerika Selatan & sepanyol.. ada lirik yang menyebut nama iblis. Kononnnya sapa nyanyi lagu ni akan di dekati Iblis.. Masalahnya tak nyanyi pun ramai dah manusia macam iblis jugak hahahahaha.

Malam Satu Suro

Malam satu Suro ni kalau ikut kalendar jawa.. kira macam tahun baru la. Mereka akan raikan tahun baru jawa ni selepas Maghrib sebab depa percaya hari bermula selepas matahari terbenam bukan tengah malam macam kita ni. Kita masuk pukul 12.01 minit tengah malam dah bertukar tarikh kan. Orang jawa percaya satu suro ni adalah hari keramat. Sebab tu la lagu malam satu suro di anggap mistik & boleh memanggil makhluk halus.

Nina Bobo

Ni bukan bobo si sotong yang buat video miming lagu Sayang tu yer... Jangan salah faham pulak OK! Kalau bobo made in Malaysia tu tak seram tapi gedik je lebih ahahaha. Cuma jadi seram kalau sapa terbuat bini je. hahahaha.  Ni kira macam lagu rakyat Indonesia la.. Hampir semua parents kat sana pernah nyanyikan lagu Nina Bobo ni kepada anak anak mereka. Lagu ni kisahnya bermula.. kononnya selalu di nyanyikan seorang ibu kepada anaknya yang berketurunan Indonesia - Belanda yang bernama Helenina Mustika yang susah nak tidur. Lagu ni di ciptakan oleh ibunya sendiri. Alkisahnya budak ni dah terbiasa di dodoi dengan lagu ni sebelum tidur maka setiap kali nak tidur dia kena dengar lagu ni. Budak ni mengidap penyakit kronik. So bagi menghiburkan anaknya.. si ibu menanyikan lagu Nina Bobo ni.Dijadikan kisah sedih.. si anak meninggal dunia. Tapi selepas di meninggal dunia si ibu sering dengar anaknya menangis minta di dodoikan dengan lagu tu.. Maka setiap malam si ibu akan menyanyikan lagu Nina Bobo walau anaknya dah meninggal dunia.

Malam Jelangkung

Lagu Malam Jelangkung ni di nyanyikan bila bermain sebuah permainan yang memanggil roh. Alah maybe lebih kurang macam permainan spirit of the coin tu la kot. Peralatan permainan ni menggunakan patung kayu, kertas dan pensil. Nak main permainan tu kena nyanyi lagu tu dulu. Mungkin berfungsi sebagai mentera untuk menyeru roh la kot. Tak tau la samada permainan ni betul2 boleh panggil roh.. Tapi mana ada roh orang mati balik ke dunia ye dak. Kalau yang datang tu dah tentu jin & syaitan jer. Permainan ni agak popular di Indonesia.

Kebanyakkan lagu - lagu menyeru hantu ni adalah dari negara Indonesia. Maka dengan ini Indonesia menjuari kategori lagu seram paling popular. Tahniah kepada komposer lagu2 tersebut yang tak tau ntah siapa. Walaupun lagu depa popular tapi kesian tak dapat royalti. hehehehe.

Moral of the story.. Kalau lagu2 yang ada unsur2 menyeru jin & syaitan memang tidak di galakkan di nyanyikan takut rosak akidah pulak walau sekadar suka suka pun. Alahai banyak lagi kot lagu yang best2 kau boleh nyanyi.. Takde sangat lagu nak nyanyi.. nyanyi ke lagu selimut putih. Insya Allah bukan takat seram maybe anda menggigil ketakutan & terus Insaf tak berani tinggal solat lagi. hehehehe

3 comments:

  1. aselehe hah lehe, lehe, lehe

    ReplyDelete
  2. hahaha
    indon mmg terkenal dgn kisah2 seram ni kan ...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *