ANTARA RAHSIA KEJAYAAN WAK DOYOK ADALAH TAK LANGGAN SIARAN TV BERBAYAR

4.2.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

ANTARA RAHSIA KEJAYAAN WAK DOYOK ADALAH TAK LANGGAN SIARAN TV BERBAYAR. Wak Doyok.. dia bukan penyanyi, bukan pelakon.. Tetiba masuk dalam industri hiburan dia jadi terkenal dengan imej hipster yang berjambang, bermisai tebal & lentik tu. Yang pernah aku baca dulu dia di kenali kat media sosial sebagai seorang yang suka berfesyen. Dia mula di kenali kat Instagram bila dia selalu upload gambar2 dia dengan fesyen hispter dia. Yang tu la aku tau serba sedikit pasal Wak Doyok. Nak kata die hard fan wak doyok sangat pun tidak la.. Cuma memang enjoy tengok telatah dia dalam rancangan ke korea ke kita.. ke jepun.. bla.. bla... Sebab dia jenis bersahaja


Wak Doyok ni walau nampak seorang lelaki dalam kategori Metroseksual.. Sentiasa bergaya & trendy... Hidup dengan gaya mewah bagai & di kenali ramai.. Tapi boleh nampak sikap dia tu nampak sangat low profile yang takde la nampak berlagak atau sombong dengan apa dia ada sekarang. Dia still dengan sikap bersahaja yang kita rasa macam... Wak Doyok ni seorang yang slumber. 


Sebab sikap yang sederhana tu aku rasa dia seorang yang mudah di dampingi. Jenis orang yang maybe tak memilih sangat dengan golongan mana dia nak bergaul. Tu pandangan kasar aku la.. Sebab aku pun tak pernah kenal wak doyok secara dekat kan.. hehehehe

Di sebalik kejayaan Wak Doyok hari ni.. Bukan sekadar dia berusaha memperkenalkan diri dia sehingga menjadi seorang public figure yang berpengaruh.. Ada perkara perkara dia amalkan yang mungkin menjadi punca kejayaan dia selama ni. Wak Doyok ada berkongsi tips & amalan yang dia buat. Antaranya...

1.Solat 5 waktu jangan tinggal dan tahjud
2.Simpan 10% dari gaji.
3.Jangan memilih kerja.
4.Tak perlu buat pembiayaan beribadi.
5.Bina tabung berwarna.
6.Cari pendapatan kedua.
7.Jangan impikan "Wedding of the year"
8.Rancang beli rumah pertama di usia yang muda.
9.Mulaka melabur - Buka buku ASB ataupon tabung Haji.
10.Bersedekah sekadar yang mampu.
11.Bayar hutang PTPTN.
12.Naik motor / kenderaan awam.
13.Tak perlu melanggan siaran berbayar.
14.Banyakkan membaca buku pengurusan kewangan dan hartanah.
15.Ingat jasa ibu bapa.
16.Tak perlu jadi pengumpul kasut / bag tangan.

17.Mulakan membina tabung deposit rumah.
18.Jangan sering tukar Telefon Pintar.
19.Bawak bekal makanan dari rumah.
20.Fikir dua kali sebelom membeli barang yang mahal.
21.Tangguhkan beli kereta import mewah.
22.Jangan malas.
23.Berhenti membeli/hisap rokok
24.Buat pembayaran sistem potangan gaji Automatik bank untuk simpanan.
25.Berpuasa isnin dan khamis.
26.Berdoa agar semua berjalan lancar dan barokah.

Tapi aku paling tertarik dengan Tak langgan siaran TV berbayar. Hahahaha.. Mungkin bab ni kami mempunyai pendapat yang sama iatu takde pekdahnya nak bayar yuran langganan untuk siaran TV kemudian dok merungut dengan perkhidmatan depa yang macam sampah. Tengok je la apa siaran yang ada tu.. Walau tak semua siaran dapat tengok & banyak channel yang polkadot. Tapi tu cara aku la.. Orang lain, lain caranya. Mungkin sekarang ni aku tak rasa benda tu satu keperluan.. Akan datang tetiba aku jadi penonton rancangan TV tegar & rasa perlu langgan siaran berbayar.. Tak tahu la kan. Manusia ni sifatnya boleh berubah ubah kan. hehehehe

Moral of the story.. Kalau jenis yang mewarisi kekayaan dari keluarga mungkin cara dia berjaya tak sama dengan orang yang bermula dari hidup susah & berusaha untuk mengubah hidup dia. Orang2 macam ni selalunya memang mengamalkan tips berjimat cermat & menabung. So, pada yang rasa nak kaya tu tak payah dok berdoa kat wall FB sangat la tapi seinci pun tak pernah mula untuk melangkah.

2 comments:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *