ANTARA TAJUK DRAMA PALING BOSAN.. SUAMIKU PALING SWEET

13.2.17 Suria Lekatlekit 4 Comments

ANTARA TAJUK DRAMA PALING BOSAN.. SUAMIKU PALING SWEET. Selepas drama Biar aku jadi penunggu kat slot akasia TV3 berakhir di gantikan dengan drama adaptasi novel suami ku paling sweet. Masa drama Biar aku jadi penunggu tu.. Aku tertarik nak menonton pertama sebab tajuk dia. Bagi aku tajuk2 drama macam tu masih menarik & buat aku rasa nak menonton ceritanya.. Yang kedua sebab Ashraff Muslim.. Hahaha aku suka dengan Ashraff muslim walau watak dalam Drama Biar aku jadi penunggu tu aku rasa kurang sesuai dengan dia. Imej & cara dia terlalu lembut (bukan pondan ok) untuk pegang watak lelaki macam tu hahahaha. Minat pun tak semestinya kita kena suka & puji je ok!


Aku sebenarnya tak tengok pun drama Suami ku paling sweet tu sebabnya tajuk lahai.. Bosan sungguh. Tajuk2 drama hipster macam tu memang bukan taste aku sangat. Aku tetap juga suka tajuk2 drama yang berat sebab selalunya drama2 macam tu sangat menarik jalan cerita & banyak pengisian dalam cerita tu. Babak2 bermain dengan emosi yang boleh  buat kita sampai ke hati.. So, bila menonton drama2 macam tu aku rasa lebih 'Feel' & drama macam tu aku rasa lebih ada jiwa dari drama2 adaptasi novel dengan tajuk2 ala2 korean drama macam Suami ku paling sweet. Sumpah.. tak best langsung. Rasa tak berapa lalu nak layan... Baik tengok keluang man je kat TV9 sebab sama time tayangan dia dengan drama tu hahahaha

Tak tau la sampai bila trend tajuk novel & drama cinta melayu macam ni akan berakhir. serius muak tau walau hanya dengar & baca tajuk... Tiada nilai2 seni dalam karya tersebut. Satgi ada pulak yang dok compare.. Konon lekatlekit ni tulis pun santai lepas tu nak kondem tajuk drama & novel camtu pulak. Jangan la compare dengan penulisan blog.. Blog memang ramai yang suka baca cara santai macam sembang kat kedai mamak... nak2 lagi macam blog aku ni. Kalau tulis macam buku teks sastera hangpa ingat orang nak baca ka? So, tarikkan tu tak sama ok!

Jadi please.. jangan la buat tajuk2 drama ala2 korean drama macam tu. Boleh jer buat tajuk drama yang ada sense of humor & santai2 macam drama Mak Cun.. Tajuk2 macam tu still attractive aku nak tonton sebab masih nampak identiti drama melayu yang bukan tiru konsep drama luar. Kalau setakat suami ku paling sweet.. serius memang nampak identiti tajuk drama korea ok! Nampak sangat penulis dia tak ada identiti hahaha.. ni kira penulisan copy idea je. Kebanyakkan drama atau novel2 macam tu.. Jalan cerita lebih kurang sama. Boring ok!

Dari sinopsis yang aku baca pasal drama Suamiku paling sweet ni.. kisahnya pasal seorang graduan universiti yang terpaksa & di paksa jadi pengasuh sementara seorang kanak kanak. Kanak2 tersebut cucu kepada kawan mak dia. Sebab pengasuh2 sebelum ni tak ada yang mampu bertahan dengan perangai nakal budak tu. Dia terima jugak la sebab dia fikir untuk sementara ja. Masa dia jadi pengasuh tu la bertemu dengan hero dalam drama ni. Kononnya sebab masing2 jenis keras kepala maka agak kecoh keadaan.

Tup tup.. nak di jadikan cerita mak bapak si budak kecik tu pulak meninggal dunia dalam satu kemalangan. Sebab tiada mak ayah budak tu dah tak ada.. dia menumpang kasih dengan bapak sedara dia yang muda lagi hensem (hero dalam drama tu). Hero tu pun sayang anak buah dia pun macam anak sendiri. Disitulah bermula kisah antara hero & heroin. Bila si hero bertemu dengan pengasuh budak tu merangkap heroin dalam drama ni.. hati dia sering berdebar debar. Konon sign cinta sedang berputik tapi masing2 macam bengong dengan tanda debaran tu.. depa buat tak layan je perasaan masing masing sehingga berlaku satu peristiwa yang mengubah kehidupan mereka.

Si heroin kena paksa kawen dengan hero dalam usia yang muda. maka dalam usia macam tu di paksa kawen memberontak sikit la dia. Jadi emosi dia sedikit terganggu. macam macam perasaan muncul dalam diri dia.. terkejut marah benci meluat semua ada la. Biasa la kena kawen paksa kan.. Sapa suka kena paksa ye dak?? Nak2 lagi dalam keadaan yang dia sendiri tak bersedia nak pikul tanggungjawab seorang ibu kepada anak buah si hero tu. Dia syak dia kena perangkap dengan si hero sebab nak bersama dia.

Sampai satu tahap dia memberontak sehingga sanggup tinggal suami dia dan anak buah suami dia tu. Walaupun si suami ni sedih dengan perangai bini dia tu tapi dia faham perasaan bini dia yang di paksa kawen dalam keadaan dia tak bersedia macam tu. So, dia berusaha la pujuk & bagi sedikit ruang untuk si isteri cari ketenangan. Kang dok push2 sangat jadi gila lagi susah nak bela kan.. hahahaha

Dalam drama ni si suami ni memang tak putus asa dok pujuk & akhirnya isteri tu lembut hati & balik la kepangkuan suami & anak buah suami dia tu tapi dengan syarat tak ada sapapun boleh ungkit kisah di sebalik mereka terpaksa berkahwin tu. Aku pun tak tau kenapa depa kena paksa kawen sebab tak tengok pun drama tu. Hangpa nak tau tengok la sendiri yer.. Tapi sebab peristiwa tu di ungkit apa lagi bengang la si bini.. so sekali lagi dia lari dari suami dia walau time tu dia tengah pregnant & terus anggap dia di perangkap sehingga terpaksa berkahwin dengan si suami. Betul ke tidak dia kena perangkap dengan suami dia sendiri.. hangpa tengok la sendiri kalau ada selera nak layan drama Suamiku paling sweet. Sebab aku malas nak tengok suami orang yang sweet2 ni.. satgi takut terasa suami sendiri tak sweet pulak hahahaha.

Tu dari sinopsis drama yang aku baca la.. Aku belum terbuka hati nak menonton drama ni. Tapi kot2 tetiba aku berubah hati.. Rasa sweet pulak drama ni nak layan tak tau la kan. hati manusia ni kan boleh berubah katanya hahahaha

Moral of the story.. Aku sendiri pun tak tau apa moral of the story drama ni sebab tak tengok pun hahahaha.

4 comments:

  1. Amboi makcik...haha...siap.dah tak nak tengok pula.dah..cik akak tak kira..pasang gak tv..lepas tu...layan hp

    ReplyDelete
  2. Aku konpom tak tengok, sebab aku tak suka lakonan Syafiq tu. Satu lagi kalau pelakonnya Pattah, memang aku tak tengok.

    ReplyDelete
  3. aku kompom tak tgk sbb anak aku tgk kartun kat CN lg best tgk kartun yg dok ulang dr lyn drama melayu ... hahahaha

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *