DRAMA NAMAKU BEDAH TAK LAWAK TAPI TERHEGEH HEGEH

16.2.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

DRAMA NAMAKU BEDAH TAK LAWAK TAPI TERHEGEH HEGEH. Sejak dua menjak ni rajin pulak lekatlekit ni dok tengok drama melayu kan.. Sejak siaran TV percuma kat rumah aku ni bagi kerjasama dengan baik boleh la tengok. Kalau siaran dia hilang dari radar sebab tak mampu nak lawan kuali astro punya tarikkan.. Aku tengok TV je la bukan rancangan dalam TV tu hahaha


Tiap2 hari memang aku on je TV.. 8.30 malam tu kadang layan juga drama terbaru Namaku bedah di slot kelakarama TV9 ni. Dok tengok dua tiga kali drama tu serius aku tak rasa ada benda yang lawak walau watak2 dalam drama tu cuba buat komedi. Kebanyakkan yang aku tengok.. adegan adengan terhegeh hegeh.. tergedik gedik.. atau tiga suku yang tak kena pada tempat. Pendek kata.. adegan komedi dalam drama tu serius tak menjadi langsung nak2 lagi dari pelakon2 muda yang memang tak ada bakat semulajadi untuk berlakon komedi ni. Apa ingat semua orang mampu bawa watak2 komedi macam Bell Ngasri tu ke? hahahaha... tetiba Bell Ngasri pulak. Saja la nak bagitau antara pelakon komedi yang terbaik sekarang salah seorang Bell ngasri. Masa budak2 & muda2 dulu berlakon watak2 serius.. tetiba semakin berusia dia berlakon komedi pulak kan.


Bila tengok lawak lawak tak menjadi dalam drama tu kekadang rasa janggal & annoying jugak. Nak2 lagi watak heroin dalam drama tu. Ntah hapa2 la perangai sengal yang tak menjadi tu. Rasanya kena ambil pelakon2 yang boleh bawa macam2 jenis watak.. Macam Izreen Azminda, Zara Zya bagai.. watak sedih menjadi.. watak komedi menjadi barulah drama tu ada aura sikit. Ni ambil pelakon alahai.. amatur sangat skill lakonan depa. Tapi tu la.. Kena bagi peluang kan kalau tak macam mana dorang nak belajar & improve skill lakonan tu cuma tu la.. Kalau kau berlakon tak menjadi memang la kena kutuk. So dalam fasa fasa kau nak belajar jadi pelakon yang terbaik kau kena hadap la benda tu ahahahaha

Drama Namaku Bedah ni mengisahkan seorang gadis bernama bedah binti bedul. Nama tu di berikan oleh arwah ayah & ibu dia hasil gabungan nama mak bapak dia iatu Bedul & hamidah. Dia macam rasa nama tu memalukan so dia minta kat mak dia nak tukar nama tapi mak dia explain la kat dia nama dia tu lambang cinta antara mak dia & arwah ayah dia. Di sebabkan tu mak dia tak benarkan dia tukar nama.

Nak di jadikan cerita dia nak masuk kolej.. so dia terfikir nak guna nama lain masa kat kolej sebab dia rasa nama dia tak sesuai dengan diri dia yang mempunyai wajah yang cantik. So, dia nekad nak guna nama baru bila di kolej.

Watak bedah dalam drama ni macam gedik & suka bergaya. Dia selalu gunakan muka dia yang cantik untuk goda lelaki tapi sebaik je semua lelaki tahu nama dia bedah dia akan di tertawakan. Erkkk.. macam satu penghinaan pada orang yang nama bedah pulak kan.

Bila dia sambung belajar di kolej ramai lelaki minat kat dia sampai ada yang sanggup bergaduh berebutkan dia. Pada satu hari bedah jumpa dengan seorang anak jutawan. Bedah terpikat la tengok anak jutawan yang ensem tu tapi tak sangka pulak anak jutawan tu pun syok kat dia jugak. So, bedah gunakan nama glemer dia Puteri Anis untuk mendekatkan diri dengan anak jutawan tu. 

Sebab terlalu teruja dapat anak jutawan bedah jadi tak tentu arah sampai terfikir nak berhenti belajar & kahwin dengan anak jutawan tu. Dia kongsi perasaannya dengan kawan baik dia tapi kawan baik dia tak setuju & cuba menghalang rancangan dia tu. Bedah semakin lupa diri sampai sanggup nak tukar nama dia supaya kekasihnya anak jutawan tu tak tahu so dia minta tolong dari someone tu tukar nama pada kad pengenalannya.


Sebab anak jutawan tu bedah ubah penampilan dia dari seorang budak kampung kepada gadis yang lebih urban.. Erkk.. ingat orang kampung tak reti bergaya ke? Tipikal drama melayu suka gambarkan orang kampung kolot & tak pandai berfesyen. Tu kampung zaman bila.. ni zaman 2000an beb! Patut tukar persepsi tu ok! Sambung cerita bedah tadi.. Bedah semakin berubah suka cakap besar & semakin sombong dengan orang orang kampung dia, Bila mak bedah tahu bedah nak berhenti belajar & kahwin.. mak dia cuba halang. Dia minta kekasih anak dia tu datang jumpa dia dulu. Sebab anak jutawan tu benar benar serius dengan bedah dia sanggup ke kampung bedah & jumpa dengan mak bedah tapi bedah pulak risau takut rahsia pasal nama dia terbongkar.

Tapi akhirnya rahsia tentang nama dia terbongkar juga.. cuma apa berlaku korang kena follow sendiri drama ni..

Alkisahnya pasal nama dia bedah je la kan.. Drama ringan ringan je ni. Nama pun drama komedi kan.. Takkan nak buat cerita berat pulak. Drama ni menurut sumber yang aku baca di adaptasi dari novel Namaku bedah. Ooo.. kisahnya drama adaptasi novel jugak lah yer... Apsal dalam banyak2 drama adaptasi novel takde yang nak buat drama adaptasi novel seram yer?? hahahaha

Walaupun aku rasa Drama Namaku Bedah ni pelakon2 muda dalam drama ni tak menjadi watak komedinya tetap aku bagi publisiti drama tu dalam blog aku ok walau sekadar mengkritik. Tu kira support jugak la drama melayu. Tengok & kritik.. hahahaha. Kena ingat kritikan selalunya ikhlas berbanding pujian hahahahaha

Moral of the story.. bila la trend drama adaptasi novel ni nak habis.. Terlampau banyak drama adaptasi novel penulis novel pun makin tak berkualiti dah sebab masing2 buat cerita ikut trend maka kebanyakkan cerita copy idea cuma ubah sikit2 jer.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com