INI PENYEBAB BERLAKUNYA JERAWAT BERNANAH

1.2.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

INI PENYEBAB BERLAKUNYA JERAWAT BERNANAH. Bagi yang pernah mengalami masalah jerawat ni rasanya biasa kot di hingapi jerawat jenis macam bernanah. Kalau tak banyak pun seketoi dua tu ada jugak kadang2. Selebihnya jenis jerawat yang bonjol yang merah2 macam bukit tu orang panggil jerawat batu ke hapa.  Sebagai bekas jurujerawat yang kadang2 masih ada sebiji dua menyinggah bertanya khabar kat muka aku ni.. Of course la aku pernah di hantui dua jenis jerawat tu. Pendek kata jerawat pasir ke, jerawat bukit ke atau jerawat gunung berapi yang ada larva putih kuning tunggu masa nak meletop ke semua pernah merasa dah. Kira luas jugak la pengalaman aku dengan jerawat ni kan.. hahahaha


Tahukah anda... Apa sebenarnya cecair pekat kekuningan yang macam nanah dalam jerawat tu? Ok ok.. aku tau korang tak tau. Saja je tanya sebab nak bagi nampak pandai sikit dari hangpa sebab aku dah tau apa benda cecair pekat kekuningan dalam jerawat gunung berapi. Jadi sebagai seorang yang nak berlagak pandai sekejab meh sini baca apa yang nak aku taip ni & hadam betul betul..

Sedikit info bagaimana berlakunya nanah ni.. Nanah adalah bahan bewarna kuning keputihan atau kuning kehijauan yang hadir dibahagian yang dijangkiti bakteria, termasuk luka kecil, seperti jerawat, dan jangkitan dalam, seperti bisul. Nanah kebanyakannya terdiri dari sel darah putih dan bakteria mati, termasuk juga buangan keradangan. Apabila jangkiti pada luka, akan berlaku 'nanah' , dan perlu dicuci dengan antiseptik.

Untuk jerawat bernanah pulak.. Cecair pekat putih kekuningan (nanah) itu sebenarnya terbentuk disebabkan kalenjar sebum kulit kita merembeskan minyak secara berlebihan. Oleh itu benda putih kekuningan itu adalah minyak yang berlebihan dan bercampur dengan bakteria. Ramai jurujerawat di luar sana suka picit sebab nak bagi cepat surut jerawat tu walaupun rasanya ramai dah tahu kan.. cara macam tu sebenarnya salah & boleh merosakkan kulit muka sebab kalau salah cara kita pecahkan jerawat akan menyebabkan jangkitan bakteria & mengakibatkan masalah jerawat jadi semakin serius. Selain tu.. cara tu jugak boleh menyebabkan parut pada bekas jerawat. Jadi seeloknya jangan pict biarkan dia pecah sendiri. Boleh rawat dengan apa2 produk mengecutkan jerawat.. salah satu aku pernah guna acne gel garden of eden. Cari je kat farmasi ada je jual.

Sebagai jurujerawat kita kena jugak tahu asal usul jerawat yang berkampung di muka kita kan.. Penting untuk kita tahu bagaimana ia terjadi untuk kita ambil langkah membasmi atau mengelakkan dia kembali bermastautin di daerah kulit terutama di bahagian muka. Spesis jerawat ni memang pendatang tanpa izin yang tak tau malu sikit tapi kedatangan dia selalu memalukan kita, kan? hehehehehehe...

Moral of the story.. Kalau muka berjerawat sila rawat jerawat dulu tak payah sibuk sangat nak nak tambah collagen dalam muka bagai nak bagi sentiasa awet muda.. Kalau muka berjerawat memang muka tak nampak awet sangat dah.. Lepas dah settle masalah jerawat baru ke step seterusnya untuk mengekalkan kemudaan pada kulit. Salah satu produk korang boleh try untuk awet muda yang ni >> Yang Nak Sentiasa Perasan Muda Boleh Try Produk Ni <<

3 comments:

  1. sy pakai clean & clear, x tukar dah. alhamdulillah, muka makin ok. kengkadang ada jg jerawat, tp x mcm dulu

    ReplyDelete
  2. macam bisul kan.. bila berjerawat kena kurangkan makanan berminyak.. kalau tak lagi teruk..

    ReplyDelete
  3. kalau jerawat camtu, elok pakai pure tea tree oil untuk elokkan jerawat dulu, mmg tak elok pakai pape krim..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *