RESEPI KARI TELUR SAMBIL MEMBEBEL

3.2.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI KARI TELUR SAMBIL MEMBEBEL. Almaklum la bila masuk zon mak mak ni kan.. Salah satu perangai tipikal adalah membebel. Normally aku sorang2 kat rumah memang tak berbunyi la suara.. Tetiba hari ni ada tetamu nun dari kedah sana mai sini.. Alah, adik aku ja. Mai sini atas urusan kerja dia.. So, awal sikit la hari ni dapur berasap. Sebab ada tetamu kan.. Jadi bila ada regu nak berbual tu tak berhenti pulak mulut aku ni bercerita tu ni...  Sambil membebel tu sambil la memasak. Tetiba siap jer kari telur katanya... Tu yang di namakan kari telur sambil membebel. hahahaha. Memang tajuk menu tu drama sangat. Tu memang style aku.. Orang yang tiru tu.. dia klon hahaha.


Mesti ada muncung2 mulut.. jejauh tetamu datang kau jamu telur je jah. Pepagi tadi dah turun kekedai.. Bahan mentah belum sampai kekedai.. Tu yang cuma mampu masak kari telur je. Takpe.. adik aku bab makan tak demand. Asalkan ada makan sudah.. Makan sekadar alasan perut sebab dia nak keluar shopping. Jadi terlanjur memasak awal pagi hari ni boleh la share resepi kat blog...

Antara bahan bahan untuk memasak kari telur ni

1. Telur Ayam (aku guna 5 biji)
2. Rempah kari ikan & daging. (aku mix sebab rasa lebih sedap di tekak aku)
3. Bawang besar
4. Bawang putih
5. Halia
6. ubi kentang
7. daun kari
8. bunga lawang
9. Kulit kayu manis
10. Buah pelaga
11. Santan
12. garam
13. Minyak masak

Cara memasak

Langkah pertama

1. Rebus telur sehingga masak. Angkat & kupas kulit
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia
3. bancuh rempah kari (ikan&daging) sampai jadi macam pes
4. Kupas ubi kentang, cuci & potong 4.

Langkah kedua

1. Hiris bawang.
2. Panaskan minyak masak. Tumis bawang, bunga lawang, kulit kayu manis, daun kari & buah pelaga sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah yang telah di bancuh & masak sehingga pecah minyak
4. Masukkan bahah kisar & masak sehingga naik bau.
5. Masukkan ubi kentang, telur yang dah di rebus tadi & masak sekejab.
6. Masukkan santan mengikut berapa lemak yang korang rasa nak. Kalau rasa pekat sangat boleh tambah air
7. Masak sehingga ubi kentang empuk, masukkan garam secukup rasa & tutup api.

Dah masak jemput la tetamu makan. Sebab tetamu aku ni tetamu yang buat macam rumah sendiri.. So tak payah susah nak layan sangat. Dia pandai cedok sendiri. hahahaha. Senang kerja ahkak hang ni katanya. hahahaha

Siap letak dalam "Tapauware" (bukan Tupperware) katanya sebab nak di terbangkan sikit untuk mak mertua

Moral of the story.. Kalau tak tau nak masak apa hari Jumaat ni.. Boleh la cuba masak kari telur. Sekali sekala makan pun sodap katanya hahahaha

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!