TUTORIAL BUAT WATERMARK PADA GAMBAR GUNA APLIKASI SNAPSEED

10.2.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

TUTORIAL BUAT WATERMARK PADA GAMBAR GUNA APLIKASI SNAPSEED. Sejak aku guna aplikasi snapseed buat watermark pada gambar2 yang aku upload ramai juga yang tanya aku guna application apa. Seba ramai yang rasa nampak kemas & cantik watermark guna snapseed ni. Aku pun rasa macam tu jugak sebab tu aku guna. Almaklum la sebagai blogger & pengamal media sosial ni memang gambar adalah perkara penting jugak. Untuk elak gambar di curi untuk keuntungan pihak lain atau di ekplotasi untuk tujuan tak baik.. Harus kena watermark ok! Jangan fikir orang watermark gambar ni kedekut. Salah satu langkah keselamatan nak2 lagi orang yang rajin dok upload gambar selfie tu...

Sebab ada yang tanya macam mana nak guna aplikasi ni.. Dorang tak faham sangat. Mula2 korang kena la install aplikasi snapseed ni . Korang boleh cari kat playstore. Ni mobile application ok! Kalau web aku tak sure ada ke tak.. Tapi aku pun install kat smartphone.

Search je Snapseed kat Playstore akan jumpa aplikasi ni

Dah success install.. Cara nak guna, buka aplikasi snapseed & ikut arahan seperti di bawah...

Nak masukkan gambar tekan kat 'Tap anywhere to open a photo' tu

Lepas tu nak mulakan edit watermark tekan tekan simbul yang macam pensil tu

pilih bahagian 'text'

Pilih template untuk watermark. tab je mana yang kat bawah tu ikut selera orang. Lepas tu tekan dua kali (double tab) kat tulisan "double tab here to change text"
Masukkan 'text' untuk watermark anda

Yang icon macam bekas warna tu adalah untuk tukar warna background watermark atau tulisan watermark anda.

Opacity ni pulak fungsi dia nak terang atau kaburkan warna background anda jadi macam transparent tu
P/S : Nak setting besar atau kecik watermark tu cuma letak dua jari (ibu jari & jari telunjuk atas watermark tu kemudian adjust jer). Kalau nak ubah watermark pun sama.. letak jari atas watermark tu & seret je

Dah selesai edit watermark.. cik done & save sahaja watermark anda
Ni contoh watermark yang dah siap. Korang boleh edit lebih cantik ikut kreativiti sendiri

Tak susah pun nak buat watermark menggunakan aplikasi snapseed ni. Jadi online seller yang takut testimoni bergambar anda kena curi boleh la gunakan aplikasi snapseed ni buat watermark yer. Alah.. zaman sekarang tak payah nak edit guna photoshop bagai.. nak transfer gambar ke pc. Dari smartphone semua benda dah boleh buat.

Semoga perkongsian kecil ini memberi manafaat kepada orang lain. Insya Allah...

2 comments:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!