RAWAT PANAU DENGAN SET SABUN & KRIM DAUN GELENGGANG

1.3.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RAWAT PANAU DENGAN SET SABUN & KRIM DAUN GELENGGANG. Masa kecik kecik dulu.. Pernah juga kena panau. Masa tu guna ubat herba cina yang panas cap kaki tiga kalau tak silap. Sembuh la jugak.. Masalah panau ni sebenarnya aku tak sure sangat. Dari pembacaan aku sebab tak hygine katanya.. Tak tau tak semestinya rumah kita tak hygiene boleh jadi tempat2 yang kita selalu pergi tu juga menjadi faktor jangkitan kulat pada kulit macam panau ni. So, sesiapa sahaja mungkin berisiko di jangkiti panau... Gila kau! Down terus kalau panas kat muka ni..


Baru - baru ni aku perasan muka anak aku macam ada tompok putih tapi tak ketara sangat. Aku syak panau sebab sepupu dia aku tengok ada panau. Bukan sepupu je dengan adik ipar & biras aku pun sama macam ada di jangkiti panau. Sebelum ni dok balik ruman in law anak aku memang suka dok berguling2 dengan depa.. tup tup nampak anak pun macam kena panau. Even apa yang aku baca panau ni tak berjangkit tapi maybe persekitaran tu buat dia terkena jangkitan kot. Even tak ketara & tak serius pun aku mengelabah jugak ok. Sebab aku rasa ku sendiri pun macam terjangkit jugak walau mula2 tu nampak samar samar. Pelik jugak.. kalau panau tak boleh berjangkit kena sumpahan ke hapa. Kalau tak berjangkit takkan adik ipar, biras & anak dia boleh berpanau secara berjemaah kan?


Mengelabah la cari ubat.. Google punya google terberkenalan dengan produk daun gelenggang. Bila baca info pasal daun gelenggang ni memang ada khasiat merawat jangkitan kulit macam panau cuma kat sini nak cari daun gelenggang rasa macam susah pulak nak jumpa kan? Lain la kat kampung boleh lagi di usahakan.. Jadi aku decide nak try produk berasaskan daun gelenggang je la. Jumpa la dengan satu seller ni. Dia jual produk daun gelenggang homemade. Katanya Ayah dia yang buat. So, tergerak hati nak cuba. Orang kata ikhtiar sambil harap mampu la menyembuhkan jangkitan pada kulit tu.

Set produk ni ada sabun daun gelenggang & krim gatal kulit daun gelenggang. Bermakna dia bukan untuk merawat panau je malah macam2 lagi masalah kulit termasuk gatal, kudis, kurap bagai. Sabun dia memang bau daun gelenggang & krim dia tak panas sebab tu boleh di sapu pada kanak kanak. Untuk anak aku lebih kurang 2 minggu aku tenyeh kat kesan yang aku syak panau tu lepas tu dah tak ada. Takde la nampak jadi ruam ke hapa kulit anak aku. Malah gatal2 pun tak ada. Kira tak ada apa2 kesan buruk la pada kulit dia.


Aku pun pakai juga sabun daun gelenggang tu.. Dia macam mengatasi masalah muka gatal jugak la. Sebab kita ni walau rasa tak ada resdung sebenarnya ada jugak. Yang jenis mudah berjerawat tu selalunya ada resdung. So, sabun ni merawat jugak masalah gatal & krim dia boleh di sapu kat muka yang gatal selain merawat masalah panau. Memang tak ada sebarang rasa panas ke sejuk. Cuma rasa berminyak je kat tempat kita sapu krim tu.

So, far Alhamdulillah la.. Panau tu nampak terawat & tersembuh jugak. Tapi kena guna secara consistent. Kena rajin cuci muka. Sebab jangkitan kulat pada kulit ni memang di sebabkan kotoran atau bakteria yang melekat pada kulit so kena sentiasa bersih baru senang nak sembuh bila di rawat. Tapi jangan expect guna sehari dua terus sembuh ok.. bergantung pada tahap masalah panau tu.. serius ke tidak. Sekurang kurangnya 2 minggu jugak nak sembuh.

Selain untuk masalah panau ia juga membantu merawat masalah

↠Kurap
↠Kayap
↠Enzima
↠Gigitan Nyamuk
↠Ruam
↠Gatal Badan
↠Gatal kulit kepala
↠Menghilangkan Daki

Cara guna untuk dewasa mula2 cuci bahagian gatal dengan sabun Daun Gelenggang kemudian Sapu Krim Gatal Kulit 2 - 3 kali sehari. Lebih pun takpe.. Kalau untuk gatal gatal di bahagian badan. Lepas sabun tu jangan terus bilas tunggu sekejab beberapa minit di kawasan yang gatal baru cuci dengan air. Untuk kanak kanak.. kalau kat muka macam anak aku.. aku cuma sapu krim gatal kulit daun gelenggang 2 kali sehari je.

Jadi kalau korang atau anak - anak korang kena panau ke apa2 jangkitan kulit sangat rekemen try set produk daun Gelenggang ni. Berminat nak cuba boleh hubungi Call/Whatsapp : 012 310 7284

1 comment:

  1. anak sy eczema. di kebun abah kami menanam pokok gelenggang ini sebab kebaikannya untuk atasi banyak penyakit. cuma penat juga la nak menumbuk hihihi...dh ada krim sebegini jadi mudahlah kerja kita.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com