RESEPI PAJERI TERUNG PALING MUDAH DI MUKA BUMI

17.3.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI PAJERI TERUNG PALING MUDAH DI MUKA BUMI. Tu dia.. paling mudah di muka bumi katanya. Kalau ada yang rasa susah jugak mohon kau pergi makan kat restoran mamak line clear sudah. Memang kau spesis tak berbakat nak pegang senduk & kuali.. Kau cuma berbakat sendukkan nasik & lauk dalam pinggan sendiri je.. hehehehe


Tapi bagi yang nak mencabar & belajar memasak boleh la mencuba resepi mudah lekat lekit ni... Bukan apa bila merantau kat tempat orang teringin nak makan boleh masak sendiri macam aku ni. Sekarang ni tak susah google je resepi apa kau nak semua ada.. Sampai resepi nasi kangkang pun ada orang google ok! tak tau la sapa la yang dok mencari resepi nasi kangkang tu yer..

Yang pelik2 tu tak payah la nak belajar.. Belajar je resepi yang tak payah nak kangkang macam resepi Pajeri terung ni.. Bahan2 yang di gunakan jugak terjamin bersih halal.. Berbanding nasi kangkang yang ramuan dia guna benda2 kotor. Jadi tanpa membuang masa hangpa yang memang sentiasa busy body tu meh la kita ke dapur lekat lekit.. Tengok apa bahan yang di gunakan untuk masak Pajeri terung ni...

Bahan bahan

1. Terung Panjang
2. Bawang besar
3. Bawang Putih
4. Halia
5. Kerisik
6. Rempah kari daging
7. Santan
8. Garam
9. Gula

Cara memasak

1. Kisar bawang besar,bawang putih,halia
2. Panaskan minyak tumis bahan kisar sehingga naik bau
3. Masukkan serbuk rempah kari daging. Tak payah bancuh masuk serbuk macam tu je & kacau
4. Masak sekejab.. kalau kering tu tambah air sikit. Masak sampai pecah minyak
5.Masukkan santan, kerisik & masak sekejab
6. Masukkan garam & gula secukup rasa
7. Masukkan terung yang di belah dua. Tambah air sikit & masak sekejab sehingga teruk lembut
8. Kalau dah masak tutup api & hidangkan.

Dah siap pajeri terung. Kalau ada bahan yang korang rasa aku tak masukkan tu.. Sebenarnya aku guna bahan2 yang ada dalam rumah je. Aku ni ada sejenis penyakit malas.. Kalau kat rumah tu aku memang malas nak keluar & pergi kedai. Punca utama adalah sebab rumah aku atas kayangan. Even ada lift nak turun ke bawah.. Tapi kalau dah Malas tu tetap malas hahaha. Apapun still bahan bahan basic tu cukup & rasa dia still sedap hehehehe


Apapun selamat mencuba resepi mudah & sedap ni. Jadilah wanita yang tahu memasak even tidak pakar sebab bila kita melangkah ke alam rumahtangga.. ketahuilah air tangan seorang isteri & ibu itu pengikat kasih sayang. Tak kisah la kau dapat laki chef sekalipun.. Air tangan isteri & ibu tu tetap istimewa. Sebab ada magic. hehehehe

3 comments:

  1. Xde bunga lawang&kayu manis... klu mummy cikna belah terung pastu goreng sekejap toskan pastu masukkn sekali ke DLM kuah..

    ReplyDelete
  2. saya mmg pengemar paceri gak....kekang rasa susah je nak buat

    ReplyDelete
  3. Sedapnya, lama x makan pajeri terung,, boleh buat ni... terima kasih

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!