PERSAINGAN KE 6 MINGGU KE 9 MENTOR MILENIA 2017.. TOMOK MENTOR PALING GAGAL

3.4.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

PERSAINGAN KE 6 MINGGU KE 9 MENTOR MILENIA 2017.. TOMOK MENTOR PALING GAGAL. Dah jadi macam rutin pulak setiap minggu aku terpacak depan TV sambil buat live komen kat facebook aku untuk semua persembahan protege mentor milenia 2017 ni. Tahun2 lepas memang tak layan langsung mentor milenia... Nak2 yang banyak interframe muka penaja & iklan penaja sampai rasa menganggu rancangan tersebut. Tahun ni penaja gila glemer tu dah tak take over mentor milenia rasa lapang biji mata nak tonton. Mampu je trending setiap minggu. Semua orang tahu.. Mentor milenia 2017 ni trending kebanyakkan sebab usop protege kepada Hazama.


Minggu ni.. Persaingan semakin sengit tapi nampak protege Tomok pretasi mereka up & down. Aku rasa yang bermasalah mentor dia la.. Tomok. Dia macam tak tahu nak highlight protege dia mengikut kemampuan depa tapi setiap minggu dia push sesuatu yang orang kata kadang2 mustahil untuk protege dia buat. Dia nak protege dia jadi macam apa dia nak.. Dia macam tak tahu kelebihan & kekurangan protege dia. Macam semalam.. Aku rasa lagu yang Along bawa tu lagu yang sepatutnya membuka peluang Along untuk jadi juara mingguan.. Tapi nampak Tomok terus menerus bagi tekanan kat dia supaya menyanyi dengan suara yang tak sama dengan bapak sedara dia Ezad.. Sebab dia bawa lagu ezad semalam bila atas pentas boleh nampak Along sangat struggle untuk ubah suara semulajadi dia yang memang ada iras2 bapak sedara dia.. Bukan sebab dia tiru bapak sedara dia.. Tapi benda tu memang dah semulajadi ada sedikit persamaan.. Tapi Tomok still dia nak menyanyi kalau boleh suara tu tak dengar sama langsung macam Ezad. Bagi aku sangat gila la kan.. Just suruh Along bawa dengan cara dia tersendiri bukan ubah suara dia jadi suara orang lain. Tomok sentiasa bagi tekanan & akhirnya protege dia berada dalam posisi berisiko je setiap minggu. Semalam aku nampak agak stress Along bawa lagu pak menakan dia tu.. Terpaksa control suara dia. Aku harap lepas ni Along just lontarkan saja suara tu.. sama ke tidak ke dengan pakcik hang tu.. Tak payah peduli. Yang penting Along ada cara dia sendiri membawa sesuatu lagu.. Memang cara dia tak sama macam ezad lazim @ ezad exist.. So tak payah takut perbandingan tu.


Serius aku memang tak puas hati cara tomok melatih protege dia.. Tomok patut belajar dengan Hazama.. Boleh mempelbagai genre lagu tapi bagi keselesaan pada protege untuk bawa lagu tu. Tengok semalam.. Dia mengubah kebiasaan Usop dengan bawa lagu rancak nyanyian Justin Bieber, Baby tu. Walaupun Usop english dia memang la out.. Dia nyanyi memang bukan terbaik sangat tapi semalam nampak dia selesa & enjoy bawa lagu tu.. Kita yang menonton pun jadi enjoy ok.. Tambah sikit gimik buat live video kat Instagram masa buat persembahan.. So nampak la kreativiti & kelainan kat situ.


Menyanyi kadang2 bukan hanya fokus kat vokal.. Keseluruhan persembahan tu juga di ambil kira. Ni tomok tak habis2 dok push protege dia.. cipta kelainan sampai kadang2 di luar kemampuan mereka sampai persembahan mereka jadi teruk. Better tahun depan.. Tomok tak perlu ada. Suruh dia jadi mentor pada anak anak dia kat rumah je la.. Untuk pertandingan besar macam ni, serius Tomok memang belum layak sebab dia tak tahu apa yang patut dia polish & highligh. Nyanyi sengau ikut trend boleh la kau ubah nyanyi tanpa sengau Tomok Ooi.. ni suara orang yang original macam tu kau nak suruh ubah jadi suara orang lain. Kau ambil Zulin Aziz je jadi protege kau.. dia boleh tiru macam2 suara.


Semalam Balqis juara mingguan & Qalisya terkeluar.. memang Qalisya terkeluar tu dalam ramalan aku dah. Sebab dia bawa lagu yang agak berat tapi dia tak mampu menjiwai lagu tu memang susah la kan. Apapun nampak Qalisya memang cuba yang terbaik bawa Awan yang terpilu walau aku dengar memang feel dia tak sampai berbanding penyanyi asal bawa lagu tu. Boleh rasa sampai ke lubuk hati yang paling dalam ok! Lagu tu memang agak berat.. Bukan semua orang mampu bawa dengan penghayatan. Takpe la Qalisya.. Mungkin rezeki anda dalam realiti TV yang lain. Cuba lagi...


Kat Bottom semalam Syeera & Qalisya.. Memang syeera antara protege yang aku rasa sentiasa memberi persembahan yang terbaik setiap minggu tak tau kenapa minggu ni ada kat bottom 2 kan.. Mula2 aku ingat Along lagi sekali kat bottom sebab mustahil la Usop.. Even nyanyian dia semalam bukan la baik sangat tapi kita sedia maklum Usop mempunyai followers yang ramai.. Along ni sayang tau kalau terkeluar sebab dia ni mempunyai suara yang boleh tahan power & sedap.. Kalau terkeluar serius aku letak kesalahan 100% mentor dia yang emosional & kepala batu tu. hahahahaha.


Balqis semalam bawa lagu Hatinya tak tahan.. Boleh menyanyi & menari tanpa mencacatkan nyanyian memang terbaik. Dia menang juara mingguan semalam buat pertama kali.. Jadi tak ada apa nak di pertikaikan.. Sememangnya dia layak.


Elica minggu ni persembahan dia sangat berani & lincah di atas pentas. Dia nyanyi lagu bang bang. Memang tak kurang hebatnya. Ingat Elica juara minggu ni.. Sebab dari segi persembahan memang mula2 nampak Elica ada peluang juga untuk menang kan..Tapi minggu ni bukan rezeki dia gamaknya sebab persaingan pun agak sengit.


Persembahan peserta Ujibakat minggu ni bukan persembahan dia yang lawak tapi dia tu yang lawak. Dengan cekak rambut ber bling bling mak dia punya.. Macam trademark pulak. Masa ujibakat pun dia pakai cekak rambut macam tu jugak. Suara tu boleh la takat nak layan karaoke tapi untuk pertandingan besar macam mentor milenia ni memang belum layak la. Boleh la nyanyi kan...


Minggu depan memang persaingan semakin sengit la.. Yang tinggal pun semua hebat2 & ada kelebihan mereka tersendiri. Hangpa jangan berangan la usop nak terkeluar.. Even persembahan dia pun tak berapa consistent sebenarnya cuma pelaris mentor milenia 2017 tahun ni adalah Usop. Trending tiap2 minggu tu.. Along yang dalam kerisauan aku. Hope minggu depan Tomok dapat hidayah & tahu macam mana nak main peranan sebagai mentor. Tahu macam mana nak serlahkan kelebihan protege dia bukan bereksperimen. Nak bereksperimen sila pergi makmal yer tomok bukan atas pentas.


Tu dia komen.. mengalahkan juri profesional katanya lekatlekit ni. Macam dia tau semua benda la pasal persembahan & nyanyian.. Dak aihh... bukan kata aku pandai. Aku bagi komen mengikut apa aku rasa ja.. Aku memang tak ada basic pun dalam bidang tersebut cuma aku mewakili penonton (wakil diri sendiri je la) menyatakan pendapat aku. Sebagai seorang penonton.. Itulah yang aku rasa nak tengok & dengar. Tak payah sinis - sinis suruh aku jadi mentor ke hapa. hahahahaha. Aku tak suruh hangpa kata apa aku cakap semua betoi, ok! sekadar melontarkan pandangan je hahahaha

Apapun.. semoga berjaya buat semua protege yang masih terselamat minggu ni. Usop dont play play.. Hang bawa banyak harapan orang lain. Better tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi yer...hehehehe. Nak baca komen2 aku pada persembahan mentor milenia 2017 setiap minggu meh ramai2 follow Suria Lekatlekit selaku juri surirumah kat facebook yer. hehehehe

2 comments:

  1. Sama macam apa yang saya rasa... Usop mesti x keluar punyer sebab pelaris rancangan, kalau terkeluar pun, mesti akan dibawa masuk balik...

    ReplyDelete
  2. fuh! lain macam post ni. apa pun, memang betul la, dia memang paksa protege dia kan?

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!