RESEPI MASAK ASAM TELUR GORENG

1.4.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI MASAK ASAM TELUR GORENG. Tu dia.. dia mai lagi dok feeling chef kampung kat blog katanya. Resepi masak asam pun hang nak share ka lekatlekit. Mesti la share.. I kan pembekal resepi resepi mudah & sedap. Tak lama lagi kita dah nak masuk bulan ramadhan. Bila tiba bulan Ramadhan ni mesti la bulan di mana Umat islam wajib berpuasa bagi yang berkemampuan menunaikan ibadah puasa ni. Bulan ramadan bukan jer terkenal dengan bazar makanan tapi terkenal juga dengan gastrik. Bulan tu la paling ramai kena gastrik berbanding bulan bulan lain kan... hehehehe

Resepi Masak Asam Telur Goreng

Bila dah kata bulan puasa ni.. Kena la bangun sahur supaya bila makan sahur tu dapat la memberi tenaga kepada kita untuk berpuasa sehingga matahari terbenam. Takde la perut berkeroncongan minta nasi kandar la hapa kan. Yelah.. waktu sahur ni normally waktu ramai yang masih di buai mimpi ke awan biru.. Kadang2 terlajak perahu jugak. Bangun cuma ada 15 minit je untuk bersahur. Juadah sahur pun tak ada apa2.. Hanya nasi kosong je katanya. Ok ok.. takpe meh sini i nak bagi resepi mudah yang boleh jugak di jadikan menu untuk bersahur last minute. Menu nya.. Masak Asam Telur goreng.. ada la berkuah sikit kan.

Bahan bahan dia

1. Telur Ayam (Berapa biji ikut la berapa orang nak makan)
2. Bawang Besar
3. Bawang putih
4. Halia
5. Cili Padi (Ni kalau yang suka pedas)
6. Lada hitam (ketuk je bagi pecah sikit)
7. Air Asam Jawa
8. Minyak Masak
9. Garam sebagai serbuk perasa

Cara nak memasak

1. Goreng telur dulu. Alah buat macam telur mata pun ok
2. Potong bawang besar, bawang putih,halia
3. Panaskan minyak tumis bahan kat atas tadi
4. Agak naik bau masukkan air asam jawa
5. Masukkan cili padi & lada hitam
6. Perasakan kuah dengan garam
7. Bila dah mendidih masukkan telur goreng atau tutup api curah je kuah asam tadi atas telur goreng.
8. Makan la apa tunggu lagi. hehehehe

Masak Asam Telur Goreng

Dah siap satu menu yang paling ringkas & sedap juga makan dengan nasi panas atau makan masa time tengah2 lapar gila tu. Tak perlu masa yang lama nak masak ni. Alah menu2 biasa orang tak berapa kaya raya katanya. Cukup la.. mampu rasa nikmat kenyang tu pun dah syukur sangat. Tak payah nak semak otak nak fikir makan mewah yang di luar kemampuan.. Makan je ikut kemampuan. Menu2 macam ni bukan je budget kecik tapi sedap jugak ok!

2 comments:

  1. Masak2 mcm ni la senang. Especially time sekolah nk kena kejar masa.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com