WALAU MASIH 'SPEECH DELAY' TAPI DAH LANCAR MEMBACA SELEPAS AMALKAN ESSENTIAL OIL HOMEWORK BLEND

21.4.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

WALAU MASIH 'SPEECH DELAY' TAPI DAH LANCAR MEMBACA SELEPAS AMALKAN ESSENTIAL OIL HOMEWORK BLEND. Lama tak share perkembangan anak aku yang masih speech delay & masih lagi ada isu ADD (Attention Deficit Disorder).. Tapi Alhamdulillah semakin hari semakin menunjukkan progress yang positif. Tapi dia tak improve secara semulajadi tanpa buat apa - apa ok! Semua tu berkait rapat dengan macam mana usaha mak bapak dia membantu. Benda boleh di pulihkan... Sayang la kita biar macam tu. Sebab masalah macam anak aku ni memang perlukan terapi, latihan, peransang & didikkan untuk masalah yang dia hadapi tu semakin berkurangan & hilang.


Selain terapi semua tu.. Rasanya ramai orang tahu aku sekarang consistent dengan produk young living essential oil tapi aku guna yang blend je bukan single oil (pure oil) sebab bajet tak berapa nak lebih lagi. Insya Allah ada rezeki.. Aku memang nak try yang pure oil tu.. Mesti kesan dia lagi bombastic mr loba loba kan.. Sebab guna yang blend pun kesan dia sangat sangat positif & sangat puas hati aku tengok perkembangan anak aku sejak amalkan essential oil ni. Ada jugak aku guna yang pure oil yang budget2 ni.. Macam cedarwood tu.. Yang tu guna sebelum tidur. Memang berkesan untuk budak2 yang susah tidur awal atau yang suka terbangun tengah2 malam.. menangis bagai. Cedarwood oil membantu membetulkan waktu tidur & memberi tidur yang berkualiti & nyenyak. Ni aku cerita dari segi pengalaman aku sendiri ok!


Shahila memang masih dalam zon speech delay walau dah banyak improvement dalam komunikasi cuma masih perlu terapi lagi. Dia pun masih under speech therapy di klinik Audiologi & sains pertuturan UKM, titiwangsa. Tapi ok la.. At least aku tahu anak aku verbal (boleh bercakap) cuma lambat sikit berbanding budak2 lain. Jadi aku terus je buat apa yang boleh membantu dia improve dalam speech & komunikasi dia tu.. Setakat ni dah ada perbualan dua hala.. contoh  aku bertanya, dia boleh menjawab even certain soalan dia macam tak boleh nak jawab terutama yang dia kena explain dalam bentuk cerita. Kalau dalam bentuk fakta senang sikit dia jawab. Takpe nak.. Insya Allah tak lama lagi ok la tu kan?

Walau shahila ni masih kategori speech delay.. Tapi Alhamdulillah membaca semakin lancar. Memang sejak tahun lepas dia mula dah boleh membaca perkataan yang dua suku kata  tu.. Tahun ni nampaknya skill membaca dia semakin improve.. tiga suku kata.. empat suka kata semua dah nampak semakin berkembang dengan baik. Dah boleh membaca sepintas lalu perkataan2 yang dia nampak. Kadang2 terkejut jugak aku.. tetiba dia sebut something dengan tidak semena mena.. rupanya dia dok baca status orang kat news feed facebook mak dia dari skrin pc. Habis la mak dia tak boleh nak meroyan lagi kat fb hahahaha


Satu lagi.. dulu dia tak suka belajar matematik walau dia kenal & boleh kira sehingga 100. Cuma nak ajar dia kira2 macam tambah, tolak bagai tu.. memang sangat susah. Dia tak mau ikut. Nampak dia macam tak berminat.. Tapi Alhamdulillah sejak amalkan Essential oil Homework Blend ni.. Dia dah mula nak buat latihan matematik. Aku perasaan shahila ni hanya dengan sekali ajar jer dia boleh faham & tahu buat. Cuma datang mood dia malas dah.. jangan di paksa la kan. Tapi bila mood dia nak belajar dia sendiri akan ambil kertas & buat latihan sendiri. Sejak guna essential oil ni nampak lebih mudah nak ajar shahila. Dia memang cepat pickup apa yang di ajar.

A post shared by Surialekatlekit (@lalalekatlekit) on

dua tiga hari ni dia mula tunjuk potensi menggunakan pc pulak walaupun aku tak pernah ajar dia pegang mouse sebab biasa la.. Mak tak mau bagi anak kacau workstation dia kan? Pc tu macam opis aku.. Jadi kalau expose budak shahila guna pc satgi jenuh berebut pulak.. Tapi tak tau la sejak amalkan essential oil ni dia macam booster tau.. merangsang otak dengan sangat baik. Shahila ni kadang2 dia belajar dengan hanya melihat apa yang kita buat.. Tup tup aku nampak dia dok scroll news feed fb dengan sangat cekap gunakan mouse. Seolah olah dia pernah belajar guna personal computer ni. Terkejut jugak aku.. So, aku test dia bagi main game.. Subahanallah.. dia boleh menggunakan mouse tu untuk handle game kat pc. Aku test dia bagi lukis2 kat paint pun dia boleh melukis & menulis huruf. Terkejut jugak aku. Rasanya baru 2 minggu aku amalkan essential oil homework blend ni.. Boleh tahan kesan dia merangsang otak.


Kesimpulannya kat sini.. Memang bagus tau essential oil homework blend ni untuk anak anak kita yang masih belajar terutama yang dah bersekolah sebab sangat membantu anak anak lebih cepat faham apa yang di ajar & otak pun lebih aktif. Sebab sejak amalkan homework blend ni kan.. aku nampak anak aku semakin kreatif masa di bermain. Imaginasi dia semakin berkembang berbanding dulu. Benda tu memang sangat penting dalam perkembangan seorang kanak kanak.. Imaginasi tu adalah satu kemampuan mereka berfikir. Kurang imaginasi pun kurang bagus jugak. Sebab dalam perkembangan kanak kanak.. cara mereka bermain tu pun akan di ambil kira. Ada kanak kanak tiada keupayaan bermain dengan berimaginasi atau orang panggil 'pretend play'. Alah senang faham.. main macam berlakon la. Main masak2 tapi bukan masak betul2.. sekadar pretend macam masak. Benda tu berkaitan dengan imaginasi jugak la. Selalu kita tengok budak2 yang cerdik ni memang dia banyak imaginasi, betul tak?

Homework blend ni.. salah satu oil yang ada dalam blend ni adalah brain power. Benda ni memang bagus untuk otak terutama untuk ingatan la. Sebab tu kalau yang jenis cepat lupa, lambat faham atau yang jenis slow je nak tangkap apa orang cakap bagus guna oil ni. Bukan je untuk kanak kanak malah semua peringkat umur boleh guna. Kalau hangpa ada anak autisme ke, slow leaner atau lembam maybe boleh try homework blend ni. At least membantu sedikit sebanyak merangsang otak mereka untuk bekerja.

Dok cerita kebaikkan.. satgi nak beli kat mana hangpa tak tau pulak kan? Kalau rasa nak cuba samada nak beli yang pure oil atau blend boleh je beli dengan pengedar sah produk young living. Contact number dia kat bawah...

Puan Shareena 
call/whatsapp: 013 3993407

Benda ni salah satu ikhtiar.. yang menyembuhkan atau memulihkan sesuatu masalah adalah Allah SWT. Tapi sebagai manusia kita di tuntut berusaha. Apapun produk apapun ia umpama pelincir atau perangsang je.. tetap kena di sertaikan dengan latihan, didikkan atau yang special case macam anak aku kena di terapi. Tak boleh kau sapu2 & tak buat apa2.. memang tak ada hasil jugak. Lagi satu kena consistent. Macam homework blend ni aku guna.. sapu 2 kali sehari jugak macam oil2 yang lain.

1 comment:

  1. Wah.. boleh suggest kat sedare kita ni.. anak dia lambat bertutur.. sepatah2... umo pon dah msuk 4tahun.. dia takut dgn orang yang dia xkenal..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com