BINI MENGANDUNG MENGIDAM NAIK UFO, APA YANG SUAMI DIA BUAT MEMANG TERBAIK

5/31/2017 12:26:00 PM Suria Lekatlekit 5 Comments

BINI MENGANDUNG MENGIDAM NAIK UFO, APA YANG SUAMI DIA BUAT MEMANG TERBAIK. Wah.. mesti ada pihak yang akan cakap.. Ada mood lagi minah ni nak hapdet blog bagai kan? Blog kan dunia ku.. Mesti la bagi komitmen. Jangan risau yer pihak **tet** tu. Buat la apa yang anda suka terhadap saya.. Saya takde duit saya cuma ada Allah. Perjalanan hidup saya memang Allah dah tulis.. Selepas berusaha kita hanya perlu tawakal & berdoa sahaja. Insya Allah.. Ada hikmah di masa akan datang. Jadi hari ni meh la membaca kisah seorang suami yang mencari penyelesaian bila bini dia mengidam nak naik UFO.


Ni bukan benda lawak ok.. Serius bini dia ni mengidam nak naik UFO. Mula2 laki dia ingat sesaja je bini dia bergurau tapi sampai touching sebab kena gelak bila dia cakap nak naik UFO & asyik cakap permintaan yang sama. Dari rasa lawak, laki dia pun mula rasa stress jugak. Kalau nak naik helikopter ke.. naik jetski ke hapa boleh la di usahakan. Ni nak naik UFO.. kapal angkasa yang selalu ada dalam filem2 Alien tu. Mana nak cari Nak Ooi.. Kena cari Aziz M. Osman kot2 dia simpan lagi UFO dalam filem Senario X dulu tu gamaknya hahahaha.

Pelik sungguh kan penangan orang mengidam ni.. Yang bukan bukan je dia nak. Dulu sepupu asben aku bini dia mengidam nak motor pink masa pregnant. Nasib baik la motor pink je kan. Takde la susah nak adakan.. Kalau dia minta UFO pink rasa bukan dia yang terberanak.. laki dia yang terberak. hahahahaa

Bila si bini ni asyik minta nak naik UFO sampai laki dia pening kepala tak tau nak penuhi hayat orang mengidam ni macam mana.. Dia tanya mak dia macam mana nak buat bini dia asyik minta nak naik UFO siap buat ayat kesian.. katanya kalau dia mati masa beranak tak kesian ke tak tercapai hajat nak naik UFO.. Nak tau apa mak laki ni suggest & apa laki ni buat untuk penuhi permintaan mengidam ibu mengandung.. Nak tau hangpa baca sendiri kat bawah ni kisah dia...


Ambil kau naik UFO kat tesco guna token. Tebalkan je la muka katanya demi isteri tercinta. Apadahal.. Malu sekejab je kan dari nak hadap cerita sedih bini yang tak dapat naik UFO hari hari. Biar la dia puaskan hati dia naik UFO. hahahaha

Nasib baik la dapat laki rajin melayan mengidam hangpa wei! Dapat laki yang malas nak layan permintaan pelik pelik tak masuk akal sampai beranak la makan hati gamaknya. Sebenarnya mengidam ni boleh control. Dia cuma perasaan jer bukan sebab apa2 pun. Berdoa la kita orang perempuan ni masa mengandung tak ada nak mengidam benda bukan bukan.. Insya Allah.. Allah permudahkan sepanjang kehamilan kita tu nanti.

Moral of the story.. Pada lelaki yang bakal jadi suami salah satu perkara yang hangpa kena bersedia hadapi adalah perkara perkara macam ni. Jangan ingat benda ni remeh.. Sebab memang mencabar emosi & kesabaran ok! Orang mengandung bila dia nak sesuatu dia akan sentiasa minta sampai dia dapat. hehehehe

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI SIAKAP MASAM MANIS PALING MUDAH DI ALAM SEMESTA

5/30/2017 08:13:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI SIAKAP MASAM MANIS PALING MUDAH DI ALAM SEMESTA. Tu dia.. berapa hari dah blog tak ber update katanya. Maaf la busy sikit. Ni baru ada masa nak jenguk blog yang penuh cerita suka & duka. Bercuti pun sebab perkara yang berlaku mengaitkan blog juga. Takpe la.. bab tu nanti ada masa kami cerita panjang lebar yer.. La ni kami nak share resepi jer. Almaklum la bulan puasa ni la orang rajin nak google resepi katanya.


Bila sebut menu siakap masam manis ni confirm ramai terbayang kerumitan nak memasak dia padahal dia kategori menu campak campak je nak2 versi aku ni. Asal ada ikan siakap je pun dah jadi masam manis katanya. Apadahal.. Janji ada rasa masam & manis sudah menggunakan bahan bahan asas yang memang selalu ada kat rumah.

Untuk versi siakap masam manis ni.. Di sebabkan ada ikan jer. Barang2 lain yang biasanya di gunakan untuk masak siakap masam manis takde tetap dia jadi jugak masam manis dia. Nak tau bahan apa yang aku guna.. let's check it out

Bahan bahan

1. Ikan siakap
2. Minyak masak untuk menggoreng ikan
3. Bawang besar
4. Bawang putih
5. Kicap manis
6. Sos tomato
7. Kiub pati ayam (Yang ni tak wajib)
8. Garam sebagai serbuk perasa (Jika perlu. Tapi selalunya tak perlu dah)

* Kalau suka pedas boleh masukkan cili padi yang di hiris

Cara memasak

1. Goreng ikan siakap. Ikut suka hati la nak garing ke tidak
2. Potong dadu bawang besar & bawang putih
3. Panaskan minyak masak (Guna minyak yang goreng ikan tadi)
4. Tumis bawang
5. Masukkan sos tomato & kicap manis. Kalau pekat sangat tambah sedikit air
6. Masukkan kiub pati ayam
7. Masak sekejab. Kalau tak cukup masin perasakan dengan garam.
8. Dah masak kuah dia.. curahkan je atas ikan siakap tadi.
9. Kalau ada daun bawang tabur je kat atas kuah tadi

Senang tak menu Siakap Masam Manis Versi lekatlekit. Simple yang amat. Budak darjah 5 pun reti nak buat ok! Tapi rasa dia, still sedap ok!

So, kalau hangpa nak buat menu bersahur pun sesuai atau menu berbuka puasa pun boleh. Memang sesuai di makan pada bila2 masa je jangan risau. Selamat mencuba semua.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TROLL RAMADHAN.. 'FENOMENA 'DONE'

5/26/2017 02:00:00 PM Suria Lekatlekit 4 Comments

TROLL RAMADHAN.. 'FENOMENA 'DONE'. Sejak dua tiga hari ni dah muncul troll2 ramadhan terutama fenomena 'Done'. Masing2 dok post sindiran pasal golongan 'Done' yang bakal muncul esok hari. Sebab bermula 1 Ramadhan ni.. Maka bermula juga episod 'Done' di media sosial. Bagi yang blur blur lagi tak tau pekebendanya fenomena 'Done' ni.. Mungkin hangpa baru ada account media sosial tahun ni so terlepas la menyaksikan fenomena 'Done' yang tahun tahun lepas punya. hehehehe


Fenomena 'Done' yang di maksudkan adalah.. Setiap kali menjelang ramadhan akan ramai buat post 'Done' selepas melakukan apa2 task atau aktiviti sepanjang ramadhan. Contohnya..

1. Selesai sahur - post caption 'Done sahur'
2. Selesai solat tarawih - post caption 'Done Tarawih'
3. Selesai solat 5 waktu - post caption 'Done Solat'

begitulah yang di gambarkan dengan fenomena Done yang sedang jadi troll sekarang ni kat media sosial. Ia lebih bersifat sarcasm atau sindiran kepada golongan tersebut. Spesis camtu selalunya attention seeker yang dahagakan pujian sesama manusia jer.. Maka dia akan buat la post post macam tu. Kalau hangpa tak mau di kategorikan sebagai golongan attention seeker ramadhan atau spesis 'Done' elakkan la buat post2 macam tu. hehehee


Hope tahun ni hangpa tak terkategorikan dalam golongan 'Done' tu lah yer... Alahai, tak semua perkara kita perlu bagitau orang lain kita dah selesai melakukannya. Terutama yang berbentuk ibadah.. Kalau bukan keperluan atau ada sebab tertentu tu biarlah ibadah tu antara kita dengan Allah. Kita buat kerana Allah jadi tak perlu la nak menunjuk sesama manusia kecuali benda tu bertujuan untuk menyampaikan kebaikkan sesama manusia. Kalau sesaja kau nak riak, Takut ibadah yang hangpa buat tu sekadar dapat penat jer. Sedangkan hati hangpa buat kerana mendambakan pujian & nama. Jadi ikhlas kan hati yer dalam melakukan perkara kebaikkan. Apa yang tak perlu di ceritakan pada orang lain maka simpan sahaja dalam hati.

Apapun pada golongan 'Done' Tahun lepas moga tahun ni kurangkan 'Done' tu kat media sosial lebihkan done di dunia nyata.

1. Done puasa penuh
2. Done solat 5 waktu
3. Done Tarawih sehingga malam akhir
4. Done bersahur
5. Done berjimat & tak mengunjungi bazar ramadhan
6. Done kurang tidur

Dan banyak lagi la perkara yang harus hangpa 'Done' tanpa perlu nak update kat media sosial. Moga perkara perkara yang baik hangpa buat di bulan ramadhan ni dapat menjadi bekalan hangpa di dalam kubur nanti, Insya Allah. Samalah peringatan ni pun untuk diri sendiri jugak yang banyak perlu di perbaiki perkara perkara yang aku sebut tu. Apa hangpa ingat aku ni perfect sangat ke sebab buat entri ni??!! Tidak ok.. Aku pun masih kurang & jahil sana sini.

Semoga ramadhan tahun ni mengubah kita kearah yang lebih baik. Niat berpuasa tu kena betul jangan hanya nak kuruskan badan sebab nak pakai kebaya ketat raya nanti je. Takut niat tak betul.. Allah pun tak makbulkan hajat hangpa tetiba raya jangankan kebaya ketat.. Baju kurung pun tak dak size kat pasaran. hehehehe

Moral of the story.. Jangan lupa menantikan pengumuman tarikh berpuasa malam ni kat TV even masing2 dah tahu kan bila start puasa tapi tak salah kita nak feel macam zaman kanak kanak.. berdebar menanti tarikh pengumuman puasa oleh tokwan yang dia punya slow montion boleh buat degupan jantung di pam dengan kencang. hehehehe

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JADUAL WAKTU IMSAK & WAKTU BERBUKA PUASA SELURUH MALAYSIA

5/26/2017 09:59:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

JADUAL WAKTU IMSAK & WAKTU BERBUKA PUASA SELURUH MALAYSIA. Hari ini hari Jumaat, Insya Allah esok seluruh umat Islam akan menyambut 1 Ramadhan 1438H bersamaan 26 Mei 2017. Hari ni ramai dah sampai ke kampung halaman & mungkin ada yang baru gerak nak balik kampung untuk sambut puasa dengan keluarga. Aku macam biasa la sambut puasa kat sini je bersama suami & anak. Simpan cuti nak balik raya nanti. Lagipun baru baru ni kan dah balik kampung.. Kami bukan orang kaya raya.. So tak boleh cuti kerap kerap sangat. Tak apa.. family kat kampung paham. Jangan raya tak balik sudah satgi memasing menangis basah telekung nak solat sunat hari raya.


Bagi persediaan kita nak sambut puasa ni selain print 30 menu untuk di masak sepanjang ramadhan yang ni pun penting jugak supaya tak terbabas sahur & tak terbuka puasa awal. Manatau time2 puasa ni la dia nak jadi pelupa la.. Hilang ingatan bagai. Time puasa juga la dia nak jadi terlatah makan bila dengar azan asar bagai kan. So, untuk elak golongan acah2 terlatah & terlupa ni.. Simpan ni jadual waktu Imsak & jadual waktu berbuka puasa ikut negeri hangpa tinggal sekarang. Bukan negeri kelahiran hangpa tau.

Untuk mengetahui waktu Imsak & waktu berbuka puasa just clik pautan kat bawah mengikut negeri masing - masing yer...

Waktu Imsak & Berbuka Puasa PERLIS
Waktu Imsak & Berbuka Puasa KEDAH
Waktu Imsak & Berbuka Puasa PULAU PINANG
Waktu Imsak & Berbuka Puasa PERAK
Waktu Imsak & Berbuka Puasa KELANTAN
Waktu Imsak & Berbuka Puasa TERENGGANU
Waktu Imsak & Berbuka Puasa PAHANG
Waktu Imsak & Berbuka Puasa KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA dan LABUAN
Waktu Imsak & Berbuka Puasa SELANGOR
Waktu Imsak & Berbuka Puasa NEGERI SEMBILAN
Waktu Imsak & Berbuka Puasa MELAKA
Waktu Imsak & Berbuka Puasa JOHOR
Waktu Imsak & Berbuka Puasa SABAH
Waktu Imsak & Berbuka Puasa SARAWAK

- Sumber : http://www.malaysiatercinta.com -

Di kesempatan yang ada ni, kami nak ucapkan selamat berpuasa & mohon maaf andai sepanjang perkenalan kita di alam maya mahupun yang kenal di alam nyata ada terkasar bahasa, tersindir, termaki hamun ke hapa.. Moga ramadhan kali ni memberi seribu keberkataan & kenikmatan kepada kita semua. Semoga Allah permudahkan kita melakukan ibadah puasa. Semoga kita semua terhindar dari terjebak dalam geng beg plastik hitam seterusnya di bawa bersiar siar menaiki van jenazah secara percuma. hehehehe

Niat Puasa & doa berbuka puasa ni dah hafal ke?

Bagi yang bujang bujang tu tak payah berendam airmata sangat la kan terpaksa sambut puasa jauh dari family.. Kalau puasa esok hari Malam ni bebawak pergi tarawih kat masjid bagi yang tak ada aral melintang pukang. Bagi golongan mak mak macam aku ni.. Boleh la excuse & boleh melakukan solat sunat tarawih kat rumah. 

Hope tahun ni spesis golongan 'Done' kat media sosial tu berkurangan la yer. Kau tak payah nak update 'Done' tu 'Done' ni sangat la kan.. Dok jadi bahan troll orang je. Tak payah menunjuk sangat katanya. Kalau buat kerana Allah.. Maka tak perlu nak update kat pesbuk Allah tu maha melihat tanpa perlu semak update kau kat media sosial katanya. hehehehe

Moral of the story.. Bulan puasa bukan bulan untuk kita bermalas malasan dengan alasan berpuasa. Bulan puasa ni la bulan kita perlu meningkatkan prestasi ibadah, kerja & sebagainya. Jadi jangan skip sahur.. Peace Yo!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ORANG MISKIN MAMPU KE BELI KUOTA INTERNET & ONLINE?

5/25/2017 10:46:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

ORANG MISKIN MAMPU KE BELI KUOTA INTERNET & ONLINE? Tu dia.. pagi2 khamis hang dah tulis isu hangat ni awat lekatlekit. Malam semalam mimpi apa? Tak dak mimpi apa la.. Mimpi biasa biasa ja yang pasti memang ada mimpi la setiap kali aku tidur. Tapi mimpi tu tak penting.. Yang penting tajuk entri tu yang nak di kupas kupis & kopek denga rakusnya.. Mohon bersabar para pembaca budiman. Satgi perenggan demi perenggan kami ulas berkenaan isu tu, ok! Hangpa rilex je sambil membaca sehingga ke noktah terakhir.


Dulu.. Aku ni antara manusia yang berbaik sangka juga dalam certain keadaan. Kadang2 aku jadi lurus percaya bulat2 apa yang orang sampaikan. Lupa nak siasat sebab tak timbul langsung rasa syak wasangka tu. Tapi bila sampai masa Allah nak bagi hint.. time tu la mula nak jadi SpyDerBlogger kekdahnya. Dari sekecik kecik perkara aku mula nak pertikaikan logik atau tak? Tu padah bila aku mula hilang kepercayaan pada seseorang. Aku ni bukan spesis mudah percaya tapi bila percaya aku memang percaya tanpa prejudis dah. Sekali kepercayaan aku di khianati.. Sampai kau reput dalam tanah pun aku tak percaya dah.

Tak nak sebut nama sesapa.. Sebelum memang la aku ada involve dengan someone yang mengaku susah. Susah yang di gambarkan tu macam Daif sangat la.. Dalam dia dok meluahkan perasaan anak pergi sekolah pun tak bawa duit belanja. Sebab tak ada duit.. dalam pada masa yang sama mak mampu beli kuota internet & memviralkan kesusahan yang dia hadapi. Dulu tak terfikir sampai macam tu.. Tapi bila satu persatu mula kantoi pasal sipolan ni.. Banyak perkara aku mula terfikir. Kalau betul la hang susah sampai tak mampu bagi anak hang duit belanja sekolah.. Internet tu hang bayaq pakai daun ka? Nak berbaik sangka dia lepak Mekdi guna wifi free pun rasa macam tak logik sebab asyik dok cerita condition kesihatan dia masa tu memang teruk. Nak jalan pun katanya terhuyung hayang.. Mampu ke nak menampak ke mekdi?

Secara logik kalau cara dia mengambarkan kemiskinan & kesusahan dia tu.. Rasanya nak beli kuota internet pun tak mampu. Selalunya orang yang betul2 susah ni bukan depa yang viralkan kesusahan depa kebanyakkan orang lain yang memviralkan kesusahan depa tu. Tak ada depa nak online merintih, merayu, meratap hiba & memohon bantuan & sumbangan orang lain. Orang miskin ni kebanyakkan perasaan malu dalam diri depa tu sangat tinggi tu yang kadang2 kemiskinan yang depa hadapi orang tak tau. Sebab depa rasa malu nak cerita dengan orang apatah lagi minta bantuan. Kebanyakkan la orang miskin memang macam tu.. Harga diri depa lebih tinggi & mahal dari selipar jepun berbanding manusia yang pemalas acah acah orang susah untuk dapat keuntungan dengan mudah sanggup gadaikan harga diri yang kadang2 lagi murah dari jajan super ring.

Sebab tu zaman sekarang kita nak bersimpati pun kena siasat.. Setakat dok mencanang kisah sedih kat FB dengan profile gambar muka kartun bagai. Kita patut curiga. Betul la.. pahala bersedekah tu tetap ada walau kita bersedekah dengan seorang penipu tapi kalau kita asyik semborono je bersedekah dengan penipu benda tu mengalakkan lagi orang terus menipu sebab ada hasil yang depa dapat. Sekurang kurangnya siasat la sikit siapa orang yang kita nak menderma tu. Background dia macam mana.. sapa keluarga dia. Kat mana dia tinggal bagai. Jangan asal orang tu pandai create cerita sedih sampai menangis keluar air hidung bagai kita terus percaya. Setakat buat cerita sedih.. penulis novel & penulis skrip drama & filem pun terer katanya. Sedih jugak kita baca & tonton..So jangan judge sesuatu hanya berdasarkan kisah sedih yang tiada bukti. Kalau sakit better minta laporan kesihatan.. kalau susah better minta alamat rumah untuk pastikan dia betul betul susah. Jangan hantar sumbangan pun hanya tepi jalan.. Nak pi rumah pun orang tu tak bagi. Peratus nak kena kencing hancing memang tinggi la.

Serius.. aku sendiri rasa serik nak percaya atau terlampau bersimpati kepada individu yang suka merintih susah macam makan pun sebutir nasi sehari kat media sosial selagi mana dia masih mampu topup atau bayar bil internet. Aku sendiri pun rasanya kalau susah tak kuasa aku nak bayar bil internet. Mesti la aku dahulukan apa yang penting terutama memastikan keperluan anak aku cukup. Tak tergamak kot.. nak topup kuota internet sambil cerita dengan orang anak aku pergi sekolah tak bawa duit belanja. Telan ayaq lioq tengok kawan2 makan kat kantin. Dah la kat sekolah anak anak kita terpaksa hadap benda benda ni >> Ini 5 Perkara Anda Tak Pernah Tahu Tentang ‘Struggle’ Anak Anda Hadapi Di Sekolah << Bayangkan kalau tak makan.. Mesti lagi sedih keadaan anak kita kat sekolah kan? Tak tergamak aku nak bayangkan.. apatah lagi nak topup kuota internet & biar anak aku pergi sekolah tanpa duit belanja.

Moral of the story.. Rakyat malaysia ni memang baik baik & prihatin sebab tu makin ramai mula ambil kesempatan. Tak salah kita sentiasa bersangka baik cuma terlalu bersangka baik semua perkara mungkin kita menjadi penyumbang lebih ramai lagi golongan penipu membiak di bumi ni. So, sama sama kita benteras penipuan. Nak tak nak kena siasat dengan siapa yang kita nak hulurkan bantuan & sumbangan supaya sedekah kita sampai kepada orang yang sepatutnya & memberi manafaat kepada mereka yang memerlukan.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENGALAMAN SERAM PRAMUGARI BAS PUAKA KETIKA MELALUI LEBUHRAYA SEGAMAT

5/24/2017 08:49:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

PENGALAMAN SERAM PRAMUGARI BAS PUAKA KETIKA MELALUI LEBUHRAYA SEGAMAT. Hangpa rindu kami dak? Maksud kami rindu cerita seram kat blog kami ni.. Alah, minggu lepas ada ja kan kami share kisah seram. Baru ja berapa hari tak dak kisah seram baru hangpa dah rindu rinduan. Yalah.. tak lama lagi ramadon bakal tiba. Time tu orang tak sibuk nak memburu kisah seram dah orang sibuk kejar nak pi terawih & nak buru malam lailatul Qadar di sepuluh malam terakhir ramadhan kan.. Jadi di kesempatan yang ada tinggal tak berapa hari lagi ni nak ke bulan ramadhan meh la kami momokkan hangpa dengan cerita seram.

Gambar sekadar hiasan

Malam ni segmen seram serik lekatlekit akan berkongsi sebuah cerita dari pengalaman seorang pramugari bas ekspress.. Apa tak pernah dengaq bas ada pramugari. Takpa la ni hang dah tau kan bas pun ada pramugari juga. Untuk bas bas eksekutif la. Normally bas yang ada pramugari ni untuk perjalanan jauh macam bas dari KL terus ke singapore. Bas double decker. Tugas pramugari bas ni pun lebih kurang macam pramugari kapal terbang jugak la. Untuk mengedarkan makanan & minuman kepada penumpang. Ok ok.. dah cukup la berkenalan dengan pekerjaan pramugari bas ni.. Kita terus ke kisah seram serik lekatlekit yer..

Alkisahnya pramugari ni.. Katanya selalunya bas yang dia bekerja ni jarang kosong tapi hari tu penumpang yang naik dari singapura untuk ke KL cuma 6 orang sahaja. Jadi jumlah semua yang ada dalam bas tu termasuk & dia pemandu bas cuma 8 orang la. Syok la dia penumpang tak ramai, kerja pun tak banyak la kan. Boleh la rilex2 sikit sepanjang perjalanan katanya. Ingat dekat ke dari singapura ke KL ni. Aku pernah jugak naik kereta dari KL ke JB. Lepas park kereta kat stesen bas Larkin, ambil bas pergi Singapore jalan jalan katanya. Percutian yang di rancang tetiba laki aku pi jenjalan kat sana.. Takkan kata tak mau pulak kot. Letih jugak la sebab perjalanan darat ni memang agak jauh.

Berbalik kisah atas bas tadi.. Semua penumpang pilih seat kat tingkat atas maka hanya ada dia & pemandu bas je kat tingkat bawah. memandangkan tak ada penumpang so lampu pun di padamkan. Konon pemandu dia rasa lebih fokus memandu kalau lampu di padamkan. Si pramugari ni bila takde kerja dia duduk je kat sebelah pemandu main game kat telefon. Apa lagi dia nak buat.. Takkan nak bermanja dengan pemandu pulak. Kang ada bas terjun laut pulak katanya. hehehehe

Time tu dah senja nan merah masa bas masuk ke lebuhraya segamat - Yong peng. Katanya lebuhraya ni memang terkenal dengan 1001 kisah seramnya. Yelah.. betul la tu sebagai pemburu cerita seram ada jugak aku terbaca kisah2 seram berkaitan lebuhraya ni. Cuma kalau aku lalu lebuhraya ni hope momok2 kat situ bagi tanda hormat & jangan nak sakat sakat aku la kan.. Kang aku majuk tak mau bagi hangpa publisti kat blog ni baru tau. Hormat sifu ok! hahahahaha

Menurut cerita dari mulut ke mulut.. lebuhraya tu agak keras. Yer.. keras sebab tar bukan span. Tu aku tau tapi keras yang di maksudkan kat sini adalah berpuaka. Kata orang tempat tu bekas kawasan perkuburan & banyak jugak pemandu kat situ di tumpangi tanpa rela. Selalunya dia act like a bos la.. tak main duduk seat depan dengan pemandu.. dia duduk kat seat belakang jer. Kejadian2 seram tu di katakan selalu berlaku selepas matahari terbenam. Yelah.. siang2 hari kau nak menyakat ada yang kena sepak terpelanting atas highway tu gamaknya hehehehe

Pun macam tu pramugari ni jarang ambil kisah pasal cerita2 seram kat lebuhraya tu sebab selama 2 tahun dia berkerja memang tak pernah terserempak dengan benda benda pelik, mistik & misteri. Sebab dia jer belum pernah.. Maka hari itu adalah hari dimana 'depa' nak beramah mesra dengan dia. Tu la berlagak sangat tak mau ambik tau pasal depa, kan depa datang berkenalan.

Alkisahnya malam tu.. Dia rasa lain macam sangat. Tetiba je bulu tengku meremang. Yang driver tu nampak macam biasa jer memandu sambil di temani siaran radio. Suasana luar memang gelap gelemat bak kata orang kedah. Gelap gelemat tu sama je maksud dengan gelap gelita. Cuma sekali sekala tu nampak cahaya dari kenderaan lain bila memotong bas depa tapi cahaya tu hanya beberapa saat lepas tu kembali gelap gelemat.

Tak lama lepas tu... Jeng jeng.. dia ternampak sesuatu yang berjarak beberapa meter dari belakang dia & pemandu bas tu. Kemain elok lagi terbaring siap berbantal kau! Dia elok la baring santai orang yang nampak dia menggigil macam nak tercabut lutut dah. Pramugari tu apa lagi.. Baca la apa2 ayat yang dia ingat. Time tu kalau ingat alif ba ta jer pun rasanya dia bantai baca juga la sebab takut.

Inilah gambar yang katanya terakam dari cctv bas tersebut

Lepas tu dia cuba bagitau pemandu bas tu suruh tengok makhluk terbaring belakang depa tapi di sebabkan pemandu tu tak nampak apa2 yang pelik so dia anggap pramugari tu je berimaginasi. Sebab tak puas hati pramugari tu suruh pemandu tu tengok dari cctv.. Maka kelihatan apa yang ada kat situ masa tu. Waktu tu katanya gambar dari rakaman CCTV bas tu jadi viral sekejab kat company depa kerja. Pramugari tu pulak katanya lepas beberapa bulan dia pun resign. Makhluk yang terbaring kat belakang pemandu bas tu katanya hilang sebaik sahaja mereka sampai di seremban. Nasib baik dia hilang.. Kalau ikut balik sampai rumah tak ke haru biru unggu kelabu. Maybe rumah dia kat seremban kot.. Tumpang naik bas nak balik kampung la tu. Sebab ngantuk tu yang di baring hehehehe

Sejak tu bas tu di gelar bas puaka. Bas dari syarikat mana, no plat berapa Wallahualam. Tak pulak depa bagitau kami. Gila ka hapa depa nak sebarkan. Confirm orang tak naik bas tu. hehehehe

Moral of the story.. Ketahuilah jin pun kadang2 penat jugak terbang sebab tu depa pun nak naik bas jugak. Hahahahah. Peace Yo!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! JANGAN SAMPAI ANAK ANDA TERPAKSA HADAPI 5 PERKARA NI DI SEKOLAH

5/24/2017 03:41:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! JANGAN SAMPAI ANAK ANDA TERPAKSA HADAPI 5 PERKARA NI DI SEKOLAH. Hari pertama menghantar anak ke sekolah itulah hari paling merisaukan para ibu bapa tapi benda tu akan berlalu bila kita nampak anak kita dah mula serasi & boleh bawa diri dengan suasana sekolah. Kita pun rasa.. Boleh hantar & balik rumah atau pergi kerja dengan senang hati tanpa perlu terlalu fikirkan keadaan anak kita kat sekolah. Kita dah boleh buat kerja, makan & minum macam biasa sementara anak kita berada di bawa jagaan guru di sekolah.


Bila kita ambil anak dari sekolah kita nampak dia happy macam tak ada masalah so kita pun rasa dia tak pernah ada apa apa masalah kat sekolah. Kita pun tak pernah nak bersoal jawab pasal keadaan anak kita kat sekolah lagi kecuali bertanyakan tentang pelajaran & kerja - kerja rumah. Cukup semester kita cuma nak tengok keputusan peperiksaan mereka yang cemerlang, gemilang terbilang supaya boleh la upload kat media sosial nanti hehehehe... Baru si Zakiah tu tau.. Anak aku lagi pandai dari anak dia katanya. Selalu Zakiah je asyik tayang result anak dia kan.. Tu dia. Satgi ada zakiah mai serang entri ni tak tau la. Sebelum Zakiah marah elok la bagitau Zakiah hanyalah watak rekaan semata mata tidak ada kena mengena yang hidup di alam nyata mahupun di alam ghaib yer.

Bila anak kita dapat keputusan cemerlang.. Of course la kita happy. Gila mak bapak nak sedih anak dapat result cemerlang. Tapi kalau anak kita banyak 'G' dari 'A' selalunya mak bapak yang sebelum ni macam manusia lindungan kaabah terus bertukar 'Mak kau hijau' kekdahnya. Jadi hulk.. habis koyak baju baju semua. Punya marah tak tau nak habaq. Tengok macam elok ja belajar siang malam.. Awat banyak 'G' dari 'A'. Patut dah dapat A++ dah ni. Hantar tuisyen bagai dok dapat G jer, saka apa pulak dok kacau anak aku katanya.

Sabaq dulu tuan tuan & puan puan.. Mungkin ada perkara tuan tuan & puan puan terlepas pandang. Yelah.. Kat sekolah mana kita nampak kan situasi anak kita melainkan cikgu melaporkan kepada kita. Mungkin juga keputusan tidak cemerlang anak anak kita adalah sebab 5 perkara ni >> Jangan Biarkan Anak Anda Hadapi 5 Masalah Ini Di Sekolah <<

Mungkin selama ni kita tak terfikir 5 masalah ni membuat mungkin mereka jadi stress & rasa rendah diri atau penat siapa tahu. Jadi sebagai mak bapak yang prihatin kita perlu buat sesuatu untuk mengatasi 5 perkara ni supaya anak kita dapat belajar dengan baik di sekolah tanpa ada rasa tekanan yang melampau. Almaklum la sekarang silibus pelajaran pun bukan je anak anak kita rasa terbeban kita sendiri pun tetiba boleh jadi hypertension. Yang buat silibus tu maybe anak anak depa semua genius2 belaka kot so rasa kalau yang sebelum2 ni tak berapa mencabar saraf otak katanya. hehehehe

Moral of the story... cabaran anak anak sekarang tak sama macam kita dulu. Kita dulu maybe balance. Ada masa belajar & ada masa bermain dalam 1 hari. Anak anak sekarang dari pagi sampai ke petang padat dengan aktiviti pembelajaran. Sekolah pagi & petang. Malam nak kena mengaji, siapkan kerja sekolah. So mungkin di sebabkan tu 5 perkara tadi menjadi penyumbang jugak. kita kena kreatif bukan sahaja untuk tingkatkan prestasi malah untuk tingkatkan energi jugak emosi untuk persediaan mereka menghadapi aktiviti belajar yang semakin mencabar.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI KARI IKAN SALMON MENU IFTAR MUDAH & SEDAP (Lazada Blogger Contest)

5/24/2017 10:45:00 AM Suria Lekatlekit 6 Comments

RESEPI KARI IKAN SALMON MENU IFTAR MUDAH & SEDAP (Lazada Blogger Contest). Minggu ni minggu menghitung hari detik demi detik.. Masa ku nanti apa kan ada. Tu dia tetiba lagu kriss Modenas dah keluar hahahaha. Tak berapa hari lagi kita akan menyambut bulan ramadhan Al Mubarak katanya. Bulan penuh keberkatan & makanan jugak. Tapi harus di ingat dalam mencari keberkatan ramadhan ni jangan sampai kita melakukan pembaziran takut hilang keberkatan dosa pula kita dapat.


Memang la bulan puasa ni kita terpaksa menahan lapar & dahaga dari terbit matahari sehingga terbenam matahari so bila nampak makanan macam singa nampak kijang. Semua kita rasa nak makan & semua kita rasa boleh makan. Walhal kadang2 masa berbuka kita cuma minum air & makan sepinggan nasi berlauk je. Lepas tu kenyang, betul tak? Jadi untuk elakkan pembaziran kena juga mengelak mengunjungi bazar ramadhan. Yang lebih Afdal adalah memasak sendiri kat rumah. Bukan banyak pun nak makan. Tak sampai sekawah pun nak kena masak, ye dak.

Bulan puasa ni kita sedia maklum orang berpuasa kadang2 makanan yang di beli kat luar ni ada yang kurang rasa & ada terlebih pulak rasanya. Sebab tu kena masak sendiri kat rumah. Antara menu yang boleh masak adalah Kari Ikan Salmon. Yer.. Ikan salmon ni bukan ikan yang menjadi makanan rutin orang melayu kat Malaysia ni. Tapi tak salah sekali sekala kita masak menu special sikit guna ikan yang special macam salmon. Kari ikan ni antara lauk kegemaran saya juga yer tuan tuan & puan puan. Dapat semangkuk kari & sepinggan nasi panas panas.. Tambah kicap sikit, Memang nikmat dia 5 star ok! Cukup la hidangan kari ikan yang menjadi menu berbuka puasa. Tak payah lauk pauk lain lagi.

Susah ke nak masak kari ni? Sapa kata susah.. Tak susah pun. Macam masak kari ikan lain jugak. Ada banyak versi.. Versi baru belajar dengan versi expert. Tapi takpe la saya share resepi masak kari yang paling basic supaya yang baru belajar tu tak rasa stress sangat nak belajar masak ye dak. Maybe boleh jadi menu berbuka puasa hari pertama anda nanti.

Untuk resepi kari ikan salmon ni, bahan bahan yang di gunakan adalah..

1. Ikan salmon. Ambil la bahagian mana mana pun semua boleh di karikan
2. Serbuk rempah kari ikan
3. Daun kari
4. Bawang merah
5. Bawang putih
6. Halba campur
7. Air asam jawa
8. Santan
9. Terung/Bendi/Tomato (Pilih la yang mana anda suka. Nak masuk ketiga tiga pun boleh)
10. Minyak masak
11. garam sebagai perasa

* Kalau tak ada masa nak beli serbuk perasa macam rempah kari semua anda boleh beli secara online jugak di lazada Ramadan Bazar



Cara untuk memasak

1. Bancuhkan rempah kari sehingga menjadi pes & letak di tepi
2. Cuci ikan, sayur sayuran (Terung/Bendi/Tomato) & letak tepi
3. Potong bawang merah & bawang putih
4. Panaskan minyak & tumis bawang merah, bawang putih,daun kari, halba campur sehingga naik bau
5. Masukkan rempah kari yang telah di bancuh tadi & masak sehingga pecah minyak
6. Masukkan ikan salmon & biar masak sekejab
7. Masukkan Terung/Bendi
8. Masukkan santan & air asam jawa (Tambah air sekiranya pekat)
9. Biar masak sekejab & sekiranya ada tomato masukkan tomato.
10. Masukkan garam secukup rasa
11. Jika semua bahan dah masak tutup api.

* Nak masak menu berkuah macam kari ikan ni elok gunakan periuk yang jenis dalam sikit macam Tefal Comfort Max Stainless Steel Saucepan 18cm/lid. Sebab senang bahan bahan macam ikan & sayuran dia nak terendam dalam kuah bagi memastikan rasa di serap dalam ikan/daging atau sayuran tersebut. Jangan guna kuali jenis leper tak sesuai ok untuk masak kari. Periuk Tefal ni kelebihan dia boleh memasak makanan tu dengan baik & tahan karat.

Tefal Comfort Max Stainless Steel Saucepan 18cm/lid
Periuk tahan karat & kelebihan dia memastikan makanan yang di masak tidak terpercik keluar mengotorkan dapur kerana di datangkan dengan penutup . Mampu memasak makanan dengan baik & tahan lama

Ni kira cara memasak kari ikan paling basic la. Kalau versi expert sikit ada kelainan cara penyediaan bahan termasuk cara nak masak rempah kari tu. Tak susah kan? Anda boleh cuba memasak sendiri kari ikan salmon ni di rumah nanti. Jangan takut tak menjadi.. Kena cuba dulu baru boleh belajar, ok!

Kari Ikan Salmon

Alang alang dah cerita pasal masak memasak ni, saja la nak bagitau korang kalau korang nak membeli belah peralatan memasak macam kuali periuk atau apa saja korang boleh membeli sekarang di lazada malaysia sebab sekarang lazada tengah mengadakan Marhaban Ya Ramadhan & Riang Raya Sale. Diskaun sehingga 90% bermula 19 mei - 30 jun 2017. Sedang elok la bagi korang nak membeli peralatan dapur  Bagi memudahkan aktiviti memasak anda sepanjang ramadhan & hari raya nanti.




Apapun selamat mencuba resepi kari ikan salmon. Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak. Semoga ramadhan kali ini memberi seribu makna kepada kita semua.

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

REMAJA 19 TAHUN DI DENDA RM40 RIBU JUAL & PASANG BRACES TIRUAN TANPA TAULIAH

5/23/2017 08:41:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

REMAJA 19 TAHUN DI DENDA RM40 RIBU JUAL & PASANG BRACES TIRUAN TANPA TAULIAH. Sekarang tengok ramai dok jual braces @ pendakap gigi tiruan. Murah je sampai tak masuk akal. Yelah la nama pun tiruan. pakai sekadar untuk berfesyen jer katanya. Tapi tak tau la apa yang lawa sangat pakai braces ni kan.. Pada pandangan mata remaja lanjut usia macam aku ni memang rasa tak cantik pun. Aku sendiri tengok rimas besi dok tersangkut kat gigi tu. Tak lekat daging ka celah2 besi tu kalau makan hahahaha.


Kemunculan Braces tiruan ni menyebabkan lahirnya ramai doktor - doktor gigi tiruan jugak. Depa jual siap dengan pemasangan lagi. Umur 19 pun dah jadi doktor pasang braces ni ok! Menangis bawah bantal ahkak ok melihat hangpa yang muda2 lagi dah jadi doktor braces. Orang lain nak dapat tauliah untuk pasang braces ni bertahun tahun belajar kat yunibesiti sana nu.. Hangpa termenung depan youtube je dah graduate sebagai doktor braces. Sungguh.. tak sia sia topup kuota internet katanya. hehehehe

Tadi tertengok berita kat TV9.. Dengar jugak la berita Remaja 19 tahun di tangkap & di dakwa kerana memasang braces tiruan tanpa tauliah. Dia di denda RM40,000 atas kesalahan tersebut. Mujur ada duit boleh bayar denda kalau tak ada duit mereput la kau dalam penjara katanya. Sesia je dapat title banduan hanya kesalah pasang braces tiruan.

Kalau ikutkan nak pakai & pasang braces ni bukan murah. Beribu beb tapi di lakukan oleh doktor2 yang bertauliah la. Kena x ray bagai dulu bukan main pasang jer kat gigi hangpa tu. Bukan macam Braces fake yang hangpa boleh beli serendah RM35 & kalau campur kos pemasangan baru harga dalam ratus ringgit camtu. Sebab apa kos dia mahal? Sebab kalau di lakukan oleh orang yang tak bertauliah risiko dia sangat tinggi sehingga boleh menyebabkan kematian. Mati dik Ooi.. Ingat nyawa takde jual kat farmasi dik macam ubat sakit lain. Braces tu pun bukan boleh guna sebarangan besi atau dawai nak pasang kat gigi. Dawai archwire untuk pendakap gigi tu diperbuat daripada bahan antikarat. Jenis dawai tu lain sikit daripada dawai biasa, iaitu mestilah tak reaktif terhadap air liur, minuman dan makanan yang dimasukkan ke dalam mulut.

Berbeza dengan fake braces yang tak diketahui jenis dawai besi apa yang digunakan, bahan dawai tu sendiri pun dah bahaya dengan boleh menyebabkan karat sehingga mejejaskan kesihatan dalaman. Hangpa nak minum air pandai pasang water filter bagai nak jaga kesihatan tapi tak guna kalau setakat pakai fake braces katanya. Bukan tu je fake braces ni boleh menyebabkan kecacatan pada tulang, gusi, gigi & muka hangpa jugak. Jangan nak cantik terus muka jadi pelik baru padan muka.

Selain tu risiko menggunakan fake braces ni adalah boleh menyebabkan gangguan kepada salur darah dan saraf gigi. Selain tu, ulser mulut, gusi berdarah, jangkitan kuman dan bakteria dalam mulut merupakan masalah dan kesan yang terpaksa dihadapi oleh pemakai fake braces. Bahayanya braces palsu ni adalah bila besinya boleh berkarat, mencalarkan permukaan gigi, menghakis enamel gigi. Manakala, saduran besinya pulak boleh terhakis dan menjejaskan tubuh pengguna. Jadi gigi korang boleh mereput, gigi berkarat, gusi jadi longgar, dan tu tak masuk lagi dengan bau mulut disebabkan infection. Hope pemakai braces tiruan ni rasa menakutkan baca semua ni.

Pada yang menjual tak kira jadi agent atau buat dropship jual fake braces ni hope berhenti la sebelum di tangkap & di kenakan hukuman. Jangan terus mendedahkan orang lain kepada risiko. Jangan fikir untung tak seberapa tu hangpa seolah olah memperjudikan banyak nyawa. Nyawa seekor semut pun kita tak mampu bagi apatah nyawa seorang manusia. Banyak lagi benda boleh jual.. Kenapa mesti jual benda yang memberi risiko kepada kesihatan orang lain kan?

Moral of the story.. Semua orang sukakan kecantikkan.. Mungkin pada anda pakai braces ni cantik tapi ingat jangan obses nak cantik anda ignore risiko yang bakal anda tanggung untuk jangkamasa panjang.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PETUA TIDAK LAPAR & DAHAGA SEHINGGA WAKTU BERBUKA PUASA, SALAH SATU ELAK MAKAN TELUR ASIN

5/23/2017 03:06:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

PETUA TIDAK LAPAR & DAHAGA SEHINGGA WAKTU BERBUKA PUASA, SALAH SATU ELAK MAKAN TELUR ASIN. Minggu ni kita up entri entri untuk persediaan menyambut ramadhan je la yer. Yelah.. Inilah minggu akhir untuk kita cari gali tip, petua & sebagainya supaya kita boleh berpuasa sepanjang hari tanpa lembik,lemau,terlalu lapar & dahaga sepanjang siang hari tu. Takde la kita terjebak dengan geng plastik hitam kan. Yer.. betul puasa bukan semata mata mehanan lapar & dahaga tapi syarat sah puasa salah satu daripadanya memang kena tahan lapar & dahaga jugak kan. So petua2 ni pun penting bagi persediaan kita untuk berpuasa agar kita tahu apa yang terbaik untuk kita buat nanti.

Telur Asin

Jadi tanpa membebel bebal panjang lebar sampai ada yang terbatal puasa ganti hari ni moh ler kita membaca apa tip & petua yang boleh kita lakukan untuk bertahan puasa sepanjang hari..

1. Jangan makan makanan lembik
- Contoh macam bubur. Memang tak sesuai makanan macam tu di ambil semasa sahur. Pola makan yang baik ketika puasa adalah pengambilan makanan rendah glisemia semasa sahur, dan tinggi glisemia ketika berbuka. Pengambilan makanan ini penting untuk menaikkan kadar gula darah. Sepanjang berpuasa, kita memerlukan makanan yang tinggi serat dan kandungan protein yang cukup. Selain protein, tubuh juga memerlukan pengambilan lemak baik.

* glisemia = ialah satu ukuran secepat mana aras glukosa darah (i.e., gula darah) meningkat selepas memakan makanan tertentu

2. Jangan Bersahur dengan Mee segera
- Kandungan mi segera seperti natrium, lemak tepu dan MSG akan membuat anda akan cepat rasa dahaga & rasa haus yang tinggi, tekak pun akan jadi kering. Selain itu, mee segera juga membuat cepat lapar. Mee segera mengandungi kadar glisemia yang tinggi membuatkan tenaga kita keluarkan banyak, sehingga cepat lapar.

3. Amalkan pengambilan Madu
- Madu adalah cecair manis yang mengandungi gula sehingga 70-80 peratus. Selebihnya, adalah air, mineral, beberapa protein, asid dan zarah lain. Madu sangat baik untuk anti-bakteria, dan baik juga digunakan secara rutin. Amalkan sepanjang berpuasa. Caranya anda boleh makan 3 biji kurma dan 2 sudu makan madu selepas sahur dan begitu juga ketika berbuka puasa.

4. Makan Kacang Merah Ketika Sahur
- Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks sebaiknya digunakan dalam hidangan  ketika sahur. Sebabnya, karbohidrat kompleks tidak mudah dicerna tubuh dan boleh Buat kita rasa kenyang dalam jangka masa yang lama. Contoh makanannya antara lain beras merah, oren, kobis, lobak, kacang merah dan lain sebagainya. Jadi bila kita rasa kenyang so tak ada masalah untuk berpuasa sepanjang hari

5. Ambil ubi sebagai penganti Karbo
- Nasi putih mempunyai indeks glisemia yang rendah sehingga cepat di cerna dan akhirnya membuat kita mudah lapar. Ubi adalah yang disyorkan sebagi penggantinya nasi.
supaya kita akan rasa kenyang dengan lebih lama. 

6. Makan telur
- Telur antara makanan yang boleh buat kita rasa kenyang dalam tempoh yang lama. Korang boleh cuba nanti yer.

7. Minum air kelapa selepas berbuka
- Boleh jugak minum ketika sahur untuk elak rasa haus semasa berpuasa tapi boleh juga di minum selepas berbuka puasa. Air kelapa sebenarnya memang dapat membantu untuk hilangkan rasa dahaga & mampu bertahan selama 14 jam. Dengan minum air kelapa juga menjadi salah satu cara untuk buat anda bertahan untuk seharian berpuasa.

8. Ambil sayur sayuran ketika sahur
- Sayur-sayuran tinggi kandungan air dan serat. Perkara ini membuat sistem pencernaan lebih sihat dan mengurangkan rasa haus ketika berpuasa. Antara sayur yang bagus adalah bayam.

9. Elak mengambil makanan pedas.
- Rasanya bagi tekak orang2 melayu ni.. Pedas antara yang membuka selera terutama pagi2 buta time sahur tu kan tapi sebenarnya pengambilan makanan pedas ni membuat kita lebih cepat haus. Sebaiknya, pilih makanan yang dicerna tubuh lebih lama seperti gandum, bayam, dan almond.

10. Elak makan telur Asin
- Alamak ni antara menu popular waktu sahur. Sebab rasa masin dia tu salah satu cara nak menaikkan selera makan semasa sahur kan. Tapi dengan makan telur asin ni buat kita cepat rasa haus. Makanan yang tinggi kadar garam dia membuatkan air cepat keluar dari sel & menyebabkan tubuh kita cepat kekurangan air. So elakkan makan telur Asin yer.

Cukup la 10 petua tu yer.. Kang tulis panjang lebar bukan hangpa rajin sangat pun nak mentelaah so kita ambil yang penting - penting je sudah. Satgi ada yang terlena depan skrin pulak baca entri ni katanya hehehehe.

Jadi semoga 10 perkara tu dapat membantu hangpa semua enjoy sepanjang berpuasa nanti selain dari mengelakkan anda terjebak dengan geng plastik hitam jugak.  Jadi kalau ada niat untuk berpuasa penuh, ambilah makanan yang mampu memberi tenaga sepanjang hari ok!

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI SARDIN MASAK KICAP MENU SAHUR RINGKAS DAN SEDAP

5/23/2017 11:10:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI SARDIN MASAK KICAP MENU SAHUR RINGKAS DAN SEDAP. Tu dia tak berapa hari lagi ja kita bakal melangkah ke bulan yang penuh keberkataan. Bulan yang paling mudah nak rebut ganjaran pahala berlipat kali ganda. Bulan yang ramai manusia akan rajin menunaikan ibadah wajib & sunat. Bulan tu juga akan di hantui dengan geng plastik hitam yang bakal di angkut dengan van jenazah untuk melawat kawasan sekitar bandar & pekan. Bulan yang manusia akan jadi lebih bernafsu dengan makanan. Macam macam lagi la kalau nak di senaraikan perbezaan bulan ramadhan dengan bulan biasa ni.


Bila masuk bulan ramadhan.. Dah tentu la sinonim dengan sahur. Hari pertama sahur biasa la mesti meriah meja makan. Almaklum la semangat hari pertama tu memang takkan sama dengan hari ke 10,11,12 dan seterusnya. Hari pertama masing2 tak sabar nak bangun bersahur tapi hari hari seterusnya boleh menggugat kesabaran nak kejutkan sesekor bangun bersahur katanya.

Bila dah pertengahan ramadhan ni selalunya sahur memang ala kadar je. Takde sapa rajin pepagi buta nak buat mandy chicken bagai kan. Paling2 sayur & satu menu lauk je. Almaklum la pagi - pagi nak masak berat berat kadang selera makan bukan nak ada sangat. Di tambah masa nak masak tu memang terhad nak2 lagi kalau terbabas tidur bangun cukup2 masa goreng telur je memang tidak la merasa makanan sedap. Jadi jangan mimpi la kau nak makan ayam masak merah pepagi buta macam tu.

Jadi atas keprihatinan kami, So kami nak share kat hangpa satu menu sangat sangat simple, senang & sedap. Sangat2 sesuai di jadikan menu masa sahur. Selain nak sediakan lauk ni tak payah ambil masa yang lama, bahan bahan dia pun sangat mudah di dapati. Iatu menu Sardin masak kicap. Dah jemu makan sambal sardin bagai.. Meh sini den nak bagi menu sardin masak kicap pulak.

Bahan Bahan di perlukan

1. 1 tin ikan sardin (size ikut berapa orang nak makan)
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Jintan manis
5. Jintan putih
6. Halia
7. Kicap manis
8. Kicap pekat
9. Garam sebagai serbuk perasa
10. Minyak masak

Cara memasak

1. Bukan tin sardin asingkan ikan dari sos & letak tepi
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, jintan manis & jintan putih. Letak tepi
3. Panaskan minyak goreng sekejab ikan sardin
4. Minyak yang sama tumiskan bahan kisar tadi sampai naik bau.
5. Masukkan kicap pekat & kicap manis
6. Masukkan sos sardin tadi. Kalau rasa tak nak masuk pun tak apa.
7. Masukkan ikan sardin yang dah siap di goreng
8. Masukkan hirisan bawang besar & kalau suka pedas masukkan cili padi.
9. Masak sekejab & perasakan dengan garam kalau belum cukup masin.
10. Tutup api & hidangkan.

* Bagi memudahkan hangpa masak pepagi buta, bahan kisar boleh buat siap2 malam hari sebelum tidur & simpan dalam peti sejuk. Pagi nak masak boleh terus keluarkan & guna.


Jadi sila print siap siap resepi ni & simpan sebagai salah satu menu untuk sahur hangpa sepanjang bulan puasa. Nak2 lagi yang bujang tu. Tak payah satgi orang posa hangpa dok buat cerita sedih sahur dengan biskut kering & teh o panas ja. Tunjukkan orang bujang pun bersahur dengan nasi berlauk hehehehe. Tapi ramai budak2 bujang ni bukan nak masak sangat. Depa lebih suka supper dengan menu2 macam ni kat luar >> 11 Makanan tengah malam yang orang malaysia suka makan ketika lapar << Betoi dak hangpa suka makan benda2 macam ni? Mengaku je la.. apa nak malu hahahaha.

Selamat mencuba resepi ringkas, mudah & sedap ni. Simpan stok ikan sardin siap siap sebelum masuk bulan puasa ok! Manatau emergency sardin pun berguna jugak. hehehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ANAK MERAUNG BILA MANDI MACAM KENA DERA, INI YANG IBU BAPA KENA TAHU & BUAT

5/23/2017 09:00:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

ANAK MERAUNG BILA MANDI MACAM KENA DERA, INI YANG IBU BAPA KENA TAHU & BUAT. Budak shahila sejak lepas demam haritu tiap kali suruh mandi, tiap kali tu jugak melalak. Tak tau la kenapa dia jadi tak suka mandi. Tapi kalau umpan nak pergi kedai laju la sikit dia masuk bilik air. Kalau pagi2 tu nak pergi sekolah memang dengar dulu la suara menangis masa kali pertama di simbah air ke badan dia. Sebelum demam 2 minggu lepas memang tak ada masalah macam tu. Maybe masa demam tu kena mandi & rasa sejuk sangat kot dia jadi fobia so kena ambil masa sikit la untuk dia kembali seperti sediakala.


Tu budak shahila punya hal.. Anak hangpa ada tak yang jenis memang tak suka mandi. Nak2 lagi yang masih kecik.. Asal mandi dia punya meraung macam kena dera. Apa ingat semua bayi & kanak kanak suka air ke? Main air maybe depa suka tapi kalau mandi ni seolah olah macam satu tanggungjawab besar depa nak kena buat hari hari. Tu yang ada meraung macam kena dera walhal mandi je. Jiran2 yang dengar suara anak kita pun mungkin terfikir apa la mak dia buat sampai macam tu dia punya meraung.

Ada budak tiap kali mandi mesti meraung & meronta ronta sampai besar. Setiap kali air singgah kat badan dia dia punya reaction tu macam kena api.. Memang pening kepala jugak la kan dengan anak yang tak suka mandi ni. Takkan nak lap2 macam kucing jilat2 badan tu je. Mau kepam baunya. Kot mana pun tetap kena mandi sebab mandi ni banyak kebaikkan. Antara kebaikkan mandi ni adalah, dia mampu mengeluarkan racun dari badan.

Mandi dengan berendam dalam air panas sekitar 32 - 35 darjah Celsius selama 10 hingga 20 minit dapat membuka ruang kulit yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan kadar kandungan gula dalam darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik.

Selain dari mengeluarkan toksin mandi ni pun membantu untuk masalah jangkitan kulit. bayi & kanak kanak ni memang terdedah dengan jangkitan kulit macam ruam & gatal gatal. Dengan mandi juga boleh mengurangkan masalah tersebut..

Penyakit kulit seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan kacau sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Walaupun mandi ni banyak manafaat tapi tu la nak terangkan kat budak2 kecik ni bukan mudah. Kalau dia tak suka tetap la dia tak suka kan.. Jadi kalau ada anak anak hangpa yang memang tak suka mandi hangpa boleh try cuba buat benda ni >> Susah nak suruh anak anda mandi? Ikuti 4 tips mudah ini, Si Manja pasti suka! < Insya Allah akan buat anak anda lebih enjoy menikmati masa mandi. Mungkin boleh mengurangkan tantrum tiap kali nak mandi juga. Yang penting kena usaha ok! Jangan hanya duduk & berharap tapi tak buat apa apa memang mereput la kau kat situ... hehehehe

Moral of the story.. Budak - budak nak mendatangkan minat dia untuk sesuatu cuma kena perlu buat dia enjoy jer termasuk mandi. Fitrah budak budak memang suka bermain & dengan bermain buat mereka happy so, adaptasikan bermain dalam aktiviti mereka termasuk la mandi.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PONTIANAK PUN BOLEH JADI HILANG SERAM KALAU PAKAI BOTANECO GARDEN HAIR SERUM NI

5/22/2017 08:12:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

PONTIANAK PUN BOLEH JADI HILANG SERAM KALAU PAKAI BOTANECO GARDEN HAIR SERUM NI. Hang ni lekatlekit.. Tetap tu nak sebut nama nama menyeramkan. Hang nak cerita apa sebenarnya ni? Nak share cerita seram ke nak review produk penjagaan rambut. Sampai pontianak bagai terlibat dalam entri ni dah apa kes wei??


Alah hangpa ni.. Kami tak mau la hilang identiti puaka tu even kami nak review produk pun. Apa salahnya  kami tumpang nama pontianak sat katanya. Selagi makhluk tu berambut selagi tu masih relevan nak di kaitkan katanya. Bukan apa baru ni kami mengalami masalah rambut berminyak. Rambut berminyak ni dia akan effect sekali dengan muka. Normally kalau kami hadapi masalah rambut berminyak secara auto muka kami akan mengalami kesan berminyak jugak. kalau perah2 gamaknya dapat sekilo minyak. Nasib baik la tak dak orang guna minyak2 yang keluar kat rambut & muka ni buat minyak2 pengasih ke hapa.. Kalau tak mesti kami di buru oleh bomoh2 siam nak dapatkan minyak tu kan.. Nasib baik depa cuma cari minyak dagu orang yang dah mati je. hehehehe

Bila rambut berminyak memang kena tukar syampoo rambut. Selalunya kalau rambut jadi berminyak kami guna Sebamed Oily hair syampoo. Mesti masalah rambut berminyak tu akan solve cuma nanti rambut akan jadi kering sikit. Jadi untuk mengatasi masalah kekeringan rambut tu kena la guna serum. Sebab kami try guna hair elixir rambut jadi semakin berminyak so tak berapa sesuai. Jadi terpaksa bertukar ke hair serum. Tu yang terberkenalan dengan Botaneco Garden hair serum ni.. Untuk jenama botaneco garden ni memang tak pernah try lagi hair serum dia. Sebelum ni pakai yang brand lain. Ni kira gamble je beli sebab produk organik tu yang tertarik. Lagipun dalam rumah ni memang dah banyak guna produk dari botaneco garden. Hair syampoo, body wash & hair elixir. Sekarang tambah lagi satu hair serum

Hair serum dia Alhamdulillah.. sangat membantu masalah rambut jadi kering lepas guna oliy hair syampoo & tak menyebabkan rambut kembali berminyak. Dia bagi kesan on the spot lepas guna... Maksudnya. Kau sapu je kat rambut terus rambut jadi licin, lembut & tidak kusut. Bau dia sederhana & sedap. Yang mana rambut kusut masai macam pontianak memang sangat rekemen guna botaneco garden hair serum. Kami cerita sebab kami guna. Menyelesaikan masalah rambut kering & rambut kusut dengan sekali sapuan jer.. Serius tak tipu. Kelembaban dia tahan 1 hari selagi hangpa tak cuci rambut tu. Tidak meninggalkan kesan minyak cuma dia merapi, melembutkan & rambut nampak bersinar macam lembab jer. Cantik ok rambut hangpa kalau pakai serum ni. Lagipun kat botol dah tulis anti frizz kan. Yang mana rambut nampak kusut masai jangan biarkan hidup orang lain di selubungi misteri kerana rambut anda yang menyeramkan tu.. Cepat - cepat beli botaneco hair serum ni. Kalau pontianak pakai pun boleh hilang seram katanya. Dari rambut tak terurus terus lurus & rapi. Kalau rambut dah rapi.. hilang la keseramannya. Sebab salah satu part seram kat pontianak ni adalah rambut dia kan. hehehehe

Botaneco hair serum, Warna dia jernih tapi tak cair macam air la. Dia pekat sikit macam minyak rambut. Cara guna dia Pump atas tapak tangan kemudian sapu pada rambut

Produk botaneco garden ni selalu aku beli kat guardian malaysia jer.. Watson memang takde jual tapi tempat lain tak sure kat mana lagi jual selain guardian. Harga Hair serum ni RM15.78. tapi kadang2 guardian ni ada sale boleh jadi masa sale tu lebih murah dari harga ni. kandungan 95ml. Tapi bukan pakai macam pomade ke minyak rambut tu.. 1 pump tu jer sekali guna. Hair serum ni aku guna sehari sekali je lepas mandi. Masa rambut tengah basah tu. Serum ni tak payah bilas.

Yang best produk Botaneco Garden adalah organic product.. So, yang rasa tak nak ambil risiko guna produk bukan bukan boleh la bertukar kepada Botanecoo Garden. Harga dia pun tak mahal sangat. Mampu milik je. Nak beli pun senang tak payah nak order online. Menapak je kat guardian sana tu.. Ada je jual. Produk drugstore ni kurang risiko produk tu mengandungi bahan terlarang. Nak masuk drugstore bukan pakai air liur je untuk di sahkan selamat atau tak. Bukan macam produk tettttttttt... tu yang main tulis tulis je statement sendiri kononnya produk depa masih selamat even KKM dah sahkan mengandungi racun berjadual. Botaneco Garden ni bukan spesis produk macam tu. Produk macam tu memang tak lepas untuk di jual kat drugstore. hehehehe


Jadi pada yang anda masalah rambut tidak terurus.. buka tudung jer mengerbang mengalahkan kak limah bukan kak rosmah yer.. Kak rosmah rambut kembang sebab dia pergi set kat salon kalau kak limah rambut kusut masai mengerbang tu sebab dia maybe tak pernah syampoo & sikat. Sekali nak dandan maybe 5 sikat di perlukan untuk backup. Yelah.. risau jugak sementara nak rapi, patah riuk sikat jadinya so penyelesaian mudah gunalah botaneco garden hair serum. hehehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BANGGA SEBAB TETAP BAHAGIA WALAU KAHWIN TANPA RESTU IBU BAPA

5/22/2017 02:36:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

BANGGA SEBAB TETAP BAHAGIA WALAU KAHWIN TANPA RESTU IBU BAPA. Ala.. sapa kata orang kahwin dengan restu je boleh bahagia? Tanpa restu pun bahagia jugak. Saling cinta menyintai..  Lomentik lomentik lagi. So, restu ibu bapa tu bukan la penentu kebahagian sangat.. Mitos je tu kata restu ibu bapa tu penting sangat. Mak bapak ni kadang2 bukan paham sangat hati anak.. Asyik kena ikut je cakap depa kan.. Cemuih aihh... sampai nak kawen pun kena minta restu bagai. Tak restu aku lari je ikut boipren lepas tu depa terpaksa la kawenkan jugak restu tak restu pun katanya. Yang penting nak kawen kena cinta sama cinta. Tak cinta maka tak bahagia katanya...


Tu dia lekatlekit.. Dok ajar orang jadi anak derhaka pulak dah. Hang kawen lari ka sang lekatlekit Ooi..?? Hangpa jangan buat spekulasi kami kawen lari pulak. Kami ni memang bercinta sebelum kawen tapi masa nak kawen dulu jadi terbalik sikit. Arwah ayah kami pulak pujuk suruh kami kawen dengan boipren kami tu. Beriya sungguh dia nak bermenantukan suami kami ni.. Kami masa tu serius masih dalam dilema, keliru.. yelah tetiba nak kawen katanya. Suami kami masa tu memang bersungguh sangat dah nak kahwin. Minta izin dengan arwah ayah & mak dia cepatkan majlis nikah. Awal bulan bagitau hujung bulan tu dia minta nak nikah katanya. Tapi Arwah ayah aku tetap kan bulan seterusnya untuk untuk majlis nikah & majlis perkahwinan sekali. Tu perancangan tapi yang berlaku sebenarnya lain. Nak buat macam mana.. Kita merancang Allah menentukan. Jadi tak ada istilah kawen tanpa restu la antara kami berdua ni bagi pihak cheq..

Aku percaya restu tu sangat penting. Walau ada juga masalah di awalnya tapi sebab aku kahwin dengan restu keluarga terutama mak & ayah so bila aku ada masalah keluarga masih ada untuk bagi kekuatan. tapi di pertengahan Alhamdulillah segalanya semakin baik. Paling ketara perubahan selepas lahir budak shahila.. Allah permudahkan apa yang sukar & cukupkan apa yang kurang. Tapi ada orang rasa kahwin tanpa restu pun bahagia so dia tak rasa restu tu penting sangat. Yang penting katanya cinta.. Macam pantun lama ni..

Nasi lemak buah bidara
Sayang selasih hamba lurutkan
Buang emak buang saudara
Kerana kekasih hamba turutkan

Dia tak tau masa tengah angau memang dia rasa tanpa mak bapak & family pun dia boleh hidup bahagia.. bila susah esok merangkak cari mak bapak jugak. Kalau nasib baik mak bapak still hidup ok la.. Yang bernama mak bapak ni kebanyakkan tiada peluang terakhir buat yang bernama anak. Apapun anak dia buat tetap dia maafkan & terima. Tapi kena ingat hati mereka yang terluka tu pun boleh buat kita hilang keberkatan dalam hidup. Bila hilang keberkatan ni.. Tu punca hidup kita jadi banyak masalah.

Sebab tu yang spesis kawen lari sebab tak dapat restu ni dok rasa dok bahagia & bangga tak kena tempat. Dia lupa yang dia rasa bahagia bila dok peluk2 celah ketiak laki bini dia.. Yang dia dok stress ni tak cukup, tu tak cukup.. nak buat ni tak boleh, nak buat tu tak mampu, nak pergi sini tak dapat, nak pergi sana tak sampai, nak beli ni tak mampu, nak beli tu tak cukup duit.. Tu pun maybe kifarah jugak. Kenapa Allah menyukarkan perjalanan rumahtangga kita tu.. Mungkin salah satu sebab kita pernah melukakan hati mak bapak kita semasa ambil keputusan nak kahwin dulu. Kadang2 mak bapak kita ni betul.. Mungkin dia rasa waktu & keadaan masa tu anak dia masih belum sesuai untuk berkahwin atau pilihan anak dia tu memang pilihan yang dari pandangan mata dia tak mampu nak jaga anak dia nanti. Bukan sesaja dia rampas kebahagiaan anak anak dia.. Tapi dia nak anak dia bahagia untuk jangkamasa panjang.

Sabda Rasulullah SAW yang maksudnya, “Redha Allah bergantung pada redha kedua-dua ibu bapa dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa”. (Hadis Riwayat Hakim)
Sabda Nabi SAW maksudnya, “Sesiapa yang membuat ibu dan bapanya gembira (memberi keredhaan), maka sesungguhnya ia mendapat redha Allah s.w.t”. (Hadis Riwayat Bukhari)

Keputusan nak mendirikan rumahtangga ni.. Biarlah keputusan yang boleh buat semua pihak happy. Memang ada jenis mak bapak high demand bagai. Masih ada jalan untuk yakinkan mereka bukan buat keputusan lari ikut boipren sampai mak bapak terpaksa kahwinkan untuk elak dari berlaku perkara lebih memalukan walau depa tak rela & redha, bawak lari anak dara orang kawen kat sebarang bagai. Kawen kat seberang tu tak salah.. Tapi cara kita berkahwin tu menentukan samada kita ambil tindakkan yang salah atau betul.

Jadi jangan bangga sangat la.. even kau kawen tanpa restu kau masih bahagia. Bahagia mungkin mak bapak kita masih mendoakan kita, Bahagia mungkin mak bapak kita telah memaafkan kita tapi jauh di sudut hati mereka tetap terkilan dengan apa yang telah kita buat pun tak mustahil hidup kita akan menerima kifarah dari dosa tersebut. Tu yang kadang2 walau kita tak ada masalah dengan pasangan tapi banyak masalah lain di sekeliling kita buat kita rasa tak tertekan. Even kau follow tip ni pun >> Nak Tahu Tips Tentang Wanita, Love & Dating? Dr. Cinta Hensem Ni Ada Jawapannya. << tanpa restu mak bapak yang sweet boleh jadi sweat ok!

Moral of the story.. Apapun kita buat, selagi ada mak ayah selagi tu penting sangat restu mereka. Walau kita orang perempuan ni bila berkahwin restu suami tu paling penting tak bermakna restu ibu ayah jadi sesuatu yang dah tak ada nilai.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GANGGUAN JIN LINTASAN DALAM JELMAAN ASAP HITAM DATANG DARI RITUAL IBADAT ORANG BUKAN ISLAM

5/21/2017 09:37:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

GANGGUAN JIN LINTASAN DALAM JELMAAN ASAP HITAM DATANG DARI RITUAL IBADAT ORANG BUKAN ISLAM. Lama dah terperam dalam hati kisah ni sebab tak ada masa nak up kat blog. Sementara malam ni ada sedikit masa terbuang sambil layan drama Goyang Syafiq kat TV9 elok jugak la sesambil layan TV kita manafaatkan sesuatu kat blog katanya. Akibat kerajinan yang melampau ni maka malam ni bersiaran la segmen seram serik lekatlekit dengan tajuk cerita seperti yang tertulis tu.


Pekebendanya Jin lintasan ni lekatlekit Ooi.. Mesti ramai yang tanya kan? Macam aku yang dah biasa menggunakan khidmat di pusat rawatan Islam ni.. Dah biasa dengar istilah Jin lintasan ni. Jin lintasan ni jenis jin yang bebas berterbangan sana sini. Bermakna dia tak tinggal kat satu tempat.. Kat mana dia rasa ada port baik dia pergi la bertenggek. Bukan jin belaan sesiapa atau di hantar oleh sesiapa untuk menganggu manusia. Sebab tu dia di gelar lintasan. Sebab dia sekadar melintas.. Umpama singgah singgah je. Sapa terkena ikut nasib la kan....

2 minggu lepas alkisahnya anak kesayangan aku ni demam dekat seminggu ok! Bagi makan ubat dah bergelen gelen katanya.. Siang ok. Bila takhkala malam menjelma dia kembali demam semula.. Sebab dah ada pengalaman anak aku demam tak kebah kebah macam ni rasa lain macam jugak. Sebab dia demam mengejut. Malam sabtu sebelum dia tidur memang sihat Wal'afiat jer. Takde langsung tanda nak demam ke hapa.. Tapi masa sebelum dia tidur & tengah minum susu tu,memang aku nampak macam asap halus.. macam asap colok tapi lagi halus dari tu. Takde la berkepul kepul macam orang bakar kemenyan tu..Dia macam sawang @ sarang labah2 tergantung atas kepala anak aku. Tergantung yang tak berpaut kat mana2. Alah.. susah sangat nak paham. Macam terapung la.

Serius.. mula2 aku ingat sarang labah labah @ sawang.. aku cuba nak tangkap & buang.. tak dia macam lari bila aku nak capai.. terbang lepas tu ghaib. Masa tu aku cuma fikir sawang yang terbang & hilang di tiup angin. Sekemunit pun tak terfikir ada kaitan dengan apa2 perkara mistik ke jin ke toyol ke hapa. Serius.. even aku ni suka baca & tengok cerita seram tapi mentaliti aku ni takde la asyik fikir hantu je ok! Sebab tu masa tu aku tak terfikir langsung apa2 yang berkaitan dengan makhluk halus..

Lepas minum susu, anak aku pun tidur la. Mak dia pun senang hati la. Kalau tak.. pepaham je la budak2. Lagi mata celik selagi tu ada ja la benda dia nak buat & nak minta kita buat untuk dia kan.. Masuk tengah malam macam tu aku perasan badan anak aku panas. Sah! Demam.. tetiba demam mengejut aku mula tak sedap hati. Sebab ada pengalaman yang sama cuma tak nak fikir bukan bukan aku anggap demam biasa la. Musim budak2 dok demam jugak kan? Si bapak pula rasa dia kot yang bawa balik something sebab dia ada tegur someone ni kenalan dia baru pindah rumah. Rumah tu pulak dah setahun kosong.. Tapi kenalan dia ni non muslim. Dia kata dia saja je cakap kalau Muslim akan buat majlis tahlil & bacaan yassin dulu untuk halau jin. Sebab rumah yang lama kosong, ada makhluk halus yang akan tinggal. Dia risau sebab mulut becok dia ke penyebab anak dia tetiba demam.

Tapi masing2 cuba fikir demam tu cuma demam biasa takde kaitan dengan apa2 perkara mistik. Sampai hari ke enam demam still tak kebah. Siang ok.. malam demam. Seminggu tu memang tak sekolah la anak aku. Sebab dah dekat seminggu, Aku ajak jugak pergi pusat rawatan Islam Al Qayyum kat sri damansara. Sebab rawatan kat situ nampak lebih serasi dengan budak shahila. Memang dah banyak kali kami pergi kesitu.

Macam biasa selepas bacaan Ayat ayat Al Quran.. Ustaz tu kata dia nampak asap hitam. Dia gambarkan macam dalam cerita X-Men nak bagi kami paham keadaan asap tu tapi memasing laki bini tak layan pulak filem X-Men jer so kami tak dapat bayangkan la lagu mana watak asap tu hahahaha. Asap tu katanya dia nampak dalam rumah kat bucu dinding di bahagian ruang tamu. Memang Jin tapi bukan jin yang di hantar sesiapa. Cuma jin lintasan. Ustaz tu tanya jugak ada tak jiran yang berbangsa ..tet.. non muslim. Memang la ada jiran tu agak kuat beribadat.. dia sembahyang boleh kata 5 waktu jugak sehari.

Ustaz tu jin tu datang bila tiap kali depa bunyikan loceng & bakar colok. Bau asap colok tu kan kuat. Tiap kali dia sembahyang serius.. Kalau boleh nak tutup setiap ruang udara yang ada dalam rumah ni. Kenot tahan beb! Dia pulak letak tempat sembahyang dia luar rumah. Bagi kepercayaan agama depa, tu la dewa depa. Tapi kita yang beragama Islam, benda tu jin la. Tak tau macam mana boleh tersinggah pulak kat rumah aku tengok2 ada budak comel yang speech delay. Tanya ustaz tu serius tak gangguan ni ustaz tu cakap agak serius tapi dia kata dia cuba rawat la.. Alhamdulillah.. lepas rawatan tu esok tu dah tak demam lagi. Bayaran kat situ pun ikut sedekah je.. Ni rawatan Islam yer.. Kami tengok dia buat rawatan & dengar dengan jelas bacaan ayat ayat Al Quran dia. So, tiada keraguan. Sapa ada masalah nak try boleh la berkunjung ke pusat rawatan Islam Al Qayyum di Sri Damansara Kuala Lumpur.

No tel : 017-765 1747
Ni bukan review berbayar ok! Sekadar berkongsi mungkin boleh membantu orang lain

Ni pengalaman keberapa aku dah lupa anak aku kena gangguan jin lintasan ni. Makcik aku cakap.. kalau dah biasa terkena dia macam ada laluan untuk jin. Ustaz pulak kata.. biasa la spesis jin ni memang suka ganggu budak budak. Hope lepas ni takde la dewa dewi bintang tiga dok mai singgah rumah aku lagi tiap kali jiran aku yang alim tu beribadat. Pi la dok rumah depa.. Depa yang panggil hang. Rumah kami tak asap colok. hehehehe

Moral of the story.. Tu pun salah satu teguran dari Allah juga untuk suruh mak bapak dia rajin2 la mengaji.hik hik hik.. Jadi, sila ambil pengajaran dari kisah pengalaman aku sendiri ni. Sentiasa perdengarkan aluan ayat2 Al Quran dalam rumah tak kira mengaji sendiri atau dari rakaman. Tapi lagi bagus baca sendiri la kan..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA YANG ANDA TAK PERNAH TERFIKIR UNTUK BUAT BAGI MENGELAK DARI JAWAB SOALAN BILA NAK KAHWIN

5/20/2017 04:27:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA YANG ANDA TAK PERNAH TERFIKIR UNTUK BUAT BAGI MENGELAK DARI JAWAB SOALAN BILA NAK KAHWIN. Soalan keramat.. soalan puaka.. soalan cepumas.. soalan menyakitkan hati.. apa lagi gelaran yang di berikan pada soalan bila nak kawen ni. Ramai yang bujang cukup rimas bila orang kerap tanya soalan ni. Sekarang ni bukan golongan makcik makcik je suka jadi kaknam.. Hat muda mudi pun sama naik. Nak2 lagi yang dah kahwin atau kawen muda. Jadi macam satu benda wajib pulak tanya kat orang belum kawen soalan2 macam ni.


Soalan bila nak kawen ni pernah jadi isu besar jugak tau.. Sebab soalan ni dia jadi macam pembuka bicara kepada adegan sindir menyindir & adegan merendah rendahkan orang. Aku pun pernah melalui situasi macam tu sebelum kawen dulu tapi maybe sebab aku jenis selamba badak aku tak rasa soalan tu jadi satu masalah pun pada aku. Jawapan aku memang sempoi jer.. muka huduh, takde orang nak. Memang la akan ada jawapan balas.. Jual mahal bla.. bla.. dot com dot my tapi statement2 selepas tu selalunya aku tak berapa layan dah kecuali melampau2 la. Contoh bila aku jawab muka tak lawa, tak ada orang berkenan.. dia mula bukan cerita anak2 dia semua ringan jodoh, kawen awal bla.. bla.. bagai. Time tu nak buat dia sedar diri kau cakap je.. Untung la anak makcik semua lawa cutting model muka retis. Berebut rebut orang nak. Confirm yang paham maksud tersirat sentap sampai ke tulang sum sum.

Tu cara aku la.. Sebab aku malas nak semakkan kepala otak dengan isu remeh soalan bila nak kawen. Biarlah depa nak tanya pun.. Tapi sekarang aku dah 7 tahun pun kawen. Soalan lain pulak la yang di tanya. Macam biasa aku masih bersikap rilex padang kota katanya.. Tanyalah aku jawab straight to the point. Contoh pasal anak.. Simple. Aku tak planning pun nak beranak banyak banyak. Kalau depa kata rugi muda2 tak beranak banyak.. Tanya balik aku beranak depa mau ka mai tolong jaga, tolong bagi duit belanja & tolong urus anak aku? Kalau rasa tak sanggup.. Tak payah nak banyak soal sangat. Rahim aku suka hati aku la nak mengandung sekali ke dua kali ke.

Tapi tak semua orang macam aku ye dak.. Yang jenis tanya je pasal kawen terus sentap sampai terbelit usus perut.. menangis belakang pintu bagai jangan risau.. Ahkak boleh bantu bagi tips paling sempoi untuk hangpa pratikkan nanti. Terutama masa raya la.. Antara soalan popular makcik2 bawang. Nak tau macam mana nak elak dari kena jawab soalan bila nak kawen meh baca kat sini >> Malas nak layan soalan yang sama setiap kali balik raya? Cuba 5 tips ni, confirm lepas! << Memang superb la taktik ni. Confirm raya 2017 menjadi raya paling heaven bagi golongan bujang hehehehe

Moral of the story.. tiada masalah yang tiada jalan penyelesaian. So selamat mencuba.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH HOUSE OF CAT SEKSYEN 7 SHAH ALAM TERPAKSA DI TUTUP KERANA GANGGUAN MENYERAMKAN AKIBAT SIHIR

5/19/2017 10:51:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

KISAH HOUSE OF CAT SEKSYEN 7 SHAH ALAM TERPAKSA DI TUTUP KERANA GANGGUAN MENYERAMKAN AKIBAT SIHIR. Malam ni hangpa buat apa? Layan mega movie tv3 ka? Kalau tak dak buat apa mai sini baca kisah mistik yang penuh pengajaran. Bukan apa tadi kami terbaca satu perkongsian di page House Of Cat yang katanya bakal menamatkan operasinya tak lama lagi. Bukan saja saja dia nak tutup.. Tak gila orang nak tutup perniagaan mereka tanpa sebab kan?


Apa yang aku baca akibat dengki & khianat, House of cat telah di sihir & menerima banyak gangguan mistik yang menyeramkan selain jumlah pengunjung kat tempat tu semakin merosot. Bukan sahaja premis mereka di sihir malah pemiliknya juga terkena sihir tersebut. Kalau dah nama sihir ni mustahil la guna kaedah islam kan? Kaedah Islam tak dak dok buat tak ketahuan hala kat orang. Of course la Ilmu hitam yang di amalkan oleh manusia yang mensyirikkan Allah.

Secara ringkasnya House OF Cat di tubuhkan pada 2013 atas dasar minat yang sangat mendalam terhadap kucing. Bukan takat minat malah mereka mungkin antara pencinta kucing sebab semua kucing2 di jaga dengan baik & penuh kasih sayang. Sebab makin banyak kucing yang ada dari pelbagai jenis, tercetus la idea nak buka house of cat ni katanya. Maka di bukalah semua rumah bagi peminat kucing dia luar sana untuk datang bermain main & bermanja dengan kucing2 kat situ dengan bayaran masuk serendah RM5 sahaja. House of cat ni pernah mendapat liputan dari akhbar & majalah tempatan juga pernah di temuramah beberapa rancangan bual bicara televisyen malaysia. So, makin di kenalilah tempat tu membuat semakin ramai pengunjung datang. Biasa la dah keluar tv suratkhabar bagai.. maka berpusu pusu la manusia nak merasai pengalaman kat situ kan.

Tapi sejak awal oktober tahun lepas (2016) pelanggan katanya semakin berkurang. Dari 250 orang sehari & sekarang mendadak turun sehingga 3 orang jer satu hari. Ada hari tak ada langsung pengunjung. Memang agak pelik kat situ.. Jumlah pengunjung turun mendadak.. Tapi depa ni tetap fikir positif mungkin sebab persaingan so pengunjung banyak pilihan untuk pergi kemana. So depa pun atur strategi baru, perbaiki pemasaran & layanan termasuk menawarkan kad keahlian. Ada yang pelanggan tetap yang kerap datang.. seminggu sampai 3 - 4 kali datang so hubungan antara mereka pun jadi semakin akrab la.

Bermulanya kejadian aneh.. Tak lama selepas tu mereka mula menerima gangguan yang berunsur mistik. Mula2 depa nampak beberapa kelibat aneh muncul & melintas dalam premis bila menjelang tengah malam. Gangguan macam tu berterusan tapi depa anggap maybe ganggian biasa sebab sebagai umat Islam mereka pun percaya akan kewujudan makhluk ghai ni. Mereka anggap mungkin satu teguran dari Allah kepada mereka yang lalai maka mereka memperbanyakkan ibadat & membuat bacaan yassin dan solat hajat di premis setiap minggu.

Tapi semakin hari perniagaan mereka semakin merosot pun macam depa tetap tak putus asa. Bagus depa kan? Semangat juang yang patut di contohi. So depa duduk bermesyuarat untuk bincangkan apa yang perlu di perbaiki. Depa sediakan borang maklum balas untuk pelanggan tapi feedback yang di terima semua berpuasa hati & enjoy berkunjung kesitu. Kat situ mula timbul tanda tanya? Kenapa pengunjung masih merosot kalau semuanya dah pl. Sehinggalah pada suatu hari... Masa depa tengah sibuk kemas kedai. Memang rutin biasa la kan benda tu.. kemas, bersih bagai. Tetiba ada guli yang bergolek sendiri kemudian berhenti. Bila di perhatikan lama.. Guli tu bergerak lagi sendiri tapi tak di endahkan kejadian tu.

Makin lama makin banyak kejadian pelik berlaku macam barang beralih tempat dengan sendiri. Muncul bau bau busuk macam bangkai yang tak tau dari mana. Dengar bunyi2 aneh. Benda tu berlaku hampir setiap hari. Pernah berlaku tiba2 lampu kedai terpadam satu premis gelap gelita. Time tu pulak ada pelanggan memang spoil la kan.

Dari situ la bermulanya ikhtiar nak cari penyelesaian pada masalah gangguan mistik yang depa alami. dari situlah depa tahu semua tu dari perbuatan sihir. Time tu jugak semakin menjadi jadi.. staff kena rasuk hampir setiap minggu, depa pun menderita sakit. Kencing & berak berdarah. Muntah benda2 pelik macam rambut,,darah,kaca. Paling extreme malam tidur atas katil bangun tetiba depan pintu. Tu dia macam mana dia angkat tak tau la kan..Ada juga depa pi buat rawatan, perawat berjaya keluarkan paku reput berkarat. Kalau ikutkan simtom2 yang di ceritakan macam kena santau je kan.. Di samping berusaha dengan rawatan Alternatif depa tetap terus melakukan solay & berdoa semoag Allah membantu

Dalam semasa rawatan tu macam macam barang sihir di temi.. puluha jarum,kain kapan,syiling lama,kain kuning. Sepanjang rawatan banyak kali jugak depa terpaksa cari bantuan baru. Ada yang datang sekali, esok tu dah tak dapat tolong lagi suruh cari orang lain. Ada yang tak putus asa nak tolong tapi akhirnya terpaksa mengalah. Ada yang nampak kesan tapi sekejab jer.. tahan la sehari dua. Selepas 3 hari katanya, gangguan tu akan semakin menjadi jadi & lebih teruk. Pernah berlaku.. rak buku yang selama ni kukuh penuh dengan buku2 agama termasuk yassin secara tiba2 tumbang dengan sendirinya.

Yang lebih memburukkan keadaan pelanggan mengadu & marah sebab nampak kedai asyik tutup sedangkan mereka membuat pernigaan seperti biasa. Ada juga pelanggan yang dah beli tiket & Masuk tapi keluar balik & minta balik duit tiket. Bukan sekali tapi banyak kali berlaku perkata yang sama. Di samping tu penyakit yang mereka terkena juga teruk. Rawatan Islam pun depa cuba. Semua pusat rawatan Islam yang depa tau, depa try minta bantuan. Macam2 keadaan depa lalui semasa di bacakan Ruqyah.. meraung, melalak, mengelupur. tetap depa tak putus asa berikhtiar. Pengsan dengan tiba2 tu macam dah jadi perkara biasa. Duit tak payah nak tanya la.. mana ada benda free zaman sekarang beb! Beribu tu wajib habis tapi tetap depa tak kisah & tidak putus asa sebab sayang dengan perniagaan & kucing2 depa tu

Dekat 7 bulan benda tu berlaku, depa hanya mampu berserah kepada Allah. Sihir yang di buat kat premis nampak semaki baik & sihir yang di kenakan kat mereka pun nampak ada perubahan positif cuma pelanggan masih kurang. Orang kata kesan sihir ni memang boleh jadi pemusnah.. sebab sihir depa hilang kawan & keluarga pun tak sempat nak jenguk

Akhirnya Mei 2017.. bulan ni la kan selepas berbincang & tanya pendapat beberapa orang, so depa decide nak hentikan operasi. Sayang tu katanya memang sayang tapi nak buat macam mana maybe tu yang terbaik. Berhenti bukan mengalah tapi depa kata nak berehat.. kucing2 tu katanya depa akan jaga selagi mampu

Mei 2017, setelah berbincang dan tanya pandangan beberapa mereka yang dalam kelompok ahlinya. Kami berniat untuk berhenti beroperasi. Ya, memang kami sayang House Of Cat. Kami tutup bukanlah sebab kami putus asa dan mengalah. Tetapi sebenarnya kami mahu berehat. Kami sayang kucing kucing. Kami akan jaga semampu yang boleh.

Post asal boleh baca kat sini

tak payah kita pertikai atau membuat spekulasi apa2 atas apa yang berlaku.. Sihir ni memang wujud selagi manusia masih ada sifat dengki & menggunakan cara syirik & khurafat untuk menjatuhkan orang lain. So, tak payah rasa urban cakap tak percaya dengan sihir sihir ni. Yang tak percaya wujudnya sihir tu la paling tak ada knowledge hehehehe

Moral of the story.. Moga kisah ni kita jadikan pengajaran. Memang semua berlaku dengan izin Allah & kepada Allah juga kita perlu mohon perlindungan & pertolongan.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

9 PERKARA YANG WAJIB TAHU SEBELUM SERVIS KERETA, TERUTAMA PEREMPUAN

5/19/2017 02:19:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

9 PERKARA YANG WAJIB TAHU SEBELUM SERVIS KERETA, TERUTAMA PEREMPUAN. Zaman sekarang bersepah perempuan ada kereta & boleh drive sendiri. Adik beradik aku semua perempuan & semua boleh drive & memiliki kereta sendiri tapi kebanyakkan tahu drive je la.. Yang lain2 semua hantar kedai.. Nasib baik ada ipar sorang yang multifunction iatu suami aku. Suami aku ni memang macam MacGyver sikit. Semua benda dia tahu kalau tak banyak pun mesti yang basic2 tu dia boleh buat kadang2 dia ni jenis semua nak cuba buat sendiri. Jadi tak jadi belakang kira... Yang pasti dia cuba dulu. Dari situ la dia banyak belajar tentang sesuatu.


Berbanding kita orang perempuan ni.. Banyak takut dari nak mencuba ye dak? Nak check minyak Hitam pun kadang2 tak tahu apatah lagi yang lebih dari tu.. Yang tahu cukup masa pergi service kereta. Sampai bengkel serah je kereta bulat2 kat bebudak bengkel tu.. Tu yang kadang2 kena tipu. Asal nak service kereta tetiba banyak pulak kena tukar tu ni.. katanya rosak. Sebab memang kita jenis Zero pasal kereta yang tahu cuma drive jer.. Risiko nak kena kencing berdiri dengan orang bengkel memang 90% la.. Orang meniaga sekarang bukan semua jujur. Ikut nasib hangpa la di rezekikan berurusan dengan orang yang macam mana.. Tapi nasib boleh di ubah kalau berusaha.. Jadi Penting jugak anda usaha untuk belajar serba sedikit pasal kereta untuk elak kena tipu

Jadi pada korang nak pergi servis kereta.. terutama dekat nak raya nanti. Memang ramai orang akan berpusu mengunjungi bengkel2 atau pusat servis kereta sebab nak balik kampung kan. Yelah perjalanan jauh kena pastikan condition kereta dalam keadaan baik.. Kang breakdown tengah2 highway mau gelabah bewak. Nak2 lagi breakdown kat Gua Tempurung di malam hari... Mula la teringat langsuir la.. pontinak la.. atau entiti2 yang menyeramkan. Almaklum la kat situ salah satu port banyak kisah seramnya kan...

Untuk elakkan semua tu berlaku mak meh sini meh.. Kita belajar pasal basic2 kereta sikit. Takpe la yang belum ada kereta sekarang nak belajar. Tak semestinya kita kena ada kereta sendiri baru belajar ye dak.. Manatau tumpang kereta kawan, At Least boleh la share2 sikit ilmu tu. Kalau yang rasa ada keinginan nak belajar tu boleh baca artikel ni >> Ini Dia 9 Perkara Paling ‘Basic’ Anda Kena Tahu Bila Pergi Servis Kereta Sebelum Raya << Sangat mudah di fahami apa yang di terangkan even aku yang tak pernah pegang stereng kereta ni pun boleh faham tips yang di tulis kat situ. Nanti boleh la buat2 pandai depan laki aku tu... hahahaha

So, lepas ni nak pergi servis kereta hangpa tau la apa yang perlu kena check, apa yang perlu kena tukar, apa yang perlu kena stanby untuk perjalanan jauh. Tak payah nak mengelabah lagi.

Moga perkongsian kecil ni memberi manafaat besar kepada semua, Insya Allah.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com