9 PERKARA YANG WAJIB TAHU SEBELUM SERVIS KERETA, TERUTAMA PEREMPUAN

19.5.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

9 PERKARA YANG WAJIB TAHU SEBELUM SERVIS KERETA, TERUTAMA PEREMPUAN. Zaman sekarang bersepah perempuan ada kereta & boleh drive sendiri. Adik beradik aku semua perempuan & semua boleh drive & memiliki kereta sendiri tapi kebanyakkan tahu drive je la.. Yang lain2 semua hantar kedai.. Nasib baik ada ipar sorang yang multifunction iatu suami aku. Suami aku ni memang macam MacGyver sikit. Semua benda dia tahu kalau tak banyak pun mesti yang basic2 tu dia boleh buat kadang2 dia ni jenis semua nak cuba buat sendiri. Jadi tak jadi belakang kira... Yang pasti dia cuba dulu. Dari situ la dia banyak belajar tentang sesuatu.


Berbanding kita orang perempuan ni.. Banyak takut dari nak mencuba ye dak? Nak check minyak Hitam pun kadang2 tak tahu apatah lagi yang lebih dari tu.. Yang tahu cukup masa pergi service kereta. Sampai bengkel serah je kereta bulat2 kat bebudak bengkel tu.. Tu yang kadang2 kena tipu. Asal nak service kereta tetiba banyak pulak kena tukar tu ni.. katanya rosak. Sebab memang kita jenis Zero pasal kereta yang tahu cuma drive jer.. Risiko nak kena kencing berdiri dengan orang bengkel memang 90% la.. Orang meniaga sekarang bukan semua jujur. Ikut nasib hangpa la di rezekikan berurusan dengan orang yang macam mana.. Tapi nasib boleh di ubah kalau berusaha.. Jadi Penting jugak anda usaha untuk belajar serba sedikit pasal kereta untuk elak kena tipu

Jadi pada korang nak pergi servis kereta.. terutama dekat nak raya nanti. Memang ramai orang akan berpusu mengunjungi bengkel2 atau pusat servis kereta sebab nak balik kampung kan. Yelah perjalanan jauh kena pastikan condition kereta dalam keadaan baik.. Kang breakdown tengah2 highway mau gelabah bewak. Nak2 lagi breakdown kat Gua Tempurung di malam hari... Mula la teringat langsuir la.. pontinak la.. atau entiti2 yang menyeramkan. Almaklum la kat situ salah satu port banyak kisah seramnya kan...

Untuk elakkan semua tu berlaku mak meh sini meh.. Kita belajar pasal basic2 kereta sikit. Takpe la yang belum ada kereta sekarang nak belajar. Tak semestinya kita kena ada kereta sendiri baru belajar ye dak.. Manatau tumpang kereta kawan, At Least boleh la share2 sikit ilmu tu. Kalau yang rasa ada keinginan nak belajar tu boleh baca artikel ni >> Ini Dia 9 Perkara Paling ‘Basic’ Anda Kena Tahu Bila Pergi Servis Kereta Sebelum Raya << Sangat mudah di fahami apa yang di terangkan even aku yang tak pernah pegang stereng kereta ni pun boleh faham tips yang di tulis kat situ. Nanti boleh la buat2 pandai depan laki aku tu... hahahaha

So, lepas ni nak pergi servis kereta hangpa tau la apa yang perlu kena check, apa yang perlu kena tukar, apa yang perlu kena stanby untuk perjalanan jauh. Tak payah nak mengelabah lagi.

Moga perkongsian kecil ni memberi manafaat besar kepada semua, Insya Allah.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *