AMARAN! ELAK GUNA WIFI AWAM DI MANA2 CAFE ATAU TEMPAT BUAT MASA SEKARANG UNTUK ELAK JADI MANGSA VIRUS INI

16.5.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

AMARAN! ELAK GUNA WIFI AWAM DI MANA2 CAFE ATAU TEMPAT BUAT MASA SEKARANG UNTUK ELAK JADI MANGSA VIRUS INI. Ni khas untuk pemburu wifi percuma. Spesis ni selalu akan lepak kat tempat2 yang menyediakan wifi percuma kepada pengunjung atau pelanggan. Selalunya kat cafe, restoran fastfood atau hotel2 memang menyediakan perkhidmatan wifi percuma. Dah percuma katanya.. guna je la. Apa pulak tak boleh guna. Apa masalahnya lekatlekit Ooi.. Hang ni tak habis2 nak dengki dengan orang kan? Hidup tak tenang ka tengok orang senang.. kata haters kepada ku. hehehehe... Memang spesis ada penyakit hati. Tambah haters lagi untuk menyedapkan kecaman.


Rilex haters.. Jangan semborono tuduh orang ada masalah hati, penyakit hati & pendengki bagai.. Kau ada apa orang nak dengki dengan kau tu? Pernah belek diri sendiri dak? hahahaha... Ni bukan soal dengki ke hapa ok! Ni soal sekarang ni tengah kecoh pasal serangan virus 'Wanna Cry Ransomware" lebih lebih lagi buat pengguna windows ni.

Katanya kalau terkena serangan virus ni semua data yang kita simpan akan di encrypt atau di tukar ke format yang tidak boleh di baca & kita akan di minta bayar wang tebusan untuk dapatkan semula data tersebut. Ni ala2 kes culik data orang jugak ni sampai minta wang tebusan bagai. Zaman teknologi nak buat duit tak payah culik orang, culik je data2 penting orang lepas tu minta wang tebusan. Pun boleh buat duit jugak.


Jadi untuk mengelakkan anda jadi salah seorang mangsa penculikkan data dalam windows anda maka di nasihatkan supaya elak dari guna public wifi, di cafe, hotel atau mana2 tempat yang menyediakan wifi percuma secara terbuka dalam masa terdekat ni.

Untuk langkah keselamatan ini yang perlu anda lakukan

1) Untuk pengguna windows - windows telah release new update today - quickly update windows anda. Jika Windows anda versi "pirate", dan tidak dapat update, komputer anda berisiko tinggi.

2) Elakkan guna public wifi buat masa ini , di hotel, cafe atau mana2 lokasi

3) Buat 'backup' sekerap yang mungkin untuk data anda. Boleh gunakan 'online shared folder' juga seperti Google Drive & Dropbox. Dan simpan satu salinan backup dalam harddisk (offline) juga.

4) Pastikan guna antivirus dalam komputer (pelaburan yang penting). Dan update antivirus dengan kerap.  Antivirus boleh dibeli secara Online juga. Seperti Antivirus Kaspersky, Antivirus Eset dan lain lain.

5) Elakkan klik link dari emel yang tidak dikenali. Berhati2 juga bila buka 'attachment' di emel.

Sekiranya ingin buat aduan, boleh terus ke: https://www.mycert.org.my/…/cybe…/main/detail/443/index.html

Office Hours: 1-300-88-2999 24x7 (Emergency): +6019 - 266 5850 Calls to MyCERT and the Cyber999 Hotline is monitored during the business hours (9:00 AM – 6:00 PM)


Semoga perkongsian ni dapat mengelakkan anda dari jadi salah seorang mangsa virus ni. Kalau data2 penting hilang memang menangis beb! So, cegah sebelum terkena adalah lebih baik dari merawati selepas menjadi mangsa. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com