ANAK MERAUNG BILA MANDI MACAM KENA DERA, INI YANG IBU BAPA KENA TAHU & BUAT

23.5.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

ANAK MERAUNG BILA MANDI MACAM KENA DERA, INI YANG IBU BAPA KENA TAHU & BUAT. Budak shahila sejak lepas demam haritu tiap kali suruh mandi, tiap kali tu jugak melalak. Tak tau la kenapa dia jadi tak suka mandi. Tapi kalau umpan nak pergi kedai laju la sikit dia masuk bilik air. Kalau pagi2 tu nak pergi sekolah memang dengar dulu la suara menangis masa kali pertama di simbah air ke badan dia. Sebelum demam 2 minggu lepas memang tak ada masalah macam tu. Maybe masa demam tu kena mandi & rasa sejuk sangat kot dia jadi fobia so kena ambil masa sikit la untuk dia kembali seperti sediakala.


Tu budak shahila punya hal.. Anak hangpa ada tak yang jenis memang tak suka mandi. Nak2 lagi yang masih kecik.. Asal mandi dia punya meraung macam kena dera. Apa ingat semua bayi & kanak kanak suka air ke? Main air maybe depa suka tapi kalau mandi ni seolah olah macam satu tanggungjawab besar depa nak kena buat hari hari. Tu yang ada meraung macam kena dera walhal mandi je. Jiran2 yang dengar suara anak kita pun mungkin terfikir apa la mak dia buat sampai macam tu dia punya meraung.

Ada budak tiap kali mandi mesti meraung & meronta ronta sampai besar. Setiap kali air singgah kat badan dia dia punya reaction tu macam kena api.. Memang pening kepala jugak la kan dengan anak yang tak suka mandi ni. Takkan nak lap2 macam kucing jilat2 badan tu je. Mau kepam baunya. Kot mana pun tetap kena mandi sebab mandi ni banyak kebaikkan. Antara kebaikkan mandi ni adalah, dia mampu mengeluarkan racun dari badan.

Mandi dengan berendam dalam air panas sekitar 32 - 35 darjah Celsius selama 10 hingga 20 minit dapat membuka ruang kulit yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan kadar kandungan gula dalam darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik.

Selain dari mengeluarkan toksin mandi ni pun membantu untuk masalah jangkitan kulit. bayi & kanak kanak ni memang terdedah dengan jangkitan kulit macam ruam & gatal gatal. Dengan mandi juga boleh mengurangkan masalah tersebut..

Penyakit kulit seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan kacau sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Walaupun mandi ni banyak manafaat tapi tu la nak terangkan kat budak2 kecik ni bukan mudah. Kalau dia tak suka tetap la dia tak suka kan.. Jadi kalau ada anak anak hangpa yang memang tak suka mandi hangpa boleh try cuba buat benda ni >> Susah nak suruh anak anda mandi? Ikuti 4 tips mudah ini, Si Manja pasti suka! < Insya Allah akan buat anak anda lebih enjoy menikmati masa mandi. Mungkin boleh mengurangkan tantrum tiap kali nak mandi juga. Yang penting kena usaha ok! Jangan hanya duduk & berharap tapi tak buat apa apa memang mereput la kau kat situ... hehehehe

Moral of the story.. Budak - budak nak mendatangkan minat dia untuk sesuatu cuma kena perlu buat dia enjoy jer termasuk mandi. Fitrah budak budak memang suka bermain & dengan bermain buat mereka happy so, adaptasikan bermain dalam aktiviti mereka termasuk la mandi.

1 comment:

  1. fuhh mandi air panas ek? uyul pulak suka sejuk sejuk. baru segar badannya tuh
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com