AWAS! INI SEBAB TAK BOLEH GUNA TELEFON SEMASA DI DAPUR

17.5.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! INI SEBAB TAK BOLEH GUNA TELEFON SEMASA DI DAPUR. Sekarang trend orang buat live video memasak la bagai kan. Semua tu menggunakan smartphone. Bila nak buat live ni memang kena online kalau record secara offline dah tak namanya live video betul tak? Aku tak pernah lagi try buat live video sebab aku guna FB lite jer.. hahahaha. Lagipun tak tau nak live pasal apa pulak. Asyik video muka budak lala jer la keluar tak pun suara dia belajar. Jadi sebab tak ada benda yang menarik aku nak buat dengan live video so biarlah aku manafaat kuota internet buat benda lain je la kan... hehehehe

Gambar sekadar hiasan

Tadi terbaca satu perkongsian kat satu blog ni. Katanya minah ni dok on call dengan kawan dia masa dia kat dapur. Sesambil tu tangan dia sibuk dok buat kerja. Salah satu kerja dia nak buat time tu tukar gas. Masa dia nak tukar tong gas tu tetiba tangan dia di sambar api & terbakar pipe gas tu wak.. Mau gelabah bewak dia kat situ. Kawan dia yang tengah dok online dengan dia tetiba terputus talian. Cuba call balik tak dapat. Lepas 2 jam baru si member ni text balik bagitau apa yang berlaku.


Gila bahaya beb kalau korang dok online masa kat dapur nak2 lagi berdekatan dengan gas & api. Sebab tu la kat stesen minyak di larang guna telefon. Frekuensi tu maybe boleh menyebabkan kebakaran bagai. Bukan benda tu tak pernah berlaku.. Rasanya dah banyak berlaku tapi manusia ni selagi tak kena kat batang hidung sendiri selagi tu dia takkan rasa bahaya perbuatan tu even dia tahu benda tu pernah berlaku pada orang lain.

So, mana2 yang suka buat live video atau suka bergayut telefon time buat kerja kat dapur tu semoga mendapat pengajaran dari cerita ni. Jangan dok rasa hangpa tu multifunction sangat boleh buat semua benda dalam satu masa. Benda lain mungkin ok tapi jangan dok bergayut telefon atau online semasa berdekatan dengan api & gas. Malang tak berbau.. bila kena baru la bau hangit bagai. Time tu menyesal pun dah tak guna, ok!

Moral of the story.. Teknologi untuk memudahkan manusia jadi jangan buat sampai teknologi tu menyusahkan anda pulak. Gunakan dengan bijak.

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com