AWAS! JANGAN SAMPAI ANAK ANDA TERPAKSA HADAPI 5 PERKARA NI DI SEKOLAH

24.5.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! JANGAN SAMPAI ANAK ANDA TERPAKSA HADAPI 5 PERKARA NI DI SEKOLAH. Hari pertama menghantar anak ke sekolah itulah hari paling merisaukan para ibu bapa tapi benda tu akan berlalu bila kita nampak anak kita dah mula serasi & boleh bawa diri dengan suasana sekolah. Kita pun rasa.. Boleh hantar & balik rumah atau pergi kerja dengan senang hati tanpa perlu terlalu fikirkan keadaan anak kita kat sekolah. Kita dah boleh buat kerja, makan & minum macam biasa sementara anak kita berada di bawa jagaan guru di sekolah.


Bila kita ambil anak dari sekolah kita nampak dia happy macam tak ada masalah so kita pun rasa dia tak pernah ada apa apa masalah kat sekolah. Kita pun tak pernah nak bersoal jawab pasal keadaan anak kita kat sekolah lagi kecuali bertanyakan tentang pelajaran & kerja - kerja rumah. Cukup semester kita cuma nak tengok keputusan peperiksaan mereka yang cemerlang, gemilang terbilang supaya boleh la upload kat media sosial nanti hehehehe... Baru si Zakiah tu tau.. Anak aku lagi pandai dari anak dia katanya. Selalu Zakiah je asyik tayang result anak dia kan.. Tu dia. Satgi ada zakiah mai serang entri ni tak tau la. Sebelum Zakiah marah elok la bagitau Zakiah hanyalah watak rekaan semata mata tidak ada kena mengena yang hidup di alam nyata mahupun di alam ghaib yer.

Bila anak kita dapat keputusan cemerlang.. Of course la kita happy. Gila mak bapak nak sedih anak dapat result cemerlang. Tapi kalau anak kita banyak 'G' dari 'A' selalunya mak bapak yang sebelum ni macam manusia lindungan kaabah terus bertukar 'Mak kau hijau' kekdahnya. Jadi hulk.. habis koyak baju baju semua. Punya marah tak tau nak habaq. Tengok macam elok ja belajar siang malam.. Awat banyak 'G' dari 'A'. Patut dah dapat A++ dah ni. Hantar tuisyen bagai dok dapat G jer, saka apa pulak dok kacau anak aku katanya.

Sabaq dulu tuan tuan & puan puan.. Mungkin ada perkara tuan tuan & puan puan terlepas pandang. Yelah.. Kat sekolah mana kita nampak kan situasi anak kita melainkan cikgu melaporkan kepada kita. Mungkin juga keputusan tidak cemerlang anak anak kita adalah sebab 5 perkara ni >> Jangan Biarkan Anak Anda Hadapi 5 Masalah Ini Di Sekolah <<

Mungkin selama ni kita tak terfikir 5 masalah ni membuat mungkin mereka jadi stress & rasa rendah diri atau penat siapa tahu. Jadi sebagai mak bapak yang prihatin kita perlu buat sesuatu untuk mengatasi 5 perkara ni supaya anak kita dapat belajar dengan baik di sekolah tanpa ada rasa tekanan yang melampau. Almaklum la sekarang silibus pelajaran pun bukan je anak anak kita rasa terbeban kita sendiri pun tetiba boleh jadi hypertension. Yang buat silibus tu maybe anak anak depa semua genius2 belaka kot so rasa kalau yang sebelum2 ni tak berapa mencabar saraf otak katanya. hehehehe

Moral of the story... cabaran anak anak sekarang tak sama macam kita dulu. Kita dulu maybe balance. Ada masa belajar & ada masa bermain dalam 1 hari. Anak anak sekarang dari pagi sampai ke petang padat dengan aktiviti pembelajaran. Sekolah pagi & petang. Malam nak kena mengaji, siapkan kerja sekolah. So mungkin di sebabkan tu 5 perkara tadi menjadi penyumbang jugak. kita kena kreatif bukan sahaja untuk tingkatkan prestasi malah untuk tingkatkan energi jugak emosi untuk persediaan mereka menghadapi aktiviti belajar yang semakin mencabar.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com