DHAL KACANG HIJAU PALING MUDAH & CEPAT UNTUK MASAK KUAH DHAL

10.5.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

DHAL KACANG HIJAU PALING MUDAH & CEPAT UNTUK MASAK KUAH DHAL. Satu masalah paling besar nak masak dhal ni adalah nak tunggu kacang dhal hancur & empuk. Memang menguji kesabaran katanya. Aku pernah nak masak kuah dhal ni.. Sampai habis gas la punya dok rebus kacang dhal. Sebelum ni kalau suami request suruh masak kuah dhal.. Serius dalam hati tu dah merungut tapi tak terkeluar la kat mulut. Dia tak tau ka letih nak tunggu kacang dhal empuk.. bukan sejam dua.. Tu pun dah rendam semalaman dalam air tu.


Di sebabkan perkara tu memang kebanyakkan orang lebih suka beli je yang dah siap masak.. Nak makan roti canai beli je kat mamak. Masalah laki aku dengan aku2 sekali memang tak makan restoran mamak dah lama sangat. Pepaham je la banyak sangat kontroversi pasal restoran mamak ni. Kadang2 kembang setaman dalam tekak ni. Bila sang suami nak makan roti canai dia beli yang frozen balik goreng je atas kuali.. Yang tu ok la. Kuah dhal.. aku jugak la yang nak kena masak.

Tapi sekarang aku dah tak mengeluh kalau laki suruh masak kuah dhal. Sejak berkenalan dengan Dhal kacang hijau ni.. Serius anytime laki nak makan kuah dhal boleh je masak.

Kacang dhal ni ada 2 jenis tau.

1. Dhal kacang kuda - Yang ni la aku rasa paling banyak pahala kalau masak dengan penuh kesabaran, keikhlasan & penuh kasih sayang. Sebab jenis dhal kacang kuda ni paling menguji keimanan seorang manusia macam aku. 3 - 4 jam pun kadang2 tak empuk rasa macam nak hempuk je.

Ada perbezaan dari segi size & harga dua jenis kacang dhal ni. Yang kecil tu lebih mahal even harga tak ada GST katanya hahahaha

2. Dhal kacang hijau - Yang ni membuatkan para isteri tersenyum ketika memasak. Sebab dhal kacang hijau ni senang empuk & tak perlu masa yang lama. Yang paling penting tak payah rendam semalaman pun. Nak masak.. boleh terus masak. Dalam setengah jam macam tu kacang dhal dah empuk. So pilihan aku memang Dhal kacang hijau.

Rasa dhal kacang kuda & dhal kacang hijau ni bagi aku takde la beza mana pun. Kalau sedap kau masak, maka sedap la rasanya. So, dari segi rasa tu bagi aku masih sedap sebab aku pandai masak kan.. well.. u know me. Ok ok.. jangan ludah tepi skrin. hahahaha

Alahai.. nak resepi jugak ke? Ok ok lah.. memandang aku chef di hati suami ku memang aku reti la jugak masak kuah dhal cara aku.. Cara aku masak kuah kari dhal ni..

Bahan - bahan

1. Dhal kacang hijau (rendam 5 minit dalam air panas)
2. Rempah kari ikan atau daging. Mana2 pun boleh
3. Daun kari
4. Jintan manis
5. Biji sawi
6. Terung
7. Ubi Kentang
8. Lobak merah
9. Bawang merah
10. Bawang putih
11. Kulit kayu manis
12. Bunga lawang
13. Minyak masak

* Kalau terung, ubi kentang & lobak merah tak ada pun tak apa sebenarnya

Cara memasak 

1. Potong bawang merah, bawang putih.
2. Potong dadu terung, ubi kentang,lobak merah. cuci & biarkan dulu
3. Panaskan minyak tumis bawang merah, bawang putih,daun kari,,jintan manis, kulit kayu manis,bunga lawang sampai layu & naik bau.
3. Masukkan rempah kari & kacau. Kemudian tambah sedikit air & masak sehingga pecah minyak
4. Masukkan kacang dhal & tambah air biar masak sampai hancur/empuk
5. Kacang dhal dah empuk & hancur baru masukkan lobak merah & ubi kentang
6. Masukkan terung
7. Biar sehingga semua bahan masak baru masukkan biji sawi.
8. biar masak sekejab perasakan dengan garam atau boleh juga kalau nak masukkan sedikit kiub pati ayam.
9. Dah semua sebati tutup la api. Membazir gas je masak lama lama. hehehehe

Dah siap kuah kari dhal. Ada orang buat kuah dhal tak letak rempah kari. Pun boleh tak ada masalah. Tapi aku suka kari dhal.. Tak susah sebenarnya masak kuah dhal yang susah sebab lama nak tunggu kacang dhal empuk je. Jadi kalau nak cepat stanby ke dhal kacang hijau. Settle masalah rumahtangga katanya hehehehe.

Dah siap kuah kari dhal ni. Boleh la di makan dengan roti canai frozen. Feeling macam lepak kat mamak hahaha

Apapun semoga info ni membantu orang lain memerlukan & selamat mencuba resepi kuah kari dhal by lekatlekit ni. Pasti anda lebih di sayangi lepas ni. hehehehehe

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com