JADUAL WAKTU IMSAK & WAKTU BERBUKA PUASA SELURUH MALAYSIA

26.5.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

JADUAL WAKTU IMSAK & WAKTU BERBUKA PUASA SELURUH MALAYSIA. Hari ini hari Jumaat, Insya Allah esok seluruh umat Islam akan menyambut 1 Ramadhan 1438H bersamaan 26 Mei 2017. Hari ni ramai dah sampai ke kampung halaman & mungkin ada yang baru gerak nak balik kampung untuk sambut puasa dengan keluarga. Aku macam biasa la sambut puasa kat sini je bersama suami & anak. Simpan cuti nak balik raya nanti. Lagipun baru baru ni kan dah balik kampung.. Kami bukan orang kaya raya.. So tak boleh cuti kerap kerap sangat. Tak apa.. family kat kampung paham. Jangan raya tak balik sudah satgi memasing menangis basah telekung nak solat sunat hari raya.


Bagi persediaan kita nak sambut puasa ni selain print 30 menu untuk di masak sepanjang ramadhan yang ni pun penting jugak supaya tak terbabas sahur & tak terbuka puasa awal. Manatau time2 puasa ni la dia nak jadi pelupa la.. Hilang ingatan bagai. Time puasa juga la dia nak jadi terlatah makan bila dengar azan asar bagai kan. So, untuk elak golongan acah2 terlatah & terlupa ni.. Simpan ni jadual waktu Imsak & jadual waktu berbuka puasa ikut negeri hangpa tinggal sekarang. Bukan negeri kelahiran hangpa tau.

Untuk mengetahui waktu Imsak & waktu berbuka puasa just clik pautan kat bawah mengikut negeri masing - masing yer...

Waktu Imsak & Berbuka Puasa PERLIS
Waktu Imsak & Berbuka Puasa KEDAH
Waktu Imsak & Berbuka Puasa PULAU PINANG
Waktu Imsak & Berbuka Puasa PERAK
Waktu Imsak & Berbuka Puasa KELANTAN
Waktu Imsak & Berbuka Puasa TERENGGANU
Waktu Imsak & Berbuka Puasa PAHANG
Waktu Imsak & Berbuka Puasa KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA dan LABUAN
Waktu Imsak & Berbuka Puasa SELANGOR
Waktu Imsak & Berbuka Puasa NEGERI SEMBILAN
Waktu Imsak & Berbuka Puasa MELAKA
Waktu Imsak & Berbuka Puasa JOHOR
Waktu Imsak & Berbuka Puasa SABAH
Waktu Imsak & Berbuka Puasa SARAWAK

- Sumber : http://www.malaysiatercinta.com -

Di kesempatan yang ada ni, kami nak ucapkan selamat berpuasa & mohon maaf andai sepanjang perkenalan kita di alam maya mahupun yang kenal di alam nyata ada terkasar bahasa, tersindir, termaki hamun ke hapa.. Moga ramadhan kali ni memberi seribu keberkataan & kenikmatan kepada kita semua. Semoga Allah permudahkan kita melakukan ibadah puasa. Semoga kita semua terhindar dari terjebak dalam geng beg plastik hitam seterusnya di bawa bersiar siar menaiki van jenazah secara percuma. hehehehe

Niat Puasa & doa berbuka puasa ni dah hafal ke?

Bagi yang bujang bujang tu tak payah berendam airmata sangat la kan terpaksa sambut puasa jauh dari family.. Kalau puasa esok hari Malam ni bebawak pergi tarawih kat masjid bagi yang tak ada aral melintang pukang. Bagi golongan mak mak macam aku ni.. Boleh la excuse & boleh melakukan solat sunat tarawih kat rumah. 

Hope tahun ni spesis golongan 'Done' kat media sosial tu berkurangan la yer. Kau tak payah nak update 'Done' tu 'Done' ni sangat la kan.. Dok jadi bahan troll orang je. Tak payah menunjuk sangat katanya. Kalau buat kerana Allah.. Maka tak perlu nak update kat pesbuk Allah tu maha melihat tanpa perlu semak update kau kat media sosial katanya. hehehehe

Moral of the story.. Bulan puasa bukan bulan untuk kita bermalas malasan dengan alasan berpuasa. Bulan puasa ni la bulan kita perlu meningkatkan prestasi ibadah, kerja & sebagainya. Jadi jangan skip sahur.. Peace Yo!

1 comment:

  1. Salam Ramadhan, Suria!

    Moga kali ni amalan kita di bulan Ramadhan kali ini dapat dipertingkatkan lagi berbanding tahun-tahun sebelumnya.

    Maaflah ya kalau ada masanya terlebih ramah berkomen di sini ^_^

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *