KECOH SEBUAH PERKAMPUNGAN MENUJU KE TOK BALI DI GANGGU PENANGGAL

10.5.17 Suria Lekatlekit 6 Comments

KECOH SEBUAH PERKAMPUNGAN MENUJU KE TOK BALI DI GANGGU PENANGGAL. Selamat bercuti buat semua rakyat Malaysia tak kira la yang menyambut hari wesak atau tak.. Yang penting semua bercuti kecuali laki aku jer.. Dia kerja demi mencari sumber pendapatan nak menyara keluarga agar anak bini dia tak merintih & merayu kat media sosial akibat kesempitan hidup (Moga Allah sentiasa limpah kurniakan rezeki buat kami agar kami tidak perlu meminta minta, andai di uji perlu meminta minta moga di permudahkan segala urusan kami ini, Amin..). Jadi selagi ada kerja nak buat.. maka bekerja la dia sekuatnya. Maka.. anak bini duduk la di rumah sementara bapak pergi kerja. Nanti bapak cuti kita pergi jalan jalan. Tak payah nak sesedih sangat hari cuti kena duduk rumah.. Banyak benda boleh buat kat rumah mengisi masa lapang contohnya membaca & menghapdet blog hehehehe


Sebab aku sedang mereput di rumah sekarang ni jadi untuk tidak menyebabkan otak mengalami Osteoporosis bersama tulang.. Maka kita baca la isu2 semasa kat akhbar online. Tiap2 bulan bayar bil streamyx tu.. tak payah nak beli surat khabar lagi. Dalam dok membaca isu2 biasa kat sinar harian online terbaca satu cerita pasal sebuah perkampungan menuju ke tok bali.. nun di kelantan sana kecoh pasal hantu penanggal. Rupanya tak pupus lagi spesis penanggal ni kan? Ingat tinggal kenangan je. Apa yang aku tahu penanggal ni manusia yang belajar ilmu salah. Sebab perjanjian dia dengan jin.. so dia jadi penanggal. Tapi tak sure jugak la penanggal yang orang kampung kat kelantan tu nampak macam mana. Menurut sumber aku baca.. jelmaan makhluk halus jadi tak ada kena mengena dengan orang belajar ilmu salah macam dalam filem penanggal tu.

Alkisahnya.. Kecoh orang kat sebuah perkampungan yang menuju ke Tok bali katanya di ganggu bebola api yang mereka percaya spesis hantu penanggal. Menurut cerita seorang pemancing katanya dia nampak bebola api tu atas kubur Bachok.

dimaklumkan seorang pemancing yang melihat bebola api itu di atas kubur Bachok.Difahamkan, bebola berapi itu lazimnya adalah jelmaan makhluk halus yang digelar sebagai penanggal bagi negeri di semenanjung atau balan-balan di Sabah. - sumber sinar harian -

Di kuatkan lagi cerita mistik ni.. Seorang lelaki kongsi pengalaman sendiri. Katanya mula2 dia pun rasa mengarut la cerita hantu penanggal ni semua. Pendek kata dia sendiri pun tak percaya sehingga benda tu berlaku pada isteri dia sendiri. Bukan.. Penanggal tak makan pun anak & bini dia.. Kisahnya.. Pada satu malam semasa depa ni bermalam di kampung. Bini dia baru beberapa bulan mengandung anak sulung. tetiba malam tu bini dia mengigau & meracau macam macam. Dia cuba kejutkan tapi tak bangun pulak bini dia. Solutionya dia ambil air jirus je ke muka. Dia cerita jirus tak tau la berapa baldi. Dengar jirus macam banyak sangat tapi mungkin renjis je kot. Biasa la cerita kena gempak sikit. hehehehe.

Lepas kena renjis2 di pilis tu baru la bini dia terjaga dari mimpi ngeri. Time tu bini dia tak cerita la dia mimpi apa sampai depa balik semula kerumah depa baru bini dia cerita yang dia bermimpi hantu penanggal datang nak ambil anak dalam kandungan dia. Esok tu tetiba sesuatu telah berlaku... Jeng jeng jeng... bangun pagi tu depa nampak ada kesan titisan darah di depan rumah. Hope depa dah check betul2 la darah apa.. darah ayam ke.. sirap rose ke.. atau cat merah hat geng Ahlong guna untuk pedajal orang tak bayar hutang. kang tak pepasal penanggal kena fitnah pulak. kekekekeke

ketika tidur dia tersedar apabila melihat isterinya mengigau dan meracau.
“Puas saya kejutkan dia tapi dia tak sedar. Sudahnya saya jirus air pada mukanya barulah dia sedar.
"Ketika di kampung, isteri saya tak cerita apa yang berlaku. Dia cerita selepas kami pulang ke rumah sewa di Kota Bharu.
"Isteri kata ketika tidur dia didatangi penanggal yang mahu ambil anak dalam kandungan. Keesokan hari kami nampak ada titisan darah di depan rumah - Sumber Sinar Harian -

Moral of the story... Apapun semua makhluk kat bumi ni adalah Makhluk ciptaan Allah. dari Allah kita datang & kepada Allah kita kembali. Kejadian macam ni memang tak mustahil boleh berlaku sebab makhluk ghaib ni memang wujud maka mohonlah perlindungan dari Allah yer.. Jangan sebab kejadian macam ni kita mensyirikkan Allah pulak.

6 comments:

  1. Seram plak bab penanggal ni...dulu masa keja kat Banting pernah nampak real tau..patah balik la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya yg dok kat banting ni dh dekat 10 tahun xpenah jumpa pon... benda lain penah... hehehehe

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. teringat mak kita cerita dulu masa dia remaja, orang kampung dia lepas bersalin kena cecop penanggal. meninggal terus. walhal mak bidan tinggalkan sekejap je nak mandi baby. sedih.

    ReplyDelete
  4. Semalam saya ada bertanya beberapa orang penduduk berhampiran perkuburan ni. Lagipun ia tak jauh dari rumah saya(2km sahaja dari rumah saya). Ada pelbagai versi. Apapun syaitan dan iblis mmg wujud untuk memperdaya dan menyesatkan manusia.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com