PENGALAMAN SERAM PRAMUGARI BAS PUAKA KETIKA MELALUI LEBUHRAYA SEGAMAT

24.5.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

PENGALAMAN SERAM PRAMUGARI BAS PUAKA KETIKA MELALUI LEBUHRAYA SEGAMAT. Hangpa rindu kami dak? Maksud kami rindu cerita seram kat blog kami ni.. Alah, minggu lepas ada ja kan kami share kisah seram. Baru ja berapa hari tak dak kisah seram baru hangpa dah rindu rinduan. Yalah.. tak lama lagi ramadon bakal tiba. Time tu orang tak sibuk nak memburu kisah seram dah orang sibuk kejar nak pi terawih & nak buru malam lailatul Qadar di sepuluh malam terakhir ramadhan kan.. Jadi di kesempatan yang ada tinggal tak berapa hari lagi ni nak ke bulan ramadhan meh la kami momokkan hangpa dengan cerita seram.

Gambar sekadar hiasan

Malam ni segmen seram serik lekatlekit akan berkongsi sebuah cerita dari pengalaman seorang pramugari bas ekspress.. Apa tak pernah dengaq bas ada pramugari. Takpa la ni hang dah tau kan bas pun ada pramugari juga. Untuk bas bas eksekutif la. Normally bas yang ada pramugari ni untuk perjalanan jauh macam bas dari KL terus ke singapore. Bas double decker. Tugas pramugari bas ni pun lebih kurang macam pramugari kapal terbang jugak la. Untuk mengedarkan makanan & minuman kepada penumpang. Ok ok.. dah cukup la berkenalan dengan pekerjaan pramugari bas ni.. Kita terus ke kisah seram serik lekatlekit yer..

Alkisahnya pramugari ni.. Katanya selalunya bas yang dia bekerja ni jarang kosong tapi hari tu penumpang yang naik dari singapura untuk ke KL cuma 6 orang sahaja. Jadi jumlah semua yang ada dalam bas tu termasuk & dia pemandu bas cuma 8 orang la. Syok la dia penumpang tak ramai, kerja pun tak banyak la kan. Boleh la rilex2 sikit sepanjang perjalanan katanya. Ingat dekat ke dari singapura ke KL ni. Aku pernah jugak naik kereta dari KL ke JB. Lepas park kereta kat stesen bas Larkin, ambil bas pergi Singapore jalan jalan katanya. Percutian yang di rancang tetiba laki aku pi jenjalan kat sana.. Takkan kata tak mau pulak kot. Letih jugak la sebab perjalanan darat ni memang agak jauh.

Berbalik kisah atas bas tadi.. Semua penumpang pilih seat kat tingkat atas maka hanya ada dia & pemandu bas je kat tingkat bawah. memandangkan tak ada penumpang so lampu pun di padamkan. Konon pemandu dia rasa lebih fokus memandu kalau lampu di padamkan. Si pramugari ni bila takde kerja dia duduk je kat sebelah pemandu main game kat telefon. Apa lagi dia nak buat.. Takkan nak bermanja dengan pemandu pulak. Kang ada bas terjun laut pulak katanya. hehehehe

Time tu dah senja nan merah masa bas masuk ke lebuhraya segamat - Yong peng. Katanya lebuhraya ni memang terkenal dengan 1001 kisah seramnya. Yelah.. betul la tu sebagai pemburu cerita seram ada jugak aku terbaca kisah2 seram berkaitan lebuhraya ni. Cuma kalau aku lalu lebuhraya ni hope momok2 kat situ bagi tanda hormat & jangan nak sakat sakat aku la kan.. Kang aku majuk tak mau bagi hangpa publisti kat blog ni baru tau. Hormat sifu ok! hahahahaha

Menurut cerita dari mulut ke mulut.. lebuhraya tu agak keras. Yer.. keras sebab tar bukan span. Tu aku tau tapi keras yang di maksudkan kat sini adalah berpuaka. Kata orang tempat tu bekas kawasan perkuburan & banyak jugak pemandu kat situ di tumpangi tanpa rela. Selalunya dia act like a bos la.. tak main duduk seat depan dengan pemandu.. dia duduk kat seat belakang jer. Kejadian2 seram tu di katakan selalu berlaku selepas matahari terbenam. Yelah.. siang2 hari kau nak menyakat ada yang kena sepak terpelanting atas highway tu gamaknya hehehehe

Pun macam tu pramugari ni jarang ambil kisah pasal cerita2 seram kat lebuhraya tu sebab selama 2 tahun dia berkerja memang tak pernah terserempak dengan benda benda pelik, mistik & misteri. Sebab dia jer belum pernah.. Maka hari itu adalah hari dimana 'depa' nak beramah mesra dengan dia. Tu la berlagak sangat tak mau ambik tau pasal depa, kan depa datang berkenalan.

Alkisahnya malam tu.. Dia rasa lain macam sangat. Tetiba je bulu tengku meremang. Yang driver tu nampak macam biasa jer memandu sambil di temani siaran radio. Suasana luar memang gelap gelemat bak kata orang kedah. Gelap gelemat tu sama je maksud dengan gelap gelita. Cuma sekali sekala tu nampak cahaya dari kenderaan lain bila memotong bas depa tapi cahaya tu hanya beberapa saat lepas tu kembali gelap gelemat.

Tak lama lepas tu... Jeng jeng.. dia ternampak sesuatu yang berjarak beberapa meter dari belakang dia & pemandu bas tu. Kemain elok lagi terbaring siap berbantal kau! Dia elok la baring santai orang yang nampak dia menggigil macam nak tercabut lutut dah. Pramugari tu apa lagi.. Baca la apa2 ayat yang dia ingat. Time tu kalau ingat alif ba ta jer pun rasanya dia bantai baca juga la sebab takut.

Inilah gambar yang katanya terakam dari cctv bas tersebut

Lepas tu dia cuba bagitau pemandu bas tu suruh tengok makhluk terbaring belakang depa tapi di sebabkan pemandu tu tak nampak apa2 yang pelik so dia anggap pramugari tu je berimaginasi. Sebab tak puas hati pramugari tu suruh pemandu tu tengok dari cctv.. Maka kelihatan apa yang ada kat situ masa tu. Waktu tu katanya gambar dari rakaman CCTV bas tu jadi viral sekejab kat company depa kerja. Pramugari tu pulak katanya lepas beberapa bulan dia pun resign. Makhluk yang terbaring kat belakang pemandu bas tu katanya hilang sebaik sahaja mereka sampai di seremban. Nasib baik dia hilang.. Kalau ikut balik sampai rumah tak ke haru biru unggu kelabu. Maybe rumah dia kat seremban kot.. Tumpang naik bas nak balik kampung la tu. Sebab ngantuk tu yang di baring hehehehe

Sejak tu bas tu di gelar bas puaka. Bas dari syarikat mana, no plat berapa Wallahualam. Tak pulak depa bagitau kami. Gila ka hapa depa nak sebarkan. Confirm orang tak naik bas tu. hehehehe

Moral of the story.. Ketahuilah jin pun kadang2 penat jugak terbang sebab tu depa pun nak naik bas jugak. Hahahahah. Peace Yo!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *