RESEPI KARI IKAN SALMON MENU IFTAR MUDAH & SEDAP (Lazada Blogger Contest)

24.5.17 Suria Lekatlekit 6 Comments

RESEPI KARI IKAN SALMON MENU IFTAR MUDAH & SEDAP (Lazada Blogger Contest). Minggu ni minggu menghitung hari detik demi detik.. Masa ku nanti apa kan ada. Tu dia tetiba lagu kriss Modenas dah keluar hahahaha. Tak berapa hari lagi kita akan menyambut bulan ramadhan Al Mubarak katanya. Bulan penuh keberkatan & makanan jugak. Tapi harus di ingat dalam mencari keberkatan ramadhan ni jangan sampai kita melakukan pembaziran takut hilang keberkatan dosa pula kita dapat.


Memang la bulan puasa ni kita terpaksa menahan lapar & dahaga dari terbit matahari sehingga terbenam matahari so bila nampak makanan macam singa nampak kijang. Semua kita rasa nak makan & semua kita rasa boleh makan. Walhal kadang2 masa berbuka kita cuma minum air & makan sepinggan nasi berlauk je. Lepas tu kenyang, betul tak? Jadi untuk elakkan pembaziran kena juga mengelak mengunjungi bazar ramadhan. Yang lebih Afdal adalah memasak sendiri kat rumah. Bukan banyak pun nak makan. Tak sampai sekawah pun nak kena masak, ye dak.

Bulan puasa ni kita sedia maklum orang berpuasa kadang2 makanan yang di beli kat luar ni ada yang kurang rasa & ada terlebih pulak rasanya. Sebab tu kena masak sendiri kat rumah. Antara menu yang boleh masak adalah Kari Ikan Salmon. Yer.. Ikan salmon ni bukan ikan yang menjadi makanan rutin orang melayu kat Malaysia ni. Tapi tak salah sekali sekala kita masak menu special sikit guna ikan yang special macam salmon. Kari ikan ni antara lauk kegemaran saya juga yer tuan tuan & puan puan. Dapat semangkuk kari & sepinggan nasi panas panas.. Tambah kicap sikit, Memang nikmat dia 5 star ok! Cukup la hidangan kari ikan yang menjadi menu berbuka puasa. Tak payah lauk pauk lain lagi.

Susah ke nak masak kari ni? Sapa kata susah.. Tak susah pun. Macam masak kari ikan lain jugak. Ada banyak versi.. Versi baru belajar dengan versi expert. Tapi takpe la saya share resepi masak kari yang paling basic supaya yang baru belajar tu tak rasa stress sangat nak belajar masak ye dak. Maybe boleh jadi menu berbuka puasa hari pertama anda nanti.

Untuk resepi kari ikan salmon ni, bahan bahan yang di gunakan adalah..

1. Ikan salmon. Ambil la bahagian mana mana pun semua boleh di karikan
2. Serbuk rempah kari ikan
3. Daun kari
4. Bawang merah
5. Bawang putih
6. Halba campur
7. Air asam jawa
8. Santan
9. Terung/Bendi/Tomato (Pilih la yang mana anda suka. Nak masuk ketiga tiga pun boleh)
10. Minyak masak
11. garam sebagai perasa

* Kalau tak ada masa nak beli serbuk perasa macam rempah kari semua anda boleh beli secara online jugak di lazada Ramadan Bazar



Cara untuk memasak

1. Bancuhkan rempah kari sehingga menjadi pes & letak di tepi
2. Cuci ikan, sayur sayuran (Terung/Bendi/Tomato) & letak tepi
3. Potong bawang merah & bawang putih
4. Panaskan minyak & tumis bawang merah, bawang putih,daun kari, halba campur sehingga naik bau
5. Masukkan rempah kari yang telah di bancuh tadi & masak sehingga pecah minyak
6. Masukkan ikan salmon & biar masak sekejab
7. Masukkan Terung/Bendi
8. Masukkan santan & air asam jawa (Tambah air sekiranya pekat)
9. Biar masak sekejab & sekiranya ada tomato masukkan tomato.
10. Masukkan garam secukup rasa
11. Jika semua bahan dah masak tutup api.

* Nak masak menu berkuah macam kari ikan ni elok gunakan periuk yang jenis dalam sikit macam Tefal Comfort Max Stainless Steel Saucepan 18cm/lid. Sebab senang bahan bahan macam ikan & sayuran dia nak terendam dalam kuah bagi memastikan rasa di serap dalam ikan/daging atau sayuran tersebut. Jangan guna kuali jenis leper tak sesuai ok untuk masak kari. Periuk Tefal ni kelebihan dia boleh memasak makanan tu dengan baik & tahan karat.

Tefal Comfort Max Stainless Steel Saucepan 18cm/lid
Periuk tahan karat & kelebihan dia memastikan makanan yang di masak tidak terpercik keluar mengotorkan dapur kerana di datangkan dengan penutup . Mampu memasak makanan dengan baik & tahan lama

Ni kira cara memasak kari ikan paling basic la. Kalau versi expert sikit ada kelainan cara penyediaan bahan termasuk cara nak masak rempah kari tu. Tak susah kan? Anda boleh cuba memasak sendiri kari ikan salmon ni di rumah nanti. Jangan takut tak menjadi.. Kena cuba dulu baru boleh belajar, ok!

Kari Ikan Salmon

Alang alang dah cerita pasal masak memasak ni, saja la nak bagitau korang kalau korang nak membeli belah peralatan memasak macam kuali periuk atau apa saja korang boleh membeli sekarang di lazada malaysia sebab sekarang lazada tengah mengadakan Marhaban Ya Ramadhan & Riang Raya Sale. Diskaun sehingga 90% bermula 19 mei - 30 jun 2017. Sedang elok la bagi korang nak membeli peralatan dapur  Bagi memudahkan aktiviti memasak anda sepanjang ramadhan & hari raya nanti.




Apapun selamat mencuba resepi kari ikan salmon. Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak. Semoga ramadhan kali ini memberi seribu makna kepada kita semua.

6 comments:

  1. Amboi, panjangnya intro resepi kari ikan salmon kali ni! Mengalahkan blogger tu ... ^_^

    Asal namanya kari, akak suami isteri memang sukalah. Kami kalau mengkari adakalanya dua hari berturut-turut tau tak. Bukan setakat ikan salmon kita karikan, kentang pun kita kari pekatkan tau!

    ReplyDelete
  2. nak join jgkk contest ni tapi tak smpat lg.. hehe. sedapnyaa kari ikan tuuu

    ReplyDelete
  3. entry 2 in 1 nih...kikiki

    nanti boleh add on dalam list menu bukak puasa ni

    ReplyDelete
  4. Senang kalau ada Semua bahan kan. Semua tu ada di lazada. Klik klik je.

    ReplyDelete
  5. Tahniah terpilih sebagai pemenang... Resepi rare lain dari yang lain...

    ReplyDelete
  6. Tak pernah cuba lagi ikan salmon masak kari..nanti nak cuba la

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *