RESEPI PERIA GORENG TELUR MELEKAT LEKIT

11.5.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI PERIA GORENG TELUR MELEKAT LEKIT. Jarang aku nak masak sayur peria ni ok. Kecuali ada permintaan la. Di sebabkan hari ni ada permintaan dari suami yang suruh masakkan peria goreng telur untuk mak mertua yang masih uzur akibat mild strok so berasap awal sikit la dapur lekatlekit. Kalau tak ada request memang jarang nak masak pepagi.. Bukan ada sapa nak makan pun awal2. Selalunya petang & malam je aku masak.

peria

Walaupun jarang masak peria ni.. Tapi confident tu kena ada untuk masak sesuatu masakan yang memang bukan dalam kepakaran kita. Lagipun apalah sangat kan nak masak peria goreng telur ni.. Mungkin bagi aku antara masakan tak mencabar sangat tapi bagi orang tang baru belajar pegang sudip & senduk ni maybe antara perkara yang mencabar nak buat bila masuk dapur..

Takpe.. takpe.. Sebagai blogger yang prihatin.. Acik boleh share cara nak masak peria goreng telur ni. Manatau akan datang mak mertua hangpa request nak makan kan. Takde la kau mengelabah bewak kabok sangat kat dapur tu. Jom la kita terus ke segmen senduk sudip lekatlekit.. tu dia dah ada nama segmen kau! Jangan tak tau hahahaha

Bahan bahan

1. Peria
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Telur ayam
5. Minyak masak
6. Garam
7. Serbuk kunyit

Cara nak memasak

1. Kau potong & cuci bahan bahan ni
    a. Potong bawang merah & putih
    b. Potong Peria
Rujuk gambar kat bawah

Peria, Bawang Besar & bawang putih

2. Bila semua dah potong & cuci bersih.. Panaskan minyak dalam kuali & tumiskan bawang besar & bawang putih.
3. Bila bawang dah naik bau.. Masukkan peria & goreng sekejab bagi lembut
4. Masukkan sedikit serbuk kunyit & garam secukup rasa. Gaul sehingga sebati
5. Masukkan telur & kacau sehingga seia sekata semuanya.
6. Dah masak tutup api & hidangkan jer


Senang kan nak masak peria goreng telur ni. Yang jadi susah mungkin tak tahu nak masak je. Tapi kalau ada keinginan nak masak, Insya Allah boleh. Jangan la sampai tak tau masak langsung even bukan kewajipan seorang perempuan memasak tapi kita dah di besarkan dengan adat yang paling tidak perempuan ni kena juga reti buat kerja dapur. Jangan sampai.. bila dah kawen lepas tu duduk dengan mertua kau cuma reti belek laki jer. Satu hapa kerja rumah kau tak reti & malas nak buat. Kesian mak bapak kau.. mesti terpalit noda atas kemalasan anak dia tu. Aku dulu masa duduk dengan mak bapak pun malas jugak masuk dapur.. tapi dah kawen ni memang berubah 360 darjah la sampai balik kampung sekarang tugas memasak dah jadi tugas aku. Sekali sekala bagi mak kita rilex sekejab la dari memasak. takkan sepanjang hidup dia nak jadi tukang masak kita je kan..

2 comments:

  1. nampak macam besa besa tapi sedap ni hehehe #ingatbesabesa

    ReplyDelete
  2. Boleh dicoba nih resepnya, tapi rasa peria atau pare itu pahit sangat.. tapi Kusuka ^_^

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com