RESEPI SIAKAP MASAM MANIS PALING MUDAH DI ALAM SEMESTA

30.5.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI SIAKAP MASAM MANIS PALING MUDAH DI ALAM SEMESTA. Tu dia.. berapa hari dah blog tak ber update katanya. Maaf la busy sikit. Ni baru ada masa nak jenguk blog yang penuh cerita suka & duka. Bercuti pun sebab perkara yang berlaku mengaitkan blog juga. Takpe la.. bab tu nanti ada masa kami cerita panjang lebar yer.. La ni kami nak share resepi jer. Almaklum la bulan puasa ni la orang rajin nak google resepi katanya.


Bila sebut menu siakap masam manis ni confirm ramai terbayang kerumitan nak memasak dia padahal dia kategori menu campak campak je nak2 versi aku ni. Asal ada ikan siakap je pun dah jadi masam manis katanya. Apadahal.. Janji ada rasa masam & manis sudah menggunakan bahan bahan asas yang memang selalu ada kat rumah.

Untuk versi siakap masam manis ni.. Di sebabkan ada ikan jer. Barang2 lain yang biasanya di gunakan untuk masak siakap masam manis takde tetap dia jadi jugak masam manis dia. Nak tau bahan apa yang aku guna.. let's check it out

Bahan bahan

1. Ikan siakap
2. Minyak masak untuk menggoreng ikan
3. Bawang besar
4. Bawang putih
5. Kicap manis
6. Sos tomato
7. Kiub pati ayam (Yang ni tak wajib)
8. Garam sebagai serbuk perasa (Jika perlu. Tapi selalunya tak perlu dah)

* Kalau suka pedas boleh masukkan cili padi yang di hiris

Cara memasak

1. Goreng ikan siakap. Ikut suka hati la nak garing ke tidak
2. Potong dadu bawang besar & bawang putih
3. Panaskan minyak masak (Guna minyak yang goreng ikan tadi)
4. Tumis bawang
5. Masukkan sos tomato & kicap manis. Kalau pekat sangat tambah sedikit air
6. Masukkan kiub pati ayam
7. Masak sekejab. Kalau tak cukup masin perasakan dengan garam.
8. Dah masak kuah dia.. curahkan je atas ikan siakap tadi.
9. Kalau ada daun bawang tabur je kat atas kuah tadi

Senang tak menu Siakap Masam Manis Versi lekatlekit. Simple yang amat. Budak darjah 5 pun reti nak buat ok! Tapi rasa dia, still sedap ok!

So, kalau hangpa nak buat menu bersahur pun sesuai atau menu berbuka puasa pun boleh. Memang sesuai di makan pada bila2 masa je jangan risau. Selamat mencuba semua.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com