SYARIKAT PENERBITAN UPIN IPIN DI DAKWA MENGANIAYA BEKAS KARTUNIS, UJANG

8.5.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

SYARIKAT PENERBITAN UPIN IPIN DI DAKWA MENGANIAYA BEKAS KARTUNIS, UJANG. Habis madu sepah di buang.. di buang pulak merata rata.. Macam tu la perumpamaan yang boleh di gambarkan dengan nasib bekas kartunis terkenal dengan komik aku budak minang, Ujang. Antara kartunis paling aku minat sampai sekarang even dia tidak lagi menjual karya kartunnya kat mana mana. Namun kegemilangan Ujang masa di majalah Ujang, Gila Gila, Apo bagai tu sampai hari ni kekal dalam ingatan.


Mana tidaknya sebelum Cerita aku budak minang di bukukan.. Siri aku budak minang setiap bulan ada di dalam majalah gila gila tak silap masa tu. Menangis ok aku baca bila part2 sedih mak dia yang asyik pukul dia & pilih kasih tu. Memang terkesan sampai sekarang cerita komik aku budak minang tu even masa tu masih tak mampu nak beli majalah komik macam tu. Tumpang baca orang punya jer..

Rasanya semua dah sedia maklum tentang kontroversi Bekas kartunis, Ujang atau nama profile FB dia Ibrahim Ujang Anon. Nama sebenar dia Ibrahim Anon.. Anon tu kalau hangpa pernah baca komik aku budak minang, di gunakan watak untuk awek yang ujang suka. hehehehe

Sebelum ni ( 6 tahun lalu) Ujang di pujuk rayu untuk membantu sebuah syarikat yang masih tiada nama & terkenal untuk menjadi penasihat.

SEJARAH MAJALAH KOMIK UPIN & IPIN
________________________
Onam tahun yang lalu sobuah syarikat yang tidak di kenali dalam dunia penerbitan dan baru di tubuhkan serta tiada pengalaman terbit komik hantar wakil ko ghumah den mintak tolong ajar teghobitkan komik.Den sebona ey dah bosan dongan dunio penerbitan yang ponoh pengelepetan pada golongan artis.Tapi wakil syarikat tak beghonti datang ghumah dan merayu agar membantu.Den mintak 15k sobulan untuk buek kojo monyediokan konsep,buek pagination,ajar cagho nak apply permit kdn,rekemenkan pengedar,ajar kontrol printing dan monyusun sidang redaksi serta memantau perjalanan majalah.Tompi sobab syarikat baru....mereka tak mampu nak bayar dan menawarkan untuk bayar rm2k sobulan dan molantik den sobagai penasihat komik.Selopeh onam tahun bejalan dongan baik dan mereka dah pandai....minggu lopeh den pun di beghontikan 24 jam melalui talipun maso den on the way ke Tasik Kenyir.Giliran den pulak merayu ....tapi tak di layan sobab mereka dah tau nak buek sumo bondo tompo bantuan den.Takpo lah......den ucapkan selamat maju jayo dan kenang daku dalam doa mu.Amin
JAWAPAN DARI NYLA SDN BHD MEMBUKTIKAN SAYA DI PECAT ATAS ARAHAN PEMEGANG LESEN IAITU LES COPAQUE.PATUTLAH ISU TERBARU BULAN INI ADA 4 NAMA BARU MENGGANTIKAN SAYA SEBAGAI PENASIHAT KOMIK.TAHNIAH ~ SATU PENCAPAIAN CEMERLANG DALAM DUNIA PENERBITAN.
_______________________________________
* Den maafkan semuo dan den halalkan semuo ey....cumo lainkali jangan buek laie.Makan samo-samo ok.......den dah nak balik ko hutan dah.....Assalamualaikum


Begitulah kisah bagaimana Ujang boleh terjebak bekerjasama dengan mereka. Tapi biasa la manusia.. saat memerlukan merayu bagai.. Sekali lagi Ujang di uji. Dulu Moy Publication.. menganiaya Ujang sampai tak boleh langsung menggunakan watak watak kartun yang pernah di lukis untuk majalah terbitan mereka.. Kini, syarikat yang mengedarkan majalah upin & ipin & syarikat penerbitan siri animasi upin ipin di dakwa membuat perkara yang sama kepadanya

Takpe Ujang.. Budak minang memang kuat. Kami sentiasa menyokong abang walau setakat ni hanya mampu bagi sokongan moral je. Pun macam tu melalui blog malaysiakini pihak syarikat penerbitan kartun animasi upin ipin tu menafikan pihak mereka mengarahkan perlucutan jawatan ujang tu . Baca je penjelasan mereka kat bawah ni..

Sumber malaysiakini

Apapun semoga kekeruhan yang berlaku ada jalan penyelesaian yang terbaik. Kesian jugak kalau kena pecat 24 jam macam tu sedangkan dia ada anak bini nak kena tanggung. Hope pihak syarikat penerbitan tu ada perikemanusiaan.. Jangan dah dapat semua yang di perlukan, buang macam sampah.

1 comment:

  1. Cepat-cepat jernihkan keadaan...sama-sama mencari rezeki..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *