PERHATIAN! BANK NEGARA MINTA ANDA BERHENTI SIGN RESIT SETIAP KALI GUNA DEBIT/CREDIT CARD

1.6.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

PERHATIAN! BANK NEGARA MINTA ANDA BERHENTI SIGN RESIT SETIAP KALI GUNA DEBIT/CREDIT CARD.  Orang sekarang tak kira kaya atau kurang kaya memang suka membeli belah dengan swap swap pakai card je. Sama la macam aku.. Jarang sangat la nak pakai cash ni. Aku pun lupa bila kali terakhir aku buat pengeluaran wang kat mesin ATM. Selalunya kalau aku tak membeli belah guna debit card aku beli online. Semua guna transaksi dengan atas talian jer..


Bawa cash banyak banyak sekarang ni bukan selamat sangat, ye dak? Nak2 macam aku bukan orang kaya.. Duit bukan berjuta juta pun. Satgi yang sikit tu pun hilang... menangis kat kaki lima je katanya. Di sebabkan tu la aku pilih guna debit card. Nak apply credit card mana mampu.. tunggu la aku jadi orang kaya atau jutawan kan? Time tu bersusun credit card aku apply. Sekarang ni hidup la dengan apa adanya. Yang sikit pun tak tau la.. rezeki aku ke rezeki orang kaya lain kan? Almaklum la.. hikhikhik

Tapi zaman sekarang semakin canggih teknologi untuk memudahkan manusia semakin bijak pandai pulak penjenayah. Orang jahat kelas bawahan dia main ragut bagai.. Tapi yang jenis bijak sikit dia tak main ragut2 macam mat rempit tu. Nampak low class merompak cara macam tu. Dia guna cara smart2 jer..

Sekarang sign orang dah boleh tiru sebab kita kalau nak sign resit pembelian guna debit atau credit card ni takde nak sign berpintal pintal bagai kan? Aku tengok takde pulak cashier tu nak check sign tiap kali aku swap guna card. Sign la lagu mana settle katanya. Di sebabkan itulah guna signature ni jadi tak berapa selamat. Bayangkan debit @ credit card kita kena curi... Menangis tadah baldi je mampu.

Sebab tu bank negara sekarang nasihatkan orang awam supaya berhenti guna tandatangan setiap kali membuat pembayaran guna debit atau credit card ni. Semuanya sebab ni >> Bank Negara Malaysia Mahu Anda Semua Berhenti Menandatangi Setiap Kali Guna Debit & credit Card. Ini Sebabnya << Lepas ni korang kena biasakan diri dah ingat pin number OK!

Betul kan? Tandatangan ni memang tak secure ada cara yang lebih secure untuk kita melindungi debit & credit card kita dari di gunakan individu lain. So, jangan ambil mudah perkara ni ok! Jangan sampai kita dah mengalami kerugian.. Baru nak alert.

Moral of the story... Lindungi hak anda. Peace Yo!

1 comment:

  1. Samalah dengan kita.. belum cukup kaya untuk guna card credit.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com