YANG RAMAI TIDAK TAHU WATAK AIRIL DALAM DRAMA ANDAINYA TAKDIR ADALAH KISAH BENAR PESAKIT MENTAL OTHELLO SYNDROME

15.6.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

YANG RAMAI TIDAK TAHU WATAK AIRIL DALAM DRAMA ANDAINYA TAKDIR ADALAH KISAH BENAR PESAKIT MENTAL OTHELLO SYNDROME. Malam2 kalau scroll news feed kat FB tu boleh nampak macam macam luahan perasaan kaum wanita terutamanya pasal perangai Airil watak hero dalam drama tu. Aku follow jugak drama ni dari awal.. Cuma kadang2 terskip. Nak kata marah sangat dengan watak Airil tu tak la.. Sebab aku tahu orang macam watak Aril ni bukan sengaja dia buat macam tu even aku sendiri pun tak sure apa penyakit orang macam ni. Orang takde masalah mustahil perangai dia jadi abnormal macam tu. Sekejab baik sangat sekejab macam syaiton nirrojim. Tapi tak saman yang pretend baik, muka baik tapi hati iblis yer. Yang tu bukan sebab sindrom apa2.. Yang tu memang dah hatinya bangkai secara semulajadi hehehehe


Tapi watak Airil tu memang berkaitan dengan penyakit jiwa juga la.. Sebab manusia normal ni masih mampu kawal emosi & tindakkan dia ye dak. Aku pernah kenal orang macam ni.. Sebab tu aku tahu orang macam ni bukan jahat tapi perlu di rawat. Cuma pasangan dia kena betul2 kena cekal & kental la dalam usaha nak pulihkan orang orang macam ni. Sebenarnya mereka baik, penyayang cuma tak boleh emosi terganggu even perkara kecil sekalipun depa akan jadi hilang kewarasan. Lepas depa sedar depa akan rasa menyesal dengan apa depa buat. Sama macam watak Airil. Depa bukan sengaja tapi memang benda tu menganggu emosi depa sehingga tindakkan depa dalam keadaan tanpa sedar.

Terbaca satu artikel katanya watak Aril alam drama tu sebenarnya di adaptasi dari kisah benar seorang pengidap penyakit mental Othello syndrome kat malaysia. Kesahnya... Rupanya adaptasi dari kisah benar. Betul la macam aku sangka.. Watak Airil tu bukan nak mengambarkan seorang suami yang kejam tapi sedang bercerita tentang satu penyakit jiwa yang aku sendiri tak pasti apa namanya. Hebat tak aku? hahahaha

Pengidap penyakit ni memang ada masalah kelainan emosi yang selalu fikir pasangan dia tak setia, pasangan dia curang walau tak ada sebarang bukti yang mengsahihkan spekulasi dia tu. Atau hangpa senang paham cemburu buta la.. cuma bezanya cemburu buta pesakit mental othello syndrome ni dia jadi agresif & gagal mengawal tindakkan dia sehingga mengasari pasangan dia secara berlebihan dalam keadaan sedar atau tanpa sedar. Selalunya bila dah di kuasai emosi ni memang tak berapa sedar diri la kan...

Antara punca syndrome Athello ni adalah dari pengalaman perit seseorang.. contohnya maybe pernah kecewa dalam percintaan, di khianati & termakan hasutan orang2 sekeliling. Nak kenali ciri ciri pengidap Mental Othello syndrome ni adalah..


  • Menuduh pasangan curang tanpa bukti.
  • Melarang pasangan pergi ke mana-mana kecuali dengannya.
  • Selalu mengeksploitasi pasangan.
  • Mencari bukti curang walaupun tidak wujud pun sebenarnya.
  • Mengamuk dan mencederakan pasangan.
  • Selalu memantau kegiatan pasangan.
  • Komunikasi 24 jam tanpa henti.
  • Mengancam akan membunuh.

Pakat check la laki/bini,boipren/gepren hangpa na.. Manatau ada ciri ciri yang di sebut. Kalau yang belum kawen tu rasa tak mampu nak handle pasangan macam ni better move on awal awal. Tapi kalau yang dah berkahwin ada rasa ingin membantu pasangan anda yang mengidap sindrom mental Othello ni.. Pujuk2 la bawa pi berubat. Tak kira la cara rawatan Islam ataupun moden. Kedua duanya bagi aku di perlukan untuk membantu mereka pulih. Sebab melibatkan gangguan emosi & mental ni dengan rawatan moden tak cukup kena ada pengisian yang berbentuk keagamaan juga. Kita semua sedia maklum.. Dalam Al Quran ada macam macam penawar. Amalan zikir juga adalah salah satu cara menenangkan emosi.. Tak caya try. Isgtifar pun boleh buat kita rasa lebih tenang.

Penyakit ni katanya memang tak boleh di rawat atau sembuh tanpa bantuan orang - orang sekeliling. Perlu sokongan semua pihak jugak. Yelah.. gangguan mental & emosi ni bukan boleh solve sorang sorang. Jadi jika anda mengenali mereka yang ada ciri ciri Othello syndrome ni.. bantulah mereka untuk pulih.

Moral of the story.. Lepas ni jangan marah2 Airil lagi ok! sian dia.. dia sakit sebenarnya hehehehe.

3 comments:

  1. Orang sakit mesti dirawat..

    Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati..

    ReplyDelete
  2. Minta dijauhkan berjumpa org yg sebegini. Kalau sakit kenalah dapatkan rawatan segera

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *