MAAF.. TERPAKSA DEDAHKAN JUGA RASA SEBENAR SAMBAL HITAM PAMAH KULAT

19.7.17 Suria Lekatlekit 5 Comments

MAAF.. TERPAKSA DEDAHKAN JUGA RASA SEBENAR SAMBAL HITAM PAMAH KULAT. Dulu tak pernah tahu kewujudan sambal hitam. Tak terbayang rupa & rasa dia macam mana.. Tapi tertengok ada kot blogger yang tunjuk benda ni macam best ja kami rasa. Pertama kali try makan sambal hitam ni kat satu restoran depan wangsa walk tak silap.. Terus jatuh cinta baq hang! Sedap rupanya sambal hitam ni. Sampai teringat ingat lepas kali pertama cuba.

Soto di makan dengan sambal hitam pamah kulat

Sambal hitam ni tak silap asal dari pahang.. Ni kira makanan tradisi orang pahang la kan. Tapi apa salahnya orang kedah nak makan kan? Kita kan satu malaysia.. hehehehe.  Nak buat bukan mudah walau nampak macam mudah. Bahan di gunakan pun nampak simple tapi selalu dok dengar orang cerita nak membuatnya agak lama. Dan di sebabkan tu la aku tak pernah pun nak try buat sendiri sambal hitam ni. Dasar malas kan? hahahaha

Kalau yang jenis dasar malas macam cheq ni.. Setakat nak makan sambal hitam takde hal la beb! Sambal hitam ni bukan sejenis lauk yang hangpa kena masak hari ini & kena makan hari ni jugak. Dia bukan nak basi simpan lama lama. Sebab tu la sekarang sambal hitam di pasarkan secara online dah.

Baru baru orang bagi rezeki kat kita. Dapat sebalang sambal hitam Pamah kulat katanya. Tetiba je bernafsu terus nak makan nasi. Yelah.. dok nampak hitam hitam pedas depan mata ni. Dari sepet terus bundar biji mata.


Apa rasa sambal hitam pamah kulat ni? Maaf la yer bagi yang membaca entri ni.. Tak bermaksud nak mengganggu emosi atau menyinggung perasaan sesiapa. Pada pengedar Sambal hitam pamah kulat pun aku nak minta maaf siap - siap. Jangan saman saya yer dengan pendedahan saya ni.. harap boleh terima dengan hari yang terbuka ok!

Nikmat makan sambal hitam dengan nasi putih.. Rasa heaven giler beb!

Rasa dia.. Susah untuk di katakan. Memang sihat la. Pedas dia pun mild saja tapi tetap ada rasa pedas yang membangkitkan selera makan. Sebab yang aku makan ni semi pedas.. masin tak masin sangat.. masam pun tak & ada ras manis2 sikit.. Tapi sedap beb! Dari tak ada selera makan tu boleh naikkan selera makan la. Ni kira anak anak pun boleh la makan. Tapi yang suka pedas dia ada level pedas dia. Pedas, Semi Pedas & extra pedas. Pilih ja mana hangpa nak.. Satgi dia pos bagi kat hangpa ja. hehehehe

Sambal hitam ni tak semestinya makan dengan nasi jer.. Boleh di pelbagaikan. Makan dengan soto pun sedap, bihun sup sedap, mee goreng pun sedap, nasi goreng, megi, roti bla.. bla.. memang pendek kata makan dengan apapun tetap sedap & rasa dia memang matching sangat. Ni kalau student nak jimat boleh juga beli stok sambal hitam untuk di jadikan lauk sebab boleh simpan lama & tak perlu nak letak dalam peti sejuk pun. Tak basi Insya Allah.


packaging dia pun sangat kemas & bersih. Sambal hitam tu di bungkus dalam plastik kemudian di letakkan dalam balang. Sangat practical. Senang nak makan & simpan balik. Tak payah nak letak dalam tupperware kedap udara bagi. Di packaging dalam balang dah.

Bahan yang di gunakan macam biasa la.. Ikan Bilis Gred AA ok, Belimbing bulu & cili padi. Rugi wei hangpa tak try sambal hitam pamah kulat ni. tak payah susah masak order je. Nak order kat sapa.. Nombor semua ada kat bawah


Whatsapp : 012 3306743

5 comments:

  1. Kalau makan sambal hitam ni boleh bertambah jadinya. Lepas tu nangis tengok berat badan naik.. ekekeke..

    ReplyDelete
  2. Ingatkan sambal dah berkulat... terkena saya...hihi

    ReplyDelete
  3. Nampak mcm sedap jer..biasanya rabia makan sambal kering kau ada..

    ReplyDelete
  4. Nampam gambar dia..memang heaven sunngguh

    ReplyDelete
  5. Penulisan yang bermanfaat bro.. thanks - http://obatkista1.com

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com