MAKCUN CAKAP LOGHAT KEDAH TAK BETUL DI ANGGAP MENGHINA ORANG KEDAH?

2.7.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

MAKCUN CAKAP LOGHAT KEDAH TAK BETUL DI ANGGAP MENGHINA ORANG KEDAH? Tu dia.. anak kedah dah bersuara katanya. Dah lama tak melantang kat blog lekatlekit.com ni.. Sepanjang bulan posa aritu macam2 masalah dok mai so dia busy body sikit. Bagi yang tahu tu mungkin paham la apa yang berlaku kat aku sekarang ni.. Bagi yang tak tahu hangpa selongkar la entri2 sebelum ni. Nanti jumpa la.. hehehehee


Berbalik kepada isu Makcun. Aku antara penonton yang layan jugak la drama Makcun kat TV3.  Betoi la.. Kadang2 perkataan dalam loghat kedah yang makcun sebut tu tak betoi.. kuala lumpur dia sebut kuala lumpoq.. orang kedah tak sebut kuala lumpoq tapi kolompo atau KL ja.. Tu salah satu contoh. Tapi bagi aku tak dak apa sangat la nak kecam makcun cakap loghat kedah. Dengaq bunyi macam orang kedah tapi still ada sikit2 yang tak berapa kedah tu biasa. Yang bawa watak Makcun tu pun bukan orang kedah.. Dia cuma melakonkan watak seorang wanita yang berasal dari kedah ja..

Ingat sekadar sindiran kat media sosial jer.. sampai jadi isu sehingga makcun @ Erma Fatima terpaksa keluarkan permohonan maaf.. Mak Aii.. serius nau jadinya. Ada yang aku baca dok compare farid kamil cakap kedah dengan Makcun. Farid Kamil dah terang2 pelakon yang memang asal dari kedah kot. Memang la dia lagi fluent cakap loghat kedah berbanding Erma Fatima @ Makcun.. Satgi ada pulak yang dok mai kata.. Lain kali nak buat drama study dulu.. Rasanya makcun tu dah study cuma tergelincir sikit2 tu biasa la. Tu pun dah bunyi kedah bagi aku anak jati kedah ni.


Yang buat isu seolah olah makcun merosakkan loghat kedah tu pasai pa. Kot la benda tu boleh menggugat keamanan & keselamatan orang kedah perlu la kot nak jadi isu besar. Ni lahai.. isu cakap loghat kedah tak betoi ja kot. Kesian makcun kena hentam & kecam sedangkan drama makcun tu bagi aku mengangkat loghat kedah & salah satu daerah kat negeri kedah. Sampai laki aku pun excited bila sampai kokdiang ok. Tu semua penangan drama makcun la. Sebelum drama makcun aku rasa ramai orang tak tau kat kedah ada tempat nama kokdiang nak2 lagi mereka2 yang dari luar negeri kedah macam laki aku ni. At least tempat agak tersorok selama ni macam kokdiang di ketengahkan dalam drama makcun.


Patut orang kedah ucap terima kasih pada pengarah hebat Erma Fatima sebab mengangkat negeri kedah dalam drama makcun bukan kecam atas kelemahan kecil dia dalam drama tu. Nak penampaq bagai.. Hang rasa hang dah cukup kedah sangat ka lagu mana?

Sebagai anak kedah.. Aku minta maaf atas sikap hypersensitif segelintir orang kedah yang mengecam makcun sebab di katakan mempermainkan & menghina loghat kedah. Amboi cakap loghat kedah tak betoi ja kot yang sampai nak rasa terhina, mulia sangat ka hangpa tak pernah buat silap?? Aku tak rasa pun niat dia nak permainkan loghat kedah. Bagi aku yang bersuamikan orang bukan berasal dari kedah ni, biasa ja bila depa cuba cakap loghat kedah memang tak sama macam kita anak jati kedah cakap. Tapi tak dak pulak aku rasa macam dia nak menghina aku atau loghat kedah. Small matter je kot. Rilex sudah la..

Moral of the story.. Banyak lagi isu hangpa boleh kecam.. Isu yang betul2 menuntut pembelaan dari masyarakat. Isu makcun ni bagi aku isu yang tak perlu jadi isu besar pun. Hope Erma Fatima tak serik untuk menghasilkan drama drama yang menggunakan loghat kedah. Aku bangga bila loghat kedah di angkat & di ketengahkan dalam drama atau filem. Hangpa yang dok rasa terhina sangat tu.. terus duduk bawah tempurung sampai kiamat. Peace Yo!

3 comments:

  1. betul tu sis... ok la tu, walaupun bkn org kedah tp dia popularkan negeri kedah terutama kodiang...

    ReplyDelete
  2. famous dah orang kg kodiang

    ReplyDelete
  3. ok apa, jangan ketuk kuat sangat dah la. at least ada juga sumbangan dia bagi nampak loghat kedah

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *