VIRAL! BONTOT ANAK HAMPIR JATUH KETIKA IBU BAWA MOTOR ATAS HIGHWAY

17.7.17 Suria Lekatlekit 7 Comments

VIRAL! BONTOT ANAK HAMPIR JATUH KETIKA IBU BAWA MOTOR ATAS HIGHWAY. Membesar dengan hanya ada motor sebagai kenderaan utama.. Sapa pernah rasa. Of course la kami antara mereka yang sempat merasai kesusahan hidup macam tu. Ayah saya jenis fokus pada anak anak dahulu dari fikir nak menambah hutang. Yelah.. masa tu kami adik beradik semua kecik kecik & masih bersekolah. Dia lebih fokus untuk bagi kami pelajaran.. Jadi kereta bukan sesuatu yang dalam kemampuan dia masa tu sebab dia tak suka di bebani hutang.


Anak ramai di tambah pulak rapat rapat.. Nak berangkut naik motor semua memang la tak mampu. Setakat nak balik rumah tokwan yang kampung kita macam berjiran jugak la tu boleh la kan. Di sebabkan tu jarang kami adik beradik nak di bawa bertandang rumah sedara mara yang jauh tapi ada jugak sedara mara yang tak faham.. Tapi berkat motor buruk tu la.. Arwah ayah berjaya bagi pelajaran kat semua anak anak dia.. termasuk la aku walau masuk U-Turn jer hehehe.. Yang lain tu Alhamdulillah ke IPT juga.

Bila terbaca kesusahan orang lain.. Hanya ada motor menjadi pengangkutan untuk kemana mana.. Memang hati tersentuh jugak. Yer.. kadang2 situasi tu bahaya.. meletakkan anak yang sekitar umur 4 - 5 tahun di seat belakang tapi nak buat macam mana kalay kat depan dalam bakul tu pun ada anak yang lagi kecil nak di letakkan. Macam tu la berlaku pada seorang Cik Puan yang tengah viral sekarang.. Hangpa baca kisah dia kat bawah ni sebab tak mau edit nanti jadi salah fakta..

BONTOT DAH JATUH SEBELAH
Pagi tadi otw ke Pulau, terserempak dgn akak ni perderaih laju membelah highway PLUS, bontot anak dia kat belakang tu (sekitar 4-5 tahun) dah jatuh dari seat senget sebelah sambil bergayut pada baju mak dia, gila b*b* seriau tengok. Boleh bayang tak tiba2 anak jatuh atas jalan tengah laju takde helmet? Budak2 naik motor pun boleh tido tau..sapa pernah bawa budak naik motor fahamlah..
Aku pun hon sebelah dia dan bagitau. Di cermin sisi nampak dia slow mungkin perbetul keadaan anak. Hati tak sedap aku slow balik tunggu dia. Sampai depan dah di escort oleh 2 org bikers ni yang sama-sama concern dengan safety anak ni. Setelah pelbagai option nak adjust pun tak boleh (dalam bakul ada sorang lagi anak umur dalam 2tahun), bawa beg lagi di bahu, pinggang plak XXXXXL nak peluk pun tak boleh, akhirnya brader ni decide bawak anak ni sampai ke tempat dituju.
Hargailah nyawa..bagai telur di hujung tanduk..

Situasi tu memang bahaya.. Hope cik puan tu nanti kalau terpaksa juga ikat anak di pinggang dia dengan kain. Macam pernah seorang bapa yang jadi viral bawa anak2 dia naik motor untuk balik beraya dulu tu. Dia ikat anak dia kat pinggang takut terlena kat atas motor ke hapa, tangan tu terlepas pautan kan. Yelah.. dalam keadaan kita yang tak ada kemampuan kadang2 tak ada pilihan. Orang berkemampuan memang senang cakap.. Tak sama situasi orang yang tak berkemampuan ni.

Itulah salah satu situasi yang penunggang motorsikal kena hadap selain 7 perkara ni juga >> 7 Perkara Penunggang Motosikal Paling Benci Di Jalanraya Tapi Masih Steady Bawak Motor <<

Apapun jom la kita doakan semoga Puan ni di limpahi rezeki untuk dia mampu memberi keselesaan pada anak2 dia supaya dapat mengurangkan risiko bahaya. 

7 comments:

  1. tahniah atas keprihatinan anda.

    ReplyDelete
  2. Awak pun membesar dengan sebuah moto honda bulat ayah awak je zaman dlu..Awak mesti kena tinggal kat rumah kalo nak p mana2.Ayah dahulukan adik2.Memang paham sangat - sangat..Alhamdulillah masih ada rakyat malaysia yang prihatin mcm ni..

    ReplyDelete
  3. Tumpang bangga dengan keperihatian anda. Moga menjadi teladan kepada penunggang yang lain. Kita faham situasi si ibu tersebut tapi guna la otak sikit. Paling bodoh pun, ikat la anak tu dengan kain batik atau kain lepas (yg ni ada kat kelantan je, glamer kain lepas ni.) ikat pinggang awak dan pinggang anak yang kat belakang tu. At least selamat sikit dia walaupun tak selesa.
    Lagi satu, helmet!. Jangan pikir diri sendiri je. Kepala anak pun kena fikir juga. Beli je yang murah, janji berhelmet.

    ReplyDelete
  4. At least kalau jalan jauh kena ikat.... sebab mesti budak tertidur kat belakang...

    ReplyDelete
  5. biasakan pakai kasut bersarung. selipar mudah tertanggal.

    ReplyDelete
  6. Moga puan dapat memberi keselesaan pada anaknya dan mengurangi risiko yang lain jugak.

    ReplyDelete
  7. Moga dipermudahkan urusan mak dan anak2nya itu juga mereka yang membantu mereka.
    Moga akak tu akan lebih berhati-hati selepas ni, tak kisahlah terdesak macam mana sekali pun nak kena bawak anak2 naik motor.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com