RAMAI YANG GEMBIRA DENGAN PENGUMUMAN PERDANA MENTERI SEMALAM

8/31/2017 09:11:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

RAMAI YANG GEMBIRA DENGAN PENGUMUMAN PERDANA MENTERI SEMALAM. Tanggal 31 bulan lapan 57... Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 60. Negaraku, Sehati Sejiwa. Rasanya hari ni ramai rakyat malaysia sedang bergumbira bukan sebab sambut hari kemerdekaan yang ke 60 tapi happy sebab pengumuman Perdana Menteri semalam kan.. Ngaku je la.


Macam la hangpa tu patriotik sangat nak excited pasal hari kemerdekaan. Hangpa excited nak tengok bunga api & sambutan kemerdekaan kat Dataran merdeka tu ja... hahahaha... Amboi jangan la marah melawak ja.. Tapi betoi kan? hikhikhikhik.. Tapi yang mana kurang patriotik dalam diri.. Sila sedarkan diri anda meh tengok video ni dulu >> Video Ni akan menyedarkan anda betapa Beruntungnya anda yang berada di Malaysia <<

Cuti & sambutan hari kemerdekaan ni setiap tahun ada.. So takde apa yang rare sangat. Cuma pengumuman perdana menteri semalam semasa majlis penutupan sukan Sea & ambang merdeka tu buat ramai excited sampai lupa habis rega minyak, GST  bagai.. Yelah. Kat Malaysia ni paling orang suka selain dapat BR1M.. cuti la.

Sempena Atlit Malaysia berjaya meraihkan banyak wang emas... ops pingat emas maka Perdana Menteri mengumumkan cuti umum pada Isnin 4 september. Kesian la sapa2 yang dah booking tiket bas balik ke tempat masing masing tak kira la yang bekerja atau belajar pada hari lebih awal. Tapi takpe jangan sesedih.. Balik awal atau tak tetap dapat cuti juga.


Jadi boleh la sambung raya lebih 1 hari kan? Boleh makan daging korban puas puas tapi jangan Selasa tu tetiba banyak pulak yang MC ok... Cukup cukup la tu bercuti. Kau nak bercuti sampai mereput ke camna??

Apapun selamat Bercuti & selamat meraikan hari raya aidiladha.. Cheq tak tau la. Nampak gaya tak sampai kedah kot raya korban ni. Raya kat sini je la sambil menyambung misi mencari dana untuk kos guaman bagi saman sivil yang cheq dapat tu. Manatau hangpa dapat duit raya banyak boleh la sama sama menyumbang untuk cheq na...

BLOGGER YANG DI SAMAN SIVIL KERANA PENULISAN DI BLOG

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERHATIAN! SILA KOSONGKAN MEMORY CARD ANDA SEBELUM 31 OGOS

8/30/2017 11:02:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

PERHATIAN! SILA KOSONGKAN MEMORY CARD ANDA SEBELUM 31 OGOS.  Hidup zaman teknologi ni manusia & telefon tak boleh di pisahkan. Bila teknologi semakin berkembang kalau dulu enpon jer.. Sekarang smartphone pulak.. Bila dah pakai smartphone kena la ada memory card ye dak.. Apalah erti sematpon tanpa card memory.. Kalau takde boleh kemurungan jugak ok. hehehehe



Tapi kalau ada memory card tapi full.. Lepas tu nak delete semua saka saka dalam tu sayang. Sebab semua ada kepentingan & sentimental value katanya.. Lebih lebih gambar yang berjuta juta lemon tu. Pun boleh menyebabkan depression juga. Silap haribulan boleh migrain katanya.

Sebab tu la hangpa kena kosongkan Memory card sebelum 31 Ogos... Kira hari ni last untuk hangpa berbuat demikian. Tak kisah la nak delete ka.. Nak backup kat tempat lain ka.. Janji memory card hangpa ada space untuk di isi lagi. Jangan tanya pasai pa kena buat macam tu... Tapi kalau ada yang tanya juga kena la remind..

Lusa kan nak raya. Trend raya zaman sekarang kena selfie.. wefie bagai.. Tak buat semua tu tak trendy la beb! Kena Boooo.... hahaha. erkk...  Sebab tu la hangpa kena kosongkan memory card sebelum 31 ogos. Nak2 lagi yang nak balik kampung. Sebab kat kampung satgi tak dak masa dah nak backup data data atau gambar. Kang ada yang terdelete memori daun pisang, memori berkasih.. Lepas tu balik rumah menangis tepi bucu katil sambil pintal2 selimut pulak. Sebab menyesal delete gambar2 bersama kekasih2 lama.. sentimental value katanya. hehehehe

Mesti ada yang kata.. Benda lagu ni pun nak tulis dalam blog. Apa kematu dah ka idea hang lekat lekit. Dak Aiih... kami kan suka memberi pesanan khidmat masyarakat. Sebab terlebih bagi pesanan khidmat masyarakat jugak la kena saman. Tengok betapa prihatinnya kami kepada masyarakat sampai kena saman sebab nak membantu bagi pendedahan. Jadi hargailah blogger macam lekatlekit.com ni... hehehehe

Bagi yang sudi membantu boleh tengok post ni

Apapun bagi yang dah packing nak balik kampung tu.. Sila pastikan kenderaan anda dalam keadaan yang baik untuk perjalanan jauh. Jangan kat tengah2 highway satgi berasap bagai.. Siang2 hari ok la. Buatnya berasap tengah malam.. nak2 lagi kat area Gua Tempurung tu tak ke mengelupur hehehe. Tapi bukan tu je..  kena pastikan minyak pun cukup sehingga sampai ke R&R atau stesen minyak seterusnya.. Kalau nak isi minyak, better isi kat petronas. Nak tau sebab apa? Meh tengok kenapa hangpa kena isi minyak kat petronas di sini >> Isi Minyak Di PETRONAS Dan Dapat Hadiah Menarik! Eh, Mudahnya?! <<

Di kesempatan ni lekatlekit.com nak ucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 60 buat semua rakyat malaysia.. Semoga kita sehati sejiwa & selamat hari raya aidiladha.. Moga Tiada yang terkorban di jalan raya, Amin.. Ampun maaf sekiranya ada kata kata yang menguris hti sesiapa.. Mohon doakan Semoga kes saman sivil keatas saya di permudahkan & Mohon semoga Allah bagi kemenangan buat semua yang menyokong perjuangan saya.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RUPANYA INI YANG ADA DALAM LEMARI CEKLAT YANG KORANG KENA TAHU

8/29/2017 11:00:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

RUPANYA INI YANG ADA DALAM LEMARI CEKLAT YANG KORANG KENA TAHU. Bab bongkar membongkar, dedah mendedah memang kojo den la. Den ni maybe di lahirkan untuk jadi detective konen kot.. Suka bebenor menyelongkar rahsia yang tersimpan termasuk rahsia yang ada dalam lemari ceklat pemilik seorang hamba Allah ni. Hope Pemilik Lemari Ceklat Tak saman den la sebab buat pendedahan ni.. Kita kena dedahkan kebenaran supaya masyarakat boleh tahu..


Mesti hangpa pun tak sabar kan nak tahu apa yang ada dalam Lemari Ceklat yang saya nak dedahkan ni. Sabar ok.. Isghtifar dulu.. Kemudian teruskan membaca. Pembongkaran ni mungkin buat Iman & nafsu anda sedikit tergugat katanya.. Dah bersedia nak tahu apa yang ada dalam Lemari Ceklat? Jom kita terjah.. Kita bongkar & kasi panas!!!

Dalam Lemari Ceklat ni ada macam macam sunglasess & white glasess beb! Elok sangat la hangpa terjah ke page Lemari Ceklat kalau tengah cari Sunglasses atau white glasses ni. Alah.. setakat cermin mata kot.. Apa nak heran. Melambak ada jual kat luar sana kan? tak payah nak godek dalam gobok Lemari Ceklat tu..

Nanti dulu! Ada la yang specialnya Cermin Mata Di Lemari Ceklat ni..



Lemari Ceklat menjual pelbagai jenis cermin mata dari jenama terkenal dengan kualiti setaraf butik tapi harga dia sangat kasih sayang ok! Sangat berpatutan & mampu milik. Mempunyai kualiti premium dengan perlindungan maksimum UV400. Kenapa penting UV bila memakai sunglasses ni? Meh sini nak habaq sikit kat hangpa supaya hangpa semua tau..




Pendedahan pada cahaya matahari terlalu lama juga boleh mengakibatkan ketajaman penglihatan menurun, kehilangan kontras, silau, pening dan keletihan visual. Spektrum cahaya yang dapat dilihat dengan mata kasar adalah berjarak gelombang antara 380nm hingga 780nm iaitu antara cahaya Ultraungu (UV) dan Infra merah (IR).


Ini bermakna, mata manusia hanya mampu melihat cahaya antara jarak gelombang ini sahaja (380nm hingga 780nm). Mata manusia tidak berupaya mengenal pasti berbagai elemen cahaya mengikut berbagai jarak gelombang yang lain. Cahaya UV, cahaya biru dan cahaya IR boleh menyebabkan kerosakan pada tisu-tisu mata. Oleh itu, penggunaan cermin mata hitam yang sesuai adalah perlu bagi mengelakkan kesan negatif yang disebabkan oleh cahaya tersebut ke atas tisu mata.


Malaysia adalah sebuah negara yang beriklim tropika. Keadaan panas terik dengan keterangan cahaya yang tinggi amat menyilaukan mata. Kandungan UV yang tinggi pula akan memberi kesan kepada mata. Pendedahan pada sinar UV untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan masalah katarak kerana sebahagian besar cahaya UV akan diserap oleh kanta mata. Penyerapan cahaya UV lama-kelamaan mungkin membawa kepada kanta mata menjadi semakin gelap.


Secara amnya, bila kita memakai cermin mata hitam, saiz bukaan pupil akan membesar kerana cermin tersebut mengurangkan cahaya terang daripada masuk ke dalam mata. Sekiranya cermin tersebut tiada perlindungan UV, lebih banyak cahaya UV dari matahari akan masuk ke dalam mata melalui pembukaan anak mata yang lebih besar pada ketika itu. Ini akan menyebabkan kerosakan kepada lebih banyak tisu mata.


Bukan sahaja bahagian kornea dan kanta mata, cahaya UV juga boleh terus ke retina yang boleh menyebabkan kerosakan tisu-tisu retina. Kerosakan tisu retina boleh menyebabkan kebutaan. Sebab tu la ada keperluan kita memakai cermin mata yang ada UV Protection. Nama pun protection kan.. Mesti la untuk tujuan menjaga kesihatan & keselamatan mata.


Tapi cermin mata yang di jual kat Lemari Ceklat ni bukan sekadar mempunya UV protection malah.. design dia pun lawa lawa.. Selain menjaga mata boleh bergaya gitu.


Cantik kan koleksi sunglasses kat Lemari Ceklat ni. Kalau nak usya lagi banyak boleh ke

 Facebook Page : Lemari ceklat 
 Instagram : Lemari_Ceklat 
 Whatsapp/Telegram : 019 3823400 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SERAM! PEKERJA MATI KEMALANGAN DATANG PUNCH CARD DI KILANG ELEKTRONIK BANDAR BARU KAMPAR

8/29/2017 08:46:00 PM Suria Lekatlekit 5 Comments

SERAM! PEKERJA MATI KEMALANGAN DATANG PUNCH CARD DI KILANG ELEKTRONIK BANDAR BARU KAMPAR. Meriah pulak segmen seram serik lekatlekit minggu ni kan? Hati senang ke beb?? Alhamdulillah.. hati ok jer. Boleh lagi setakat nak menulis blog. Lagipun Blog ni la salah satu sumber nak cari dana kos guaman untuk kes saman sivil saya tu. Umpama dari blog ia datang kepada blog juga ia pergi.. Kerana pendedahan yang saya buat kat blog saya di saman jadi dengan blog ni juga la salah cuba mencari rezeki untuk menampung kos guaman saya. Bagi yang tak tau kes tu boleh la semak semak entri lepas..


Yang pasal saman menyaman tu kita hold sekejab.. Ni kami nak share dengan hangpa kisah seram untuk hiburan sebelum tidur katanya.. Tak feel la tido tanpa di selubungi misteri katanya.. Baru la ada yang kencing tilam. hahahaha... Better pakai pampers siap - siap ok. Bukan apa takut esok takde panas macam mana nak jemur tilam. kekekekeke

Kisah ni kami dapat dari perkongsian seorang Follower Page Jangan Tutup Lampu - SuriaFM (JTL). Katanya peristiwa tu berlaku semasa dia bekerja kat sebuah kilang elektronik di kawasan bandar baru Kampar, Perak. Ate orang peghok.. Kome tahu ke kat mana tempatnya? Tapi kilang tu sekarang dah pun tutup operasi. Kejadian ni berlaku kira kira 20 tahun yang lalu...


Alkisahnya..tersebut la kisah Aipppppppppp.. Sang kancil datang beramai ramai mengadap sultan Firaun.... kekekeke.. Ops.. Simpan selipar masing2 kat kaki semula. Kami melawak ja. Tu pun nak ambil hati. yelah.. yelah... kami mulakan kisah seram ni. Are U ready Uolls..?? Drumm plesssssssssss!!!

Kisahnya bermula bila ada seorang technician india kat kilang mati kemalangan. Maka seminggu selepas kejadian tu.. Kilang tu mula di selubungi misteriiiiiiiii. Pada satu malam yang sepiiiiiiii... Lolongan angin sepoi sepoi bahasa (Yang ni takde saja tambah bagi seram), President kilang seorang warga Taiwan buat rondaan nak cari kot kot ada pekerja yang membuta & makan gaji buta kerja shift malam. Dalam perjalanan nak masuk ke kawasan operasi kilang tu dia terserempak dengan seorang lelaki India baru nak punch card. Kecik besar kecik besar je dia tengok mamat tu.. Pukul 2 - 3 pagi baru nak punch card masuk kerja. Mesti dalam hati dia cakap.. Ingat kilang awek kau ke suka hati jer nak masuk pukul berapa kerja. Kilang awek kau pun mesti bapak dia yang punya sebab awek kau pun tak mampu buka kilang lagi. Mesti bapak dia pun marah kalau cenggini perangai bakal menantu. Ops.. terlebih drama la pulak. ekekekeke

Apa lagi dengan kuasa bulan sailormoon maka president tu ambil nombor & nama pekerja tu untuk tindakkan susulan esok hari. Buka jer opis dia terus pergi ke pihak HR.. nak mengadu domba ada pekerja masuk kerja lambat. Tapi.. lain pulak yang berlaku apabila pihak HR tu bagitau dia..... Jeng jeng jeng... Kita kembali selepas iklan. 

Yelah.. Yelah.. Gurau je. Tu pun nak merajuk sampai nak clik X blog den. Ok sambung balik.. Bila HR dia bagitau pekerja yang dia maksudkan tu sebenarnya dah seminggu meninggal dunia sebab accident. terus kejung kat situ.. Tapi Hidup lagi la Big Bos Taiwan tu cuma demam je la. Lepas kejadian tu terus dia tak berani lagi buat kawad cari pekerja night shift yang membuta di malam buta. Baru kau tau penangan hantu Malaysia ni.. Siap boleh punch card lagi ok! hantu taiwan ado???

Selepas kejadian tu katanya ada juga berlaku kejadian histeria kat kilang tu. Mungkin di sebabkan jin mengambil kesempatan atas kematian trajidis seorang pekerja kat situ untuk di jadikan sebab dia mengacau bilaukan tempat tu. Dasar Jin.. Asyik nak menumpang jer tempat orang.

Moral of the story... Kalau kerja tu sila masuk awal. Jangan suka punch card dakwat merah sangat. Nanti mati jadi hantu hahaha... Ops jangan percaya tu semua tahyul semata mata.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PELAKON SYATILLA MELVIN DEDAH PENGALAMAN PERUT DI BEDAH KETIKA SEDAR

8/29/2017 04:09:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

PELAKON SYATILLA MELVIN DEDAH PENGALAMAN PERUT DI BEDAH KETIKA SEDAR. Diam tak diam pasangan selebriti terkenal Syatilla Melvin & Shaheizy Sam dah empat bulan bergelar ibu Ayah kan.. Tengah excited lagi tu ada anak.. Nak2 anak sulung. Confirm tak habis lagi dok belek anak. Kalau berjauhan confirm rindu tak hingat punya.. Sapa -sapa pun macam tu juga. Anak kot bukan boleh buat macam kau uli2 tepung, ukir2 patung. Anugerah Allah yang tiada nilainya dengan harta di dunia..


Suka juga follow cerita cerita pengalaman Syatilla kat LR. Tadi terbaca satu perkongsian kat Instagram Syatilla masa dia nak melahirkan baby boy ensem depa tu.. Almaklum la cheq bersalin normal ja. Excited juga nak baca pengalaman orang bersalin secara czer @ pembedahan ni.. Pengalaman kena toreh perut kot. Satu pengalaman yang mungkin jadi pengalaman menakutkan & mengerikan..

Ni la wajah Sam Syeriv yang dah 4 bulan

Malas la kami nak tulis balik so kami screenshot ja senang untuk hangpa baca. Bukan apa satgi kalau tulis balik kami ni banyak suka menyimpang lepas tu mula nak konar baring. Risau cerita sekangkang kera jadi sedepa pulak. hahahahaha


Betul kata Tilla.. jangan dok ikut orang. Ikut kata hati & kemampuan kita. Bukan satu dosa pun beranak secara pembedahan ni. Biar la mulut mulut bawang nak kata apapun.. janji hangpa & anak hangpa selamat. Dok teran nak beranak normal kalau dah tak mampu.. Benda tu ada risikonya.

Baca pengalaman kena toreh perut hidup hidup ni walau di bius pun ntah kenapa cheq yang rasa ngilu & seram... Apapun setiap ibu yang melahirkan anak tak kira la sekali atau banyak kali.. Wanita memang hebat!! Tak kira la kau beranak secara normal atau czer tapi itulah bukti kekuatan seorang wanita di sebalik kelembutan & kelemahannya..

Sakit bersalin ni tak sama macam sakit lain.. Sakit yang rasa tak reti nak nak describe macam mana. Memang sakit la. Cuma beza setiap orang samada dia perlu menahan sakit tu lama atau sekejab. Macam saya, Alhamdulillah Allah permudahkan sakit tu sekejab tak sampai berejam jam.. Sakit masa perjalanan ke hospital sebab air ketuban dah pecah. Sampai hospital pun tak tunggu lama terus masuk LR beranak jer. Mungkin Allah tahu kemampuan saya setakat mana..

Moral of the story.. Menunggu hari bersalin ni tak kira la kau beranak kali ke sepuluh ke hapa tetap satu perkara yang paling mendebarkan kaum wanita tapi itulah perkara yang orang perempuan jarang nak serik walau sentiasa takut bila sampai saat masuk LR. hehehehe. Ingat anak anak saat melahirkan kamu pun dah susah sangat apatah lagi masa nak membesarkan. Jangan jadi macam budak ni, tak travel pun marah bapak dia >> [VIDEO] Budak ni marah abah dia tak mampu bawa travel dunia, tapi dia tak sedar sebenarnya... << Ingatlah.. ibu bapa ni sentiasa cuba lakukan yang terbaik cuma adakala di luar kemampuan untuk mereka adakan bukan sebab tak sayang.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SERAM! KELIBAT BEKAS OPERATOR KILANG DELL YANG MENINGGAL DUNIA DATANG BEKERJA

8/28/2017 08:01:00 PM Suria Lekatlekit 5 Comments

SERAM! KELIBAT BEKAS OPERATOR KILANG DELL YANG MENINGGAL DUNIA DATANG BEKERJA. Sapa kat sini pernah kerja sebagai operator pengeluaran? Jangan tak tahu kami pun besa kerja kilang dalam setahun macam tu tapi rasa macam tak berapa kena dengan jiwa la pulak. Mak kami dulu pun kerja kilang juga nak membantu arwah ayah untuk besar & sekolahkan anak anak dia yang berderet macam itik pulang petang ni. Almaklum la.. 6 adik beradik yang jarak semua dekat dekat jer.


Kerja la kilang manapun.. Confirm ada kisah seram & ada kejadian histeria. Almaklum la.. Dalam kilang ni pekerja kebanyakkan majoriti perempuan kan. Dah tu ramai yang macam model mai keja. Depa punya makeup kadang2 macam nak pi buat fashion show pulak. Tu la minah kilang kalau hangpa nak tau tapi bukan semua la.. Maka jin pun suka. Apa ingat taste Jin yang muka berulat, berlubang.. ka? Sebab tu dia cari manusia jugak.. sebab manusia kan cantik hehehehehe

Tadi terbaca satu kisah seram yang melibatkan satu kilang DEll.. tak tau Dell kat mana rasanya belah2 penang kot. Kilang tu katanya buat pemasangan untuk notebook. Kisah ni berlaku masa budak ni kerja kilang lepas SPM. Selalunya lepasan SPM sementara nak tunggu result keluar memang ramai la yang pi apply kerja kilang untuk cari duit poket. Yang tu je banyak kerja kosong katanya.. Dulu la. Sekarang banyak kilang2 besar dah bungkus ikat tepi.. Almaklum ekonomi tak berapa nak cantik macam minah kilang dah sekarang.

Dia kerja normal Shift.. Dari pukul 6 pagi sampai 7 malam. Ni standard kerja 12 jam la ni. Confirm gaji pun not bad.. Boleh pakai sematpon rega RM2K.. Boleh la selfie lawa lawa sikit kan? 

Nak di jadikan kisah seramnya.. Pada suatu pagi yang masih buta.. Dalam pukul 5.30 macam tu. Budak ni sampai awal. sementara tunggu nak masuk kerja di lepak2 tempat kerja dia dulu. Yelah.. keja belum start boleh la lepak lepak. Time kerja nak lepak lepak.. Tu memang minta penyepak. Sambil rilex tu datang makcik cleaner tegur & ajak berbual. Kebetulan makcik cleaner tu sedang menjalankan tugas kat line dia kerja tu. Makcik cleaner tu buka cerita dengan satu soalan..

Bukan... Dia tak tanya bila nak kawen? Jangan risau.. Takut sangat hangpa anak dara na kalau sembang dengan makcik makcik. Risau kena tanya pasal bila nak kawen. Padahal bukan bertukar jadi hantu kum kum pun kalau makcik makcik bawang tanya soalan tu hehehehe.. Dia tanya pasal apa yang berlaku kat tempat tu ja.

Makcik tu tanya memang malam line kat tempat kerja dia tak jalan ke? So budak tu explain la yang line dia kerja tu memang beroperasi siang ja.. Makcik ni mula buka cerita katanya semalam dalam pukul 3 pagi dia nampak ada sorang pompuan rambut panjang dok buat kerja pasang notebook kat situ. Tipikal hantu kan.. Mesti simpan rambut panjang. Erkk.. takde ke imej hantu yang rambut layer ke hapa... hahahaha

Ok ok jangan baling selipar jepun kat kami... sambung cerita. Makcik tu tak syak pun yang di dok bertegur sapa tu bukan manusia so dia pun tegur la.. Kenapa buat kerja sorang sorang time2 macam tu. Menjawab juga jelmaan perempuan rambut panjang tu.. Katanya nak cari duit lebih nak bela anak. Sebab kena sambung buat kerja dia yang bertimbun lagi tu makcik cleanser tu takde la membawang lama lama dengan minah rambut panjang tu. Dia bawa diri jer buat kerja. kang dok menyembang lama lama orang tuduh makan gaji buta pulak kan..

Dalam celah dok cerita pasal kejadian pukul 3 pagi tu, line leader kebetulan lalu maka makcik tu repeat cerita dengan line leader tu pulak. Maka terbongkar segala rahsia.. Menurut cerita line leader tu..

Pada satu ketika dulu.. Bukan zaman dulu la. Zaman tu tak berapa dulu cuma mungkin dah lama la berlaku. Ada seorang operator perempuan yang kerja kat situ. Dia ni memang rajin kerja tahap tak hingat rumah dah. Kadang2 sampai tak cuti. Pada suatu hari... Dia nak datang buat overtime dia kemalangan depan pintu masuk kilang dengan lori & meninggal dunia kat situ. Yang sedihnya time tu dia tengah pregnant 2 bulan.

Sejak kejadian tu.. Memang selalu orang nampak jelmaan yang macam perempuan yang meninggal dunia tu kat kawasan kilang tapi setakat ni takde la dia jadi macam pontianak harum sundal malam kacau sesapa. Just nampak kelibat macam tu ja..

Bila dengar cerita tu terlopong terus makcik cleaner tadi.. Tak sangka semalam yang dia dok beramah mesra tu bukan manusia. Kira dia insan terpilih la boleh buat siri bercakap dengan Jin.. Apa ingat senang ka nak cakap dengan jin. Tamar Jalis je ada siri bercakap dengan Jin ok.. So sesapa yang terberjaya cakap dengan jin kira level2 Tamar Jalis jugak la. hehehe

Tapi lopongan makcik tu tak extreme sangat.. Yang paling melopong sampai rasa nak pengsan budak operator tu la sebab line leader tu cakap tempat dia duduk sekarang adalah tempat perempuan yang meninggal dunia tu kerja dulu. Dan di tambah lagi makcik cleaner tu cakap yang semalam dia nampak perempauan tu pun memang tempat budak tu duduk juga

Mesti hangpa nak tau apa jadi dengan budak operator tu lepas dia tahu cerita tu semua.. Bukan!! dia tak histeria. tak demam & tak juga pengsan on the spot... Tapi esok harinya dia terus resign. Tu dia... Tahap kecut tu level tak boleh mengembang dah padahal kalau ikutkan bukan perempuan tu mati kat situ cuma dia pernah berkerja kat situ ja. hahahaha... yelah, manusia memang tak boleh elak dari rasa takut bila dengar cerita tentang benda mistik ni. Kalau boleh jangankan tempat orang yang pernah mati duduk.. tempat dia pernah lalu pun ada orang tak nak jejak. Taksub sungguh kan..

Seperti biasa saya nak ingatkan.. Apa yang kita rasa berkaitan dengan seseorang yang meninggal dunia, yang kita nampak jelmaan dia bukan lah roh orang yang dah mati tu. Tapi tu semua adalah jelmaan iblis, jin & syaitan untuk menyesatkan manusia. Manusia yang dah meninggal dunia takkan kembali kedunia dengan apa cara & jelmaan sekalipun.

Moral of the story.. masa den kerja kilang dulu ada jugak yang spesis kuat kerja sampai tak balik rumah. Tido kat surau.. kalau tengok muka dia memang macam dah hilang seri sebab kurang rehat.. Hope dia masih sihat sejahtera la sampai sekarang. Moga takde mana2 jin menjelma jadi dia kat kilang dia pernah kerja la.. Manalah tau Jin suka orang rajin kerja ni kan.. hehehee

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MERDEKA!MERDEKA! BLOGGER CONTEST

8/27/2017 09:09:00 PM Suria Lekatlekit 5 Comments

MERDEKA!MERDEKA! BLOGGER CONTEST. I suka tau lazada ni.. Selain boleh shopping barang barang dengan harga yang berpatutan di website Lazada, Banyak anjurkan contest untuk blogger. Sebelum ni saya pernah juga berjaya menang Voucher membeli beli RM100 dari lazada masa Ramadhan Blogger contest hari tu. Alhamdulillah.. dapat berbelanja untuk diri sendiri, suami & anak walau nilainya cuma RM100. Sebab kat lazada boleh membeli barang barang yang masih mampu bayar.


Sempena bulan kemerdekaan sekarang Lazada tengah mengadakan Merdeka!Merdeka! Blogger contest. Berlangsung 21 Ogos sehingga 31 ogos 2017. Sempat lagi bagi sesiapa yang baca entri ni sebelum 31 Ogos..

Bagi menyempurnakan titah perintah Lazada.. Meh la kami nak cerita apa yang kami suka sangat bila menjadi rakyat Malaysia..

 SAYA SUKA MENJADI RAKYAT MALAYSIA KERANA.. 

Tak payah hangpa nak teka teka ok.. Bukan sebab Perdana Menteri kita, tak juga sebab GST jauh sekali sebab minyak naik turun seminggu sekali. Semua tu bukan sebab kami suka jadi rakyat malaysia. saya suka jadi rakyat Malaysia adalah.. Ini adalah tanah tumpahNya darah ku.. erkk.. macam lirik lagu negaraku pulak kan? hehehe..

Selain tempat kelahiran.. Malaysia adalah negara yang unik bagi saya kerana Kepelbagaian kaum & agama.. Yang paling best banyak cuti perayaan. Mungkin kat negara lain tak berapa nak ada benda ni.. Tapi kat Malaysia.. Bukan setakat cuti Hari Raya bagi umat Islam je di iktiraf sebagai cuti Umum, malah cuti untuk Tahun Baru Cina, Deepavali, Chrismas juga adalah cuti umum di Malaysia. Sebab tu orang Jepun pelik.. Malaysia ni kaya dengan cuti. hehehehe.. Tu la keistimewaan Malaysia yang saya suka menjadi rakyatnya.

Selain tu.. Walau berlaku pergolakkan dalam politik namun Malaysia Masih di kira negara yang masih selamat untuk di duduki. Kita masih bebas kesana sini & mencari rezeki di bumi Malaysia.. Gila tak suka boleh tinggal di negara yang masih aman. Apapun yang berlaku di Malaysia sekarang.. Semuanya masih under control. Sebab tu masih ramai lagi rakyat asing memilih malaysia untuk datang bekerja.

Kat Malaysia masih banyak tempat pelancongan yang cantik cantik boleh di lawati & di jadikan destinasi percutian. Bukan sahaja menjadi tumpuan rakyat Malaysia malah pelancong luar negara juga. Tu pun saya suka juga.. Sebab kalau rasa tak ada bajet yang banyak tapi terasa nak pergi bercuti di Malaysia pun masih banyak tempat menarik untuk di kunjungi. Jadi bagi saya tak ada apa yang kurangnya dengan Malaysia. Kita boleh bercuti di negara sendiri tanpa perlu mengeluarkan kos yang besar namun masih boleh menikmati percutian yang indah. Tu pun salah satu perkara saya suka sebab saya bukan orang kaya.. Nak bercuti ke luar negara tak mampu. hehehehe

Ni rasanya.. Kalau ada orang tak suka tentang Malaysia memang dia ada masalah selera makan la kot.. Kat Malaysia ni mewah dengan pelbagai jenis makanan dari pelbagai kaum. Tu untungnya tinggal dalam negara yang berbilang kaum ni.. Saya suka! Saya suka! hehehee

Kalau nak cerita semua perkara yang saya suka menjadi rakyatnya memang berkajang la entri ni sebab banyak sangat.. Takut tak sempat pulak saya nak bagitau apa jenama tempatan yang paling saya suka. Yelah salah satu syarat penyertaan yang kena buat tu.. Jadi cukup la setakat tu saya dedahkan kenapa saya suka jadi rakyat malaysia.. Moh ler kita kita tengok apa local brand yang saya suka pulak.

 LOCAL BRAND PRODUK YANG MENJADI KEGEMARAN SAYA 

Sebagai wanita yang tipikal saya memang suka kosmetik... Tapi banyak local produk sekarang jadi kontroversi dengan isu bahan terlarang so saya agak berhati hati untukpilih jenama kosmetik ni. tapi saya tak risau sangat sebab saya pengguna produk Silky Girl. Memang Silky Girl la menjadi pilihan saya. Produk yang berada di drugstore memang saya tidak was was untuk menggunakan selain harganya yang bagi saya masih murah & kualiti dia tidak kurang hebatnya. Antara produk Silky Girl yang paling saya suka adalah..

SILKY GIRL SILKYGIRL Shine Free Loose Powder

SILKY GIRL SILKYGIRL Big Eye Collagen Mascara 


Sekarang ni lazada tengah mengadakan Merdeka! Merdeka! Sale. Sedang elok la boleh saya shopping produk Silky Girl & banyak lagi barangan lain. Kalau korang nak tengok apa yang tengah sale kat Lazada sempena merdeka ni boleh clik kat sini >> Lazada Merdeka Sale << Inilah masa paling baik korang membeli belah di Lazada. Merdeka sale ni berlangsung dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos 2017 di mana ada diskaun istimewa sehingga 80%

Jadi jangan lepaskan peluang menarik tak kira la samada untuk join contest Merdeka! Merdeka! Blogger Contest atau bershopping sempena Merdeka! Merdeka! Sale. Dua2 peluang yang tak ada setiap bulan.. hehehehe...

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH SERAM BERLAKU DI GERAI DALAM KOMPLEKS KERAJAAN JALAN DUTA

8/26/2017 09:37:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

KISAH SERAM BERLAKU DI GERAI DALAM KOMPLEKS KERAJAAN JALAN DUTA. Setelah agak lama segmen seram serik lekatlekit tenggelam timbul.. Kini Tora datang lagi dengan kisah seram yang pernah berlaku di kawasan gerai dalam Kompleks kerajaan Jalan Duta. Hangpa rindu kan dengan cerita seram kami.. Mesti hangpa ingat kami dah resign tulis kisah seram lepas kena saman. Kami dah tak ada mood nak menghiburkan hangpa dengan cerita cerita seram.


Mana ada...  tu takde kena mengena dengan kes saman kami ok! Yang saman tu.. Usaha, Doa & Tawakal je la. Allah sebaik baik tempat untuk mohon pertolongan. Jangan risau kami tak guna saka untuk fight kat mahkamah na.. Hahahaha..

Nasib baik la adik den dah berhijrah balik kedah. Kalau tak dulu dia memang kerja kat kompleks kerajaan Jalan Duta tu.. Lama jugak la lepas 6 bulan habis belajar terus dapat kerja kat situ. Sebab depa interview sebelum grade lagi kan.. Di sedut masuk terus gomen katanya. Senang tak payah nak print resume banyak - banyak dah. Ni kalau dia masih kerja best jugak momok momokkan dia hahahaha..

Kisah ni bukan berlaku sekarang tapi dalam tahun 90an dulu. Dulu katanya kompleks kerajaan Jalan Duta ni bukan macam sekarang. Kat bahagian gerai makan tu dulu katanya cuma dalam bawah satu bumbung besar yang boleh muat dalam 50 Gerai. Time tu masjid wilayah pun belum wujud.. Tak payah tanya batu batu nak buat pembinaan dia time tu dah order ke belum.. 

Dulu katanya ada satu je kompleks kat situ. Jalan shortcut nak ke segambut cuma jalan kampung yang selalu becak & berair. Kawasan tu di kelilingi hutan pokok getah. Staff2 yang kerja kat kompleks tu kalau nak pergi makan kena turun cerunan yang agak curam untuk ke gerai2 makan. Belakang gerai pulak hanya ada bukit yang penuh hutan. Bukit tu sekarang di bina Kompleks Mahkamah tinggi. 

Tu mengambarkan suasana dulu kat kawasan tu supaya hangpa semua boleh membayangkan bagaimana seramnya kawasan tu bila tiba malam hari.. 

Dijadikan cerita seram masa tu.. Sekumpulan anak muda yang kerja kat gerai di situ. Depa ni bukan gelandangan tapi depa malas nak sewa rumah. Depa suka lepak ramai2 kat kawasan gerai tu.. Tidur,mandi makan, kerja berehat semua kat situ la. Sebab kat situ prasarana semua cukup. Toilet, bilik air, surau semua ada. Bila malam depa buat partition guna stall tu untuk jadikan macam bilik kemudian tutup jer dengan plastik biru.

Selama depa bermastautin kat situ memang macam macam kejadian seram berlaku.. Katanya tempat tu keras. Bukan sebab lantai dia simen ok! Jangan loyar buruk sangat.. Situ dah ada mahkamah Tinggi satgi see u court ok sebab loyar buruk dengan admin lekatlekit.com hahahaha... Menurut cerita kat situ pernah berlaku pembunuhan. Kat atas bukit yang sekarang di jadikan Mahmakah. Elok la tu siang manusia bersidang malam hantu pulak take over untuk perbicaraan kes pembunuhan dia hahaha. Katanya yang di bunuh tu bangsa India.. mamat2 ni haram tak tau apa2 sampai polis datang buat siasatan. Mayat pun dah berbau sebab dah mati lebih kurang 3 - 4 hari.

Tapi katanya sebelum kejadian pembunuhan tu pun dah biasa terjadi benda yang tak best kat situ. Pernah salah seorang mamat yang bermastautin ramai2 kat kawasan gerai tu terserempak dengan lembaga yang menyerupai seorang perempuan berpakaian putih dok merayap kat kawasan gerai tu. Dia nampak jelmaan tu dalam samar2 lampu kalimantang.. rupa tak nampak katanya sebab tutup dengan rambut. Tapi dok perhati kearah dia.. posisi dia pulak sekejab kat tiang depan.. sekejab kat tiang tepi.. dah macam main rebut tiang macam kat sekolah dulu pulak. Cuak jugak la kan..

Tu salah satu kejadian.. Ada lagi. Ada satu malam depa lepak ramai2 sambil main gitar. Almaklum masa tu zaman Rock Kapak. Nyanyi terpekik terlolong la. Takdak sapa nak marah. Depa ja yang ada kat situ.. Dalam suasana yang meriah karipapusing ala2 macam konsert gig tu tetiba salah seorang dengar suara budak menangis. Dah sapa pulak buang anak memalam buta.. bila depa check balik.. mana ada budak kecik dengan depa. Bunyi tangisan budak tu lama kelamaan bertukar jadi garau & kuat. Dia pun tak mau kalah.. Nak rock juga. Menurut cerita suara tu ala2 suara mak lampir. Bila dia cari.. Suara tu katanya datang dari arah atas bumbung gerai. Masing masing dah kecut satu badan.. Slow2 bawak diri pergi tido memasing walau nak lelap pun susah. Gila kau.. buatnya pejam mata tetiba dok peluk kat sebelah.. Mau kejung kat situ. Bangun pagi sapa yang paling pucat semalam kena bahan la..

Tu bukan kejadian terakhir.. Ada lagi kejadian yang mampu buat tercabut jantung. Nak2 berlaku pada malam jumaat kan. Dalam pukul 2 pagi macam tu la.. Sambil depa dok lepak main kad.. ada jugak dok main gitar & ada yang dok menyembang kat luar. Masing2 kat port memasing.. ada yang dalam bilik (stall2 yang di cantum jadi dinding & di tutup dengan plastik biru).. ada kat luar gerai. Suasana meriah juga la walau dah pukul 2 pagi..Ni spesis tak bagi change langsung kat jin jin nak berjimbaraya.. depa bolot habis siang malam. Mana tak hangin makhluk tu kan..

Sedang dok asyik main kad tu tetiba salah seorang terbau wangi.. Wangi dia memang wangi giler.. Minyak wangi Dexandra pun tak boleh lawan dia punya kuatnya. Jadi ter pause sekejab la aktiviti depa kat situ. Dalam pada masa yang sama kat luar dengar bunyi mengilai macam yang pernah depa dengar sebelum ni.. Time tu memasing jadi macam pohon semalu kena sentuh.. kecut habis. Bulu roma tu tak payah cakap.. berdiri tak duduk2 dah..

Dalam celah bedah dok mengilai tu.. tetiba dengar pulak bunyi angin ribut yang kuat sangat berserta hujan yang lebat. Yang duduk dalam port main kad tadi tak ada sapa berani keluar. Background muzik bunyi perempuan mengilai pun tak habis habis.. Di tambah ngeri lagi bila plastik biru yang menjadi penutup tempat dorang tu.. di tepuk tepuk dari luar.. sekejab kiri sekejab kanan, kejab tepi, kejab hujung.. kira dia tepuk tiap sudut yang ada.. Try hangpa imagine.. hangpa terkurung dalam port tu.. kat luar hujan lebat di iringi dengan suara saparano yang dok mengilai tak henti henti.. di tambah dengan bunyi tepukkan kat plastik di sekeliling port hangpa duduk.. Tak payah cakap besar ok boleh makan megi macam tak ada apa apa berlaku. Silap haribulan ada yang di serang sawan kat situ..

Dekat 10 minit jugak benda tu berlaku.. Bila semua kembali reda, salah seorang cuba beranikan diri jengah kat luar. Apa yang dia lihat.. Memang mengundang.. Gila wei.. Kat luar tak ada apa2 pun yang berlaku. Tak ada ribut, tak ada hujan.. malah bekas lepas ribut atau hujan pun tak ada. Bermakna memang hujan & ribut yang depa dengar tadi tak berlaku pun.. Maka depa keluar dari tempat tu & tanya mamat yang main gitar untuk kepastian. Memang confirm takde hujan apatah lagi ribut.. Malah yang kat luar asyik main gitar & menyembang semua tu kata tak dengar pun bunyi mengilai ke hapa. Masing2 pelik, cuak & tak terkata juga masa tu

Sampai sekarang menjadi misteri.. Apa yang berlaku. Alah.. tak payah misteri sangat la bang.. Dah nama pun mistik memang perkara yang berlaku di luar logik akal.  Kalau yang logik semua tu sains bukan mistik hahahaha...

Apapun kalau abang abang yang melalui pengalaman tu masih ada nyawa kat dunia ni.. Mungkin peristiwa tu akan kekal dalam ingatan depa sampai bila bila. Tapi dah nama lelaki.. Kena kacau pun still juga bertahan kat situ.. Tapi tak tau sampai bila la depa berumah bujang kat kawasan gerai tu. Gamaknya sampai masing2 bertukar kerja atau jumpa jodoh la kot. hehehehe

Moral of the story.. Lain kali jangan bergelandangan kalau mampu sewa rumah atau bilik. Kan dah kena berjiran dengan hantu hehehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA NAK JADIKAN PRODUK ATAU SERVIS ANDA SEBAGAI MANGSA VIRAL

8/26/2017 11:04:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

CARA NAK JADIKAN PRODUK ATAU SERVIS ANDA SEBAGAI MANGSA VIRAL. Zaman sekarang viral la paling cepat untuk menyebarkan sesuatu perkara tak kira la benda tu baik atau buruk.. Ada yang suka di viralkan sebab boleh cepat popular kat media sosial & akan dapat benefit lain selepas itu walaupun kena viral benda yang tak berapa positif. Contoh buat video yang annoying mengundang orang maki hamun.. Jadi popular. Pakej rupa pun ada.. Confirm lepas tu jadi retis.. Tak retis kat layar perak, retis kat media sosial. Buat account media sosial macam IG,FB & BLOG.. lepas tu boleh buat duit dengan paid review..


Tu salah satu kesan positif viral la.. Macam tu juga kalau korang founder produk, Agent ataupun seller online. Kalau boleh viralkan jualan atau servis hangpa.. Salah satu perkara yang baik. Sebab berniaga ni memang 'KENA BAGI ORANG NAMPAK & TAHU" apa yang anda jual even tak jual produk, jual servis pun macam tu. Tak kira la kau jual pakej percutian, jual insuran, atau jual perkhidmatan yang berbentuk education ke kalau ia salah satu perniagaan yang menjadi sumber pendapatan tak kira pendapatan utama atau samping tetap kena bagi orang nampak & tahu juga.

Tapi bukan mudah nak nak memviral kecuali kau memang retis atau kau ada follower yang juta juta lemon.. Tapi tak bermakna hangpa tak popular kat media sosial tak ada cara langsung hangpa nak viralkan produk atau servis hangpa. Tak payah nak menangis bawah bantal sangat la.. Mai sini nak habaq cara paling mudah hangpa nak jadikan Produk atau servis hangpa sebagai mangsa viral...

Ada satu company yang menyediakan servis iklan viral untuk semua online seller tak kira la hangpa founder ka, Agent atau buat dropship jer semua boleh guna servis iklan viral dari Team Crew Viral ni. Konsep depa memviralkan secara manual.. Bermaksud tak guna FB ads ke apa.. Depa akan viralkan menggunakan team mereka yang ramai.


Depa akan share di serata group2 iklan, page & personal FB juga.. Memang LIKE, SHARE & KOMEN adalah organic. Ni habaq organic satgi ada yang tak paham pulak organic tu menatang apa.. Organic ni membawa maksud semulajadi.. Untuk servis iklan viral dari team viral ni organic ni bermakna bukan auto setting LIKE, SHARE & KOMEN kat post iklan hangpa tu tapi memang 100% menggunakan tenaga manusia untuk buat semua tu. Kira bukan robot yang berkerja jauh sekali guna khidmat saka maka bagai.. Memang semua yang like, share & komen post iklan hangpa adalah manusia biasa.

Dengan cara tu la akan menaikkan engagement yang membolehkan iklan hangpa cepat tersebar di serata alam maya. Kenapa perlu naikkan engagement pada post? Contoh kalau sorang like, share &komen kat post iklan hangpa tu.. Benda tu akan naik kat news feed FB kawan kawan dia yang lain yang mungkin bukan di kalangan friendlist hangpa. Bila dia nampak iklan produk hangpa & dia rasa best dia like/komen atau share.. benda tu akan terpapar pulak kat news feed kawan2 dalam friendlist dia. Maknanya sorang LIKE/SHARE/KOMEN.. maybe dalam 100 atau lebih kawan kawan dalam friendlist dia nampa.. Jadi benda tu yang membantu iklan produk hangpa lebih cepat tersebar. Bayangkan yang LIKE/SHARE/KOMEN lebih dari 500?? Mesti lagi ramai orang nampak post hangpa tu.  Bila dah tersebar itulah di namakan VIRAL yer anak anak... Kalau tak tersebar kepada ramai orang bukan VIRAL namanya ok! Bila dah tersebar.. Itulah peluang untuk anda buat sale.


Antara lain faedah yang mungkin anda dapat adalah boleh naikkan follower & Like page jugak. Yelah.. post yang di viralkan direct dari post di personal facebook atau FB page anda sendiri. Bukan dari page crew viral. Sebab tu banyak kelebihan yang anda dapat.



Antara kelebihan lain guna servis iklan dari crew viral ni adalah.. Bila hangpa dah habis tempoh beriklan dengan team Crew Viral.. Hangpa boleh gunakan post yang sama untuk repost balik iklan tu ke group2 & page yang pernah di share oleh team crew viral semudah dengan guna satu applikasi yang hangpa boleh dapat secara percuma kat playstore. Selain tu kalau hangpa nak continue dengan Fb ads pun rate dia jadi rendah.. Ada yang lepas guna khidmat iklan viral dari crew viral bila dia buat fb ads guna post yang sama.. rate dia serendah RM0.01 sehari. Murah giler tu beb!


Jadi pada online seller.. Tak kira la anda founder ke, Agent ke, stokis ke, dropship sebagainya.. Memang kena cuba servis iklan viral dari Crew Viral ni. Alhamdulillah ramai dah yang berjaya menggunakan servis ni. Hangpa tak mau ka? Nak berniaga kena berani cuba & rebut peluang OK

Kalau berminat nak guna servis iklan viral dari Crew Viral boleh hubungi

 WHATSAPP : 017 2429610 

Setiap bulan memang tak sampai hujung bulan Slot iklan depa selalu full Book.. Jadi kalau hangpa berminat nak try Book la awai awai yer...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MINTA PINJAM AHLONG KERANA NAK BELI SEKOTAK ROKOK

8/25/2017 04:26:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

MINTA PINJAM AHLONG KERANA NAK BELI SEKOTAK ROKOK. Modus operandi Ahlong sekarang advance ikut trend & teknologi semasa. Kalau dulu melalui flyers & poster yang di lekat atau di spam dalam post box tu.. sekarang depa pun dah upgrade cara marketing. Guna sms, whatsapp bagai.. Tapi setakat ni kami belum dapat la Whatsapp dari mana2 Marketer Ahlong ni.. SMS tak sure la. dah lupa.

Yang ada masalah pinjaman dengan AhLong, di ugut sebagainya boleh mohon bantuan dengan Pengguna Islam Malaysia PPIM

Tapi kalau dapat pun memang takde masa nak layan aihh... Tapi ada juga orang suka melayan mesej2 dari geng Ahlong ni. Yelah.. maybe bosan tahap melampau la kot. Nak ajak kengkawan chat takde yang melayan kot.. hehehehe..

Tadi ternampak screenshot yang dikongsikan kat facebook.. conversation antara seorang manusia ni rasanya perempuan kot dengan Agent Ahlong. Bermula dari dia dapat Mesej yang menawarkan pinjaman dari Syarikat Pinjaman Wang katanya..

Sekali perempuan ni minta pinjam nak beli rokok kau..  Mesti ketap bibir sales person Ahlong tu kan? Nak ugut pukul tak boleh.. nak simbah cat dia belum ada agreement sebagai peminjam yang tak bayar hutang.. Urut dada sambil hentak meja je la gamaknya.


Kalau korang dapat mesej yang tawarkan pinjaman dari geng geng Ahlong ni boleh la korang pedajal macam ni juga. Biar dia menyampah dah nak guna strategik marketing melalui whatsapp.. hahahahaha

Tapi saya dulu pun pernah kerja dengan syarikat pinjaman wang berlesen ni setengah bulan. Time tu bujang lagi.. Takde kerja. Duduk sorang2 di rantauan. Tengok iklan ada jawatan kosong kerani Am kat sungai buloh.. pergi interview dapat tapi mula2 serius memang tak tau sangat Syarikat pinjaman Wang berlesen ni sama level je dengan Ahlong.. dah kerja setengah bulan baru tau.

Kebanyakkan peminjam memang di kalangan orang orang melayu.. Kesian Faedah tinggi beb. Yang di luluskan & di beri lesen faedah dia tak tinggi tapi depa kenakan faedah sendiri yang tinggi. memang berlesen tapi perniagaan depa tetap menipu jugak. Ingat nak habiskan sebulan tapi kena buang kerja sebab masa tu di minta backup sorang staf depa kat Hq di rawang cuti bersalin.. Den tak mau pi sana. Dah la gaji ciput lepas tu nak suruh den menapak jauh2 sana. So, depa suruh letak jawatan. Dengan senang hati gua tulis surat resign pakai pensil je beb.. hantar lepas tu angkat kaki.

Memang tak rasa sedih pun sebab memang niat tak mau kerja kat situ dah.. Apa yang saya boleh nasihatkan. Jangan terjebak dengan pinjaman even dia kata syarikat dia berlesen ke hapa. Kalau spesis Ahlong tak kira halal atau haram semua menjerut leher.

Walaupun saya tengah susah memerlukan kos guaman yang berpuluh ribu.. Ahlong bukan dalam list untuk mohon pertolongan. Pinjam singgit hutang boleh jadi RM100 woo.. tu contoh. So better jangan cari pasal.

Moral of the story.. JAUHI AHLONG, ANDA UNTUNG

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PELIK TAPI BENAR! MASIH TERUNA WALAUPUN DAH BERBULAN MADU

8/25/2017 11:03:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

PELIK TAPI BENAR! MASIH TERUNA WALAUPUN DAH BERBULAN MADU. Satgi ada la komen mai dok kata.. Amboi mentang mentang semalam malam jumaat.. pagi ni kemain entri hang na lekatlekit Ooi.. Padia.. hangpa ni. Kami baru 12 tahun, tak tau apa malam Jumaat tu. Yang kami tau Malam jumaat ada hantu ja kena tidoq awai... hahahahahaha (Matilamak kena kecam secara berjemaah)


Sebenarnya cheq tahan jari ja nak cakap isu ni.. Tapi entah kenapa jiwa ini meronta ronta, bagai di suruh suruh jugak menulis dalam blog. Akibat gelodak perasaan yang bergelora bagaikan ombak Tsunami yang menghempas pantai.. Cheq mengulas juga la kan sepatah dua ratus ribu patah perkataan.

Tak mau la point sapa - sapa.. cuma ada terbaca pertikaian dari netizen yang mempertikaikan seseorang lelaki yang sudah di ijabkabul & sudah pergi bercuti bulan madu di awan biru.. tiada yang menganggu... Tapi tup tup mengaku diri masih teruna & belum menyentuh pasangannya. Wow! Salah satu keajaiban dunia yang sukar di temui di mana2 bilik hotel atau penginapan bagi pasangan yang berbulan madu ni..

Ramai yang mempersoalkan.. Habis tu dia pi bulan madu buat apa? Tembak dinding? Kami pun tak tau tembak dinding tu apa sebenarnya.. Kami tulis balik ja apa yang kami baca dari komen komen pengamal media sosial ni. Almaklum la.. kami kan kecik lagi. Hati masih suci... Maafkan kami yer. hehehehehe

Berbaik sangka la.. Maybe depa pi bulan madu sebagai satu langkah untuk duduk berbincang & cari jalan penyelesaian pada masalah mereka kot. Sebab ada keraguan dari pihak suami untuk menyentuh seorang wanita yang pada zahirnya nampak dah jadi isteri dia la kan.. Tapi sebab ada was was kat situ dia risau ijab & kabul tu tidak sah.

Tengok netizen dok pertikai tu ni.. Kesian pun ada. Sebab kita sendiri pun tak nampak apa yang berlaku dalam kelambu depa sepanjang depa duduk sebilik tu. Jadi nak cakap benda yang tak nampak ni agak susah sikit la kan.. Silap cakap jadi fitnah.. Kalau dah tuan badan kata, belum.. belum je la. Belum ke dah bukan ada apa apa masalah pun kat kita. Kita doakan semoga depa ada jalan penyelesaian yang terbaik saja.

Moral of the story.. Semalam berapa juzud hangpa berjaya khatam? kekekeke.. Minta diri dulu lah yer. nak pi sambung kira anak patung RIMAU ni manatau boleh menang kereta sebiji. Hangpa nak try jom la kira sama sama kat sini >> Kalau Hangpa Terer Kira Berapa Jumlah Anak Patung RIMAU maskot Sukan SEA ni.. Kalau betul peluang dapat Sebiji kereta baru <<

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERBALOI KE HADIAH KERETA DENGAN HANYA SURUH KIRA ANAK PATUNG

8/24/2017 04:22:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

BERBALOI KE HADIAH KERETA DENGAN HANYA SURUH KIRA ANAK PATUNG. Sekarang ni tengah berlangsung Sukan SEA yang ke 29 maka banyak la penaja penaja mahupun syarikat syarikat besar mula mengadakan promosi. Macam macam la cara depa nak buat promosi.. ada buat sale, ada bagi diskaun tak masuk akal & ada juga buat contest & bagi hadiah gempak gempak.


Salah satu yang terlibat sebagai penaja Sukan SEA ke 29 ni adalah TM Unifi.. Kemain dia buat contest bagai. Tapi agak menarik jugak contest yang di anjurkan TM Unifi bersempena sukan SEA ni. Contest nampak simple jer.. Tapi hadiah dia memang tak menahan Lijah OOi.. Kalau dapat ni boleh menayang masa balik kampung raya tahun depan.. Sebab raya tahun ni kalau nak menayang pun dah tak sempat. Sebab raya haji tinggal tak berapa hari je lagi.. Lepas tu dah habis la raya. Kena tunggu tahun depan pulak.

Tak kisah la.. Konsep balik kampung ni bukan tunggu raya puasa & raya haji ja kan.. Segala raya yang di raikan di Malaysia ni asalkan ada cuti umum memang boleh la balik kampung ye dak.. Apa nak kesah raya tambi ka.. saya ah seng ka.. raya leman ka.. Kita satu malaysia katanya. Raikan semua raya dengan sebaik mungkin hehehehe...

Ops sorry terkonar baring pulak.. Tadi nak cerita pasal contest yang TM Unifi anjurkan sempena Sukan SEA.. Hangpa rasa berbaloi ka hadiah kereta dengan suruh kira menatang ni ja >> Korang rasa skill mengira korang hebat tak? Cuba kira ni, mana tau menang kereta baru! << Berbaloi tak berbaloi hangpa tengok dulu baru bagi jawapan. Mana yang berjaya meneka tu jangan lupa cepat cepat submit jawapan yer hehehehee

Apapun nak mengira menatang macam tu perlu fokus. Kena buat dalam keadaan tenang.. Jadi sila lakukan di waktu tengah malam yang sunyi... Hanya terdengar lolongan anjing sayup sayup di luar. Sesekali angin menerpa masuk, lalu terbuai langsir. Maka membangkitkan suasana seram sejuk.. Time tu baru boleh kira hahahaha.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DIARI BLOGGER KENA SAMAN.. INI YANG PALING MENAKUTKAN

8/23/2017 11:44:00 AM Suria Lekatlekit 11 Comments

DIARI BLOGGER KENA SAMAN.. INI YANG PALING MENAKUTKAN. Tu dia.. dia buka diari dah bersempena kena saman katanya. Yalah.. Benda ni mungkin boleh di jadikan rujukan masa depan. Kenangan sepanjang berblog katanya. 2017 menyaksikan bagaimana seorang blogger puaka di saman kerana menulis pendedahan di blog. Pengalaman macam ni pun sangat berguna ok!


Kalau tak kena saman serius hapapun kami tak tau pasal saman sivil. Nak ambil tau sebelum ni rasa macam bukan satu keperluan padahal benda ni sangat penting untuk semua blogger atau yang aktif di media sosial kena tau untuk elak korang di kenakan saman sivil ok! Saman sivil ni senang sangat untuk siapa2 pun failkan janji korang ada bajet la. Setakat nak kira duit syiling dalam tabung nak saman orang tu.. Lupakan je la. Simpan je buat beli jajan sudah. Sebab kos untuk saman sivil ni bukan macam saman parking ok! Takdenya RM30 settle.. Bila kau kena saman, kos paling selekeh pun RM20K - RM35K untuk kau ambil lawyer nak bela diri. Tu pun bergantung berapa lama kes tu akan berjalan sebab kes sivil ni takde spesifik time dia nak habis bila.

Tu tekanan dari segi kewangan.. Emosi pun serius memang menganggu sangat. Dari celik mata sampai pejam mata kau akan terfikir benda tu jer. Macam den ni siang malam fikir cara nak cari dana untuk tampung kos guaman. So kalau hangpa yakin saya menulis perkara yang benar & saya tidak bersalah. Ingin turut sama2 membantu & bagi sokongan moral & material.. Boleh menyumbang terus ke account

Maybank : 162795008709 (Nursuria)

Tak kira la sumbangan korang RM5 ke RM10 ke atau lebih dari tu. Malah ada yang sumbang RM1 pun den sujud syukur juga. Jangan pandang rendah kepada sumbangan RM1 tu ok! Kalau 1000 orang sumbang seringgit dah RM1000 ok! Berapa atau apapun sumbangan anda bagi saya sangat membantu. Saja nak bagitau sebab mesti ada yang tanya kenapa tak guna Biro bantuan guaman.. Saya bukan di dakwa atas kesalahan jenayah ok.. Saya kena saman sivil. Tiada bantuan guaman untuk saman sivil. Jadi saya terpaksa cari private lawyer untuk bela diri & memerlukan kos yang tinggi.

Tekanan emosi ni bukan sebab fikir kewangan je.. Fikir kemungkinan lain yang boleh berlaku macam sekiranya di penjarakan ke? Jangan ingat saman sivil tak ada perlaksanaan di penjarakan ok! Ada.. Tak mustahil benda boleh berlaku walau jarang berlaku sekalipun. Jadi benda tu menjadi kerisauan juga bila kita ada anak. Anak pulak kita jaga sendiri 100% dari lahir sampai sekarang. Bagi seorang ibu seperti saya memang saya terfikir andaikata saya di penjara kerana kes saman sivil ni.. Anak saya yang masih perlu perhatian rapi tu gamaknya macam mana lah yer. Biasa la bila ada anak memang kita akan terfikir semua tu termasuk la perkara ni >> 8 Perkara Yang Paling Merisaukan Ibu Bapa.. Kalau Korang Dah jadi ibu bapa korang confirm setuju << Tapi saya selalu kuatkan hati saya.. Insya Allah, perancangan Allah sangat terbaik. Apapun berlaku Allah maha pengasih lagi maha penyayang.

Mula mula mungkin benda ni menanggu emosi saya sangat sangat tapi sekarang Alhamdulillah.. Saya yakin Allah pilih saya ada sebabnya. Saya anggap penulisan saya yang di saman tu sebagai satu khidmat masyarakat. Walaupun banyak lagi blog lain yang juga menulis isu yang sama.. Tapi saya sahaja yang di kenakan saman, saya tak pertikaikan apa apa la. Ini nasib & rezeki saya.. Kena musibah pun rezeki jugak ke? Apa?? Ingat duit masuk dalam account juta juta lemon je ke rezeki Markonah binti Markonen Ooi?? Ujian Allah ni pun rezeki.. Rezeki kita untuk lebih dekatkan diri dengan Allah. Rezeki Allah bagi untuk membantu kita hadapi dugaan yang dia bagi.. Rezeki juga tu wei... Jangan ingat tak ada rezeki yang masuk dari musibah yang menimpa. Ada ok.. Yang den bayar lawyer sekarang tu rezeki yang Allah bagi melalui musibah ni jugak. Bersangka baik dengan Allah selalu.. Insya Allah yang datang tu baik baik saja.

Apapun perkara yang buat saya rasa takut & risau tapi saya atasi dengan sentiasa Fikir.. Kuasa Allah tu lebih besar dari kuasa makhluk dia yang bernama manusia jadi perlu ke saya jadi terlalu takut sampai saya nak menyembah manusia? Kadang2 sebab masalah kewangan.. Ada yang buat saya seperti tak ada harga diri.. memperkecilkan hak saya.. menindas saya.. Hanya kerana saya tidak mampu. Tapi tak apa.. Just biarkan mereka bersama pari pari dunia.. Saya akan terus berjuang dengan senjata Doa & usaha. Bagi yang ingin membantu teruskan membantu, yang cuba membuntu.. teruskan la cuba membuntu. Tapi saya akan terus berusaha selagi saya ada daya & selagi Allah menginzinkannya.

Saya cuma seorang manusia biasa.. Mengharap pertolong dari Allah & dari semua pihak. Sekurang kurangnya saya dapat kumpul dana yang cukup bagi menampung kos guaman saya. Harap sangat ramai yang akan hulurkan tangan ringankan beban. Jangan sampai saya muncul dalam rancangan Bersamamu TV3 ok.. Nanti korang yang tak boleh tahan nangis. Jadi untuk elak korang menangis tersedu sedan depan tv.. Jom la sama2 bantu saya. Bersedekah tidak membuatkan kita jadi miskin.. Even saya dalam kesusahan pun saya masih percaya sedekah itu pembuka pintu rezeki & pembuka jalan penyelesaian kepada masalah. Jom bersedekah.

11 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

YANG MESTI ANDA TAHU, ADA APA DENGAN TRAVELOKA DI KL2017

8/22/2017 11:00:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

YANG MESTI ANDA TAHU, ADA APA DENGAN TRAVELOKA DI KL2017. Semua rakyat Malaysia rasanya dah dapat rasa aura Temasya sukan terbesar di Asia Tenggara, KL2017. Dari sekecil kecil anak sampai sebesar besar mak bapak masing masing sedang bercakap pasal KL2017 ni. Maskot untuk KL2017 adalah RIMAU.


Mesti tertanya tanya kenapa RIMAU. Sebagai lambang semangat sukan yang membara, memerlukan maskot yang hebat dan menarik. RIMAU ialah singkatan kepada Hormat (Respect), Berwibawa (Intigrity), Tangkas (Move), Bersikap positif (Attitude) dan Bersatu (Unity). 

Ramai yang tak sabar nak tengok Sukan Sea yang ke 29 lebih lebih lagi abang abang kat luar sana. Tak payah tipu la selain bola hangpa nak tengok gymrama kan? Baik ngaku hehehehe.. Tengok bola kemain bising mulut mengalahkan refree depa tapi tengok gymrama masing masing senyap sunyi.. Mulut ja terlopong hehehehe.

Tapi Suka SEA bukan hanya ada  sukan Gymrama ok! Banyak lagi seperti acara acara sukan yang di pertandingan. So jangan lupa bagi sokongan pada semua Atlik Malaysia yang bertanding dalam Sukan SEA ke 29 yer.

Tu serba sedikit berkaitan dengan KL2017. Bagi yang tak tau Traveloka dan KL2017 kini bergabung kerana Traveloka menjadi salah satu penaja Untuk Sukan Sea ke 29 dan Traveloka juga merupakan Official Online Travel partner KL2017.


Tapi Ada apa dengan Traveloka di KL2017? Semua orang tahu Traveloka adalah salah satu Syarikat yang menyediakan perkhidmatan tempahan penerbangan & penginapan yang terkenal di Malaysia. Kalau nak buat tempahan penginapan & penerbangan untuk dalam & luar negara boleh melalui website https://www.traveloka.com/en-my/

Sempena sukan Sea 29, Traveloka Membawa Sukan SEA dengan Penerbangan Eksklusif dan Tawaran Hotel yang menarik. Traveloka menawarkan tawaran eksklusif dengan penjimatan sehingga 30% untuk penerbangan terpilih, dan sehingga 40% untuk penginapan hotel dengan rakan kongsi hotelnya di Malaysia sempena  sukan SEA ke 29. Anda boleh layari https://www.traveloka.com/en-my/promotion/hello-malaysia untuk melihat promosi promosi terkini di Traveloka.

Sempena Sukan SEA ke 29 ni juga Traveloka akan membuka Booth di Bukit Jalil. Ada berbagai peraduan & hadiah menarik yang di anjurkan Traveloka di booth tersebut. Jangan lepaskan peluang sebab anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik dimana jumlah keseluruhan bernilai RM200,000. Wow!! Terus rasa bertukar jadi mata duitan dengar hadiah bernilai RM200,000. Jadi boleh la cuba peraduan di Booth Traveloka nanti.. Hope ada rezeki saya heheheh

Selain tu Traveloka juga akan buat livestream di page travelokakl2017.com.my & anda berpeluang untuk menyertai peraduan yang bakal di buat semasa Livestream di page tersebut. Ia akan bermula pada 19 Ogos 2017 jadi jangan lepaskan peluang ok!


Jadi pastikan korang kalau ke Bukit Jalil jangan lupa singgah ke Booth Traveloka & kalau yang tak berkesempatan nak ke bukit Jalil boleh tengok Livestream di website traveloka. Dua dua korang berpeluang untuk menang hadiah ok!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

YANG SUKA UPLOAD GAMBAR SCAN BAYI DALAM PERUT, BACA PENJELASAN MUFTI NI

8/22/2017 02:27:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

YANG SUKA UPLOAD GAMBAR SCAN BAYI DALAM PERUT, BACA PENJELASAN MUFTI NI.  Orang perempuan ni memang ada satu perangai yang dia tak boleh control bila dia terlalu beremosi tak kira la emosi dia tu terlalu suka atau terlalu duka. Bila dia tak boleh control mula la dia akan express emosi dia tu dengan macam macam cara. Zaman media sosial sekarang memang banyak yang akan tunjukkan emosi depa melalui media sosial la kan..


Nak nak lagi ibu ibu yang baru di sahkan hamil.. Kira sepanjang kehamilan dia tu dia akan cerita perjalanan termasuklah dia share gambar gambar scan progress baby dalam perut tu. Kami dulu 2 kali je scan.. masa kandungan 4 bulan & masih dah trimister akhir. Tu pun doktor kat klinik masa check up yang scan nak tengok keadaan baby tu. Memang takde pergi mana2 private clinic untuk nak buat scan tak tentu pasal. Apatah lagi nak buat 3D scan nak tengok anak hidung mancung ke muncung. Tak bermakna cheq tak kisah dengan anak dalam kandungan masa tu cuma yelah.. Apa yang tak perlu, kami tak buat. Jimat bajet hehehehe

Tak salah kita nak rasa excited lebih lebih bila kita tahu kita bakal melahirkan zuriat. Tu anugerah yang memang kita patut rasa gembira & syukur cuma tu la kadang - kadang terlebih syukur sangat kita terbabas dalam perbuatan kita. Tanpa sedar mungkin perkara tu tidak di galakkan di lakukan & di tayang secara umum.


Terbaca kat page Ibu hamil berkaitan isu tayang gambar hasil scan janin/bayi dalam perut. Tak nak la buat ulasan sendiri so kami screenshot & share ja kat sini bagi hangpa baca na.. Satgi kami dok mengulas dengan ayat sendiri.. Konar baring jadi salah faham pulak.  So hangpa baca la sendiri na.. kat bawah tu.


Apa yang baik kita ikut yang rasa boleh mengundang kemudaratan tu elakkan la. Tak ada apa pun sebenarnya hangpa nak tunjuk sangat gambar scan dalam perut tu. Dah la akhir zaman ni nafsu manusia ni kadang kadang tak masuk akal. Tengok perut orang mengandung pun dia boleh naik nafsu syahwat.. Tak mustahil bila dia tengok gambar scan perut hangpa tetiba dia terimagine perut hangpa yang boyot & seksi bagi dia. Jadi cegah itu lebih baik dari merawati.

Moral of the story.. Apa yang di tegah tu untuk kebaikkan jadi tak perlu la kita pertikaikan. Apapun scan ni bukan satu keperluan kalau kandungan tu tak ada masalah. Dari habis duit dok buat 3D scan bagai baik la spent tu duit untuk beli keperluan baby yang bakal lahir. Kalau nak beli keperluan bayi elok beli kat sini >> Lebih 100 Produk Keperluan Bayi Tersedia Di Sudut Istimewa Bila Shopping Di Sini. Mudah Kan? <<

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SUKAN SEA 29.. RAKYAT INDONESIA TAK PUAS HATI MALAYSIA BANYAK PINGAT EMAS

8/21/2017 08:30:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

SUKAN SEA 29.. RAKYAT INDONESIA TAK PUAS HATI MALAYSIA BANYAK PINGAT EMAS. Awat hang ni.. Buang tebiat ka lekatlekit. Sejak sejak kena saman ni ting tong ja kan.. tak pernah pernah dok mengulas isu sukan.. Tetiba malam ni ada pulak entri pasal Sukan SEA yang ke 29. Sah sah.. buang tebiat. Ntah ntah 3 kali Jumaat lagi ka hapa tak tau la kan..

Amboi hangpa.. Asal lain sikit isu kami ulas, buang tebiat la hapa. Biar la kami nak melebarkan sayap penulisan kami ni. Kami kan blogger bebas mengulas isu apapun. Satgi kami tulis pasal isu isu kontroversi sampai lagi surat cinta yang nak menjemput kami ke Istana Takeshi. Kami ulas ja la isu sukan yer.. Manatau dapat review produk sukan pulak lepas ni.

Serius kami ikuti perkembangan sukan SEA kat bukit jalil ni secara online ja mengikut laporan akhar online & update pengamal media sosial kat facebook. Bukan tak mau tengok depa bertanding tu.. Tapi tak dak acara kami minat. Kalau ada acara lari dalam guni, isi air dalam botol confirm kami tengok hehehehe

Tadi ternampak update dari Sinar Harian Online.. Jadual Jumlah Pingat yang terkumpul setakat pukul 6 tadi. Nampaknya Malaysia di carta pertama pengumpul pingat emas tertinggi setakat ni. Hope Atlit Malaysia dalam mengumpul lebih banyak pingat emas & kekal di ranking pertama. Kita kena support team Malaysia ok!

Hangpa boleh tengok la Jadual pingat kat bawah ni yer...


Syabas malaysia tapi nampak teman teman di seberang sana macam tak puas hati jer dari komen komen depa. Ngapa'in dong.. Ngak usah ribut ribut ya bapak bapak.. Ngak siapa menipu dong. Udah adatnya bertanding.. Ya Udah.. Damai aja ya. hehehehe


Alahai.. Kita kan serumpun & berjiran tak perlu berbalah. Pada segelintir rakyat Indon yang sentiasa tak puas hati dengan orang Malaysia ni.. Sedarlah ramai sedara kamu disini mencari rejeki. Kita saling memerlukan.. Kalau hutan di indon sana di bakar, malaysia juga merasai jerebunya. Jadi jerebu di cincang takkan putus yer ibu ibu & bapak bapak.

Dah.. dah.. dari sukan ke jerebu pulak. Dari terlebih konar baring elok la undur jari dulu. hehehee. Kami nak tengok formula 1 katanya. Sapa yang tak tahu tentang Formula 1 harus baca ni >> 10 Fakta Menarik Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang Formula 1! Serius Baru Tahu! <<

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SPINNING GASING.. FILEM TERBAIK TAPI BUKAN UNTUK TONTONAN UMUM

8/21/2017 02:44:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

SPINNING GASING.. FILEM TERBAIK TAPI BUKAN UNTUK TONTONAN UMUM. Sejak 3 hari ni rasa macam idea nak menghapdet kurang melimpah ruah. Tak tahu la maybe faktor otak terlampau penat ke hapa.. Yelah, maybe terlampau fikir pasal kes saman sivil yang saya kena tu. Struggle juga saya cuba cari dana untuk kos guaman tu. Macam macam usaha saya buat.. Tapi saya tak kata la usaha saya gagal. Alhamdulillah.. Membantu juga cuma belum mencukupi.. Tapi takpe, Orang kata selagi kita usaha, doa & tawakal Insya Allah ada jalan..

Saya ni ada satu perangai yang kalau sampai satu tahap saya rasa terlalu penat fikir masalah saya mula nak cari something yang boleh saya hanyut sat.. Bukan la isap dadah. Tak juga minum air ketum.. Yang tu bukan hanyut dah boleh tenggelam di bawa arus. Silap2 kerahmatullah tak pun ke rumah besi lah.. Saya suka nak tengok balik filem2 favorite saya dulu dulu.. Time2 macam ni bukan filem seram ok! Filem seram memang tak menerjah sangat ke dalam kotak fikiran saya.

Filem2 yang ada sentimental value.. Tapi bukan filem ombak rindu. Ombak rindu sampai sekarang saya tak pernah tonton. Antara filem yang boleh buat saya terbuai.. macam filem Puteri Impian, Spinning Gasing, Sepet.. Filem filem yang ada jiwa macam tu saya suka sangat tonton.

Sabtu lepas saya sempat la layan Spinning gasing kat youtube sebab saya tak ada koleksi DVD filem tu. Dulu ada la VCD tapi semua tu khazanah rumah kat kampung. Ntah ntah dah jadi saka ke hapa VCD tu. Tak tau la ada lagi ke tak.. Antara filem yang saya suka & kalau tonton mesti feel sampai ke tulang sum sum katanya. Mesti hangpa tak tau apa rasa sampai ke tulang sum sum kan.. hehehehe


Filem ni mengisahkan sepasang sahabat yang berlainan jantina, bangsa & agama. Depa ni cuba menubuhkan satu kumpulan Muzik tapi perjalanan band depa ni agak berliku. Kisah persahabatan yang masing masing menyimpan perasaan cinta dalam diam. Hujung2 baru nak bagitau masing masing suka sama suka cuma sebab perbezaan bangsa & agama.. dalam filem ni depa tak bercinta. Yang perempuan beragama Islam.. Yang lelaki berbangsa cina tapi dia tidak percaya apa2 agama malah Tuhan pun. Tapi hujung cerita ni.. Dia sanggup nak convert ke agama Islam untuk terus bersama orang yang dia suka tapi pihak perempuan tu tahu.. Benda tu bukan keikhlasan dia untuk terima Islam cuma perasaan cinta dia pada perempuan tu. Perempuan menolak & anggap antara mereka memang tiada jodoh. Selepas tu masing masing berubah haluan mengejar cita cita sendiri.

Saya suka sangat style, imej watak Harry & Yati dalam filem ni

Filem ni memang tak sesuai untuk tontonan umum atau seisi keluarga. Sebab banyak babak babak SG, Sx bagai.. Filem ni pun masa nak di tayangkan banyak babak kena potong tapi dalam versi VCD katanya tak ada potongan. Full version. Filem ni agak besar bajet dia..  RM2.4 juta. Kutipan yang diterima untuk filem ini adalah sebanyak RM484,450.04.


Filem ni di tayangkan pada tahun 2001.  Antara pelakon yang membintangi filem ni adalah..

Ellie Suriaty (Yati)
Craig Fong (Harry Lee)
⤞Corinne Adri (Chantal)
⤞Edwin R. Sumun (Ariff)
⤞Sanjeet Jarnail (JJ)
Hani Mohsin (Azri)
Rosyam Nor (Zainal)
⤞Frankie Lee @ Adam Corrie (Tai-ko)
Jalaluddin Hassan

Antara Anugerah yang di terima dari Filem ni adalah..

↣20th Hawaii International Film Festival, 2000 (Amerika Syarikat)
↣Anugerah NETPAC: Special Mention - Teck Tan
↣3rd Cinemaya Festival of Asian Films (CINEFAN), 2001 (India)
↣Pelakon Wanita Terbaik - Ellie Suriaty

Filem ni bagi saya antara lakonan terbaik gandingan Ellie Suriaty & Craig Fong pelakon kelahiran Australia. Yup serius memang sampai ke hati bila tonton filem ni. Filem filem macam ni memang susah untuk di iktiraf sebagai filem hebat kalau kat Malaysia.. Selera penonton Malaysia masih nak tengok filem2 Syamsul Yusof, David Teo. Filem2 berat macam Spinning Gasing ni.. Selalu banyak terima anugerah dari luar.

Lagu Camelia, Terlanjur sayang menjadi salah satu lagu sountrack filem ni. Saya rasa memang bersesuai dengan kisah dalam filem ni.

Kalau hangpa nak tengok filem ni boleh google jer.. Untuk Full movie rasa boleh download. Dalam bentuk DVD tak sure pulak masih ada atau tak. Tapi serius.. Filem ni kalau ikut citarasa saya memang best.

Tapi kalau hangpa rasa tak selera nak layan filem2 lama ni. Nak layan filem baru pulak elok la hangpa download Boost App ni >> MUAT TURUN: Nikmati Diskaun Sehingga 60% Dari MBO << 60% tu... bukan sikit ok diskaun. Rugi wei kalau tak guna Boost App ni untuk dapat diskaun tiket wayang.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com