JOM CHECK AIR KENCING ANDA WARNA APA?

30.9.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

JOM CHECK AIR KENCING ANDA WARNA APA? Tu dia hari ni nak cerita pasal air kencing pulak. Tapi bukan nak cerita kena 'kencing' ke hapa.. Nak kupas kupis isu warna air kencing. Air kencing pun boleh jadi topik yer.. Apa ingat air kencing tu tak membawa apa2 kepentingan dalam hidup ke? Setiap apa yang Allah jadikan itu tiada satu pun yang sia sia & pasti ada seba musababnya.



Hari ni hangpa dah kencing ke belum? Ni bukan kencing kawan ke sapa.. Maksudnya membuang air kecil yer... Kalau ada yang cakap belum confirm dia masih mengeram atas tilam tak bangun bangun lagi. Kencing pertama saya hari ni subuh tadi lagi. See i bangun awal ok.. cuma lepas solat subuh sambung tidur balik. Almaklum weekend je boleh buat macam tu. Weekday jangan harap la boleh. Besa la rutin mak mak katanya hahahhaa.

Yang mana dah kencing tu hari ni kencing hangpa warna apa? Jangan ada yang jawab warna pelangi.. Tu tanda tanda nak pulang kerahmatullah hahahaha. Ok ok.. malas nak dengar jawapan loyar buruk hangpa meh kita sama sama check. Apa maksud di sebalik warna air kencing hangpa tu. Let's check it out kaki kencing... hahahahaha

 Tak berwarna atau jernih 
Tu tandanya over sangat minum air putih @ air masak. Minum banyak air kosong pun tak boleh juga sebab boleh memudaratkan kesihatan jadi kurangkan pengambilan air putih & ambil dalam sukatan yang di perlukan sahaja
 Kuning pucat 
Yang ni selamat sebab kategori normal urine walau kuning pucat. Pucat tak semestinya tanda nak mati ok. Kuning pucat pada urine membawa maksud hangpa tak mengalami dehidrasi & buah pinggang berfungsi dengan baik.

 Kuning tua atau coklat 
Ni pun kategori masih normal jugak tapi kena tambah sikit pengambilan air putih tu. Sebab semakin gelap warna urine tu membawa maksud kena lebihkan ambil air putih.

 Pink kemerahan atau merah 
Kencing warna Pinkis2 ni tak berapa baik sangat la walau orang sekarang gila nak dapatkan kulit pinkish kekonan nak nampak macam retis korea. Warna urine macam ni di sebabkan beberapa perkara seperti faktor makanan, penyakit yang ada pada hangpa contioh batu buah pinggan, prostat, jangkitan atau penyakit lain. Kalau merah tu selalunya darah so tak payah tunggu sampai esok.. pi la buat pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital

 Hijau atau biru 
Jarang la orang nak kencing warna warna macam ni kan? Tapi tak mustahil kalau anda mengalamai penyakit eperti porphiria, jangkitan hati atau penyakit lain akan keluar urine berwarna hijau atau biru. Jangan ingat kencing bercampur water color pulak ok.. Jadi siap lelaju pi jumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut bagi mengenalpasti puncanya.

Jadi yang mana belum kencing hari ni cepat pergi kencing tengok kencing hangpa warna apa? Yang mana dah kencing boleh la kenalpasti apa masalah mengikut warna dari kencing korang. Kalau rasa macam ada yang tak kena.. Tak payah nak fikir panjang sangat. Pergi la buat check up ok!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com