SEBELUM MEMBELI APA2 PRODUK KOSMETIK/SKINCARE PASTIKAN SEMAK SEMUA LABEL INI TERLEBIH DAHULU

27.10.17 Suria Lekatlekit 5 Comments

SEBELUM MEMBELI APA2 PRODUK KOSMETIK/SKINCARE PASTIKAN SEMAK SEMUA LABEL INI TERLEBIH DAHULU. Kita orang perempuan ni kan.. Memang suka la benda benda nak cantik. Zaman sekarang ni bukan je perempuan atau perempuan jadian suka kosmetik & skincare.. Lelaki pun dah mula pakai kosmetik & skincare. Maka bersepah la produk2 skincare/kosmetik ni di jual. Nak2 lagi trend OEM produk kan.. Sampai tak tau dah sapa pengasas produk tu. Gigih nak cari sapa founder time KKM umumkan produk tu mengandung racun je... Kalau tak tak sempat dah nak siasat siapa founder, di mana di proses & dari mana bahan mentah untuk produk tu di ambil.

Sebab tu sebagai pengguna kita kena lebih alert sebelum menggunakan sebarang produk kosmetik/skincare ni. Pengeluar produk sekarang kebanyakkan tak jujur.. Banyak misteri yang di sembunyikan untuk menjaga kepentingan sendiri. Jadi hari ni saya nak share tips sebelum membeli sebarang produk kosmetik/skincare. Apa yang perlu kita pantau.. Untuk menjamin hak kita nanti lebih terbela sekiranya berlaku apa apa kemudaratan melibatkan produk yang kita guna.

Sebelum membeli apa - apa produk sila semak label label ini terlebih dahulu. Pastikan semua label yang tersenarai di bawah ada pada kotak atau packaging produk

1. Semak Label produk & pastikan ada 2 perkara ni:
. Nama produk dan fungsinya.
. Cara penggunaan produk.

2. Senarai lengkap bahan atau kandungan produk. Nama bahan diisyhtiharkan mengikut turutan peratus tertinggi kepada peratus terendah. Pewangi boleh dilabelkan sebagai perfume, fragrance, aroma atau flavour. Pewarna boleh diletakkan pada bahagian terakhir selepas semua bahan.

3. Untuk kosmetik 'decorative' yang mengandungi beberapa tona warna, semua pewarna yang terlibat disenaraikan dengan menambah frasa 'mungkin mengandungi':

4. Penamaan bahan mestilah menggunakan sistem penamaan terkini daripada ;
International Cosmetic Ingredient Dictionary & Handbook.
Pharmacopoeias (e.g. British Pharmacopeia (BP), United States Pharmacopeia (USP)).
Chemical Abstract Services.

5. Nama botani atau ekstrak botani mestilah diletakkan genus atau species. Genus boleh diringkaskan.

6. Negara pengilang.

7. Nama dan alamat CNH (Cosmetic Notification Holder). Nombor CNH yang sah untuk dihubungi.

8. Bahan yang disenaraikan dalam unit berat atau isipadu mestilah menggunakan sistem metrik atau metrik & imperial.

9. Batch number pengeluaran.

10. Mesti memaparkan tarikh pembuatan (manufacturing date) atau tarikh luput (expiry date).

11. Langkah berjaga-jaga sekiranya berlaku sesuatu semasa atau selepas menggunakan produk.

12. Pengisytiharan kehadiran sumber haiwan.

Untuk lebih memahami rujuk gambar di bawah



Kamu semua kalau beli produk kosmetik, tak kisahlah dari drugstore atau online, harap dapat gunakan mata nan indah untuk periksa label. Pastikan ada semua yang disenaraikan. Kalau beli online, pastikan minta penjual tunjukkan semua label. Kalau penjual tak nak tunjuk, tak payah beli. Heheheh - Pesanan Dari WatchTower Syndicate

Dah faham semua anak anak.. Sekarang check produk hangpa guna ada tak semua tu? Ia sangat penting semua label tu ok!

5 comments:

  1. tips yang bagus. sha kalau nak beli skincare beli yang untuk jenis kulit muka sha je, dan sebelum tu baca -ve +ve feedback dulu

    ReplyDelete
  2. nice share kak..skrg ni beli mmg chck label bhn kimia die kt blkg..kalau ada paraben mmg reject trus..

    ReplyDelete
  3. saya sangat setuju... sekarang terlalu banyak lambakan produk yang tidak berkualiti dan mementingkan keuntungan semata-mata.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah tak perlu nak risau bab shaklee. info ni sangat berguna

    ReplyDelete
  5. Produk local sy pakai cleanser je..krim mmg xberani.. bukan x yakin tp berbeza bila dah biasa pakai SKII.. biarla mahal asal selamat n terjamin kualiti..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com