CARA MENYEMAK PRODUK UBAT TRADISIONAL, SUPPLEMENT & KOSMETIK YANG DI SENARAIKAN BAHAYA OLEH KKM

1.11.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

CARA MENYEMAK PRODUK UBAT TRADISIONAL, SUPPLEMENT & KOSMETIK YANG DI SENARAIKAN BAHAYA OLEH KKM. Walau ramai yang tahu macam mana nak log in pesbuk.. macam mana nak update ig & macam mana nak baca gosip2 kat blog hiburan tapi depa masih tak tau macam mana nak semak senarai produk yang KKM dah banned sebelum ni sebab di kesan mengandungi bahan terlarang.

Yang viral tu maybe kita boleh dapat tahu melalui perkongsian di media sosial tapi produk yang kurang popular & di viralkan mungkin kita terlepas pandang walau KKM dah keluarkan press release tentang bahaya produk tersebut. Tu sebab kita kena semak sendiri melalui website NPRA. Online kan mudah dari nak call KKM check satu persatu produk kan.



Jadi untuk segmen khidmat masyarakat hari ni.. Takpe la kita bagi sikit tutorial untuk mereka mereka ni supaya lepas ni tak boleh bagi alasan tak reti, tak tahu & tak pernah tahu. Macam biasa la kat blog lekatlkekit ni kalau bagi tutorial memang clean & clear.. Jadi sebelum membebel bebal panjang2 sampai hangpa rasa benci dengan den.. Moh ler kita tengok macam mana nak semak senarai produk yang KKM dah senaraikan sebagai bahaya..

Mula - mula anak anak semua ke pergi ke website NPRA yer..

1. Clik http://npra.moh.gov.my/

2. Di bahagian laman utama, Scroll ke bawah korang akan jumpa ruangan macam kat bawah clik pada tab [ Orang Awam ]


3. Kalau nak check senarai Pembatalan Produk Semulajadi ( Tradisional ) & Kosmetik

clik pada : Senarai Pembatalan ProdukLepas tu dia akan keluar paparan macam ni..



Kalau nak semak Pembatalan Produk Semulajadi (tradisional) clik je pada gambar tu dia akan keluar senarai semua produk yang telah di batalkan oleh KKM kerana mengandungi bahan merbahaya.

Macam tu juga kalau nak semak senarai produk kosmetik yang di batalkan notifikasi oleh KKM just clik pada paparan gambar Pembatalan produk kosmetik dia akan keluar semua senarai produk yang di batalkan kerana di kesan mengandungi bahan terlarang & bahaya.

Ada ke tidak dalam senarai tu produk yang hangpa masih guna sekarang? Kalau ada & rasa sayang buah pinggang atau kulit hangpa untuk jangkamasa panjang mohon berhenti guna yer.

Yang kat atas tu untuk check produk produk yang berdaftar & di tarik balik notifikasi atau MAL oleh KKM. Yang ni kalau nak semak produk yang di kesan mempunyai bahan terlarang & bahaya yang tidak berdaftar dengan KKM.

1. Step dia sama.. cuma clik pada Senarai Produk CampurPalsu (Tidak Berdaftar)


Akan keluar semua senarai produk yang KKM dah senaraihitamkan. So boleh semak samada produk anda  guna tersenarai atau tak. Kalau ada dalam senarai.. cukup cukup la tu dok ambil. Kalau nak ambil juga pastikan ada insuran cover. At least kalau sakit masuk hospital ada insuran cover. Takde la menyusahkan orang lain sebab kedegilan sendiri. hehehehehe

Ni dah bagi tutorial bergambar siap link lagi boleh paham ke tidak anak anak? Kalau tak faham sangat korang clik je pada perkataan2 yang dah di link tu memang den dah masukkan url ke setiap page tersebut. hahahaha

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua pengguna. Yang baik itu dari Allah, yang tak semegah tu dari diri saya sendiri. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com