DI SEBALIK LAGU TAK TUN TUANG.. NAK TAHU APA MAKNANYA?

29.11.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

DI SEBALIK LAGU TAK TUN TUANG.. NAK TAHU APA MAKNANYA? Lagu yang tengah viral sekarang.. Lagu yang di nyanyikan oleh penyanyi dari Indonesia yang berketurunan minang. Orang minang ni bahasa indonesia dia tak berapa pekat.. Banyak juga unsur2 melayu kat malaysia ni jadi tak susah sangat nak paham. Berbanding indonesia yang pure.. perasan tak?

Upiak Isil

Ramai yang mula kenal dengan penyanyi lagi Tak tun Tuang yang bernama Upiak Isil ni. Kalau kita kat Malaysia ni dengar nama Upiak Isil ni macam pelik sikit kan tapi bagi orang minang mungkin nama untuk mengambarkan identiti minang kot. Nama sebenarnya Supiah ke hapa.. lebih kurang macam tu la nama dia.

Pagi tadi di sebabkan budak shahila (anak den) bangun awal minta buka TV so sempat la tengok rancangan Malaysia Hari Ini (MHI) kat tv3. Ada jemput penyanyi Tak tun Tuang si Upiak Isil ni.. So, tahu la serba sedikit tentang sejarah lagu tak tun tuang ni.

Menurut cerita si Upiak Isil.. Lagu Tak Tun Tuang ni sebelum ni pernah di nyanyikan oleh seorang penyanyi lelaki minang jugak.. Tapi dia ambil lagu ni buat renovation sikit dari segi liriknya & nyanyikan dengan cara dia tersendiri. So bermakna penyanyi asal lagu Tak Tun Tuang ni bukan si Upiak Isil la.. cuma di ambil & di olah semula. Pencipta lagu ni seorang lelaki yang tak tau la sapa.. Takde pulak di sebut nama tadi.

bagi yang tak pernah dengar lagu Tak Tun Tuang boleh tengok video ni

Mesti ada yang nak tanya apa maksud Tak Tun Tuang? Bukan aku sayang Yahudi ok.. Hangpa kan.. kalau dengar perkataan pelik sikit semua nak translate aku suka yahudi bagai kan. Dia tak ada maksud apa2 cuma perkataan Tak Tun Tuang tu cuma mengambar kesan bunyi gendang kata si Upiak Isil. Alah.. lebih kurang macam rappers dok buat bunyi ala2 alat muzik tu juga la. Jangan ingat Tak Tun Tuang ni mentera2 yang menyeru jin & syaitan pulak bila tengok penyanyi dia macam ting tong je bila nyanyi lagu ni. hehehehe

Si Upiak Isil ni bukan la baru dalam industri seni indonesia.. Cuma dia mungkin tak di kenali macam penyanyi penyanyi popular di Indonesia. Upiak Isil telah menghasilkan 19 album tapi hanya satu lagu je yang laku, Tak tun tuang.. Tak silap lagu2 minang la. Cuma Tak Tun Tuang ni yang menaikkan nama dia sekaligus menjadikan dia seorang yang di kenali di Indonesia & malaysia. Dah rezeki dia..

Senang si Upiak isil ni dia tak payah fikir pakai baju cecantik nak datang buat persembahan.. tadi kat MHI pun dia pakai baju macam blaus, kain batik & selipar jer. Memang konsep untuk bawa lagu tu santai macam orang tak mandi gamaknya.

Orang ni spesis bantut macam den juga.. Apa yang menarik pasal di Upiak Isil ni dia nampak mempunyai confident level yang agak tinggi, orangnya nampak kelakar. Dulu aku ingat dia memang jenis suara sumbang tak boleh nyanyi tapi sebenarnya suara dia tu ada.. Cuma untuk bawa lagu ni mungkin dia membawa dengan cara yang macam ada sumbang2 sikit sebab tu lagu ni nampak unik bila Si Upiak isil ni nyanyi.

Haritu ada baca keratan akhbar yang Upiak isil tak berapa puas hati bila Andi Bernadee seorang penyanyi baru cover lagu & menjadi viral di media sosial. Dia kata Andi Bernadee mengaku itu lagu dia padahal budak tu takde keluar statement kat mana2 pun kata lagu dia. Upiak isil kena ucap terima kasih tau sebab Andi Bernadee mempopularkan lagu tu di kalangan pendengar malaysia. Dah tak yah gaduh2.. den cadangkan hangpa berdua berduet je confirm meletop macam popcorn. hehehee


Itulah serba sedikit tentang lagu Tak Tun Tuang.. So bagi yang tertanya tanya apa maksud tak tun tuang tu tak di selubungi misteri lagi lah yer..

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com