SIREH BOLEH MENYEBABKAN KANSER MULUT

23.11.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

SIREH BOLEH MENYEBABKAN KANSER MULUT. Orang sekarang ada ke suka makan sireh pinang ni? Tapi di kalangan orang2 india.. rasanya masih amalkan makan sireh pinang ni. Kalau dulu - dulu kat kampung selalu juga la tengok nenek2 & makcik2 dok kunyah sireh pinang sambil berforum petang2 bawah pokok atau atas beranda papan kan. Ada tu siap tumbuk2 lagi dalam bekas orang kampung panggil sobek ke hapa.. tak sure pulak. Tapi sekarang jangankan kat bandar.. Kat kampung pun jarang nampak orang makan sireh pinang ni.


Sireh pinang ni cuma nampak macam orang kahwin tu pun buat sireh junjung untuk hantaran kahwin. Pernah la cuba kunyah2 sireh pinang ni.. letak kapur sikit. Kenot go la kakak.. rasa pahit, payau.. kebas lidah rasanya. Almaklum la kakak kan lahir kat obersiti.. tu dia kau Obersiti kat mana tak tau la. Padahal lahir ceruk rumah kat kampung ja hahahaha. Walaupun begitu kakak tidak membiasakan diri makan sireh pinang so kakak tidak mengalami gejala ketagihan sireh pinang ni. Apa ingat sireh pinang tak buat orang ketagih ke?

Ni cara hidangan untuk menikmati satu set sireh pinang yer.. hehehehe

Lagipun sireh pinang ni tak elok juga di amalkan sebab kakak baca satu Info yang di kongsikan oleh seorang Doktor Gigi yang pernah di kecam oleh satu NGO kerana Doktor Gigi ni menyatakan perasaan kecewanya bila seorang doktor gigi palsu cuba di lindungi & di selamatkan oleh sebuah NGO ni. Maka NGO ni seolah olah menjadikan dia sebagai musuh.. erkk.. kenapa pulak kakak cerita pasal tu?? ok ok.. maafkan kakak sebab konar terlebih cecah lutut.. ni dah level cecah hidung dah dia punya kona baring

Apa yang di kongsikan oleh doktor iqbal.. antara penyebab risiko kanser mulut adalah memakan sireh pinang selain rokok & alkohol. Kenapa sireh pinang boleh menyebabkan kanser mulut?


Amalan mengunyah sirih dan tembakau juga berkaitan dengan peningkatan risiko kanser mulut di India, Sri Lanka dan Asia Tenggara. Pengambilan sirih dan kapur, gambir, buah pinang dan sebagainya juga mengandungi “carcinogen” yang boleh menyebabkan kanser. - Sumber The Malaysian Medical Gazette -

Jadi please elakkan yer sebab kanser mulut di berlaku adalah di sebabkan amalan hidup yang tidak sihat. Apa2 penyakit pun kebanyakkan berpunca dari amalan hidup yang tidak sihat jugak. Tapi korang yang memang suka amalkan gaya hidup tak sihat tu kena sentiasa alert dengan perubahan berlaku pada diri korang ok.. So kena tahu juga apa tanda tanda awal kanser mulut ni.. antara tanda tanda awal kanser mulut adalah..

➛Tompok putih yang tidak hilang setelah disapu dengan kapas.
➛Tompok merah
➛Tompok merah dan putih yang bercampur
➛Ulser atau luka yang berpanjangan (melebihi 2 minggu)
➛Sebarang benjolan di dalam mulut dan leher
➛Kesukaran mengunyah dan menelan makanan.


Jika ada tanda tanda ni segeralah dapatkan pemeriksaan doktor sebab kalaupun ada tanda tanda ni tak semestinya kanser & tak semestinya bukan kanser jugak. Sebab tu perlukan pemeriksaan doktor. Kanser mulut yang di kesan di peringkat awal boleh menyelamatkan nyawa anda. Sebab kanser mulut ni boleh menyebabkan maut ok.

Moral of the story.. Tukarkan hidangan sireh kepada miang kam ke hapa tu guna daun kaduk. erkk.. tapi tak sure jugak hidangan miang kam ni sihat ke tidak. Tapi cara menikmati dia macam ala2 sireh gitu. Balut semua inti2 dia yang berunsur ulam tu tanpa di masak.. kunyah & telan. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com