KUIH BULAN HOMEMADE & HALAL BUATAN ORANG MELAYU ISLAM

2.12.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

KUIH BULAN HOMEMADE & HALAL BUATAN ORANG MELAYU ISLAM. Kuih bulan kita sedia maklum antara kuih yang menjadi hidangan bukan orang melayu Islam di Malaysia ni. Kuih bulan ni selalunya menjadi hidangan kaum cina bila tiba perayaan tahun baru cina. Memang ada di jual di merata rata.. Ada kilang yang mengeluarkan kuih bulan ni & berstatus halal.


Tapi sesetengah orang sangat sangat menjaga bab halal ni. Kalau boleh apa yang nak jadi darah daging dia.. Dia nak dari air tangan orang Islam. Tak semestinya bangsa melayu. Umat Islam ni seluruh dunia ada & ada je berbagai bangsa yang menganut agama Islam. Tak kisah la janji yang di buat oleh orang islam, menggunakan bahan bahan yang halalan toyibban. Tu yang penting halal & bersih terjamin kualiti & kesedapannya.


Tapi tu la sebab pembuatan kuih bulan kat Malaysia ni banyak di hasilkan oleh orang bukan Islam.. Jadi agak susah buat masa sekarang nak dapat yang homemade air tangan orang melayu Islam. Susah tak bermakna tak ada yang buat.. ye dak? Ada.. Jangan risau acik acik semua. Alah.. setakat kuih bulan tak payah la sampai nak merayu kat batu belah batu bertangkup tu.. Dah habis zaman batu belah tu acik Ooi...


Yang akak akak mengidam pulak.. Tak payah meleleh air liur sangat. Nak makan kuih bulan meh order dengan den ok. Den a da jual kuih bulan tapi bukan la den yang menguli, mengadun & memasak semua. Den cuma mengedarkan jer.. Yang membuatnya orang lain. Tapi memang orang melayu Islam yang buat.


Antara perisa kuih bulan yang acik acik boleh beli adalah..

1. red bean egg yolk
2. perisa durian
3. Perisa kopi
4. Perisa Pandan Kuaci Panggang
5. Pure Lotus Kuaci Panggang
6. red Bean Kuaci panggang

Boleh beli secara set macam ni..









Atau nak beli 1 pieces macam ni pun boleh tak ada masalah


Walaupun dalam set tu dah di letakkan perisa yang ada.. Tapi boleh je nak tukar ke flavor yang korang nak. Ikut suka ekau la milah & jang Ooi.. Nak makan kuih bulan yang mana. Ekau pilih & bayar dio buek jo. hehehehe

Berminat nak membeli & merasai sendiri kuih bulan boleh order melalui :

 Whatsapp : 0172429610 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com