RESEPI NASI BERIANI DARURAT YANG TERAMAT SENANG NAK MASAK

6.12.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI NASI BERIANI DARURAT YANG TERAMAT SENANG NAK MASAK. Lama kan takde share apa apa resepi kat blog lekatlekit.com ni kan. Tak share resepi tak bermakna tak masak. Kadang2 masak lauk biasa yang dah ada share resepi kat blog takkan nak tulis resepi yang sama kot kan.. Tapi resepi nasi beriani darurat ni memang tak ada lagi kat blog lekatlekit sebab jarang2 nak masak nasi beriani ni..


Macam biasa resepi kat blog lekatlekit ni bukan macam blog cik mat gebu dapur tanpa sempadan tu.. Resepi2 yang den share normally resepi simple2.. sesuai untuk golongan baru nak belajar kenal apa itu senduk, sudip, periuk & belanga katanya.. Satgi dok bagi resepi susah sangat ada yang hentak kepala kat tong gas pulak..

Yang termasak nasi beriani ni bukan apa.. bahan2 nak masa kat rumah den time tu dah tak ada apa sangat. Ada ayam.. Rempah beriani.. sedikit lebih serbuk santan. Sos tomato pun guna yang sos lebih makan kfc dalam paket kecik2 tu je. Bayangkan la betapa banyaknya bahan nak masak yang tak ada kat rumah ni.Di tambah pulak kemalasan nak buat banyak kerja. Otak tengah serabut fikir kes saman menyaman katanya.. Kadang2 mood memang ke gaung sikit la. Nak2 time emosi tengah tak berapa nak stabil.. Jadi time darurat masak je la apa ada. Jadi la nasi beriani darurat yang tak sempurna bahan bahannya.. hahahaha

Dah cukup... meh la kita tengok apa bahan di perlukan untuk masa nasi beriani darurat ni.. Memang tak bayak bahan bahan di gunakan.

1. Beras Basmati (Tapi den guna satu pot je sebab dah habis. Selebihnya campur beras biasa)
2. Serbuk santan (Sepatutnya susu cair tapi tak ada)
3. Serbuk rempah beriani
4. Bawang besar
5. Bawang putih
6. Halia
7. Minyak masak
8. Sos tomato
9. Air
10. Garam
11. Kunyit

 Cara memasak 
Langkah pertama

1. Cuci beras & tos kan. Biar dulu kat tepi
2. Gaul ayam dengan garam kunyit & goreng separuh masak
3. Kisar bawang besar, bawang putih & halia
4. Bahan kisar tadi campurkan dengan serbuk rempah beriani & kacau hingga sebati.
5. Potong bawang besar
6. Panaskan minyak & tumis bawang sampai naik bau
7. Masukkan serbuk rempah yang di bancuh dengan bahan kisar tadi masak sekejab lebih kurang 10 minit
8. Masukkan air & sos tomato & masak sekejab
9. Masukkan ayam & masak sehingga kuah pekat
10. Masukkan garam secukup rasa

Langkah kedua

1. Masukkan beras dalam rice cooker
2. Masukkan ayam yang dah di masak tadi
3. Masukkan santan serbuk yang dah di bancuh dengan air atau susu cair kalau ikut resepi asal
4. Tambah air secukupnya
5. Tambah garam kalau kurang masin
6. Tekan la suis rice cooker tu.. kang tak masak pulak nasi
7. Tunggu je sampai kering & buka & kacau la sikit bagi sekata
8. Tunggu je masak & hidangkan

Dah siap.. Bukan susah bebeno pun sebenarnya

Yang acar tu den tak buat yer... Kebetulan laki den balik beli nasi kukus.. Ada la acar timun tu. Alih2 nasi kukus tu di biar sepi tanpa belaian jer.. Kesian kan?

Apamacam senang tak? Nampak macam banyak step tapi sebenarnya simple jer.. Cuma dia ada 2 langkah nak masak. Mula2 kena masak ayam dulu.. lepas tu masak nasi.

Yang mana rajin layan KRT tu.. belajar la memasak yer. Kang lepas kawen penuh masalah hangpa dok share kat KRT.. puncanya tak reti masak je hahahaa

________________________________________________________________
DIARI BLOGGER KENA SAMAN
Misi Mencari Dana

Kes saya berlangsung di Mahkamah Tinggi di sebuah negeri pantai Timur
Saya tidak mendapat kelulusan untuk di bicarakan di mahkamah yang di tempat tinggal saya
Jadi kos semakin tinggi

Saman ini adalah kerana saya menulis satu pendedahan di blog berkaitan satu produk

Memang saya buntu fikir hal ni..
Tapi perjuangan tak boleh berhenti
Dah separuh jalan saya berusaha
Jadi saya tetap kena teruskan..

Saya mengharapkan bantuan & sumbangan dari semua untuk meringankan beban saya
Hope ada yang masih sudi terus bantu menyumbang Tak kira RM1,RM10,RM50 atau berapa seikhlas hati anda

SUMBANGAN BOLEH DI SALURKAN MELALUI MAYBANK ACC : 162795008709 (Nursuria)

Atau Tolong war war kan posting ini dengan LIKE & SHARE..

Saya pernah membuat posting untuk quotation kos guaman sebelum ni. Anda boleh merujuk kepada posting ini https://goo.gl/W4j5cL

Masih berharap keajaiban.. Bantuan & sokongan. 

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com