LOVE YOU MISS POMEN BUKTI DRAMA MELAYU MASIH TIRU IDENTITI DRAMA KOREA

18.1.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

LOVE YOU MISS POMEN BUKTI DRAMA MELAYU MASIH TIRU IDENTITI DRAMA KOREAAkan di tayangkan drama bertajuk Love you Miss Pomen. Tak sure bila.. rasanya kat TV9 kot. Heroin dia Mira Filzah yang membawa watak Miss pomen tu.. Yang lain2 pelakon tu tak berapa sure sangat sebab aku pun tengok iklan kat TV gitu gitu jer kan.. Tapi hero dia Aliff Aziz. Alah penyanyi dari Singapore tu.. Lagu dia yang popular tajuk sayang sayang ke hapa.. hahaha

Love You Miss Pomen -Mira Filzah-

Serius aku memang jenis tak minat drama - drama yang tajuk macam tu sebab kebanyakkan drama2 yang tajuk ala2 korean drama tu selalunya cerita sangat tipikal & terlalu santai sampai rasa macam tak ada moral of the story atau apa2 yang menarik dalam drama tu. Sekadar kau letak muka2 popular, cantik & hensem.. Kau bagi ada cerita sikit - sikit sebab nak buat drama.. dah siap. Paling2 buat gegadis fefeelling cinta sampai ke langit biru je kerana keromantisan pasangan pelakon. Alih2 highlight pasal kisah cinta jer.. Ni pun tajuk pun unsur2 cinta jugak. Nampak sangat identiti drama korea kat situ hahahaha

Untuk drama Love You Miss Pomen ni tak boleh nak judge cerita sampah ke cerita yang memang layak dia panggil 'Drama cekera yang berkualiti' sebab aku sendiri pun belum tengok. Nak kata confirm tengok tu.. cuma berani cakap Insya Allah je la tapi yang pasti mungkin ramai yang menonton kot sebab peminat Mira Filzah kan ramai..

Cuma berdasarkan iklan promo kat TV macam nampak watak pomen yang Mira Filzah bawa mungkin tak berapa menjadi..  Rasanya kalau pilih pelakon wanita lain yang nampak lebih lasak tapi masih ada ciri2 kewanitaan macam Janna Nick, Zarra Ziya atau Izreen Azminda.. mungkin watak tu lebih nampak realistik kot. Mira Filzah ni terlampau lembut sangat hahaha. Tapi tu la macam aku kata tak boleh menilai sebelum tengok.. Cuma pendapat aku dari personaliti Mira Filzah la. Lagipun lakonan dia sebelum sebelum ni pun masih nampak kaku.. Personaliti dia yang lembut tu masih nampak pada setiap lakonan dia.. So, setakat ni aku tak nampak ada kelainan dia dalam setiap watak yang pernah dia bawa dalam drama - drama sebelum ni. memang statik je cara dia bercakap.. berdialog bagai. hehehee

Tak tau la kot2 dalam drama Love you Miss Pomen nampak bakat yang tak pernah tertonjol dalam drama drama yang pernah Mira Filzah bawa sebelum ni siapa tahu kan.. Mungkin mutu lakonan dia dah semakin improve. So, kena tengok dulu la masih statik atau dah ada perubahan. hehehe

Drama Love You Miss Pomen ni tak tau la cerita pasal apa.. cuma yang kita sedia maklum cerita pasal tukang pomen perempuan yang lawa, cantik & muda. Cerita dia confirm lelaki2 yang datang kat bengkel tu nak repair kereta kemudian terpikat dengan kecantikkan dia. Lepas tu heroin dalam drama ni pun maybe mula2 mungkin dia tak suka tapi lepas tu jadi suka & dia jatuh cinta atau cerita dia berkisahkan tentang dia nak pikat miss pomen yang lawa. Alah.. tipikal sangat sebab tu boleh teka hahahaha. Tajuk pun dah mengambarkan jalan cerita so, tak ada apa yang suspend sangat hahahaha.


Nampaknya drama melayu masih tak boleh Move on dengan identiti drama korea. Tengah In-Trend la katakan. Lagipun sekarang ni orang seni tak tak berapa banyak yang berseni. Semua seni mereka lebih kepada keuntungan dalam bentuk RM. Cuma tu la drama korea takde la pulak nampak identiti drama melayu bermakna drama melayu masih tidak berjaya mencipta pengaruh dari luar.. Macam mana nak ada pengaruh kalau kita asyik terpengaruh dengan karya orang je. kan hehehehe..
Mesti peminat2 Mira Filzah akan kecam entri ni kan.. Kecam la tapi dengan kecaman tak dapat mengubah hakikat yang sebenar. Drama melayu sekarang memang masih di bayangi identiti drama korea... Tak payah tengok jalan cerita tajuk pun sangat sadur ok! hahahhaa

Moral of the story.. selain berhenti buat drama melayu ala - ala korea ni ada lagi perkara lain yang kita perlu start berhenti buat untuk tahun 2017 ni. Ni la perkaranya >> 25 Yang Kita kena berhenti Lakukan Untuk Tahun 2017 <<

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

MASIH ADA YANG PERLU TUTORIAL CARA PAKAI SELUAR DALAM

18.1.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

MASIH ADA YANG PERLU TUTORIAL CARA PAKAI SELUAR DALAM.  Di luar logik akal la bagi mereka2 yang tahu menggunakan carian google tapi tak reti nak pakai seluar dalam. Itulah persepsi kita bila nampak ada keywords cara nak pakai seluar dalam melekat kat search keywords blog kita kan... Rasa macam tak logik pulak ada orang yang masih tak tau pakai seluar dalam sendiri tapi reti pulak kau guna kemudahan internet. Ke kau saja cari bahan2 porno.. Tu dia menuduh dah. Tanggung la dosa kau dengan orang yang kau tak tau sapa tu hahahaha

Ni mesti masa kecik2 tak belajar cara pakai seluar dalam. hahaha

Nanti dulu beb! Jangan negatif sampai macam tu ok! Tak semestinya yang google cara pakai seluar dalam tu dia tak reti pakai seluar dalam. Sebenarnya boleh jadi benda tu di google oleh golongan parents. Kenapa golongan ibu bapa cari benda ni, takkan dah jadi mak bapak orang pun tak reti nak pakai seluar dalam. Habis selama ni depa tak pernah pakai seluar dalam ke camna??

Bukan depa tak reti atau tak pernah pakai seluar dalam.. boleh jadi apa yang mereka cari bertujuan nak ajar anak dia cara pengurusan diri. Cara pakai seluar dalam pun salah satu perkara yang termasuk dalam pengurusan diri jugak ok! Mesti ada yang kata.. Eleh mak mak kita dulu internet tak ada ok je ajar anak2 dia tentang pengurusan diri. Takkan nak ajar pakai seluar dalam pun perlu google. Ni zaman teknologi la beb.. Jangan kau nak compare sangat zaman mak2 kita dulu dulu. Apa guna teknologi kalau tidak di gunakan. Takkan nak simpan dalam muzium je kot.

Ni search keywords yang melekat kat blog aku semalam

Bagi yang tak faham kenapa perlu google cara nak pakai seluar dalam. Takkan tak boleh ajar terus anak - anak pakai seluar dalam tanpa bantuan info di google. Meh sini senah, jemah,lijah,seman,abu, dolah.. cheq nak habap kat hangpa. Pernah dengar kaedah 'story telling'? Tak pernah mungkin sebab hangpa mungkin tak ada anak anak keperluan khas seperti ada masalah hyperactive, autisme, sindrom down & sebagainya.. Kaedah 'story telling' ni mengajar melalui cerita bergambar. Sebab biasa la anak anak keperluan khas perkembangan mereka akan perlahan berbanding kanak kanak normal & tipikal. Kaedah nak mengajar mereka pun kadang2 berbeza sedikit dari kanak kanak tipikal. Bahan mengajar kena attractive & pratikal. Macam kaedah 'Story Telling' ni dia ada gambar yang boleh kanak kanak lihat perkara tersebut kemudian di sertai dengan explanation secara lisan.

Boleh jadi jugak keywords macam ni di cari oleh para ibu bapa yang tengah cari bahan 'Story Telling' untuk anak anak mereka. Mungkin dia tengah cari bahan bergambar nak ajar anak dia untuk pengurusan diri. Tak semestinya kanak kanak keperluan khas.. Cara ni sebenarnya kanak kanak normal & tipikal pun boleh guna. Cuma sediakan gambar perbuatan yang kita nak ajar anak kita buat.. Tunjuk & ceritakan sahaja apa yang sedang di lakukan dalam gambar tu, bila masa perlu di buat & macam mana cara nak melakukan. Sebenarnya kaedah story telling ni lebih berkesan sebab ia lebih menarik kanak kanak untuk belajar sesuatu. Yelah.. ada gambar berwarna warni.. memang normally kanak kanak suka dengan benda2 tu semua.

Contoh bahan2 & buku yang di gunakan untuk kaedah mengajar cara 'Story Telling' kepada kanak kanak

Jadi tak pelik kalau masih ada mencari bahan untuk tutorial pakai seluar dalam. Apa ingat lahir2 terus pandai pakai seluar dalam ke? Semua ni melalui proses 'belajar' dulu ok! Tak kira la dia belajar melalui melihat perbuatan orang lain atau perlu di ajar cara one to one oleh penjaga mereka. Jadi tak payah rasa annoying sangat la kalau ada orang cari perkara perkara macam ni. Boleh jadi tujuan mereka kepada perkara yang baik. Yang perlu korang rasa annoying kalau ada yang buat benda benda ni >> 6 Perkara Annoying Paling Kawan2 Menyampah Bila Kita Buat << Kalau kerap2 buat boleh mendatangkan kebencian pada orang lain jugak. So, please stop mulai sekarang sebab memang kebanyakkan kita buat benda ni. Tak caya korang baca & confirm korang akan mengaku 6 perkara tu korang ada buat.

Moral of the story.. Yang pelik tak semestinya jelik. Jadi pepandai la nak positif & negatif pada sesuatu perkara tu yer. hehehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KESAN MENGGUNAKAN OVAL BRUSH FOUNDATION YANG BERHARGA RM8

17.1.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

KESAN MENGGUNAKAN OVAL BRUSH FOUNDATION YANG BERHARGA RM8. Baru baru ni aku ada beli satu cosmetic stuff iatu Oval brush. Fungsi oval brush ni adalah untuk di gunakan ketika nak pakai bedak atau foundation. almaklum compact powder sekarang memang banyak yang 2 in 1. Powder + Foundation.. Aku beli di website lazada. Walaupun beli dari seller oversea barang sampai seperti yang di janjikan. Sesampai barang tu cuma terkejut sebab size dia comel jer.. Ingat besar macam aku dok tengok orang jual kat luar... Biasa la gambar kan susah kita nak kenalpasti size sebenar dia kecuali ukuran size di sertakan sekali.

Walaupun ada koleksi 3- 4 brand compact powder.. serius akhirnya kembali kepanggal miyami jugak. Yang lain2 simpan buat backup.. kot2 stok habis time takde budget hahaha. Tak payah tanya la.. aku guna brand mampu milik je semua. hahaha

Bab size tu bukan masalah besar pun.. Ahad lepas aku sempat la try test oval brush yang baru aku beli. Normally sebelum ni sapu foundation memang aku guna berus juga tapi berus yang macam biasa tu.. macam berus cat tu kan. Bila kali pertama oval brush yang bentuk ala2 macam berus gigi menyentuh kulit aku.. Bagai di belai belai ok.. Sebabnya bulu2 dia sangat lembut berbanding berus sebelum ni sedikit kasar mungkin beli yang tak ada brand. Cap guardian jer... hehehehe. Erkk yang oval brush ni pun takde brand jugak hahahaha

Ni berus foundation yang aku guna sebelum ni. See cap guardian je ok

Tapi oval brush yang aku beli ni even harga dia lebih murah dari cap guardian tu.. Tetap kualiti dia sangat baik. Selain bulu dia yang lembut.. bulu2 berus tu pun tak mudah tertanggal & melekat kat muka. Almaklum la kalau pakai foundation ni dia macam creamy sikit sebab memudahkan bedak melekat pada kulit nanti kan. Pernah aku beli berus yang jenis murah & tak ada brand.. bila guna bulu dia gugur & melekat kat muka. Dah satu hal nak buang bulu2 tu. Satu lagi kalau nak ratakan foundation atau concealer bahagian bawah mata pun senang.. Kalau berus sebelum ni agak kasar sapu kuat sikit akan rasa sakit mungkin melecet. Macam Oval brush ni sebab material dia sangat lembut memang tak mencederakan kulit bawah mata. Almaklum aku ni memang jenis kasar sikit sebab tu adik beradik aku meluat kalau minta tolong aku makeupkan depa. Tonyoh muka macam tonyoh bontot kuali hahahaha.

Makeup Face Powder Blusher Toothbrush Curve Black Oval Brush

Selain berus dia yang lembut & tidak tertanggal semasa di gunakan.. Sapuan foundation & bedak compact guna berus ni serius aku sangat puas hati... Memang kat mata aku nampak cantik sangat. Tak bercapuk & nampak kesan sapuan tu lebih tahan lama berbanding sebelum ni even guna foundation & bedak yang sama.. Tak tau kenapa berus pun main peranan untuk makeup tahan lama ni.. Tapi tu la yang aku nampak. Sebab size berus dia kecik senang sikit nak sapu kat area2 dekat kening.. Almaklum la.. lepas lukis kening nak sapu foundation kena hati hati sikit supaya kening yang dah siap touch up tak ter block dengan foundation. Jadi memudahkan kerja menconteng muka hahahaha. Paling penting size dia jugak senang nak angkut kemana mana. Campak dalam handbag pun muat.

Gigih menconteng muka semata mata nak buat review ni je tau. Jadi hargailah segala penat lelah aku hahahaha. Gambar tu kalau cantik pun sebab makeup & kalau buruk pun sebab makeup juga ok! hahahaha. Amaran!Tak payah pm tudung sangat ok.hahahaha (review tertentu je expose muka sendiri hahaha)

kalau korang nak beli, boleh usya2 kat lazada. clik je Makeup Face Powder Blusher Toothbrush Curve Black Oval Brush tapi yang harga RM8++ aku beli ni macam dah tak ada pulak. Tapi masih ada yang murah dalam belas belas ringgit macam tu. Kira mampu bayar untuk semua golongan lagi la kan..

Jadi sesapa yang tengah mencari berus untuk foundation.. Boleh try la oval brush ni. Kalau ada online seller yang perlukan blogger untuk review sebarang produk tak kira la skincare ke, cosmetic ke, produk kesihatan ke, perkhidmatan atau apa saja boleh email lekatlekitgurl@yahoo.com. Kalau boring2 jom subcride kat channel youtube Surialekatlekitgurl. Boleh dengar cheq membebel.. hehehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AMARAN SERAM STALKER DARI ALAM GHAIB

17.1.17 Suria Lekatlekit 4 Comments

AMARAN SERAM STALKER DARI ALAM GHAIB. Pepagi dah taip cerita seram.. Almaklum la kena tulis sementara masih ingat. kang lewat2 draft entri masuk petang dah lupa. Lagipun I kan blogger aktif & rajin.. Mesti ada daily update. Semalam pun 4 entri berjaya di update. Macam tu la kehidupan seorang blogger.. Alasan idea tak ada tak boleh kerap2 sangat dok jadikan alasan.. sebab bila kau pilih jadi blogger & nak dapat manafaat dari blog memang kau kena sentiasa cari idea & kreatif bila menulis di blog. Kalau tak mampu buat dua perkara tu.. better pergi cari benda lain la buat. Memang berblog tak sesuai buat golongan yang sentiasa kekeringan idea & kurang kreativiti.


Dari zaman bujang aku tinggal kat rumah ni. Sebab aku menyewa sorang sorang jadi bila kawen tak payah nak susah2 cari rumah. Sewa rumah pun masih rendah berbanding tempat lain. Buat apa nak bayar sewa rumah mahal2.. 10 tahun pun tetap rumah orang. Lain la sewa beli kan..

Rumah aku ni sejak aku tinggal dengan adik & sepupu aku lagi memang dah ada gangguan bunyi. Lepas depa dah pindah tinggal aku sorang gangguan bunyi tu masih ada. Tapi sebab aku ni sangat positif.. aku ingat bunyi tu datang dari rumah jiran atas. Walaupun minat cerita seram tapi aku tak obses sangat dengan benda2 mistik so aku memang tak terfikir selama ni bunyi tu something wrong somewhere. Yelah.. bunyi jer takde dengar mengilai ke hapa. Bunyi guli jatuh.. Bunyi perabot kayu di seret.. kadang2 bunyi tapak kaki orang berjalan cuma pernah sekali aku dengar suara misteri di tengah malam cuma tak jelas apa yang di cakap.. Sebab mula2 memang tak terfikir bunyi tu bukan bunyi yang manusia buat. Selepas jiran atas dah pindah & rumah tu dah kosong pun still ada bunyi yang sama. Yang aku boleh tahu bunyi tu bukan dari manusia.. masa pergi merawat anak aku kat pusat rawatan Islam Al Qayyum.. Perawat kat situ yang bagitau. Tapi sebab dah biasa hidup dengan bunyi bunyian misteri.. dah takde rasa apa - apa yang seram. Kadang2 aku anggap macam irama harian wajib dengar je hahaha..

Semalam aku up la satu status berkaitan gangguan bunyi tu.. Tup tup.. semalam masa tidur aku macam bermimpi ada satu suara yang marah bagitau aku.. Sebab aku tulis kat status macam tu.. Dia buat anak aku sakit. Terbangun dari tidur tapi tak tahu pukul berapa suami cakap badan anak aku panas.. Aku dalam keadaan mamai2 macam tu rasa blur sekejab. Tapi tak fikir apa2 la.. Just bangun basahkan tuala kecil selimut anak aku supaya suhu panas turun. Letak cool fever sambung tidur. Tapi tetap terbangun untuk basahkan tuala. Pagi ni nampak demam dia pun macam dah turun... Risau jugak jadi macam dulu.. malam jer demam. siang sihat. Hope tak berlaku lagi trajedi macam tu...

Status yang aku tulis sebelum tidur semalam

Amboi.. benda tu pun pandai stalk Facebook aku kan... Stalker dari alam ghaib ni nak block tak boleh. Dah la stalk orang lepas tu touching nak warning2 orang.. Tak 'hantu' la beb! hahahaha... erkk.. kang malam ni dapat warning lagi matilamak... hahahahahaha

Apapun.. benda ni memang wujud tak mustahil dia ada berdampingan dengan kita. Menurut perawat dari rawatan Islam yang aku pernah pergi.. Dia dah lama tinggal kat situ so memang agak susah untuk di halau. Kena rajin2 baca yassin la kot.. Manatau sampai satu masa dia surrender & packing balik kampung dia dalam belantara sana. hehehehe

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMAI ORANG ISLAM TERMAKAN SOSEJ BABI DI SEBUAH KAFE DALAM PASARAYA HOCK CHOON AMPANG

16.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RAMAI ORANG ISLAM TERMAKAN SOSEJ BABI DI SEBUAH KAFE DALAM PASARAYA HOCK CHOON AMPANG. Terbaca satu perkongsian di blog beautifulnara pasal someone ni katanya terkejut cafe tu menghidangkan sosej daging babi kepada pelanggan muslim.. even yang bertudung pun dia bantai bagi makan babi jugak.. Sebelum tu nak bagitau ni bukan entri copy idea ni entri mengulas semula isu yang di bangkitkan.. Memang dah hobi aku suka mengulas isu2 semasa.. hope takde guna point ni nak kecam aku balik. hehehehe


Berbalik kisah pelanggan Melayu Islam yang di hidangkan menu sosej daging babi tu.. katanya pada suatu pagi someone pergi nak breakfast kat sebuah kedai bakeri dalam pasaraya Hock Choon di Ampang ni. Dia pun order la sejenis roti sosej.. Tapi kebetulan sosej habis..

Nak di jadikan cerita salah seorang pekerja kat situ warga Philippine terus pergi beli stok sosej yang habis. Terkejut la sipolan ni tengok sosej tu sosej daging babi.. Bila dia perasan ramai pelanggan beragama Islam yang banyak pesan menu yang sama tu even yang bertudung pun ada.. maka terkejut beruk mak yeh kategori pop yeh yeh. la Rupanya selama ni depa makan sosej daging babi..

So dia pergi la tanya tokei kedai tu seorang lelaki cina, lelaki tu dengan kerek jawab dia tak pernah suruh pun orang Islam datang makan tempat dia.. hangin la dia dengan jawapan tokei cina tu.. Aku rasa dia berani cakap macam tu sebab dia tak ada letak sebarang tanda halal atau sijil halal. Kalau ada mungkin boleh di dakwa.. sebab tak ada dia rasa rilex jer sebab dia rasa dia tak bersalah dalam hal orang melayu termakan sosej babi.

Yelah.. kalau tak ada sijil halal tu, restoran pulak pemilik dia bukan Islam.. pekerja pun terdiri di kalangan orang Islam.. pepaham sendiri la. Tak payah gigih jugak nak makan kat situ. Standard sangat ke makan kat cafe macam tu? Even dia tak mention ada babi pun.. Rasanya perlu was was sebab haram bukan hanya babi malah cara penyediaan & bahan2 lain yang di gunakan pun boleh jadi haram buat umat Islam.

Dalam hal ni aku rasa bukan pemilik cafe tu menipu pelanggan cuma dia tak peduli sapa nak makan kat tempat dia.. Bila orang order dia serve je menu yang pelanggan order. Yang ni pun agak kurang ajar jugak.. At Least mention la non-halal cafe macam kebanyakkan cafe yang buka dalam pasaraya buat. Dah kau tahu tempat kau ada serve benda2 tak halal untuk orang Islam. sebab dalam artikel kat beautifulnara tu aku baca ramai pelancong Arab & orang melayu yang makan kat situ.

Moral of the story.. banyak tempat yang ada sijil perakuan Halal JAKIM.. yang takde jugak kau gigih nak makan.. dah termakan babi sila muntah secara berjemaah yer. Nak makan steamboat pun kena jugak berhati hati.. Ni antara senarai restoran steamboat yang tidak halal walau pork free >> Senarai restoran steamboat di Lembah klang yang tidak halal <<

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BERAT BADAN MENURUN SELEPAS 2 MINGGU BERHENTI PIL PERANCANG

16.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

BERAT BADAN MENURUN SELEPAS 2 MINGGU BERHENTI PIL PERANCANG. Aku ada baca jugak pil perancangan (planning pills) ni boleh menyebabkan berat badan naik dengan jayanya. Tapi mengikut pengalaman mak aku dulu katanya bila dia ambil pil perancangan berat dia jadi terlalu susut.. so, dia tak meneruskan pil perancangan biar je beranak setiap tahun sampai 7 orang lepas tu terus ikat lepas lahir anak ke 7. Tu pengalaman mak aku sendiri..


Aku.. yup pengamal pil perancangan sejak kelahiaran anak. Anak aku sorang je & aku takde planning nak tambah rakyat malaysia lagi buat masa ni. Sebabnya.. perlu ke aku nak bagitau. Apapun sebab cukup korang tahu aku ada alasan aku tersendiri kenapa & mengapa.. Selama mengamalkan planning pills ni.. Memang perasan berat badan tu naik jugak la walau tak sampai tahap gemuk atau obesiti. Paling berat selepas ada anak.. adalah 45kg. Memang serius chubby sungguh aku time tu. Sebab tinggi aku cuma 140 & berat ideal aku sepatutnya 38 -39kg. Sekarang berat aku 40kg. Tu last aku timbang la..

Tapi terasa jugak la baju seluar longgar sejak akhir akhir ni.. Dok terfikir jugak kenapa tetiba macam mengurus je ni.. Diet tu tidak tapi aku biasa makan tak ikut time. Dulu pun sama, gemuk jugak. Bila teringat je la aku dah skip planning pills dekat 2 minggu sebab lupa nak topup stok habis. Di tambah sejak mertua sakit.. ni banyak perkara jadi lupa nak buat. Suami pun sibuk dengan kerja.. sibuk uruskan hal mak dia.. kadang2 pesan pun dia terlupa, Tak salahkan dia la.. sebab time ni memang nampak dia sangat sibuk nak uruskan semua perkara. Nak skip kerja selalu kang terbantut pulak ekonomi kami ni.. Jadi terpaksa jugak la suami aku bahagikan masa dia yang memang nampak sangat tak cukup tu demi tanggungjawab dia pada mak dia & pada anak & isteri. terima kasih suami hehehehe

Di sebabkan tu.. aku secara tak sengaja stop la planning pills sebab dah skip lebih 2 minggu so kalau nak continue kena tunggu next period.. Secara tak pulak badan semakin mengecil. Hahaha.. ok la tu kira niat nak kurus tetiba je dia bagi kurus tanpa diet. Tapi hope tak kurus sampai tahap jerangkung la hahaha.. Kang sedih pulak tengok diri sendiri.

Tu pengalaman aku la.. bukan merujuk dengan mana2 doktor. Aku agak je la sebab skip ambil planning pills berat pun turun sebab biasanya kita sedia maklum kan.. kesan pengambilan planning pills ni adalah pertambahan berat badan. Sebab ramai orang merancang secara semulajadi.

Moral of the story.. Tak kisah korang nak pilih plan secara semulajadi atau dengan ubat. hak masing masing la kan.. Tak perlu nak kondem. Apapun yang kita pilih ada risiko cuma kurang atau lebih je risiko. hehehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI SINGGANG IKAN UNTUK IBU MERTUA

16.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI SINGGANG IKAN UNTUK IBU MERTUA. Tajuk tu tetap la nak berdrama katanya.. Kalau hang letak tajuk resepi singgang pun dah ok kot awat nak habaq habis singgang untuk mertua bagai. Tu la style lekatlekit katanya. Kalau tak gempak tajuk entri bukan lekatlekit.. trademark dari dulu lagi nak buat macam mana. Rasa macam tak puas tulis tajuk entri pendek pendek ni.. Dasar semua nak panjangkan cerita katanya. hahahaha

Gambar singgang ikan ku tengah mendidih atas dapur

Hari tu masa Mother in law kena ward.. Ada la masak singgang ikan untuk dia. Memandang dengan ada high blood & time tu memang blood pressure dia sangat tinggi so aku google masakan paling elok untuk orang sakit ni singgang la cuma jangan letak garam atau nak letak pun secubit jer camtu. Bergantung pada condition si pesakit la kan.. kalau tekanan darah memang tengah ke langit biru tingginya better jangan makan langsung garam.. Kalau dah mula stabil cuma nak control boleh makan untuk rasa sikit2..

Untuk singgang ibu mertua ku ni.. Sebab dia tak boleh makan masin lagi so terpaksa lebihkan rasa lain untuk sedapkan sikit la lauk untuk dia.. Takkan nak rasa air kosong je kan.. Bahan bahan yang aku guna untuk masak singgah ibu mertua ku ni adalah..

Ikan (ikut suka nak guna ikan kembong ke, senangin ker.. mabong ke.. ikan tongkol ke)
Kunyit hidup (kalau tak ada boleh guna kunyit serbuk)
Bawang besar
Bawang putih
serai
asam keping
Susu cair/santan (tak banyak untuk susu cair 1 sudu dah cukup kalau santan 1 -2 sudu bergantung pada kepekatan santan)
Bendi

Cara nak masak dia..

Tumbuk kasar kunyit hidup,bawang besar & bawang putih. Tak payah halus sangat agak2 hancur sikit tu dah ok.

Masukkan bahan tumbuk tadi & tambah air, masukkan serai yang dah di ketuk & asam keping buka api & rebus sampai mendidih.

Kemudian masukkan santan/susu cair & bendi.. Biar rebus sekejab

Masukkan ikan. Tunggu sehingga ikan masak & boleh tutup api.

* Bagi yang sihat nak pedas boleh letak cili padi yang di ketuk. Ni resepi untuk orang sakit kena bebas pedas *

Siap sudah singgang ikan untuk ibu mertua ku. Ni gambar sebelum di pos kerumah beliau

Sekiranya yang tak ada masalah kesihatan boleh la masukkan garam secukup rasa kalau yang sakit macam mak mertua aku ni sekarang condition dia tak la di tahap kritikal sebab dah balik rumah boleh la masuk secubit garam tu pun bukan secukup rasa. Sekadar ada rasa hujung2 lidah je tau. Tapi lagi bagus tak masuk garam langsung.

Senang kan masak singgang.. Ada orang tak masuk santan atau susu cair sebab mak mertua aku ni yelah tak boleh makan garam untuk pastikan darah dia tak naik balik. Tu salah satu cara nak bagi lauk tu ada sedikit rasa. Takde la pekat macam nak masak lemak tu yer.. just sekadar ada rasa lemak hujung2 lidah jugak. Sebab mak mertua request untuk kali kedua masak macam tu bermakna sedap la kot hahahaha. Korang nak tau sedap ke tidak cuba la.

Moral of the story.. menantu yang baik adalah menantu yang masak untuk ibu mertua hahahaha

Jom subscribe di channel youtube Surialekatlekitgurl

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

ORANG BUAT VBLOG DIA PUN NAK BUAT JUGA

16.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

ORANG BUAT VBLOG DIA PUN NAK BUAT JUGA. Konon orang copy idea kau.. kau meroyan.. ni apa cerita kau pun copy idea orang jugak buat Vblog. Hello.. sila fahami maksud copy idea tu betul betul.. Vblog memang ada pencetus dia & menjadi ikutan. Ni tak kira copy idea sebab VBlog setiap orang menggunakan cara, suara & video mereka sendiri.. Takde nak cedok skrip orang ok. Lagipun Vblog ni kau kena record video kau bercakap cuma aku record video sorok muka jer.. Kalau menulis blog lain.. Kau tulis & orang boleh tiru penulisan kau & claim dia punya. Macam video dia nak claim pun tak boleh suara & muka orang hahahahaha


Saja la nak melangkah setapak buat sesuatu yang baru dalam berblog. Sebenarnya niat nak buat Vblog ni dah bertahun cuma masa tu aku rasa tak nak terlampau expose muka so aku pendamkan niat tu sampai la sekarang baru datang ilham buat VBlog sorok muka.. Ni kira voice blog je la kot.. Membebel2 sorang sorang.. hahahhaa

Sejak 2 hari lepas aku dah mula upload Vblog aku kat Instagram.. Mula2 tu memang ada kesukaran sikit nak buat video bercakap pendek pendek sebab kat IG tak boleh upload video lebih 1 minit kot kalau tak silap. Sedangkan paling pendek aku cakap 3 minit lebih tu pun rasa macam tak habis je aku cakap... Nak buat macam mana sikap semulajadi suka cakap & kalau cakap tak boleh pendek - pendek macam tulis blog jugak la. So terpaksa la yang panjang2 tu nanti upload kat youtube. Jenuh berejam la tunggu nak siap.. Almaklum line internet sekarang sama level kelajuan dengan siput babi kan.. So, kena pasrah & sabar je la.

Tapi aku cabar diri aku buat video kurang dari 60 saat.. Berjaya ok hahahaha.. Tapi cakap laju macam ribut la juga sebab nak isi banyak patah perkataan katanya. Ada yang dengar puji kata macam DJ... hahahaha.. Hangpa tak tau ka cheq bekas DJ jadian dulu.. DJ online radio ja.. Kalau awal2 penulisan blog ni pun dulu cerita banyak berkisahkan aktiviti online radio je. So, bila cakap sorang2 depan camera mungkin terbawa bawa identiti lama tu. hahahaha. Mana tau kot Suria.fm nak offer jadi dj lepas dengan suara cheq membebel kat Vblog tu. Ok.. berangan!

Salah satu Vblog yang cheq Upload kat Instagram.. Nak dengar banyak lagi follow Instagram @lalalekatlekit 

Jadi hangpa jangan la segan segan nak dengar macam mana Suria lekatlekit ber Vblog. Akan di upload masa ke semasa di youtube channel : Lekatlekitgurl

Kalau korang nak tahu asal usul nama lekatlekit boleh dengar kat video ni

Hangpa jangan meluat na.. dengar cheq membebel lepas ni. Hope semua geng blogger boleh support. hehehehee.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RAMBUT JADI BERUBAN LEPAS PAKAI SYAMPU NI

15.1.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

RAMBUT JADI BERUBAN LEPAS PAKAI SYAMPU NI. Ni aku nak cerita base dari pengalaman sendiri la. Aku ni ada jugak masalah keguguran rambut. Seperti mana kulit muka aku, rambut aku pun ada masalah 2 musim. Kadang2 berminyak & kadang2 kering. Selain pakai Vitamin & hair serum.. Syampu of course la jadi satu rutin harian sebab aku memang daily cuci rambut ok! aku rasa tak selesa kalau 1 hari aku tak syampu rambut. Wajib sehari sekali syampu rambut.

Syampu Keranove

Aku lupa dalam bulan berapa aku beli syampu keranove ni. Tapi tahun lepas punya cerita la. Mula2 guna memang best.. nampak keguguran rambut tu kurang. Rambut jadi lembut & lembab. Mudah di urus & tidak tersangkut di skala 6 katanya. Best la pakai.. Aku ni kadang2 kongsi syampu dengan anak. Walau anak aku masih kanak kanak rebina tapi sebab rambut dia panjang.. kebanyakkan syampu kanak kanak memang tak mampu mengatasi masalah rambut kusut. Bila guna syampu untuk kanak kanak rambut bukan tersangkut kat skala 6 dah.. skala 2 pun kadang2 tak lepas nak sikit. Terpaksa guna yang adult punya syampu untuk atasi masalah rambut kusut tu. So, kami anak beranak memang kadang2 guna syampu yang sama..

Kira lama jugak aku guna lebih kurang dekat sebulan.. Lepas tu aku perasan rambut aku ada uban. Mula2 sehelai camtu jer.. tapi lama2 jadi 2 - 3 helai. Mula2 tak syak sebab syampu. Tapi bila jumpa kat rambut shahila pun ada uban.. Baru aku syak pasal syampu. Bayangkan anak aku yang kecik tu pun tetiba ada uban memang dahsyat jugak. So aku try tukar syampo.. Takde lagi uban2 baru tumbuh. Budak lala pun bebas uban jugak. Untuk mengelakkan dari beruban sebelum usia sepatutnya.. aku stop je guna.

Tak tau la kenapa pulak effect beruban lepas guna syampu tu. Aku beli kat guardian. Harga dia dalamRM26++. Mungkin jugak tak sesuai kot dengan rambut kami anak beranak. Orang lain pakai mungkin effect dia lain.. mana tahu. Cuma yang aku share adalah dari pengalaman aku sendiri jer tak mewakili mana2 pihak atau individu lain. Dan aku tak kata produk ni bahaya.. setakat aku guna takde la kesan2 sampingan lain selain uban jer. Sekarang ni trend orang warnakan rambut macam beruban so sesapa nak uban asli boleh la guna hahahaha.

Apapun syampu ni tetap membantu masalah rambut rosak, rambut kusut & rambut kering. Bila pakai dia jadi lembut & mudah di urus cuma syampu ni sifat dia agak cair.. tak macam kebanyakkan syampu dia pasaran dia agak pekat. Jadi kalau guna better tuang atas kepala terus dari atas tapak tangan dulu. Takut tumpah ke lantai.

Moral of the story.. penting ok syampu rambut hari2 supaya tak bau hapak. Bau hapak rambut ni kadang2 jauh sekilo pun orang boleh bau.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

VIDEO & RESEPI MUDAH KUIH KERIA GULA MELAKA

14.1.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

VIDEO & RESEPI MUDAH KUIH KERIA GULA MELAKA. Ni antara kuih yang tengah viral & In-trend sekarang. Masing2 sanggup berbaris berejam lamanya nak merasa kuih keria yang tengah viral alih2 bila service kurang memuaskan mula meroyan kat media sosial.. Nak makan kuih keria pun macam nak cari harta karun punya la susah..


Takpe kalau rasa susah sangat nak beli kuih keria.. Kita boleh cuba buat sendiri kat rumah.. Bukan susah pun. Yang susah tu sebenarnya sebab 'Malas'. Kalau rajin Insya Allah semua jadi mudah.. Gagal sekali tak bermakna untuk sekian kali akan gagal jugak. Biasa dalam mencuba sesuatu yang baru kadang2 kita takkan berjaya untuk kali pertama.. Kadang2 dua tiga kali buat baru mendapat hasil yang gempak.

Kuih keria.. Bagi orang yang tak pernah cuba buat mungkin dia membayangkan nak buat tu macam susah. Sebenarnya tak adalah susah mana pun.. Kalau tengok dari resepi kuih keria gula melaka memang simple sangat step nak membuatnya.. Lagi mudah sebab dia tunjuk tutorial dengan video. Kalau bagi resepi bertulis kadang2 orang yang tak pernah masuk dapur ni akan tertanya tanya jugak la.. macam mana nak adun ni.. nak gentel.. nak bla.. bla.. dot com. Jadi dengan adanya tutuorial melalui video memudahkan anda untuk mencuba buat sendiri di rumah. Jadi kalau korang nak tengok video & resepi kuih keria gula melaka boleh tengok kat sini >> VIDEO] Resipi Kuih Keria Gula Melaka <<

Tapi sebab ada yang mungkin tak memerlukan tutorial dari video takpe aku bagi jugak resepi secara bertulis kat sini..

Bahan-bahan:
- 500g keledek putih (direbus)
- ¾ cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- ½ sudu kecil garam
- ¼ cawan air
- 150g gula melaka
- 1 sudu besar gula

Cara-cara:
1. Lenyekkan keledek.
2. Masukkan tepung, baking powder dan garam.
3. Gaul hingga menjadi doh.
4. Bentukkan menjadi kuih keria.
5. Goreng hingga perang.
6. Dalam kuali yang lain, panaskan air, gula melaka dan gula.
7. Gaul hingga pekat, dan masukkan kuih keria.
8. Teruskan mengacau hingga kering.
9. Hidang!

Senang kan nak buat kuih keria gula melaka ni. Pada penggemar kuih keria boleh la cuba buat. Elok sangat la kan hari ni hari minggu hehehehe.

Moral of the story.. Kalau rajin merasa nikmat sedap.. kalau malas mereput la kat situ merasa nikmat dalam mimpi je. Tu pun kalau muncul dalam mimpi. hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

GDEX SUNGAI BULOH PERAM BARANG DARI TAHUN LEPAS MASIH TAK HANTAR

14.1.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

GDEX SUNGAI BULOH PERAM BARANG DARI TAHUN LEPAS MASIH TAK HANTAR. Alkisahnya bulan lepas aku ada membuat beberapa pembelian melalui website lazada.. Salah satu barang tu dari Seller L'Oreal.. Untuk sejenis foundation jenama Maybeline. Yer... yer.. aku gigih beli online padahal aku boleh je beli kat guardian tapi sebab murah. Kat guardian aku tengok RM39.90... Kat website lazada harga RM29.90.. so sebagai pengguna bijak bistari katanya of course la aku beli kat website lazada.


Penghantaran sepatutnya di buat dalam masa 27 - 30 december lepas lagi tapi sampai sekarang barang tu aku masih tak terima. So jadinya dari tahun lepas la kan sebab sekarang dah 2017. Dari tahun lepas ok bukan tunggu barang setahun tak sampai ok! So jangan ada yang mempertikai tajuk entri tu yer.. hehehehehe.

Tunggu penuh kesabaran ok.. Tapi hari ni sebab dah 14 Januari 2017 rasa nak bertukar jadi boboiboy angin & api jugak la kan.. Sebab depa guna courier GDEX so ada la tracking number yang lazada bagi untuk customer buat semakankan. Bila aku check status dia... rujuk gambar kat bawah

Tak tau apa masalah masih tersangkut kat situ..

Kalau kata dia datang hantar tapi aku tak ada kat rumah status dia selalunya Undelivered due to Sorry Card ni memang dia belum hantar. Sebab kalau hantar ada la sorry card kat tergantung depan pintu rumah.

Ni lagi satu courier yang agak bermasalah walau sebelum ni tak ada masalah. Dah la peram barang aku dari 27 Dec 2016 & sampai sekarang check status tak delivery lagi. Kalau call tak pernah berjawab.. Dah mati kena santau ke hapa semua orang kat opis GDEX cawangan sg buloh tu pun tak tau la.. Kalau rasa tak ada staff untuk jawab call kau jangan nak letak no tel untuk di hubungi sangat la..Hangin tau.. Call tak pernah langsung ada yang pickup. Busy tahap neraka jahanam sangat ke semua orang kat GDEX sg buloh tu??

Takkan la bayar delivery kita nak pi collect sendiri. Lemak berkrim di sukai ramai la macam tu.. Dah la sekarang memang ada kekangan masa sikit.. Bertambah angin taufan timur barat utara selatan la jugak. Dah email.. dah mesej kat page facebook & dah try call tapi tak berjawab.. Tunggu je la. Kalau tak hantar kena merangkak jugak la pi ambil lepas tu bagi Takzirah dua tiga patah perkataan baru masing2 dapat taufik & hidayah sikit supaya bertanggungjawab dalam menjalankan tugas.

Menatang ni yang aku beli terperam kat GDEX sg buloh sampai hari ni

Hope next week sampai la barang aku. Tak tau nak merujuk kemana dah.. Sebab tak ada masa nak menapak ke GDEX lagi.

Moral of the story.. Yang bekerja dengan syarikat penghantaran macam ni sangat penting untuk jujur, amanah & bertanggungjawab. Kalau tak ada sikap tu.. yang berlaku barang lambat sampai, barang hilang bila sampai kat customer.. barang tak cukup bagai. Ingat.. mencuri tak membuatkan anda hidup senang di dunia & akhirat termasuklah mencuri idea orang..op's walaupun anda mungkin kaya raya tapi mungkin Allah tarik nikmat kesenangan hati tu.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PELAJAR UNIVERSITI BOLEH MOHON BIASISWA DARI FAIR & LOVELY

13.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

PELAJAR UNIVERSITI BOLEH MOHON BIASISWA DARI FAIR & LOVELY. Wah tak sangka Fair & Lovely bukan saja mengeluarkan produk pencerahan kulit malah ada menyediakan biasiswa kepada pelajar Universiti. Biasiswa ok bukan pinjaman. Kalau biasiswa memang sponsor tak perlu bayar balik. Kalau loan wajib la korang bayar.


Aku bekas pelajar U-Turn jer.. Kalau nak sambung belajar ke Universiti pun rasa macam.. krik krik buat masa ni. Walaupun aku dengki dengan mereka2 yang belajar kat Universiti sedangkan aku lepasan kolej cap ayam jer tapi sebagai seorang blogger prihatin & berhemah tinggi katanya.. Aku memang suka share perkara - perkara yang mungkin boleh membantu orang lain. Walaupun kadang2 kita bantu orang.. Orang buat kita jadi buntu.. Takpe itu tidak menghalang aku untuk membuat kebaikkan. hikhikhik

Aku ada terbaca satu perkongsian di sebuah blog tentang Fair & Lovely membuka peluang kepada mana2 pelajar Universiti yang memerlukan dana untuk meneruskan pengajian di Universiti sebanyak RM200,000. Kalau buat loan RM200,000 lama jugak nak habis bayar tu. Ni orang tawarkan biasiswa tak payah nak kerek sangat la.. Try la apply manatau boleh mengurangkan beban tanggungan mak ayah korang. Nak2 lagi yang adik beradik ramai masih bersekolah tu. At least kalau dapat habis belajar tak payah nak fikir pasal hutang belajar lagi kan.

Tapi nak apply mesti ada syarat - syaratnya. Kalau korang nak tahu macam mana nak apply biasiswa Fair & lovely secara online & apa syarat syarat yang melayakkan anda mendapat tajaan tersebut boleh rujuk kat sini >> 3 Langkah Mudah Untuk Pelajar Universiti Memohon Biasiswa Berjumlah RM200,000 Ini << cepat tengok sebab dia ada tarikh tutup ok. Jangan berlengah lagi.

Semoga dengan perkongsian ini mampu menyebarkan sesuatu yang baik untuk semua. Selamat memohon biasiswa yer siswa siswi sekalian. Nanti dapat biasiswa jangan tukar smartphone pulak.. heheheehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

RESEPI IKAN KEMBONG MASAK LEMAK CILI API YANG ANDA TAK SANGKA SEMUDAH NI

13.1.17 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI IKAN KEMBONG MASAK  LEMAK CILI API YANG ANDA TAK SANGKA SEMUDAH NI. Lama kan aku tak bertukar jadi cik minah gebu dapur sekangkang kera ni kan.. Bukan tak memasak kadang2 mood malas nak ambil gambar masakan.. Kadang2 masakan yang dah ada aku share resepi kat blog takkan nak tulis 2 kali resepi yang sama kan.. Nak2 lagi sekarang sibuk dengan In Law sakit bagai.. Cuma minggu ni rehat sekejab dua tiga hari dari berulang alik ke hospital cuma kirim makan kat suami je hantar kat Mak mertua.


Hari ni sebab nampak ada santan & serai dalam peti ais.. Ada ikan kembong. Kalau tak masak ikan & santan tu rosak kan.. Nak masak kari macam tekak tak rasa nak makan jer.. Jadi marilah kita melemak cili apikan dia.. Sebab malas nak kekedai.. so bahan bahan yang aku guna apa yang ada dalam rumah jer.. Antara bahan bahannya adalah..

Ikan Kembong
Santan
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Serai
Asam keping
Cili Padi
Kunyit hidup (kalau tak ada guna kunyit serbuk)

Cara nak memasak dia jangan terkejut ok.. Ni kategori kau campak2 jadi je. Memang senang sangat.

Mula2 blend/kisar Bawang Besar, Bawang Putih.Halia,Cili Padi,kunyit hidup & serai. Serai tu ada orang suka ketuk2 jer.. Tapi aku suka blend halus nanti kuah dia lebih pekat & sedap.. Yang tu terpulang pada pilihan masing2.

Lepas dah blender halus semua bahan.. Letak kuali masukkan bahan blend/kisar tadi bersama asam keping. Kalau ada daun kunyit boleh simpul campak jer dalam kuali tapi sebab aku tak ada stok jadi aku tak masukkan. Masak sehingga mendidih kemudian masukkan santan. Biar dia masak sekejab masukkan ikan. Masak sampai ikan masak tutup api. Dah siap..

Masak lemak cili api ikan kembong

Walaupun simple percayalah sedap ok! Yang suka makan pedas boleh lebihkan cili api. Memang berasap telinga masa makan. hehehehe...

Jadi pada yang baru belajar masak atau penghuni rumah bujang nak jimat kos boleh la mencuba masak lemak cili api ikan kembong ni.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

SEBAGAI SEORANG BLOGGER INI PERKARA PALING SERBA SALAH NAK TULIS

13.1.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

SEBAGAI SEORANG BLOGGER INI PERKARA PALING SERBA SALAH NAK TULIS. Nak tulis benda ni sebenarnya aku fikir juga perasaan orang lain cuma aku rasa aku perlu menulis untuk mewakili orang lain yang mungkin sedang atau pernah berdepan dengan situasi aku ni. Yelah.. bila berada dalam situasi ni.. Kita seolah2 berada dalam keadaan macam kata pepatah melayu.. 'Diluah mati mak.. Di telan mati bapak'. Tu pepatah melayu lama.. Kalau pepatah aku.. 'Kalau tak luah aku yang sakit.. Kalau luah orang lain terasa sakitnya'. Dah la aku ni jenis kurang skill membelai.. kecuali anak aku la. Aku memang kurang skill nak buat cerita2 sedih nak meraih simpati orang.. Perangai aku jenis kalau aku rasa orang melanggar privacy atau hak aku.. Memang aku akan berkata kata dalam bahasa 'tegas' yang selalu orang akan label aku sebagai 'Mulut Jahat', 'Kejam'.. bla.. bla.. yang negatif. Padahal.. orang yang sepatutnya rasa bersalah terus react macam dia berada di tempat orang2 yang teraniaya.


Menjadi seorang blogger.. Bukan setakat kena kecam kat kotak komen entri je kot. Sapa yang mengikuti aku dari awal rasa tahu apa pernah aku hadap dalam arena blog. Bukan semudah menumpang populariti atau tuah sesapa untuk bertahan di tahap sekarang. Dari 0 ok! Aku terus menaip entri demi entri sampai aku jumpa rentak blog aku. Mungkin aku berblog tidak menjadikan blog sesiapa sebagai rujukan.. Maksudnya aku suka menulis just aku tulis je apa aku suka. Time tu SEO ke hapa aku memang tak tahu langsung. Dari tak ada reader sampai la ok la.. Setiap hari blog aku tak pernah sunyi dari pengunjung. Bila semakin lama berblog aku belajar untuk create identiti.. Aku cari apa benda aku suka untuk aku cipta identiti. Kalau aku cipta identiti dengan sesuatu benda yang sekadar jadi ikut ikutan orang lain.. memang blog aku sampai bila2 tak ada identiti sendiri. Memang aku suka isu semasa.. Blog aku pernah & masih di kenali dengan konsep mengulas tentang isu2 semasa. Aku minat cerita seram.. Aku adapt dalam penulisan blog sampai orang mula kenal blog aku dengan cerita2 seram. Asal ada cerita seram orang tag aku. Macam tu juga kalau ada isu2 panas.. Sebab aku suka menulis dengan mengulas berdasarkan pendapat peribadi aku sendiri tentang isu2 semasa. Dan orang dah mula kena penulisan aku macam mana sebab tu kadang2 jadi kelebihan bila ada apa2 isu orang tag aku. Dari situ kita tahu orang kenal identiti blog kita.

Kalaupun aku ada review drama ke, produk atau apa.. Semua aku buat berdasarkan apa yang aku rasa menarik untuk menulis. Yer betul kadang2 sumber tu aku dapat dari blog, forum, media sosial.. Tapi idea menulis selalunya datang dari ilham aku sendiri. Aku ni memang seorang yang ada ego yang nak kata tinggi tu tak la.. tapi boleh tahan sampai dalam penulisan blog pun aku tak suka nak tiru orang. Sebab benda tu tak bagi kepuasan pada aku bila mengarang entri. Even review berbayar pun aku letakkan syarat aku yang akan menulis & mengolah penulisan aku. Aku tak suka copy & paste penulisan orang lain dalam blog aku. Kalau ikutkan orang bayar suruh kita copy paste je artikel dalam blog.. Tu dah memudahkan kerja kita, betul tak? Tapi aku tetap rasa tak puas hati. Kalau boleh aku nak artikel tu dalam gaya penulisan aku sendiri. Tu trademark & Identiti aku.

* Bila.. Orang lain even tak copy paste pun entri kita tapi manjang copy idea sampai bukan je aku perasan malah ada blogger lain pun perasan situasi tu malah kawan2 aku yang bukan blogger pun perasan. Sebab depa selalu baca blog aku kan.. Bila terbaca blog sipolan.. depa akan tanya.. 'kenapa blog tu.. macam tiru blog hang ja su.. Tajuk pun macam nak sama.. ayat pun kadang2 nampak macam tiru style hang ja..' Kita pun akan rasa macam krik krik jugak. Sekali sekala tu maybe takde masalah. Bila benda tu terlalu kerap & nampak macam bayang2 kita ada pada blog lain.. Nak2 lagi kita ada connection dengan blogger tersebut. Perasaan macam tak puas hati tu tetap ada. Aku manusia kot.. Hati aku ni tak sempurna. Memang kalau boleh ikhlaskan benda tu satu tindakkan yang baik.. Memang aku cuba ikhlaskan tapi tu la bila kita berada dalam situasi kita penat buat semua tu.. Apa yang kita buat adalah dari pengorbanan masa rehat kita.. Nak2 dalam masa sekarang.. Aku memang agak kesempitan masa. Memang terasa nak maki orang jer. Aku perah otak.. aku cari idea.. aku cari bahan.. kau sesenang copy idea. Sampai orang nampak blog kau macam klon blog aku pulak. *



Tak salah kita menjadikan orang lain sumber inspirasi tapi tak perlu kita jadi dia. Percaya pada diri sendiri. yakin dengan kebolehan sendiri. Cipta identiti sendiri. Kalau belum jumpa berusaha cari bukan hanya selesa menjadi klon orang lain. Persaingan dalam dunia blog sekarang memang sengit.. Blog sekarang bersepah. Sebab tu kita kena cari kekuatan blog kita untuk menyerlah. Sampai bila hanya tunggu di suap & menikmati hasil dari idea orang lain. Kalau blog tu mati.. takkan kau pun nak ikut tanam diri sendiri jugak. Untuk jangka masa panjang memang perlu cari identiti sendiri. Bukan untuk orang lain tapi kebaikkan untuk blog kita juga.

Aku ni walau lazer tapi pemaaf. Masa aku rasa nak marah memang aku marah.. Tapi dalam hati aku masih banyak ruang kemaafan. Cuma tu la.. sebagai manusia aku ada buruk & baiknya. Ada apa aku suka & tak suka. Walau mungkin ada orang rasa benda ni small matter tapi bagi aku tak berapa small sangat. Sebab ada connection dengan aku.

Penulisan blog juga salah satu bidang berkaitan kreativiti. Memang nak tak nak.. kau kena perah otak cari idea untuk kesinambungan blog kau. Jika kau rasa selesa menjadi seorang 'Copycat' takde sapa dapat mengubah atau menghalang. Cuma jangan touching bila kena kecam. Banyak je blogger jenis tu tapi depa hati batu. So, kalau rasa nak teruskan.. batu kan hati kau terus buat apa kau rasa selesa. Tapi bahagian hak aku untuk berkata kata.. aku tetap berkata kata. Kalau kau rasa terluka.. aku pun ada lukanya. So fair & lovely la kan.. hehehehe

Sekali lagi aku minta maaf terpaksa tulis juga apa aku rasa walau rasa serba salah nak buat keputusan post entri ni. Aku pun manusia, ingat tu! Aku pun ada rasa terkilan macam orang lain. Aku tak reti nak minta simpati.. yang aku tahu terus terang apa aku rasa. Memang aku akan nampak 'Jahat' bila aku meluahkan perasaan tak puas hati bila yang terasa mula membuat ayat2 sedih..Nampak seperti aku menindas. Nampak macam aku tak ada perikemanusiaan.. Nampak macam aku tak reti bersedekah.. Takpe. Tunggu masing2 merasa apa aku rasa. Kalau kau masih mampu rasa no big deal.. aku patut berguru dengan kau supaya aku boleh rasa macam tu. Sebab aku pun berusaha untuk didik perasaan aku rasa macam tu jugak.. Cuma kadang2 aku tewas. Hope satu hari aku boleh rasa benda tu benda small matter je.. serius aku harap sangat. hehehehe

Apapun selain rasa terkilan kadang2 rasa bangga.. Tak sangka ada jugak orang nak jadi macam aku. Retis jugak kan aku. hahahaha...

Moral of the story.. Kita memang boleh meniru orang tapi mustahil kita mampu menjadi orang lain. So, adalah lebih baik menjadi diri sendiri & berusaha menjadi seseorang yang lebih baik. Walaupun mungkin kita menulis perkara yang sama tapi tak semestinya setiap masa sentiasa sama apa yang kita tulis ye tak. Sekali sekala ter'sama' mungkin kebetulan kalau selalu susah untuk kita berbaik sangka.

Berat rasa hati sebenarnya nak tulis pasal benda ni.. Cuma kadang2 terfikir adakah aku patut rasa tak puas hati atau aku yang terlalu emosional. Apa pendapat korang.. Kalau korang kat tempat aku gamaknya korang rasa macam mana kalau berhadapan dengan situasi aku sekarang? Perlukan pendapat untuk aku menilai semula apa yang aku patut rasa. (Rujuk perenggan bertanda * untuk lebih memahami) hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

PENGASAS PRODUK TATI SKINCARE BAGI PENJELASAN TENTANG VIRAL PRODUK MEREKA YANG DI KATAKAN TIDAK SELAMAT

12.1.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

PENGASAS PRODUK TATI SKINCARE BAGI PENJELASAN TENTANG VIRAL PRODUK MEREKA YANG DI KATAKAN TIDAK SELAMAT. Sebagai blogger kena la adil. Kita tak boleh post untuk sebelah pihak.. Kena post untuk kedua dua belah pihak katanya. Semua rasanya sedia maklum kan dua hari ni hangat di perkatakan tentang local produk yang tengah popular ni. Walau tak di mention oleh bekas pengguna tapi sebab mungkin ramai yang mengalami perkara yang sama bila berhenti atau skip menggunakan produk tu untuk tempoh lebih kurang seminggu maka ramai yang dapat meneka produk apa.


Jadi di sebabkan benda tu dah jadi viral serata alam maya.. Maka pengasas produk tu tampil memberi penjelasan di laman facebook beliau. Menurut Puan Nurhayati Hashima pengasas produk Tati Skincare.. dia kata ia salah satu konspirasi untuk menjatuhkan perniagaan beliau. Bab2 konspirasi ni aku tak mau buat spekulasi apa apa la.. Sebab benda tu kena ada siasatan dalaman. Yang aku tau bekas pengguna produk ni tidak membayar aku menulis tentang apa yang berlaku kepada dia selepas berhenti guna produk tu. Aku sendiri yang minta nak kongsi kat blog. So, antara dia dengan aku memang tak ada sebarang konspirasi berbayar untuk menjatuh sesiapa.


Pasal katanya ada produk lain cuba mengambil kesempatan mempromosikan produk mereka dari viral tersebut.. Biasa la kan. Strategi marketing katanya. Masa ni la nak membuktikan produk siapa paling bagus mampu menyelesaikan masalah kulit pengguna yang terkesan dari penggunaan produk yang mungkin tidak selamat untuk kulit.

Pada pandangan peribadi aku la.. Aku tak nampak apa yang jadi viral ni satu konspirasi menjatuhkan pihak yang di tuduh tu sebabnya aku sendiri try google & cuba baca semua pendedahan dari pihak pengguna. yer.. ada yang berpuas hati dengan kesan selepas penggunaannya.. Tapi ramai jugak yang memberi feedback yang negatif bila berhenti menggunakan produk tersebut. Aku ni memang suka tukar2 produk.. Sebab aku banyak guna produk jual kat farmasi je sekarang.. Memang kalau aku stop guna apa2 produk yang aku guna sebelum tu memang tak bagi apa2 kesan buruk kepada kulit aku. Yelah.. aku kalau datang musim malas aku pakai cleanser jer... Yang lain2 aku skip. Aku jarang pakai 1 set produk dari brand yang sama.. Skincare aku sekarang ada 2 3 brand. Sebab produk tu kebanyak natural produk memang tak bagi apa2 kesan buruk walau aku mempunyai kulit yang sensitif & silap pakai produk memang akan berjerawat.

Tapi tak tau la kan.. Sebab katanya ada fake Tati Skincare ni.. mungkin boleh terima alasan sebab produk tiruan cuma yang musykil ada yang cakap beli direct HQ pun sama juga. Bila stop muka terus jadi bukan bukan. Entah la.. Mungkin pihak Tati Skincare boleh membuktikan produk mereka selamat dengan lampiran pengesahan dari pihak2 yang pernah membuat ujikaji terhadap produk mereka. Mungkin dengan cara tu dapat mengembalikan kepercayaan pengguna.

Apapun... Semoga ada penyelesaian yang baik. Jika terbukti produk tu selamat hope ada la lampiran bukti yang sahih.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

KULIT BERJERAWAT TERUK AKIBAT GUNA PRODUK BERMERKURI BOLEH CUBA RAWAT DENGAN PRODUK NI

12.1.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

KULIT BERJERAWAT TERUK AKIBAT GUNA PRODUK BERMERKURI BOLEH CUBA RAWAT DENGAN PRODUK NI. Sekarang tengah hot pasal isu local produk yang katanya ada mercury & chemical yang banyak sehingga menyebabkan ada di antara pengguna produk ni mengalami masalah kulit wajah yang serius.. Bukan setakat berjerawat.. siap jerawat bernanah lagi. Selain katanya menyebabkan jerawat selepas stop pakai produk tu lepas seminggu.. ada juga yang kata kulit timbul bintik2 putih di muka..Tak tau adakah betul produk ni banyak mercury & chemical kena tunggu penjelasan dari pengasas produk tu la. Nak tahu jugak kat mana dia buat ujikaji produk dia. kalau dia kata produk dia selamat bebas chemical & mercury kan. Mesti kena ada satu pihak yang mengesahkan tentang tu.. So tunggu je sebab benda ni pun mula jadi viral.


Bila baca ramai yang terkesan pada local produk tu.. Ada yang tengah guna & nak stop tapi takut menerima kesan yang sama.. Jadi kat sini aku nak share satu produk berasaskan bahan semulajadi. Natural produk jugak la tapi tidak la mahal sangat.. Produk ni senang korang boleh beli kat mana2 farmasi, guardian,watson atau kalau kat tempat korang susah nak jumpa watson & guardian ni boleh je beli melalui website lazada. Sebab Guardian ada jual barang kat website lazada. Kat pasaraya setakat ni tak jumpa pulak ada jual. Sebab produk memang aku guna jadi aku berani la nak rekemen. Selama aku guna memang tak bagi apa2 pun kesan buruk walau kadang2 aku stop bila aku curang dengan produk2 lain. On off guna pun dia menyumpah muka korang jadi bukan bukan jangan risau. hehehehe

Ada yang masih tak tau tentang produk Garden Of Eden. Bukan produk baru yer.. dah lama ada kat pasaran. Pengalaman aku sebelum ni la.. Bukan tak pernah tersalah guna produk. Malah dulu aku juga salah seorang pengguna tegar local skincare dulu. Banyak jugak jenama aku try tapi masa tu sangat jahil tentang produk skincare. Normally produk yang aku guna cream dia memang melekit. Tu salah satu ciri2 produk yang ada mercury. Bila pakai tu elok la.. Bila stop jerawat meriah berpesta muda mudi kat muka. Tapi time tu dok rasa kulit aku ni jenis memang mudah berjerawat tak fikir pasal kesan daripada produk yang ada mercury. Yelah time tu mercury pun tak tau apa benda hahahaha.

Bila terjebak dalam dunia blog kadang2 perlu review produk skincare ni. Ada produk yang tak sesuai dengan kulit atau terlampau mengejut tukar produk akan effect jugak kat kulit. Bila berlaku macam tu selalunya untuk merehat & menaturalkan balik kulit yang terkesan akibat penggunaan produk yang tak sesuai atau produk tu mungkin mengandungi mercury atau chemical yang berlebihan.. aku akan guna Garden Of eden Rosa T Mild Cleanser. Harga dia antara RM18 - RM21 untuk 100ml. Harga memang tak tetap. Lain tempat lain harga. Cleanser dia memang berbau natural takde bau wangi ke masam ke hapa. Dalam seminggu guna kalau ada keradangan kulit macam jadi merah2 ke hapa.. dia akan reda. Kalau jerawat.. jerawat akan mula kecut & kering.

Garden Of Eden Rosa T Mild Cleanser. Ni memang sentiasa ada stok. Walau aku guna produk lain yang ni tetap aku simpan jugak. Untuk mengelakkan berlaku masalah jerawat kalau tersalah pakai apa2 produk

Aku pernah mengalami masalah jerawat yang serius jadi aku pernah guna Tripple Action Acne serum garden of eden. Masa tu aku beli harga dalam RM31++ untuk 5ml. Aku pakai 2 botol serum dalam tempoh sebulan memang masalah jerawat tu berjaya di selesaikan.
Garden Of Eden Rosa T Tripple Action Acne Serum

Atau boleh guna bersama Garden Of Eden Acne Gel.. Yang ni selalu aku stanby kat rumah. Yelah.. kadang2 tumbuh jugak sebiji dua jerawat merenyam time2 bulan nak mengambang. Almaklum la perempuan kan.. Jadi kalau ada jerawat singgah.. aku sapu je. nanti di kecut la.

Garden Of Eden Rosa T Acne Gel

Produk Garden of eden ni kalau kau nak harap muka kau jadi glowing, flawless atau gebu macam Emma Maembong tu mungkin tidak la untuk set jerawat. Dia memang semata mata merawat jerawat tapi sangat berkesan. Cuma bila guna Rosa T Mild Cleanser tu aku nasihatkan guna juga apa2 pelembab sebab bila nak rawat jerawat ni dia akan keringkan sikit kulit sebab nak keringkan & kecutkan jerawat tu. Tapi tahap kering dia tu tak sampai la mengelupas cuma kita boleh rasa kulit kita kering sedikit. Tapi kalau guna dengan Acne & scar serum tu.. Dia akan melembabkan kulit sebab serum dia macam minyak pati tumbuh tumbuhan. Tapi sekarang tengok dah ada Satin White cream tu mungkin membantu mengimbangi kekeringan kulit la kot.  Sebab aku belum pernah try yang satin white cream tu tak tau la effect dia macam mana.Kulit jadi licin macam kain satin ke hapa.. Try la hangpa guna nanti bagitau aku. hehehehe. Aku cuma share yang aku pernah guna la..

Produk Garden Of Eden Untuk Set Jerawat

Produk Garden Of eden sebenarnya ada banyak set bukan untuk jerawat jer.. untuk pigmentasi pun ada. Cuma rasanya dia tak jual dalam bentuk set dia jual single2 macam tu. Tak tau la kot2 hangpa pi cari jumpa dia jual set macam kat dalam gambar tu kan. Tapi setakat ni yang aku jumpa semua jual single je. Tapi untuk apa2 masalah kulit kat packaging dia tu dia akan mention untuk kegunaan apa. Atau korang nak survey tentang produk ni boleh tengok kat Facebook Garden Of Eden.

Garden of eden adalah produk berasaskan ektrak tumbuh tumbuhan. Memang bebas chemical. Kesan dia bukan macam produk yang ada mercury.. 3 hari boleh nampak kulit gebu, jerawat hilang bagai. Semestinya tidak begitu cepat. Dia merawat perlahan lahan.. selepas seminggu tu kalau masalah jerawat.. jerawat akan stop & mula kering/mengejut sikit demi sedikit. Tapi antara produk yang berkesan aku cuba untuk masalah jerawat. Jadi guna produk2 natural macam ni memang kena sabar & istiqomah yer. Tapi jangan risau Insya Allah.. dapat membantu masalah jerawat yang berbunga mekar di wajah masing masing.

Kesimpulannya.. semua orang nak kulit cantik macam gambar guna applikasi kamera 360 tu.. Takde sapa nak kulit muka macam kawah bulan atau macam kodok.. Tapi dalam mengejar kecantikkan tu please jangan jadi obses nak cantik dalam kadar segera. Bila kulit kita ada masalah kalau merawat cara selamat memang ambil masa untuk nampak hasil. Kalau boleh dapat kesan yang terlalu cepat mungkin anda perlu meragui sesuatu produk tu. Mungkin sedikit siasatan perlu di lakukan. Nak cantik tu kekal berpanjangan memang kena cari produk yang tidak mengandungi bahan kimia & mercury. Yup.. Natural produk adalah salah satu pilihan yang selamat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

AKIBAT SEDIH TIADA ANAK WANITA INI MENGHASIL LUKISAN GUNA DARAH HAID

12.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

AKIBAT SEDIH TIADA ANAK WANITA INI MENGHASIL LUKISAN GUNA DARAH HAID. Satu benda yang aku memang tak boleh hadam kalau ada manusia yang buat adalah perkara - perkara macam ni. Tak kira la kau bukan muslim.. bangsa apa sekalipun. Darah haid tu kotor & kadang2 ada bau hanyir bagi sesetengah orang. Kita pun takkan simpan bekas darah haid apatah lagi nak gunakan dia sebagai pewarna untuk menghasilkan satu seni kemudian di simpan sebagai kenang kenangan. Bukan tu je siap tayang kat satu dunia. Bagi aku darah haid pun satu aib jugak. Memang tak lah nak tayang2 kat orang. Orang barat tak tau la.. Depa terlebih open sampai telanjang bulat pun depa rasa biasa kan.


Darah haid ni pun salah satu makanan jin jugak ok. Sebab tu wanita yang sudah akil baligh kalau ikut cara orang Islam memang sebelum buang tuala wanita yang ada kesan darah haid kita perlu mencuci dulu kesan tu. Tak boleh main buang terus je. Takut berlaku perkara perkara yang tak di ingini. Dengan kesan darah haid ni pun orang boleh buat sihir keatas kita. So, Jangan rasa alah.. darah haid je pun... Ia bukan sesuatu yang boleh di pandangan remeh.

Bila ternampak satu viral pasal seorang wanita minah saleh.. Yang menghasilkan satu lukisan macam Embrio menggunakan darah haid dia sepanjang 9 bulan untuk mengekspresikan perasaan sedih dia yang tidak mempunyai anak. Budaya & agama dia mungkin memandang tu cara dia meluahkan perasaan tapi jangan ada pulak orang Islam yang nak ekspresi kan perasaan macam tu. Manalah tau.. kot2 lelaki dia tak de period tapi mengalami masalah sembelit nak ekspresi kan perasaan sakitnya & susahnya dia nak berak dok guna taik pulak melukis kan. Memang minta kena pijak beramai ramai sampai terkoyak usus besar la tu...

Lukisan ini di hasilkan selama 9 bulan & di beri nama The Diary of My Period

Tapi biasa la.. Bila kita bagi komen benda tu sesuatu yang jijik & tak sepatutnya di lakukan dan jadi ikutan ada yang konon merasai perasaan sedih tu akan menyokong. Ayat acah acah mulia.. pandang dari sudut positif katanya. Positif hek kau benda - benda macam ni. Orang2 yang terlampau positif tak kena tempat ni adalah manusia berisiko nak buat benda2 tak masuk akal & merapu macam ni. Benda2 kotor ni jin & syaitan jer suka.. manusia yang rasa menarik dengan benda2 kotor dia pun maybe jelmaan jin & syaitan jugak kot.

Aku rasa perempuan ni dulu dia ada kekeliruan masa pilih course ni. Mungkin dia belajar medic tapi dia berjiwa seni.. Maka terhasilah karya dari darah haid hahahaha... Sebab penting memilih course (bidang) yang anda suka & boleh carry masa nak sambung belajar. Jadi mana2 adik yang tengah plan nak sambung belajar kena test dulu sebenarnya apa minat korang kat sini >>Kuiz Ini Akan Memberitahu Bidang Yang Paling Sesuai Untuk Anda Sambung Belajar << supaya korang tahu course apa yang paling sesuai korang ambil nanti.

Merapu sungguh la manusia akhir zaman ni kan.. Dah orang ciptakan pelbagai warna... setakat nak lukis guna warna merah darah macam tu bukan susah pun. Sanggup dia dok tenyeh2 darah haid semata mata nak hasilkan satu lukisan yang konon rare la. Gamaknya dia tadah ke camna darah tu masa nak guna untuk melukis. Takkan dia nak kangkang depan kertas lukiskan lepas tu calit2 kan.. entah la.. susah nak teka manusia yang suka buat benda2 di luar kewarasan ni. hahahaha

Moral of the story.. Tak perlu untuk jadi lain dari lain sehingga kita nampak macam orang pelik & gila. Banyak cara kita boleh meng ekpresikan perasaan melalui seni..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

INILAH PENGASAS PRODUK TATI SKINCARE

11.1.17 Suria Lekatlekit 7 Comments

INILAH PENGASAS PRODUK TATI SKINCARE. Ni tetiba buat entri pasal pengasas Tati Skin Care kau pun terjebak guna produk yang katanya berkesan dalam masa 3 hari & jerawat settle dalam masa 7 hari. Bukan kau shopping skincare kat guardian je ke? Rasanya guardian takde jual produk Tati Skincare ni kan.. Yer betul. aku guna skincare yang jual kat Guardian je. Aku bukan salah seorang pengguna Produk Tati Skincare pun & aku sesungguhnya tidak berani nak ambil risiko guna produk ni.. hahahaha. Hanya yang berkulit kental & kenyal je boleh guna produk ni. Yang berkulit lemah semangat macam kulit aku tak payah la nak cuba - cuba hahahaha


Produk ni sesungguhnya feedback pengguna yang aku baca ada Pro & contra. Ada yang kata kesan dia memang sangat memuaskan hati & ada yang komen sangat mengecewakan.. Sebab aku tak pernah guna komen aku cuma menakutkan je baca feedback dari bekas bekas pengguna produk ni.


Mungkin ramai yang tak kenal siapa pengasas produk yang tengan 'In trend' sepanjang 2016 ni & bakal jadi kontroversi untuk tahun 2017 katanya hehehehe... Pengasasnya bukan seorang lelaki berpewatakkan lembut tapi perempuan original yang bertudung. Perempuan melayu jugak. Nama pengasas produk ni adalah Nurhayati Hashima. Mengikut hasil siasatan aku melaui Facebook.. Beliau berasal dari Pasir Mas Kelantan & menetap di sana jugak. Katanya belajar kat UM Kelantan.


Tu je la yang aku tahu. Bila dia mula mengeluarkan produk Tati skincare ke hapa tak jumpa pulak info pasal tu. Jadi pada mereka mereka yang tertanya tanya siapa gamaknya pengasas produk yang meletop bagaikan pop corn baru masak ni hope dah berkenal kenalan yer. Putih gebu orangnya. Padan la jadi pengasas produk kecantikkan pun. takde la orang pertikai dia keluarkan produk skincare pun hahahaha. Macam aku kalau jadi pengasas produk kecantikkan mungkin kena kecam. Almaklum.. even bebas jerawat pun takde la gebu gebas lagi. Masih banyak perlu di repair kat muka aku ni hahahahaha.. Jadi sapa nak berkolabrasi untuk review kat blog lekatlekit.com ni & ada produk best nak suruh aku test, manatau aku boleh jadi testimoni berjaya kalau betul2 produk korang tu berkesan kan. Jadi boleh la email lekatlekitgurl@yahoo.com. Syarat produk korang bukan produk yang banyak chemical & mercury, ada pengesahan KKM, GMP, Halal (kalau ada salah satu daripada 3 tu pun ok. Tapi paling penting KKM & Halal la) yang sah bukan setakat print sticker kat kotak produk bila di semak tak pernah pun dapat pengesahan atau kelulusan KKM, GMP atau Halal JAKIM.

Pengasas Produk Tati Skincare Nurhayati Hashima

Kalau korang nak share untuk orang lain mengenali siapa pengasas produk Tati skincare ni pun boleh.. share je pada button2 social media yang ada kat sebelah kiri & bawah artikel ni. Manalah tau ramai lagi yang masih tercari cari siapa sebenarnya pengasas produk ni. Mungkin depa ada urusan nak di selesaikan dengan dia kan.. hehehehe

P/S : Ramai kan orang kelantan yang jadi pengasas produk kecantikkan ni. Senang dapat stok kot hehehehe

7 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

TANDA TANDA STROKE AKIBAT SIHIR

11.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

TANDA TANDA STROKE AKIBAT SIHIR. Walau ada yang masih tidak percaya pada perbuatan sihir tapi kita sedia maklum benda ni memang wujud & masih di amalkan oleh mereka mereka yang masih tidak bertamadun dari sudut mentaliti. Walaupun sihir di kategori amalan kuno orang2 yang jahil.. Tapi di zaman moden ni nampaknya 'Sihir' semakin menjadi jadi. Macam2 sebab la orang yang melakukan perbuatan sihir ni.. Tapi paling banyak sebab dengki. Kadang2 kita tengok orang tu baik tak kacau orang pun boleh kena sihir.. Sebabnya ada orang dengki sebab ramai orang suka kat dia. Kita baik ke kita jahat ke.. Kita memang takkan mampu buat semua orang suka dengan kita.


Seperti semua sedia maklum.. Mak mertua den sekarang tengah uzur akibat serangan stroke & tekanan darah terlalu tinggi. Masih admit ward.. Masih tidak stabil. Semalam tak sempat pergi melawat sebab husband kerja luar kawasan.. lewat petang suami habis kerja dia just balik ambil makanan yang aku dah masak untuk mak mertua & terus pergi hospital sorang - sorang. Lagipun kalau aku hari2 ikut pergi hospital nak angkut budak shahila sekali.. sampai malam baru balik. Esok awal pagi budak shahila nak kena bangun pergi sekolah. Memang kesian dia nampak letih sebab kurang rehat. Kena jugak selang - selang pergi lawat mertua kat hospital. Takpe la suami boleh pergi jenguk. At least aku boleh masak kalau mak mertua nak makan apa - apa. Cuma tu la semalam suami cakap tekanan darah mak mertua naik balik sampai 190++

Jadi di sebabkan mertua kena stroke aku memang kerap google pasal stroke.. So terjumpa satu info pasal sihir stroke ni. Bukan satu perkara baru yang berlaku sihir stroke ni cuma nak tahu samada stroke tu akibat di sihir atau stroke (lumpuh) biasa ada caranya..

Kadang2 stroke secara semulajadi & stroke akibat sihir ni nampak macam sama jer simtom dia. Tak ada beza tapi nak tahu samada stroke tu akibat sihir boleh di bacakan ayat - ayat ruqyah pada pesakit stroke tu. Kalau semasa di bacakan ayat ayat ruqyah tu pesakit jadi resah, pening, menggigil atau ada tanda pelik di sebabkan sihir.. Berkemungkinan ia sudah terkena sihir. Kalau tak ada tanda tanda tersebut bermakna ia stroke biasa.

Apabila seseorang terkena penyakit kerana di sihir, maka jin akan menumpukan kegiatannya pada anggota badan atau pusat saraf tertentu mengikut apa yang di perintahkan tukang sihir. Kadangkala ia memusatkan diri pada pusat pendengaran, penglihatan, deria, tangan atau kaki. Pada situasi seperti ini, keadaan anggota tubuh berada dalam tiga kemungkinan:

؛ Jin akan menghalang saraf pada anggota badan secara keseluruhan, sehingga anggota tubuh itu tidak dapat berfungsi, maka orang yang kena sihir boleh menjadi buta, bisu, tuli, atau lumpuh salah satu anggota tubuhnya.
؛ Jin menghalang sarat terhadap pada anggota badan pada waktu tertentu dan membiarkannya pada waktu tertentu. dalam situasi ini, fungsi anggota badan pesakit akan terhalang secara tidak terus-menerus.
؛ Jin menjadikan pusat saraf tidak berfungsi dengan betul secara cepat dan berturut-turut tanpa ada sebab tertentu, maka anggota badan akan kaku dan tidak dapat bergerak, jika tidak lumpuh. '

Dalam sebuah proses sihir, perlu kita ingat bahawa Allah SWT telah berfirman maksudnya:
"Sedangkan mereka ahli sihir itu tidak akan mempu memberi mudarat dengan sihirnya kepada seorangpun, kecuali dengan izin Allah (QS. Al-Baqar

Jadi semoga perkongsian ni dapat membantu mereka - mereka yang ada ahli keluarga yang terkena stroke. Penting juga kita tahu punca stroke tu supaya kita boleh tahu apa kaedah rawatan yang sesuai. Kalau akibat sihir.. Of course la kena guna kaedah rawatan alternatif.. Kalau orang Islam kita kena guna kaedah rawatan Islam la.. Bukan kaedah rawatan guna bomoh syirik & khurafat tau!! Kalau lumpuh biasa bukan di sebabkan sihir.. Still boleh guna rawatan Islam & tetap juga kena merawat secara moden macam fisioterapi bagai. Apapun Usaha, Ikhtiar, Doa & tawakal. Sesungguhnya yang menyembuhkan segala penyakit adalah Allah SWT Dan kena sentiasa yakin tiada penyakit yang tiada ubat selain mati.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

BIAR AKU JADI PENUNGGU... JODOH TIDAK SEMESTINYA MEMBAHAGIAKAN

10.1.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

BIAR AKU JADI PENUNGGU EPISOD 10... JODOH TIDAK SEMESTINYA MEMBAHAGIAKAN. Dah banyak episod rasanya aku skip semenjak mak mertua aku admit ward. Yelah.. kadang2 malam baru sampai rumah memang masa tu mental & fizikal dah ting tong. Memang time balik pun kadang2 pukul 9 malam.. mana sempatnya nak tengok drama biar aku jadi penunggu ni. Hari ni sempat la tengok sekejab. Tu pun aku google nak cari hari ni episod berapa dah hahaha


Untuk episod 10 hari ni (10 Januari 2017) tengok Afeef masih dalam fasa memujuk Iffat yang benar2 terluka dengan perbuatan dia selama ni. Iffat nampak macam masih sayang tapi sebab terlampau kecewa.. Ego tu membataskan segalanya. Hari ni mereka berjanji untuk cuba membina kembali kasih sayang antara mereka. Sebelum ni kan depa cuma ber aku kau jer.. Atas permintaan Afeef yang minta Iffat panggil dia 'Abang..' nampak mereka dah mula nak mencipta kemesraan. Iffat nampak kekok untuk panggil Afeef abang tapi tetap dia ikut permintaan afeef.

Yang aku tertarik masa iffat & afeef berbincang tentang masa depan rumahtangga mereka.. sebab sekembalinya afeef dari luar negara memang hidup mereka tak seperti pasangan suami isteri. Asyik bergaduh. Dari situ Iffat membongkar kenapa dia berkahwin & sanggup tunggu Afeef walau bertahun tahun Afeef membiarkan dia tanpa khabar berita. Katanya sebelum berkahwin dengan Afeef dia buat istikharah & pada malam tersebut dia nampak Afeef dalam mimpinya. Dia yakin Allah tidak menipunya.. maka dia terima lamaran Afeef. Tapi dia sedar.. Jodoh itu tidak semestinya membahagiakan.. Yer betul la tu. Tak semua jodoh itu membahagiakan & kadang2 memang pada peringkat permulaan ada jodoh yang menguji segala sudut ruang hidup kita sebelum dia datangkan bahagia yang kita tak pernah terbayang akan kecapi di masa akan datang. Bila kita di uji dengan 'Jodoh kita' di awal perkahwinan memang yang kita terbayang masa tu perkahwinan yang kita bina mungkin akan berakhir bila2 masa. Tu yang ada masih have fun dengan kawan2 & masih hangout dengan kawan kawan untuk buat benda2 ni walaupun dah kahwin >> 6 Sebab Orang Suka Hangout & lepak2 dengan kawan kawan << Yelah.. dari stress mengadap pasangan yang kalau jumpa macam musuh ketat je kan. Tapi Allah tu maha tahu apa yang terbaik. Di pertengahan dia bagi kita rasa bahagia dengan'jodoh kita'. So jangan cepat buruk sangka dengan 'Jodoh' yang Allah tentukan pada kita.

Berbalik pada episod hari ni drama biar aku jadi penunggu.. Abang Iffat & kakak sulung Afeef dah merancang nak berkahwin. So sekarang keluarga kedua belah pihak sedang plan nak mengadakan perjumpaan bagi membincangkan hal pernikahan anak anak mereka.

Afeef dah mula start bekerja dalam episod ni.. tak tau la episod lepas dia dah mula kerja tak tapi nampak macam dia baru nak start kerja je dalam episod ni di sebuah syarikat guaman kalau tak silap.

Iffat terasa dengan Raff semasa mereka membincangkan pasal Raff yang belum berkahwin. Bila Raff cakap orang yang dah lama kahwin pun belum tentu bahagia.. Inikan dia yang masih belum ada calon & nak cari calon yang dia tak pernah kenal & berkahwin. Iffat ada offer nak carikan calon untuk Raff..di sebabkan atas dasar kepercayaan, Raff setuju dengan tawaran Iffat tu. Tak tau siapa Isha ni dalam episod ni.. nampak dia macam sukakan Raf tapi Raf nampak agak tidak selesa dengan Isha. Isha pun ada meluahkan perasaan yang dia suka & sayang pada raf tapi Raf mengaku dia dah ada yang punya cuma Isha tetap tak percaya. Dia tahu Raf saja cakap macam tu untuk buat dia putus harapan dengan Raf. Isha nampak tak putus asa untuk pikat Raf. Beriya sungguh si Isha ni kan...

Untuk episod hari ni.. nampak Iffat & Afeef dah mula cuba berbaik. Mak Afeef pun mula perasan masing2 nampak happy cuma dia tak yakin depa memang happy atau berlakon happy je. Untuk episod esok tak tau happy ke tidak & tak tau aku sempat tengok ke tidak.. Kalau sempat aku review lah yer.. Tak sempat tu kira sadakallahhuazim je la.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!