AWAS MAKCIK BAWANG & KAK NAM! BAHAYA ASYIK TANYA ORANG BILA NAK KAHWIN

1/31/2018 12:46:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS MAKCIK BAWANG & KAK NAM! BAHAYA ASYIK TANYA ORANG BILA NAK KAHWIN.  Sapa pernah lalui situasi asyik di tanya bila nak kawen akan rasa sangat Annoying. Den pun antara salah seorang yang pernah melalui situasi tu walau den kahwin sebelum usia 30an.. Almaklum la anak rantauan kan. Asal balik kampung ada je nak tanya bila nak kawen bagai.

Rasanya budaya asyik dok tanya orang bila nak kawin ni masih belum pupus. Kau bagi la kesedaran macam mana pun.. Budaya membawang dengan jodoh orang macam jodoh tu kau boleh setting je jadi, Masih berleluasa dalam masyarakat kita. Tak tau bangsa lain.. ada tak budaya macam ni tapi orang melayu memang terkenal la dengan trend membawang dengan jodoh orang.

Bak kata arwah Ayah masa semua anak anak gadisnya masih anak dara. Jodoh ni Allah dah tetapkan.. Kalau masih tak ada.. Nak paksa macam mana. Sampai jodoh nanti ada la.. See.. Arwah Ayah den sangat positif pasal Jodoh ok. Memang sepanjang hayat dia.. tak pernah dia push mana2 anak dia kahwin even ada yang dah melepasi umur yang sepatutnya dah kawin.

Tapi boleh nampak betapa happynya arwah masa den nak kawen. Excited nya Tuhan je yang tahu. Dia plan macam macam untuk wedding & selepas Wedding tapi Allah tu lebih sayangkan Ayah.. 4 Hari sebelum saya akad nikah Ayah pergi menemui pencipta selepas selesai mengisi borang nikah saya. Rezeki Suami walau masa tu bukan lagi suami.. Sebab Arwah ayah suruh balik kampung dengan bakal suami masa tu. Suruh juga balik dua dua.. Aku pun pelik jugak la tapi tak terfikir rupanya itulah hari terakhir dia. Sepanjang perjalanan tu dia asyik call tanya kat mana.. Allahu.. Sebak hati ini..

Ok ok.. Back to the topic.. Pasal spesis yang suka membawang tanya jodoh orang ni. Hope hangpa jadikan benda ni pengajaan. Jangan sampai orang yang hangpa dok asyik tanya bila nak kawen tu jadi stress & tekanan yang melampau maybe boleh jadi sampai berbunuhan macam berlaku kat Indonesia ni. Ni sebab jiran bawang asyik dok tanya bila nak kawen. Jangan ingat soalan tu simple.. Penerimaan orang lain juga 'small matter'. Ada orang benda tu buat dia down ok! Yelah.. orang lain dah kawen, dia masih tak jumpa jumpa lagi orang yang sudi jadi pasangan hidup dia. Tengok orang lain bahagia.. Sedikit sebanyak bagi kesan dalam diri mereka. Rasa sedih, kecewa, rendah diri.. Kau apa tau! Asyik dok tanya bila nak kawen.. bila nak kawen.. Orang tu balik kerja penat penat nampak muka kau je soalan yang sama kau tanya.

Sumber Astro Awani

Saya sendiri ada 3 lagi adik beradik perempuan yang masih belum berkahwin walau umur memasing dah cukup syarat sah untuk nikah & saya sendiri pun jarang nak tanya depa bila nak kawen. Saya nampak depa enjoy ja dengan hidup depa.. Ok la tu. Walaupun orang orang lain  sibuk dok tanya depa bila nak kawen. Ada tu pernah satu hari di hari raya berkunjung rumah sedara.. Macam biasa dok tanya adik beradik saya yang belum kawen siap cakap..'Tunggu apa lagi? Tunggu tua dalam kain ka?' Amboi macam nak sound setepek kat yang tanya.. At least depa tak nikah pun depa tak menyusahkan orang. Tunggu je sampai jodoh tu ada.. Macam la tak kawen menjadi satu dosa besar sangat.

Jadi.. sila la ubah budaya menyibuk dengan jodoh orang. Kalau kesian tolongla carikan kalau orang tu tak ada calon. Kalau dia tak cukup duit kalau kau concern sangat dengan dia yang tak kawen kawen kau sponsor la.. Setakat dok tanya bila nak kawen kau ingat tiap patah perkataan kau tu keluar sekali dengan duit ke. Kalau rasa tak mampu nak tolong.. Sila Tolong tutup mulut sudah. Lantak dia la nak kawen ke tidak.. Selagi dia tak datang rumah hang senduk nasi dalam rice cooker hang, cedok lauk dalam kuali hang so dia tak menyusahkan hang la walau dia tak kawen pun.

Moral of the story.. Bukan tak boleh langsung nak usik2 orang dengan isu bila nak kawen ni tapi berpada pada. Lebih elok tukar soalan bila nak kawen dengan statement yang ada unsur mendoakan kebaikkan untuk dia contoh.. Acik doakan tak lama lagi sampai la jodoh kau nak. Sedap jugak orang dengar kan??

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAKAMAN VIDEO ISSEY & SABRI YUNUS TROLL ISU JANTINA SAJAT DALAM RANCANGAN BINTANG MENCARI BINTANG

1/29/2018 10:48:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

RAKAMAN VIDEO ISSEY & SABRI YUNUS TROLL ISU JANTINA SAJAT DALAM RANCANGAN BINTANG MENCARI BINTANG. Eden ni bukan la follower rancangan realiti TV sangat. Kadang kadang tertengok secara tak sengaja. Malas nak adjust area TV untuk channel lain.. Tengok je la TV apa yang clear katanya. Almaklum la rumah den takde piring esterok mahupun melanggan NJOI ke hapa jauh sekali berani pasang Antena Parabola kat Malaysia ni.. Kang ke dalam pulak kami anak beranak kan.


Semalam sesambil nak tunggu tertido selepas selepas urusan2 wajib tu.. Tengok juga rancangan bintang mencari bintang. Masa tertengok tu Giliran Issey buat persembahan.. Artis jemputan dia semalam Sabri Yunus. Seronok juga bila Otai Lawak bergabung dengan pelawak baru atas pentas dengan loghat kelate demo hok pekat tu kee.. Tu dia tetiba lekatlekit jadi orang kelantan. Bukan apa kena practice tak lama lagi kena pergi kelantan. kekekeke

Tak tau apa tajuk persembahan depa tu.. Tapi memang terkejut juga la Isu Jantina Sajat jadi Troll dalam persembahan depa tu. Siap JAKIM tu kena sarcasm juga tu. Bermula dari pantun Issey yang bertanya sajat lelaki ke perempuan dalam Loghat kelantan. Lepas tu di balas Sabri Yunus.. Katanya kalau semua masalah dia nak kena selesai baik dia jadi menteri hahaha.  Lepas tu dia tambah lagi dalam bentuk pantun balik mempersoalkan Sajat lelaki ke perempuan. Di balas dengan pantun Issey katanya nanti dia jumpa sajat dia tanya sendiri. Lepas tu sabri yunus pulak balas pantun.. katanya kalau dapat jawapan esok, tak payah tunggu sebulan lagi. Hahahahaha. Nak senang paham hangpa tengok je la rakaman episod semalam kat video kat bawah ni..


Gila semua terlibat dalam Isu Jantina sajat ni kena Troll termasuk JAKIM yang pernah keluarkan kenyataan akan umumkan keputusan Jantina sajat sebulan lagi.

Gila berani.. Erkk.. kalau Troll orang macam tu kat TV tak kena saman yer. Den sarcasm dalam blog pun kena saman ni pulak retis yang buat macam tu. Pengaruh Artis & stesen TV ni rasanya lagi besar dari blogger picisan macam lekatlekit.com ni kan.. hehehehe

Tapi depa retis so backup pun kuat berbanding den ni hanya ikan bilis sahaja. Orang nak buli pun senang ye dak.. Alolo.. siannya den. hahahaha

Apapun memang persembahan Issey & Sabri Yunus semalam agak menghiburkan. Apapun Good luck untuk semua peserta rancangan bintang mencari bintang musim ni. Kalau minggu depan tertengok lagi den bagi la komen hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! TAK BOLEH GUNA NAMA & PACKAGING YANG SAMA DENGAN PRODUK DI TARIK BALIK NOT KKM

1/27/2018 03:07:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! TAK BOLEH GUNA NAMA & PACKAGING YANG SAMA DENGAN PRODUK DI TARIK BALIK NOT KKM. Saya tahu tak ramai yang rajin nak masuk website npra kemudia baca info info kat dalam tu. Depa lebih suka info info yang datang melintas depan mata.. Macam kat blog yang di kongsikan di social media macam facebook. Di sebabkan saya seorang blogger takpe la.. kita mudahkan orang lain untuk mendapat info info bermanafaat.

Baru baru ni.. Dalam 2 hari lepas KKM telah mengeluarkan satu kenyataan laporan beberapa produk dari jenama tempatan yang agak di kenali di pasaran telah di tarik balik notifikasi kerana di kesan mengandungi bahan terlarang. Biasa la produk kosmetik/skincare ni.. Kebanyakkan yang kantoi sebab ada merkuri, hidrokinon & tretinoin. Tu kira Ingredient rahsia kebanyakkan produk yang kantoi di lab KKM. Asal local produk yang kantoi kat lab KKM jer.. mesti di kesan ada menatang menatang tu.. Menatang menatang tu di kategorikan sebagai racun berjadual yang tidak di benarkan dalam produk kosmetik.

Nak selamat kalau krim warna warni di aidilfitri yang nampak riang ria di hari raya tu elakkan la guna. Seperti yang di sarankan kalau kita tak berapa bijak sangat nak paham ingredient produk elok la guna produk yang di jual kat drugstore. Tip paling mudah tengok pada packaging ada tak pengesahan clinical approve.. Insya Allah produk produk macam tu tidak merbahaya.

Berbalik pada isu yang di tajukkan tu.. Produk kosmetik yang di tarik balik notifikasi (NOT KKM) memang tidak boleh di jual semula dalam bentuk packaging (pembungkusan) & nama yang sama. Memang KKM dah keluarkan arahan tu sebab tak mahu mengelirukan pengguna. Benda tu boleh merisikokan pengguna kalau produk yang di tarik balik NOT KKM masih menggunakan packaging & nama yang sama lepas tu claim dah dapat nombor notifikasi baru. Konon dapat semula kelulusan dari KKM untuk di pasarkan. Almaklum la depa suka sangat la mengelirukan pengguna sebab nak jual produk depa yang dah di banned tu. Memang takde macam tu ok. So jangan percaya produk2 yang dah kena banned dengan KKM boleh jual semula dalam bentuk nama & packaging yang sama.

Surat pekeliling dah keluar kat dalam website NPRA..  Boleh rujuk gambar di bawah

Boleh rujuk di sini :
Larangan Penggunaan Nama Dan/Atau Pembungkusan Yang Sama Atau Menyerupai Dengan Produk Kosmetik Yang Telah Dibatalkan Atas Isu Campurpalsu

Produk yang dah kena banned dengan KKM kekal kena banned.. memang tak boleh di jual secara sah. Kalau ada ponder atau seller produk yang kata depa dapat balik nombor notifikasi baru keatas produk yang sama nama & packaging yang pernah di banned KKM tu.. membohong sangat la tu. Kecuali la ia di pasarkan secara haram. Sebab KKM takkan approve permohonan semula produk yang dah di tarik balik notifikasi. Kecuali produk yang sama cuma tukar nama & packaging & claim sebagai produk baru & Ingredient/formula baru. Yang tu tak pelik la ada NOT KKM baru. Walaupun membohong tetap dapat kelulusan yang sah untuk di pasarkan. Tapi jangan risau selagi ada aduan pengguna.. Insya Allah akan kantoi lagi kalau depa membohong macam tu. KKM akan ambil tindakkan pada produk yang di adukan pengguna memberi kesan buruk & memudaratkan.

Semoga perkongsian ni membantu & memberi manafaat kepada semua. Semoga kita tidak terus menerus menjadi mangsa produk campurpalsu ni. So rajin la membaca info - info dari website NPRA. Kalau nak check produk2 yang di tarik balik notifikasi kerana di kesan mengandung bahan terlarang boleh check kat sini : PRODUK KOSMETIK YANG DIBATALKAN NOTIFIKASI ATAS ISU CAMPURPALSU

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CANTIK LAHAI PELAMIN NIKAH YUNA

1/27/2018 12:16:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

CANTIK LAHAI PELAMIN NIKAH YUNA. Den ni sejenis jarang nak puji pelamin pelamin orang apatah lagi retis sebab den tak berminat sangat dengan semua tu. Eden kawen pun nan-hado pelaminya. Save bajet.. Lagipun Amanat Arwah Ayah.. Dia tak nak ada pelamin bagai. Dia lebih pentingkan apa yang wajib & makanan untuk tetamu. Tetamu kan kita kena rai..


Tapi serius.. Satu satunya retis yang berjaya buat saya terasa sangat 'Wow' pelamin nikah dia adalah Yuna dengan berlatar belakangkan alam semulajadi. Memang superb sangat ok.. Idea sapa la konsep Yuna guna ni kan.. Memang betul betul buat saya kagum. Cantik baqhang..

Nampak sangat segar permandangan berlatar belakangkan pergunungan di Puncak Rimba, Bentong. Sejuk lahai.. Ni nak akad nikah pun rasa tenang. Takde la rasa panas luar dalam.. Cuma tertanya tanya memang buat tempat terbuka tanpa bumbung ke? Bukan apa terbayang kalau tetiba hujan kan.. pelamin angan ku musnah jugak jadi tajuk lagunya hahahahaha


Yuna kekal dengan imej turbanya masa majlis akad nikah tu.. Dia dah tak kembali dengan imej shawl & tudung bawal macam dulu dulu.. Takpe jangan kecam dia yer. Kita tak tahu pengakhiran seseoarang. Ambil contoh Mizz Nina dari seksi nakmati.. tetiba sekarang rasanya Aurat dia lebih sempurna tertutup dari kita yang masih membawang tak sudah sudah ni hahahaha. Mizz Nina dah ambil keputusan tak mahu bermakeup kita masih gigih belajar tutorial lukis kening hehehehe

Apapun Yuna cantik.. Laki dia pun hensem walau berjambang. Sama cantik sama padan dah tu.. Ciptaan Allah semua dah cukup cantik cuma terpulang pada masing masing macam mana nak jaga & membawa kearah mana.


Apapun tahniah pada Yuna & suami.. Semoga ikatan perkahwinan mereka kekal hingga ke jannah bak kata KRU. Dalam setiap doa... kau tak pernah ku lupa.. Ops.. sorry ternyanyi pulak.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

STRESS PUN BOLEH MENYEBABKAN ULSER MULUT?

1/26/2018 09:48:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

STRESS PUN BOLEH MENYEBABKAN ULSER MULUT? Sejak semalam ulser tumbuh bertingket tingket katanya dalam mulut den ni. Satu kat celah bawah gigi depan bahagian bawah & satu hujung lidah. Bayangkan lokasi ulser tu memang strategik sangat ok. Kesimpulannya puasa la makan pedas pedas.. Sejak semalam makan sup & nasi putih je..

Contoh Ulser mulut. Gambar carian google

Selalu kalau ulser ni saya suka rawat dengan oral aid. Sebab Oral aid ni di bagi rasa kebas sementara so hang nak makan cabai melaka pun tak dak hal.. Memang tak rasa sakit bila benda pedas sentuh tempat ulser tu. Tapi cari2 takde pulak oral aid.. Ntah mana hilangnya tak dapat di kesan. So takde la letak apa apa sejak semalam & hari ni. Bibir bawah pun rasa menebal je macam bengkak sebab ulser.

Sesaja pagi ni google apa penyebab ulser walaupun den syak sebab den kurang minum air.. Tapi ada beberapa sebab ulser selain kurang air dalam badan.. Antaranya

☞ Kesilapan apabila memberus gigi, dan menyebabkan luka dalam rongga mulut
☞ Kecederaan di mulut akibat tergigit atau terkena benda tajam seperti tulang
☞ Cuaca panas dan kurang minum air
☞ Kekurangan zat makanan seperti Vitamin B12, Zat Besi dan asid folik
☞ Kesan radioterapi dan juga kimioterapi
☞ Alergik atau alahan
☞ Stress
☞ Jangkitan virus atau bakteria
☞ Perubahan hormon dalam badan

Rupanya stress pun menyebabkan ulser yer.. Stress ke den sekarang? Stress tu ada cuma under control. Takde la 24jam sehari asyik stress jer...

Kalau ikut petua petua lama ni nak rawat ulser boleh try guna madu & letak kat bahagian ulser tu. Madu tu ada la stok kat rumah sebab suami den memang suka membawa pulang madu kerumah.. Hahahaha.. So, memang sentiasa bermadu la den kat rumah ni. kekekeke

Selain madu boleh cuba berkumur dengan air garam. Tapi kena tahan sakit sikit la kan la kan bila air garam tu terkena kat bahagian ulser tu.

Kalau ulser berlarutan sampai 2 minggu tak sembuh sembuh mohon merujuk dengan doktor yer. Sebab ulser ni biasanya tak lebih dari seminggu. Kalau lama sangat takut ada masalah lain pulak.

Tapi sementara nak tunggu sembuh rasanya kena juga guna khidmat Oral Aid ni.. Tak tahan pulak sakit setiap kali nak makan. Satgi kita order Oral Aid yer... Alah kat farmasi ada jual.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! KAWAN ANDA MUNGKIN PEDOFILIA

1/24/2018 09:59:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

AWAS! KAWAN ANDA MUNGKIN PEDOFILIA. Dua hari lepas jadi viral satu video seorang lelaki meraba raba dada seorang kanak kanak di sebuah funfair.. Mula - mula den tengok macam pelik. Tengok warna kulit & rupa memang budak tu dengan lelaki yang bersama dia lain sangat. Macam 2 bangsa yang berbeza. Nak kata ayah dengan anak memang sangat mencurigakan.. Lebih lebih lagi dengan perlakuan dia pada budak tu memang rasa krik krik krik jugak.


Tengok video macam tu Allahu.. Jiwa seorang mak ni bukan takat terusik memang terganggu terus. Rasa tak secure dengan semua orang. Rasa risau sepanjang anak kat sekolah sebab jauh dari mata. Bila keluar je.. Rasa tak berani nak spent time dengan enpon.. Mata rasa kalau boleh tak nak berkelip sebab takut terlepas pandang.. anak hilang .. bla.. bla.. Na'uzubillah.. Tak mau fikir la wei. Takut lahai... Dah la anak den special kids yang comel lote.

Semalam terbaca juga laporan akhbar.. Lelaki tu sebenarnya kawan kepada ibu budak tu. Budak tu baru umur 7 tahun.. Sebaya anak aku wei!! Menurut mak dia.. Lelaki tu minta nak bawakan anak dia ke kedai. Maybe sebab dah lama kenal & mak budak tu pun tak sangka jantan keparat tu spesis pedofilia la.. Dia pun lepaskan tanpa was was..


Kat sini.. Please la mak bapak. Lagikan sekeluarga pun boleh makan anak inikan orang yang bergelar kawan. Kita tak tahu siapa kawan kita yang sebenarnya. Manusia ni kau susah nak teka kejahatan dia dari raut wajah apatah lagi kalau dia seorang iblis yang pandai melakonkan watak malaikat depan kau. Langkah selamat jangan percayakan sesiapa selagi kau boleh jaga anak kau sendiri.

Tolong la wei.. Nafsu manusia sekarang dah tak terkawal. Tolong la kau jangan simply percayakan orang lain & memperjudikan keselamatan anak kau yang masih tak boleh nak pertahankan diri tu. Dalam video tu kita nampak dia meraba raba bahagian dada budak yang masih tak ada apa tu.. Di sebalik video dalam perjalanan dia nak hantar balik budak tu kita tak tau la apa lagi dia dah buat. Babi sungguh kan manusia jenis ni.. Babi pun tak jahat macam dia.

Moral of the story.. dunia hari ni memang kita tak boleh sentiasa berbaik sangka even dengan kawan baik sendiri. Kawan kita mungkin seorang pedofilia tanpa kita sedar. Sebab dia pun tau perbuatan dia tu salah.. Confirm la dia tak tunjuk depan hangpa nak nak lagi target dia anak anak hangpa kan. Jerat pun orang pasang sembunyi sembunyi apatah lagi spesis pemangsa yang mencari mangsa macam ni.

* Bagi yang masih blur apa tu pedofilia.. Walaupun saya pernah buat entri berkaitan takpe la.. saya suapkan sedikit info ni ke otak hangpa.. apa tu pedofilia secara ringkasnya supaya yang tak faham tak ada lah terpinga pinga..

Pedofilia ialah sejenis gangguan psikologi di mana individu dewasa atau atau remaja yang lebih tua tertarik secara seksual atau eksklusif kepada kanak-kanak yang belum baligh (prepubescent). Orang yang mempunyai pedofilia melakukan seks dengan kanak-kanak atau menggunakan kanak-kanak untuk seks. Ini juga boleh dipanggil penderaan seks kanak-kanak. Sesetengah orang mempunyai perasaan pedofilia tetapi tidak melakukan seks atau mendera kanak-kanak secara seksual. Walaupun kanak-kanak perempuan biasanya memulakan proses akil baligh pada usia 10 atau 11, dan kanak-kanak lelaki pada usia 11 atau 12, kriteria untuk pedofilia melanjutkan titik permulaan untuk prepubescence ialah berumur 13. Seseorang yang menghidap pedofilia mestilah berumur sekurang-kurangnya 16 tahun, tetapi remaja mestilah sekurang-kurangnya lima tahun lebih tua daripada anak prepubescent untuk tarikan untuk didiagnosis sebagai pedofilia.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FLY & WIN CNY CONTEST TRAVELOKA PALING SEMPOI TAPI HADIAH MEMANG GEMPAK

1/23/2018 11:31:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

FLY & WIN CNY CONTEST TRAVELOKA PALING SEMPOI TAPI HADIAH MEMANG GEMPAK. Dah lama tak pergi bercuti..Yelah sekarang ni budget pun so so nak bercuti macam mana ye dak. Selalu dok tengok kat website Traveloka promosi promosi terkini tiket penerbangan & hotel hotel. Semua orang sedia maklum Traveloka ni menyediakan perkhidmatan untuk mereka yang nak menempah tiket penerbangan, hotel dengan harga yang berbaloi secara online.


Traveloka bukan agensi baru jadi tak perlu rasa was was untuk menempah tiket penerbangan atau hotel melalu website Traveloka. Sekarang pun traveloka dah mula mengiklankan perkhidmatan yang mereka sediakan melalui iklan tv. Baca juga komen & review dari pelanggan mereka tengok semua berpuas hati dengan servis traveloka. Yang paling orang suka sebab banyak diskaun & jimat la kalau booking melalui Traveloka ni. Manatau nak book flight & hotel untuk pergi bercuti sempena cuti sekolah nanti. Bulan febuari ada cuti Tahun baru cina & bulan march ada cuti penggal pertama sekolah. Elok planning dari sekarang. Korang boleh survey sendiri di website traveloka kat sini : Traveloka

Saya Setakat tengok je. orang kata cuci cuci mata kan. Mana tau satu hari ada rezeki buat tempahan melalui traveloka. Tengok offer dari traveloka sekarang pun best best je semua. Sedang elok sangat sesipa yang merancang nak pergi bercuti sempena cuti sekolah ni buat tempahan melalui Traveloka sekarang.

Selain tu traveloka juga ada bagi travel guide & Tips secara online kalau korang tak tahu nak kemana di blog Traveloka. Yelah.. kita ni kadang2 rasa nak pergi bercuti kononnya nak tenangkan fikiran tapi tak ada idea nak kemana.. Bagus juga la melalui blog traveloka mereka memberi cadangan & inspirasi untuk percutian kita. Macam macam la ada kat website traveloka ni kan.. Ingat untuk buat tempahan flight & hotel je. Tu la sekali sekala jelajah dalam website traveloka.. macam macam pulak jumpa. hehehehe


Sebab dok jenjalan kat website traveloka tu  yang tak sengaja ternampak FLY & WIN CNY CHALLENGER ni. Saja je try main mini games dari contest ni. Manalah tau menang dapat pakej percutian ke kan.. sapa tahu. Orang kata kalau tak cuba mana nak tahu ada rezeki ke tidak.. Lagipun bukan kena bayar pun nak main mini games ni. Untung menang dapat pergi holiday you! Sapa tahu.. Kalau dah memang rezeki kita tetap la untuk kita.

Sempena Tahun Baru Cina yang bakal di sambut tak lama lagi Traveloka menganjurkan satu contest. Contest yang korang tak payah nak buat entri ke apa.. Main games je. Yer betul contest main games tak tipu. Tak stress pun sapa sapa nak join. Sebab dia berkonsepkan permainan mini game yang sangat santai. Tak perlu nak install apa apa pun. Kalau korang bukan melalui web.. Terus boleh main je. Kalau melalui mobile pun tak sama. tak kacau pun space dalam hp korang. Permainan dia pun mudah sangat. Cuma tab tab kapal terbang yang tengah terbang untuk tangkap angpou & elak halangan yang datang. Susah ke? Alah macam games budak budak je pun.

Secara kebetulan je saya ternampak contest ni & try main mini games kat situ. Baru berjaya dapat 10 point hahahaha. Boleh cuba lagi nanti. Sesuai sangat la kaki kaki main games online tu main mini games ni. Dari main games yang dah tentu tentu tak dapat apa apa.. Lagi bagus main games yang berkonsepkan contest macam ni. Dah terang terang ada hadiah yang boleh di menangi.


Tengok contest dia macam sangat santai tapi hadiah yang di tawarkan memang gempak giler. Tu yang teruja nak try luck ni. Antara hadiah yang di tawarkan adalah perjalanan ke beberapa tempat di luar & dalam negara seperti :

1st Prizes : 6 Hari 5 Malam di ke Seoul

2nd Prizes : 5 Hari 4 Malam Di Ke Phuket

3rd Prizes : 4 Hari 3 Malam Di Ke Langkawi

Bukan tu je boleh jugak join share & win kat Facebook. Hadiah dia tak kurang hebat.. Boleh dapat Vocuher bernilai RM1000 dari Traveloka. Untung la sapa yang dapat Voucher.. Dah lepas setakat tiket flight & hotel tu. Nikmat apa lagi yang nak di dustakan. hehehehe

Syarat nak sertai contest ni mudah sahaja

➠Perlu warganegara & menetap di Malaysia berumur 18 tahun keatas. Yang bawah 18 tahun perlu minta kebenaran penjaga & ibubapa

➠Kakitangan Traveloka tidak di benarkan menyertai.

➠Contest bermula dari 22 Januari 2018 & tamat pada 28 febuari 2018.

➠Perlu ada account Facebook yer sebab memerlukan anda berkongsi di facebook juga.

➠Sebelum menyertai contest ni sila baca & faham dulu terma & syarat.

Cuba la wei. Manalah tau rezeki boleh menang.. Dapat la pergi bercuti. tak dapat keluar negara dalam ke Langkawi pun dah ok sangat. Langkawi pun best apa. Tak dapat menang Percutian manatau menang voucher RM1000 dari traveloka rezeki juga tu. RM1000 tu tak cari dia tak jatuh dari langit ok! Jadi Kalau korang nak try mini games ni korang boleh try main kat sini : Cny 2018 contest

Kalau tak tahu nak main macam mana.. Ikut tutorial yang saya bagi secara bergambar step by step. Alah tak susah mana pun.. Macam korang dok main aplikasi tilik menilik kat facebook tu jugak. Setiap step tu dia bagi button untuk korang pilih.. Budak tadika pun reti main games ni ok. Alah.. main Aplikasi Pitu reti pulak kan.. hikhikhik

1. Clik login with facebook
2. Start Game
3. Tab atau clik

Saja je share dengan korang.. Benda baik apa salahnya kan. Den tak tamak nak menang sorang sorang ok. Kalau benda tu menguntungkan kita ajak la ramai ramai cuba.. Bukan miskin pun kalau kita tak menang kawan kawan kita yang menang. Manatau depa pi bercuti nanti balik beli souvenir kat kita. Dapat juga la something. 

Jadi kalau tak ada buat apa apa boleh la try FLY & WIN CNY CONTEST Traveloka ni. 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA MUDAH BELAJAR LUKIS PELAN GUNA AUTOCAD DAN 3DS-MAX

1/22/2018 09:46:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

CARA MUDAH BELAJAR LUKIS PELAN GUNA AUTOCAD DAN 3DS-MAX. Autocad ni dulu saya selalu tengok kakak saya guna masa dia study sebab dia ambil Kejuruteraan Elektrik & elektronik. Kadang2 curi curi try juga nak design pelan kononnya guna autocad. Yang penting keinginan untuk belajar tu ada walau tak ada guru nak ajar masa tu. Disebab tak ada guru & saya tak sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi maka.. Saya memang tak tahu la nak guna perisian Autocad ni untuk design pelan apa apa.


Bagus tau kalau anda yang minat lukisan kejuruteraan ni belajar melukis pelan guna autocad sebab skill tu sangat mahal zaman sekarang. Manalah tau boleh design rumah sendiri atau ambil servis design rumah orang lain. Disitu dah boleh menghasilkan sumber pendapatan. Cuma korang perlu ada minat & kesungguhan jer.. Takpe tak belajar kat mana mana IPTA atau IPTS pun sebab skill ni boleh belajar di mana mana pun. Nak nak lagi zaman sekarang semua informasi di hujung jari.


Jadi kalau korang yang ada minat dalam bidang lukisan kejuruteraan ni tak belajar menggunakan perisian AUTODCAS DAN 3DS-MAX. Tak tahu kat mana nak ambil kelas untuk belajar.. Meh sini baca rapat rapat sikit. Saya nak bongkarkan rahsia belajar menjadi pengguna MESRA AUTOCAD.


Bagi yang berminat nak jadi pengguna mesra AUTOCAD dan 3DS-MAX Mesti nak tau mesra macam mana tu? Ok meh sini nak explain sikit maksud mesra AUTOCAD dan 3DS-MAX.. Mesra yang di maksudkan adalah bila kau dah suka & minat AUTOCAD ni auto kau saya happy setiap kali buat kerja kerja melukis pelan menggunakan aplikasi ni. Takde la stress & rasa benda tu sesuatu yang susah.


Nak rasa benda tu senang & enjoy bila kita buat kena la belajar caranya.. Nak belajar cara mudah guna AUTOCAD dan 3DS-MAX ni korang boleh sertai kelas ni.

Sedikit info berkenaan kelas Autocad & 3DS-MAX ni..

☛ Kelas ni di hadkan maximum untuk 4 orang student sahaja dalam satu masa. So tak ramai tenaga pengajar senang nak focus pada pelajar.

☛ Membantu anda untuk mahir dalam menggunakan Aplikasi Autocad dan 3DS-MAX dengan mudah.

☛ 90% pembelajaran adalah secara pratikal.


Apa yang best lagi tentang Kelas Autocad & 3DS-MAX adalah..

➟Ada Group coaching khas untuk anda. Segala soal dan jawab boleh di bincangkan di group tersebut

➟Di ajar dengan Teknik yang mudah, praktikal dan berkesan untuk kuasai ilmu autocad dan 3ds-Max.

➟Pembelajaran tidak terhad kepada sukatan pembelajaran sahaja. teori berdasarkan buku, praktikal berdasarkan pengalaman.

 ➟Tenaga pengajar mempunyai pengalaman 5 tahun berkerja dalam industri pelukis plan dan pereka hiasan dalaman.


SEPANJANG SESI INI ANDA AKAN DIDEDAHKAN DENGAN:

✒ Kaedah Belajar Asas Autocad dengan mudah
✒ Tools dan Shortcut untuk membuat design
✒ Kaedah Buat Design yang Simple dan Cepat
✒ Kaedah Menggunakan TEMPLETE dan LIBRARY yang di berikan untuk memudahkan dan mempercepatkan design.

Berminat untuk sertai kelas Melukis pelan menggunakan AUTOCAD DAN 3DS-MAX ni boleh hubungi/layari :

 Whatsapp : www.wasap.my/60132020320 


Atau sekiranya anda berminat untuk menggunakan servis mereka untuk Design pelan pun boleh. Mereka menyediakan perkhidmatan seperti:


♜➧ Lukisan pelan 2D rumah dan bangunan (Pelan Lantai, Pelan Bumbung, Pelan Siling, Laluan Saluran PenyamanUdara, Pandangan sisi, Tangki Septik, Laluan sanitari dan saluran air, susun atur perabot,lukisan elektrik dan lukisan terperinci

♜➧ Perkhidmatan Hiasan Dalaman

♜➧ Lukisan Ubahsuai, Lukisan Hiasan Dalaman & Lukisan Gambaran Akhir (As build Drawing)

♜➧ Lukis Semula Pelan

♜➧ Pandangan 3D Perspektif Untuk Dalaman dan Luaran Rumah atau Bangunan

♜➧ LukisanElektrik (Cable Layout, Single line Diagram, Schematic Drawing & Electrical Diagram)

Jangan risau harga masih boleh di runding mengikut budget anda. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi :

☎ En.Sazli : 013-2020912
☎ Pn. Shazeera : 013-2020320

✉ E-mail to : szdesign2020@gmail.com

✏ Fb pages : Sz Design Studio

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

LAGI SEBULAN KITA AKAN TAHU JANTINA SAJAT

1/21/2018 12:32:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

LAGI SEBULAN KITA AKAN TAHU JANTINA SAJAT. Amboi.. lekatlekit ni hari ahad mula nak memelodikan diri dengan gosip2 & kontroversi yang melibatkan individu terkenal. Lahai.. Lama dah tak cuit cuit manja orang2 popular ni kan. Apa salahnya sekali sekala bagi publisiti kat depa..


Rasanya isu ni dah lama jadi pertikaian.. pendebatan & tanda tanya seluruh rakyat Malaysia. Jantina sajat memang dah jadi macam masalah besar kat Malaysia ni... Walaupun kita sedia maklum la dia yang macam mana tapi dia sekeras kerasnya menafikan & mengakui dia seorang wanita. Kita pun tak boleh nak buat apa apa sebab takde sapa pernah tengok alat sulit dia kan.. Yang bertebaran cuma spekulasi spekulasi tanpa bukti.

Baru baru ni sajat di jemput dengan cara terhormat oleh pihak JAKIM untuk berbincang berkenaan isu yang sedang hangat di perkatakan di media sosial. Pagi ni terbaca kat blog ROTIKAYA katanya JAKIM akan umumkan jantina sajat dalam masa sebulan lagi..

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendedahkan bahawa kini mereka dalam proses untuk mengesahkan identiti sebenar usahawan kosmetik tersebut.
Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti, Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof berkata, penjelasan itu dibuat bagi menjawab persoalan masyarakat susulan pertemuan bersama Sajat dan ibu bapa usahawan itu.
“Proses ini akan mengambil masa panjang kerana ia melibatkan banyak pihak. Dijangkakan dalam tempoh sebulan paling minimum,” katanya melalui Facebook baru-baru ini. - Sumber ROTIKAYA

Nampak rumit sungguh yer masalah jantina sajat ni.. Kita kalau baru lahir tak sampai sehari pun doktor nak sahkan jantina. Kalau yang Khunsa tu takde la sampai akil baligh nak tentukan jantina dia kearah mana.. Tapi dalam isu sajat ni nampak jantina sajat agak complicated sikit. Maybe kejadiannya ni agak rare.. Satu dalam sejuta kelahiran di Malaysia. So perlu ambil masa sikit nak sahkan jantina. Harap semua dapat bersangka baik yer.. tak payah nak stress stress sangat pasal jantina sajat. Tahu la JAKIM buat kerja nanti hehehe

Takpe la kan.. Biarlah mereka yang berwajib je buat kerja mereka. Kita tunggu la sebulan lagi JAKIM umumkan apa jantina sajat. Yang mana tak sabar nak tahu Sajat lelaki ke perempuan umpama menunggu pengumuman raya tu sabaq na.. Tak lari jantina sajat di kejar. Kat situ & tetap ada benda yang sama juga. Melainkan kalau dah 'tetttttttt" la hehehehehe

Moral of the story... Yang baik tentang dia kita ambil sebagai panduan yang buruk jadikan teladan. Manusia tidak sempurna sebab tu di jadikan untuk saling ingat mengingati.

Untuk sajat Anggaplah yang concern pasal U tu semua orang yang sayangkan U ok.. Peace!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SYIF TENGAH MALAM.. HIMPUNAN KISAH SERAM KAKITANGAN HOSPITAL DI MALAYSIA

1/19/2018 09:45:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

SYIF TENGAH MALAM.. HIMPUNAN KISAH SERAM KAKITANGAN HOSPITAL DI MALAYSIA. Tu dia.. lama sungguh segmen seram serik lekatlekit bercuti kan. Maaf la.. I sekarang sangat la busy body dengan dropship kuih bulan & pekasam daging berempah. Di samping masih kekal mengambil servis review di blog. Bila dah kena buat extra kerja ni.. Pepaham je la.. Ada yang kena skip sekejab tu yang tak sempat nak up cerita seram terbaru ni. Tapi jangan risau.. Jiwa ku masih berpuaka niyang rapik dulu kini & selamanya. Tunggu settle kes saman RM3juta tu dulu.. Insya Allah kita akan kembali bahagia bersama hehehe..


Tu dia Jumaat awal kan up cerita seram ni.. Bukan apa lama sangat blog lekatlekit ni cuti so hari ni kita awal sikit bersiaran. Tak feel kan baca kisah seram siang siang hari? Ok ok.. akak paham dik.. Tapi ni akak nak suggest kat hangpa yang memang peminat sejati kisah seram seantero dunia. Yang hangpa mesti ada adalah sebuah buku yang di hasilkan oleh 13 orang penulis dari background Medic.. Tu dia.. Orang medic pun pandai dah tulis kisah seram. Ingat hapal nama ubat je kan.. hehehe

Buku ni menghimpunkan kisah kisah pengalaman seram staff staff hospital sendiri sepanjang mereka berkhidmat. Den pun suka juga layan kisah kisah seram di hospital ni.. Sebab feel tu lain macam sikit. Kita sedia maklum hospital ni macam macam kejadian ada.. Setakat berlaku kematian tu setiap hari ok! Takde satu hari malaikat maut tak singgah ke hospital. Tu yang pulang ke rahmatulllah.. Yang nazak.. yang cedera parah.. Yang macam macam la background masalah kesihatan tak cerita lagi.

Mungkin di sebabkan hospital banyak berlaku pertumpahan darah & antara tempat paling banyak menyaksikan kematian berlaku.. Makhluk tu pun suka juga la nak lepak kat situ. Almaklum la.. Jin & syaitan ni suka orang orang yang dalam keadaan lemah & nazak. Time tu la depa nak menyetan.. Suka ambil kesempatan pada orang yang lemah.. So sapa yang ada perangai macam tu suka menindas & ambil kesempatan kepada golongan yang lemah.. Perangai hangpa sama la dengan setan. hahahaha

So, sebab terlampau banyak pengalaman seram yang mungkin pernah di lalui staf staf hospital maka terhasilah buku yang bertajuk SYIF TENGAH MALAM yang di tulis oleh 13 orang penulis.


Baca sinopsis tu agak menarik juga sebab base on kisah benar kan? Nak tau apa kisah kisah yang pernah menghantui staff staff hospital ni.. Hangpa kena la dapatkan buku ni. Rugi wei kalau kata peminat cerita seram tapi tak ada koleksi buku ni.

Macam mana nak dapatkan buku ni.. Senang jer. Boleh dapatkan melalui Cik Misi Bel Nawhen
 Facebook : Bel Nawhen 


Harga dia tak mahal pun wei!! 

Harga : RM20
Postage Semenanjung Rm8
Postage Sabah/Sarawak Rm12

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! NIKMAT KESENANGAN YANG ANDA MILIK MUNGKIN ISTIDRAJ

1/16/2018 03:31:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! NIKMAT KESENANGAN YANG ANDA MILIK MUNGKIN ISTIDRAJ. Mesti ada nak muncung muncung cakap lekatlekit sejak sejak kena saman ni dah jadi setazah.. Mana ada. Alif Ba Ta pun baru nak hafal.. Mana layak dapat title setazah. Cuma konsep den kan.. Apa den baca & tahu den share je la dengan hangpa. Perlu ke jadi setazah nak share perkara perkara yang melibatkan keagamaan. Sampaikan perkara baik, bermanafaat & kebenaran tanpa risau akan persepsi orang. Lantak la.. Allah lebih tahu apa niat kita, ye dak.


Sekarang ni bersepah orang kaya di kalangan umat Muhammad di Malaysia ni. Walau Malaysia di landa GST.. rakyatnya masih ramai yang mampu berbelanja mewah. Baru la kaya ye dak.. Tak terkesan dengan GST. Kalau yang masih terkesan dengan GST tu tak berapa kaya la hahahaha

Ramai yang dari miskin jadi kaya sekarang ni.. Bila dah kaya sikit. Di ulangi kaya sikit.. Dia mula rasa sombong, berkuasa, Bongkak & rasa kekayaan dia tu boleh buat apa saja. Dia rasa Allah bagi dia kekayaan sebab apa dia buat dah betul sangat. Dia lupa baca pasal Istidraj la kot..

Jadi siri ulangkaji kita hari ni adalah pasal Istidraj.. Menda Istidraj tu lekatlekit?? Sat nak explain tu menda hapa Istidraj tu.. Satgi memasing dok kerut kerut dahi pulak. Almaklum.. Tak ramai yang rajin sangat nak google banyak sumber. hahahaha

Istidraj iaitu pemberian nikmat ALLAH kepada manusia yang mana pemberian itu sebenarnya tidak diredai olehNya. Manusia yang diuji dengan istidraj akan memperoleh bermacam kenikmatan dunia sama ada dalam bentuk kekayaan, kejayaan, pangkat dan gelaran, pengiktirafan dan sanjungan, namun kesemua itu tidak menjadikan mereka hambaNya yang bersyukur, sebaliknya terus jauh daripada ALLAH. Mereka sangka ALLAH telah memberi mereka segalanya meski pun mereka ingkar kepadaNya. - Sumber Sinar Online -

DIA (ALLAH) BAGI KEKAYAAN & KUASA TIDAK BERMAKNA DIA REDHA

Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah & orang meniaga dengan cara menipu masih di beri kemewahan. Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya.

Sumber : https://goo.gl/3XCXMY

Istidraj boleh berlaku melibatkan apa juga nikmat dunia yang diterima meliputi nikmat harta, kekayaan, pangkat, darjat, sanjungan, kejayaan dan sebagainya. Jika semua ini diterima sedangkan diri semakin jauh daripada ALLAH, maka mungkin ia adalah istidraj.

Moral of the story orang orang yang kononnya 'Kaya Raya' atau yang baru nak 'Up' renung renungkanlah. Apakah nikmat yang kita miliki sekarang Istidraj atau tak. Semoga perkongsian kecil ni memberi manafaat kepada semua. Kena ingat dalam hidup ni.. Kaya ke miskin kedua duanya adalah Ujian. Tak ada seorang pun manusia akan terlepas dari ujian dalam hidupnya.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HIJRAH BERMULA DARI PAKAIAN DARI KOLEKSI MUSLIMAH ODEEN

1/15/2018 10:38:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

HIJRAH BERMULA DARI PAKAIAN DARI KOLEKSI MUSLIMAH ODEEN. Manusia ni boleh berubah.. Miss Nina yang seksi meksi, make up tebal, terkinja kinja atas pentas dulu pun Allah boleh bagi hidayah berubah 360 darjah sampai dia dah tak nak menyanyi & bermakeup lagi. Pakaian dia memang dah tak ada yang nampak bentuk badan.. Allah.. Sejuk lahai tengok penampilan Mizz Nina sekarang ni tau. Terinspirasi dengan dia..

Hijrah kena bermula dari penampilan.. Penampilan adalah berkaitan apa yang kita pakai. ye betul zaman sekarang memang bertudung pun belum tentu menutup aurat. Dan tudung dah jadi macam satu fesyen bukan lagi menjadi perkara yang di buat kerana tuntutan agama. Takpe jangan kecam.. Mungkin bermula dari berfesyen dengan tudung.. Lama lama mereka mula belajar bertudung dalam semua sudut aurat. Tapi tu bukan cakap orang lain.. Saya sendiri pun nak buat penghijrahan dari segi penampilan & pakaian ni pun kadang2 kadang susah. Even kita tak pakai pakaian menjolok nafsu jantan jantan kat luar sana.. Tapi kebanyakkan kita memang masih memakai pakaian yang masih tidak sepenuhnya menutup aurat. Ni bukan mengata orang.. Mengata diri sendiri juga ok!

Antara Koleksi Muslimah ODEEN untuk bersantai santai
Saya pun masih merangkak rangkak mencari hidayah Allah.. Yelah, serba serbi kurang sana sini terutama bab pakaian ni. Bila mula terdetik nak pakai longgar2.. besar2.. check dalam almari kebanyakkan yang longgar2 & besar2 baju kurung je la. Baju2 casual yang lain... Alahai, masih jahiliah lagi daku ni. Dah kena usya - usya baju muslimah dah gamaknya. Umur pun bukan makin muda.. Dah makin ke senja nan merah..

So, Usya usya la jugak koleksi baju Muslimah ODEEN ni.. Kita kan tak biasa pakai jubah jubah. Yang jenis macam saya nak cari T - Shirt Muslimah yang longgar & menepati syariat.. Elok juga survey koleksi baju Muslimah ODEEN ni..



Not bad juga design & harga dia. Tak ada la spesifik warna asas jer.. Ada macam macam warna. Harga dia pun semua dalam bajet di zaman GST ni.. Yang best koleksi Baju Muslimah ODEEN ni adalah...

✒ Design yang terkini dan menarik
✒ Kain mixed cotton yg tersangatlah seles
✒ Tahan lasak
✒ Potongan longgar A cut
✒ Tidak perlu banyak menggosok
✒ Warna tidak pudar
✒ Size XS - 7XL

Paling penting material & warna tak cepat luntur & ada dari size kecil sampai oversize. Jadi semua size badan boleh memakai pakaian dari koleksi Muslimah ODEEN.

Antara Koleksi Muslimah ODEEN

Antara koleksi yang cecantik bagaikan bidadari dari ODEEN ni.. Boleh tengok beberapa gambar yang saya attach dalam artikel ni..


Kalau nak beli yang couple pun ada ok.. Apa ingat pakaian muslimah ni tak boleh sweet sweet ke? Boleh jer..


Customer pun berpuas hati dengan material & kualiti pakaian dari Koleksi Muslimah ODEEN ni.


Kalau nak tengok banyak lagi koleksi Pakaian Muslimah dari ODEEN atau nak dapatkan koleksi mereka boleh hubungi @ layari

 Facebook : suraya hani 
 Instagram : @tshirt_muslimah_2u 
 Whatsapp : Wasap.my/60136394007 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FAKTA TENTANG ALAT SULIT WANITA YANG RAMAI ORANG PEREMPUAN SENDIRI TAK TAHU

1/12/2018 08:29:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

FAKTA TENTANG ALAT SULIT WANITA YANG RAMAI ORANG PEREMPUAN SENDIRI TAK TAHU. Walaupun kita punya sejak lahir tapi kebanyakkan kita (orang pompuan) belum tahu semua perkara apa yang ada pada tubuh kita. Terutama fungsi, kelebihan, kebaikkkan & keburukkan. Terutama kat celah 'Tut' tu. Walaupun melekat pada kita.. kita tengok.. kita guna.. kita cuci.. kita sentuh setiap hari tapi banyak perkara kita belum memahami apa yang menjadi milik kita sejak azali tu.


Sebab kita tak tahu la.. Kita suka terpedaya dengan penjaja penjaja produk merapu meraban ni. Kita terpedaya dengan momokkan depa & testimoni depa yang overclaim. Yer.. Alat sulit atau orang sekarang bagi nama  Miss V walau dah tak ada title Miss pun perlu di jaga kebersihannya. Nak jaga kebersihan perlu cuci. Yer.. cuci & jaga tapi bukan sumbat benda bukan2 kedalamnya.

Kenapa kita tak perlu jamu2 sumbat, masker pepe*, perfume Miss V bagai.. Saya terbaca perkongsian dari cik Miss Bel Nawhen kat pesbuk beliau tentang Fakta Tentang Miss V. Saya tak nak fakta tu bercanggah so saya copy balik apa yang cik miss bel ni tulis..

 Fakta Tentang Miss V anda. 


☛ Miss V boleh bersihkan diri sendiri. Tak perlu masukkan sebarang benda ke dalam vagina bertujuan untuk mencucinya. Tak payah nak meruang apetah lagi cuci dengan sabun atau feminine wash. Miss V ada mekanisma mencuci diri sendiri weh.

☛ Miss V anda tak perlukan rawatan di spa terutama bermasker bagai. Rawatan macam ni silap-silap boleh sebabkan jangkitan atau radang dari terjadi.

☛ Miss V tak perlu berbau seperti bunga dengan erti kata lain wangi seperti perfume. Ia ada bau semulajadi serta unik yang sure berbeza-beza bergantung kepada jenis diet kita ambil, kitaran haid serta pemakanan. Kalau ada bau kurang enak dan terlalu kuat hingga tidak memberi keselesaan, sahlah ia merupakan tanda jangkitan. Pergilah jumpa doktor. Tak payah sibuk nak korek-korek lagi.

☛ Gatal tak bermakna berlaku jangkitan. Kadang-kadang kegatalan tu juga boleh disebabkan alahan pada pakaian, selepas bercukur, alah pada sabun mandi serta pencuci pakaian yang diguna. Tapi kalau gatal dengan discharge yang berbau kurang enak. Jumpa sahaja doktor bukan dok sapu macam-macam benda.

☛ Miss V pun nak bernafas. Kelembapan tu akan sebabkan pertumbuhan bakteria. Bila bakteria tumbuh melata, adalah jangkitan. Sebab tu kena pakai seluar dalam jenis kapas dan serap peluh. Kerap tukar bila basah atau lembab. Janganlah pula dok pakai panty liner 24/7 lepas tu tak rajin tukar.

☛ Tak payah letak macam-macam benda dalam miss v tu. Letak krim ke, masuk ubat nak ketat ke. Tak payah. Jemput bakteria lagi ada.

Notakaki:
Kalau tak sayang, silalah beli produk merapu. Nanti jadi jangkitan, menyesal tak guna dah. Bani mythbusters gak dicari.

#BelNawhen
#SayaJururawat

Sumber : facebook Bel Nawhen (Boleh la follow beliau untuk info info kesihatan & info info berkaitan penipuan produk )

Setakat cuci guna feminim wash yang ada ujian clinical sebelum di jual yang di farmasi tu takde masalah rasanya. Cuma lambakkan produk feminim wash herba yang tidak berdaftar dengan KKM & tidak mempunya ujian clinical atau R&D tu yang bahaya. Dia claim guna herba semulajadi.. Tapi sapa tahu ingredient sebenar dia letak. Nak nak lagi kalau sejenis produk ketat metat ni.. Seram ok!

Moral of the story.. Please!! Jangan jadikan Miss V anda seperti telaga buta (Telaga lama yang dah tak di gunakan macam cerita Pendekar bujang lapuk tempat makcik2 bawang buang sampah) Nak sumbat bebukan. Tempat tu dah la sensitif & senang kena jangkitan.. Nak ketat sampai mana.. Sampai size benang je ke?

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

OXY COVER UBAT JERAWAT YANG MURAH, BERKESAN & BOLEH DIDAPATI DI FARMASI

1/11/2018 10:40:00 AM Suria Lekatlekit 4 Comments

OXY COVER UBAT JERAWAT YANG MURAH, BERKESAN & BOLEH DIDAPATI DI FARMASI. Masalah jerawat ni bagi spesis jurujerawat macam eden memang tak pernah berakhir cuma tak la seteruk dulu macam zaman zaman jahiliah dok pakai produk bukan bukan.. Walaupun produk bukan bukan tu nampak legal je di pasaran. Almaklum banyak produk merbahaya sekarang memang nampak legal. Tu pengguna pun terpedaya.. Tapi orang kata pernah jadi bodoh tu bukan satu dosa tapi kalau bodoh sepanjang zaman sampai orang dah suap info sampai ke otak tapi tetap tak boleh hadam.. Tak boleh buat apa. Kena anggap memang spesis ni di lahirkan untuk terus kena klepet.

OXY Cover Acne pimple medication

Di sebabkan kurang rehat, kurang tidur, banyak fikir.. Maybe faktor jerawat pun datang bertandang. Yelah.. Muka pun tak berapa nak belai belai sangat sejak dua menjak ni. Bukan sejak dua menjak dah.. Dah dekat 6 bulan banyak perkara terabai.. Sebab kes saman yang belum selesai. So, Cik 'J' pun mula nak datang bagi kasih sayang walau orang tak hingin pun dengan dia.

Satu tabiat saya.. Saya suka garu & picit jerawat. Tu punca jadi berparut.. Mula2 naik sebiji lepas tu.. dua biji lepas tu dan lagi lagi lagi.. Tak tahan la juga kalau depa dok buat pesta muda mudi kat muka den ni. Kemain depa.. Lagi di biar lagi menjadi jadi kan? Jaga kau..

So, Ahad lepas sempat singgah guardian nak beli barang mandian. Alang2 dah menapak kat situ.. Cari2 juga ubat jerawat ni. Tu yang terbeli OXY Cover ni..

Testur dia macam foundation tapi dia sejenis cream untuk merawat jerawat. Maybe sambil cover sambil merawat. Satgi ada yang kata.. eleh banyak ja produk claim macam tu. Konon cover cela sambil merawat padahal tak merawat apapun. Overclaim jer..

testur dia memang macam foundation

Betul.. Banyak produk kosmetik yang suka claim macam tu lebih2 lagi yang di lahirkan dari kilang OEM ni. Tapi sebenarnya tak ada pun fungsi merawat tu.. namun bukan semua la. Pengeluar & penjual produk yang tak beretika & tak jujur je suka buat macam tu. Yang baik baik bawah lindungi kaabah takkan buat macam tu sanggup menipu pengguna untuk melariskan produk.

Tapi yang OXY Cover ni lain. Dia bukan sekadar gebang ok! Sebabnya den dah guna.. Den tau la yang mana dia klepet ke tak..

Saya tak guna sebagai cover.. Sebab kat rumah kan. Saya guna untuk rawat jerawat. Memang berkesan sangat. 2 - 3 hari jerawat memang kecut. Tapi cream ni memang agak kuat. Pada packaging dah mention kulit yang sensitif dengan bahan Benzoly Peroxide sejenis bahan kimia yang di gunakan untuk merawat jerawat tak rekemen nak guna. Cara nak tau macam mana kulit hangpa sensitif dengan bahan ni.. Try dulu guna dengan cara letak pada jerawat. Kalau tak ada kesan yang hangpa rasa buruk boleh la guna. Macam saya ok jer. Dia cuma mengeringkan & mengecutkan jerawat macam den nak la.


Tapi rasanya kurang sesuai kalau nak di gunakan macam foundation mungkin akan buat kulit hangpa kering & mengelupas. Cuma sesuai untuk guna pada jerawat jer. Untuk cover macam foundation rasa better cari produk lain. Lagipun dia dah mention acne pimple medication kan.. So, better guna untuk rawat jerawat je la. Jangan nak tenyeh satu muka macam pakai foundation. Kalau kulit hangpa kering & mengelupas jangan salahkan produk. Dia dah mention pada packaging.

So far rasanya OXY cover ni paling cepat & paling berkesan untuk masalah jerawat terutama yang jenis jerawat sebiji sebiji tu. Yang jenis sebiji sebiji tu kadang2 di tumbuh nalla.. punya besar. 1 kilo pun boleh nampak jerawat dulu dari tuan punya jerawat katanya. Rekemen hangpa try OXY cover ni. 2 - 3 hari tu jerawat kecut & kering. Serius tak tipu. Ni bukan cobaan ok.. ni betul betul..

Harga dia masa den beli ahad lepas kat guardian RM11.00++ jer.. tak mahal mana pun. Masih mampu beli. Tak payah dok guna produk mengarut.. Kat drugstore pun banyak produk mampu milik boleh pilih untuk merawat masalah kulit muka.

Yang bagusnya produk dari drugstore.. Lebih jujur. Dia akan bagitau siap - siap produk ni macam mana. Mana OXY Cover dia bagitau awal awal.. Ubat ni agak kuat mungkin ada orang tak sesuai. Bukan macam produk2 kilo, semuanya elok. Semuanya organik & natural bagai.. Padahal tu dia.. bersepah kantoi ada merkuri la, hidrokinon bagai. Sebab nak masuk drugstore semua kena declare di label produk. Kena mention semua perkara.. Alamat pengilang, cara penggunaan, bahan yang di gunakan & ada beberapa perkara lagi. Boleh rujuk entri ni SEBELUM MEMBELI APA2 PRODUK KOSMETIK/SKINCARE PASTIKAN SEMAK SEMUA LABEL INI TERLEBIH DAHULU

OXY Cover ni berdaftar dengan KKM sebagai ubat yer.. Ubat jerawat. Jadi dia ada No MAL. Den dah check memang ada berdaftar & No MAL yang di paparkan pun sahih. tak payah meragui lagi kejujurannya hehehehe

berdaftar sebagai MAL dalam kategori ubat  yer

Nak dapatkan produk ni boleh beli kat drugstore. Tak sure kat farmasi mana lagi ada jual tapi saya beli kat Guardian je. Maybe farmasi lain pun ada jugak kot.

Akhir kata selamat merawat jerawat buat semua jurujerawat di malaysia... hehehehe

P/S : Bukan paid review yer.. Ni review produk beli sendiri & guna sendiri.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MISTERI KEMUNCULAN IKLAN DI BANNER ADSENSE TERJAWAB

1/09/2018 12:47:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

MISTERI KEMUNCULAN IKLAN DI BANNER ADSENSE TERJAWAB. Mentang mentang la blog hang di kenali sebagai blog cerita seram.. Semua hang nak misteri nusantarakan. Pasal google adsense pun hang nak buat ala - ala seram jugak kan..

Of course la baru menampakkan identiti seram tu even blog den ni macam macam isu & cerita ada. Tidak tertakluk pada kisah seram je. Dalam dok bergelut dengan kes saman RM3juta ni.. Tetiba hari ni berlaku satu keajaiban.

Actually.. Lepas anak den pergi sekolah akibat mengantuk sangat sangat, den tidur la balik.. Memang sekarang eden kurang tidur sikit. Almaklum tengah susah ni.. Bukan sebab tak boleh tidur. Ikhtiar untuk cari penyelesaian. Tak kira la dengan cara menggunakan kudrat empat kerat ataupun secara spiritual. Spiritual ni jangan ingat den main bomoh jampi jampi ludah ludah pulak yer.. Walau den suka cerita seram.. Insya Allah belum terjebak dengan perkara perkara khurafat & syirik. Usaha cara spiritual dekatkan diri dengan Allah, jaga solat, amalkan zikir & wirid, baca Al quran.. bla.. bla.. sebagainya. Macam orang lain jugak. Ikhtiar untuk cari ketenangan.. Sebab bagi saya bila kita hadap sesuatu masalah.. Paling penting bukan material tapi kena ada kekuatan & ketenangan. Ada duit berkoyan koyan pun kalau hati tak tenang.. Mungkin boleh jadi masalah jiwa jugak. Sebab tu pentingnya kekuatan Rohani tu..

Alahai.. kalau tak menyimpang 3 cabang memang tak sah la kan.. Ceritanya pasal misteri iklan Adsense je dah jadi kisah lain pulak. ok.. ok.. Berbalik kisah misteri ni.. Lepas bangun tidur cuci muka. Pastikan takde taik mata tergantung.. Buat air buka la pc. Memang la lepas tu pc on benda pertama eden buka blog la. Terperasan pulak kat on top blog atas banner nuffnang.. ada iklan trivago appear. Rasa kat situ den letak coding untuk banner adsense yang dah lama den apply & apply balik tak lulus. Dasar jarang bukan gmail ni.. Memang pejadahnya dia tak tahu kan. Hahahaha..

Nak confirmkan saja buat posting menunjuk kat Facebook.. & double confirm dengan group blogger kat whatsapp. Lepas tu semua cakap memang dah approve.. Baru nak check email. Melampau kan? Memang sah & misteri iklan yang muncul di banner adsense tu adalah berpunca dari Google Adsense den yang dah lulus sepenuhnya. Check ada la earning sikit..


Alhamdulillah.. rezeki awal tahun 2018. Rezeki blogger kena saman katanya. Sebab tu penting sentiasa bersangka baik dengan Allah. Den tak pernah jeles dengan blogger lain yang dah dapat adsense atau kecewa sebab dok apply tak dapat - dapat. Buat rilex jer.. Allah tu lebih tahu bila masa dia nak bagi sesuatu ikut keperluan kita. Kita manusia ni memang jenis minta kadang2 bukan keperluan tapi kehendak.

Apapun moga Adsense memberi rezeki berlipat ganda untuk den tahun ni.. Semoga 2018 banyak khabar khabar gembira untuk saya termasuklah kes saman ni. Semoga ada keajaiban.. Doa & terus bantu saya..

Bagi yang ada Account Facebook mohon LIKE & SHARE posting ni di facebook bagi membantu saya untuk meneruskan misi mencari dana bagi menampung kos guaman supaya saya boleh membela diri di mahkamah. DOAKAN saya mendapat pembelaan & keadilan. Amin..

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DENGAN COTTON BUD BOLEH TAHU CONTACT LENS ANDA GUNA SELAMAT ATAU TIDAK

1/07/2018 11:53:00 AM Suria Lekatlekit 4 Comments

DENGAN COTTON BUD BOLEH TAHU CONTACT LENS ANDA GUNA SELAMAT ATAU TIDAK. Trend sekarang mata harus warna warni di aidilfitri katanya. Tak cukup di warnakan kelopak mata.. Biji mata pun harus ada warna. Maka berpusu pusu la umat manusia tak mahu ketinggalan dengan fesyen biji mata berwarna ni.


Kalau dulu sejenis pen'Rabun' yang tak suka pakai spek mata jer pakai contact lens. Tu pun kalau jenis berduit banyak la.. Tapi zaman sekarang tak kira yang rabun mahupun tak rabun.. Contact lens dah menjadi satu trend di kalangan masyarakat. Bagi yang berkemampuan..Of course la tak main beli kat pasar malam, kat Ig & Fb bagai.. Depa pi terus kedai optic buat pemeriksaan mata terlebih dahulu & dapatkan nasihat pakar sebelum membeli & memakai kanta lekap.

Tapi yang jenis duit ala2 ada dalam tiada jer.. Nak juga berfesyen dengan contact lens macam orang lain. Golongan ni la selalunya menjadi mangsa penjaja produk kecantikkan. Termasuk la kanta lekap kosmetik ni. Golongan penjaja ni dia peduli apa bahaya ke tidak.. Bukan biji mata dia. Biji mata hangpa. Yang hangpa pun selagi pakai tak jadi apa apa.. kemain membongak. Kita pakai ok jer wak.. Padahal dah viral testimoni macam mana orang lain kena effection pada biji mata selepas pakai contact lens murahan yang di jual oleh penjaja tak bertauliah ni.

Sebab masing2 degil tahap nirrojim.. Orang kata bahaya dia tetap tak caya. Ok la takpe meh sini nak bagi sikit tips sebelum hangpa sumbat contact lens kat biji mata hangpa. Buat test sikit...

Cara nak test contact lens tu selamat atau tak.. Salah satu cara paling mudah. Ambil cotton bud.. Satgi tak tau pulak cotton bud tu natang apa. Alah batang kapas yang dok korek taik telinga tu la. Lap sikit pada contact lens tu.. Kalau warna contact lens tu melekat pada kapas.. Tu bahaya la tu. Bayangkan warna contact lens tu melekat kat biji mata hangpa tiap kali pakai. Ntah warna tu dia guna cat ke, watercolor ke, sirap rose ke hapa pun tak tau la boleh luntur. Tapi kalau rasa ok jer.. setakat warna contact lens melekat kat biji mata hangpa.. Carry on je pakai. Buta esok belajar la main seksafon. Manatau nasib macam kassim selamat, boleh berjaya walau dah buta.
Cotton bud

P/s : Tips ni saya dapat masa menonton rancangan suara konsumer di TV3 

Nak jual kanta lekap @ contact lens ni kena ada Sijil pengamal optic ok.. Bukan sesuka hati je nak jual tanpa tauliah. Kanta lekap yang nak di jual pun perlu di sahkan oleh pihak berkuasa dulu samada selamat atau tak. So, nak jual kosmetik macam ni hati hati ok. Mata bukan sejenis pancaindera yang kalau rosak dia boleh tumbuh semula. Hangpa yang nak beli & guna pun.. Better la pergi ke kedai optic yang ada pakar bertauliah.

Apapun nak pakai contact lens ni even beli dari kedai optic yang sah pun penjagaan dia sebenarnya sangat rumit. Faktor kebersihan sangat penting. Nak pegang & letak kat biji mata pun kena pastikan jari & tangan anda benar benar bersih. Tak boleh jatuh kelantai menatang contact lens tu.. sekali jatuh memang tak rekemen di gunakan dah. Jadi kalau setakat nak lawa tapi pemalas tahap cimpazi tak payah la. Biar la guna warna semulajadi biji mata hangpa. Bukan hodoh sangat pun. Ciptaan Allah dah cukup cantik.

Sekian tips kecantikkan & keselamatan dari blogger yang sedang hadap kes saman RM3juta ni. Bagi sesapa yang berniat nak membantu bagi sumbangan untuk mengumpul dana bagi kos guaman boleh merujuk pada posting ni di facebook yer. Sokongan & bantuan anda sangat penting untuk perjuangan saya..

SAYA BLOGGER YANG DI SAMAN RM3JUTA MENGHARAPKAN BANTUAN SEMUA PIHAK TERMASUK PIHAK NGO, AKTIVIS, ORANG POLITIK, NETIZEN & SEMUA

Assalammualaikum..
mengharap bantuan dari semua
Untuk meneruskan perjuangan

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SIFAT QARUNISME YANG ADA PADA BANI MELAYU ZAMAN SEKARANG

1/06/2018 12:08:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

SIFAT QARUNISME YANG ADA PADA BANI MELAYU ZAMAN SEKARANG. Tetiba je kan masa baring baring pagi tadi.. Teringat orang orang yang aktif bermedia sosial zaman sekarang ni banyak persamaan dengan perangai Qarun.. Terutama yang kaya atau yang senang sikit. Tu mesti nak marah sebab eden guna istilah Bani Melayu.. Sebab eden pernah terbaca satu komen yang dia rasa satu penghinaan pengguna Istilah Bani pada kaum melayu.


Bani ni maksud dia lebih kurang kaum/keturunan la. Bukan ada apapun yang menghina sangat. Cuma bani ni dari perkataan bahasa Arab. Yelah.. kat Malaysia ni  sejak turun temurun penggunaan istilah bani ni memang tak di gunakan cuma era media sosial sekarang orang makin kreatif mengabungkan ayat untuk mendapat tarikkan pembaca.. Tu yang macam jadi trend sekarang penggunaan istilah bani. Tapi tak payah la nak touching..

Berbalik pada topik kita yang asal.. Pasal Sifat Qarunisme yang banyak menjangkiti golongan kaya zaman sekarang. Satgi ada la yang kata. Hang ni pendengki la nak kata orang kaya tu perangai Qarunisme.. Dah miskin tu tak payah la nak hentam orang. Cer hang kaya.. Ntah2 sama ja dengan depa.

Alahai.. Jangan la marah. Entri ni sebenarnya pun untuk peringatan pada diri sendiri. Manatau akan datang eden pun kaya raya juga kan. Moga entri ni sentiasa mengingatkan eden. Sebab sesiapa sahaja tidak mustahil Allah boleh beri kekayaan.

Apa persamaan segelintir golongan kaya zaman sekarang dengan orang kaya Qarun zaman nabi dulu? Jom kita check it out..

Sedikit info.. Qarun adalah dari golongan zaman Nabi Musa A.S. Dia adalah seorang yang miskin pada awalnya tapi dia minta Nabi Musa doakan dia supaya menjadi seorang yang kaya harta & Allah makbulkan doa itu. Bila dah jadi kaya perangai dia yang pada mulanya kuat beribadah menjadi lupa diri & jahat. Kalau kita tengok segelintir golongan melayu yang katanya 'Kaya' Zaman sekarang dah banyak sifat Qarunisme dalam diri mereka. Antaranya..

1. Ramai orang yang background miskin jadi kaya Sama macam Qarun tapi yang ni tak salah pun.

2. Masa miskin kuat beribadat tapi bila kaya lupa Tuhan Perangai Qarun. Yang ni pun ramai. Ada tu siap jadi penunggang agama lagi. Pura pura alim.. Pura pura berhijrah tapi sebenarnya sekadar menggunakan agama untuk kepentingan meraih kekayaan.

3. Bila dah kaya perangai pun berubah Sama macam Qarun mula berubah bila jadi kaya

4. Menjadi tidak bersyukur, kufur & tamak Sama macam Qarun. ramai orang orang kaya & yang tak berapa kaya ada perangai macam ni.

5. Bila dah kaya jadi sombong, bongkak Qarun pun sama. Bila dia dah kaya dia jadi sombong & bongkak.

6. Bila dah kaya dia merasakan kekayaan dia menjadi kuasa maka dia mula menganiaya orang Sama macam Qarun. Orang sekarang pun sama juga.. Tak boleh silap sikit mula la nak tunjuk kuasa dia sebab dia kaya. Tak boleh kena cuit sikit confirm orang tu kena hukum apatah lagi kalau ada berani tegur kesalahan & kejahatan dia.

7. Suka menunjukkan harta kekayaan di khalayak ramai Ni pun sama macam Qarun. Tunjuk rumah banglo puluhan juta ringgit malaysia, tunjuk NO Plat kereta harga RM100K, Tunjuk kereta mewah, tunjuk aset2 & accessory mahal tanpa keperluan. Tu lebih kurang perangai Qarun la bila keluar berjalan bawa harta2 dia supaya orang nampak kekayaan dia. Cer check.. kita ada tak perangai macam tu??

8. Bangga dengan kekayaan yang di miliki Sama macam Qarun. Qarun dia rasa dia kaya atas usaha sendiri & dia lupa kekayaan dia miliki semuanya dari Allah. Sana sini dok cerita dia kaya atas usaha dia sendiri.

9. Kaya hasil dari penganiayaan terhadap orang lain Ni pun perangai Qarun. So.. sapa yang berkenaan sila audit diri kalau suka makan hasil dari menipu orang tak kira menipu sikit ke banyak. Contoh yang jual produk & overclaim tak ingat tu. Tu pun kategori menipu jugak.Apatah lagi yang jual produk bercampur dengan bahan terlarang. Jual skim janji manis cepat kaya alih2.. kayap je yang dapat. Ni banyak ada pada golongan scammer.

Cukup la setakat tu eden share perangai Qarunisme yang ada pada orang kaya terutama Bani melayu zaman sekarang. Tak payah la nak skodeng kehidupan depa macam paparazzi usung camera.. Dok kat rumah follow golongan kaya raya ni kat media sosial pun boleh nampak dah. Atau tengok je perangai kengkawan kita atau diri kita sendiri kat social media macam mana.. Adakah kita ada perasaan menunjuk nunjuk dengan rasa kekayaan kita atau tak?

Yer betul.. Ada orang berkongsi bukan nak menunjuk tapi ada orang dia gunakan alasan sekadar berkongsi tapi sebenarnya dia nak menunjuk nunjuk. Orang memang tak tahu niat kita.. Tapi cukup la kita sendiri tahu apa niat kita untuk kita mengubah & berubah kearah yang lebih baik.

Apapun bukan semua orang kaya berbangsa melayu ni semua macam tu. Cuma kebanyakkan yang dari susah jadi kaya memang dia jadi macam culture shock sikit. Yang dah biasa kaya atau dah lama merasa hidup sebagai orang kaya sebelum kemunculan social media ni kadang kadang sangat low profile. Takat banglo.. No Plat kereta.. bagai depa rasa tak ada apa nak di tayang sangat pun.

Moral of the story.. Moga satu Hari Suria lekatlekit pun menjadi orang kaya tapi orang kaya yang baik, yang pemurah, yang sentiasa bersyukur & yang tidak menganiaya orang lain untuk meraih kekayaan atau menggunakan kekayaan untuk menunjukkan kekuasaan. Ingat kalau kita kaya.. Allah maha kaya, kalau kita hebat.. Allah maha hebat, Kalau kita rasa berkuasa.. Allah maha berkuasa & menguasi segalanya.

Seperti saya bagitau tadi artikel ni bukan nak mengajar atau menyindir mana2 pihak.. Ia sekadar peringat untuk kita bersama. Blog saya memang penulisan tak formal. Saya tulis gaya2 makcik bawang menyembang jer. So jangan la terasa yer kalau anda tidak melakukannya.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com