INDIVIDU TERKENAL GUNA GAMBAR BLOGGER MASAKAN TANPA IZIN

3.1.18 Suria Lekatlekit 1 Comments

INDIVIDU TERKENAL GUNA GAMBAR BLOGGER MASAKAN TANPA IZIN. Ni entri jalan jalan cari pasal ke camna lekatlekit OOi.. Dak aiih.. Kami sedar kami miskin tak layak nak cari pasal dengan orang kaya tapi kebenaran tetap kena di tegakkan. Miskin kaya.. Yang benar tetap benar. Yang salah tetap salah.

Sumber : carian google

Sejak semalam dok nampak rungutan & luahan hati seorang blogger masakan yang terkenal pasal gambar dia di plagiat oleh seorang orang yang sangat di kenali untuk mengiklankan restoran dia di Instagram. Tanpa credit gambar tersebut di gunakan sewenang wenangnya oleh individu yang sangat di kenali tu. (malas nak mention atau hint siapa)

Mula2 satu lepas tu satu satu blogger masakan tersebut dapat mengesan gambar gambar dia yang di gunakan oleh individu tersebut tanpa kebenaran. Amboi.. Takkan semua nak cedok kot. Alahai.. Orang berduit upah la photographer ambil gambar makanan di restoran sendiri & upload ke IG. Kan lebih telus & jujur macam tu. Kita berniaga makanan ni.. Memang seeloknya guna gambar masakan kita sendiri. Pinjam2 gambar masakan orang tu nampak tak berapa jujur. takut indah khabar dari rupa.

Jangan la cenggitu. Jangan la simply ambil hakcipta orang tanpa creditkan pada pemilik asal. Even gambar pun bukan mudah nak ambil tau.. Nak2 lagi gambar2 masakan blogger terkenal tu memang cantik & menyelerakan. Benda ni melibatkan skill seseorang. Apa ingat skill takde harga ke dalam dunia ni. Kalau skill ambil gambar tu tak ada nilai.. Tak ada la servis kena bayar pada photographer. Nak ambil gambar cantik pun gadget yang di gunakan kena beli ye dak.

Hakcipta orang tetap hak orang even tak di daftarkan kat MyIppo pun. Tak boleh simply nak ambil. Kalau kat dunia ni terlepas.. Kat akhirat dah tentu tak terlepas. Macam tu jugak dengan trademark orang. Jangan curi kemudian pergi daftarkan kat MyIppo sebagai hakmilik sendiri. Even sah di dunia, tapi hakikatnya tetap mencuri ok! Mencuri tu haram tau.. Tu setazah saya bagitau. hehehehe

Konsep pinjam barang orang letak la credit sikit jangan claim macam hakcipta kita. Tak baik tau menipu.. Dosa! Nanti mati masuk neraka.. hehehehe

Apapun.. Semoga benda ni jadi pengajaran buat kita semua. Nampak simple tapi sebenarnya mengambil hakcipta orang ni boleh jadi isu jugak. Nak2 lagi kita gunakan untuk tujuan perniagaan & promosi. Ia melibatkan soal halal, haram rezeki yang kita dapat jugak.

Moral of the story.. terima la serangkap pantun. Siakap senohong gelama ikan duri.. bercakap bohong lama2 jadi pencuri. hahaha.. op's macam tak relate dengan topik je. kekekeke

1 comment:

  1. dato alip ke?/sebab dia je yang minggu depan nak buka restoran..kan??

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com