STRESS PUN BOLEH MENYEBABKAN ULSER MULUT?

1/26/2018 09:48:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

STRESS PUN BOLEH MENYEBABKAN ULSER MULUT? Sejak semalam ulser tumbuh bertingket tingket katanya dalam mulut den ni. Satu kat celah bawah gigi depan bahagian bawah & satu hujung lidah. Bayangkan lokasi ulser tu memang strategik sangat ok. Kesimpulannya puasa la makan pedas pedas.. Sejak semalam makan sup & nasi putih je..

Contoh Ulser mulut. Gambar carian google

Selalu kalau ulser ni saya suka rawat dengan oral aid. Sebab Oral aid ni di bagi rasa kebas sementara so hang nak makan cabai melaka pun tak dak hal.. Memang tak rasa sakit bila benda pedas sentuh tempat ulser tu. Tapi cari2 takde pulak oral aid.. Ntah mana hilangnya tak dapat di kesan. So takde la letak apa apa sejak semalam & hari ni. Bibir bawah pun rasa menebal je macam bengkak sebab ulser.

Sesaja pagi ni google apa penyebab ulser walaupun den syak sebab den kurang minum air.. Tapi ada beberapa sebab ulser selain kurang air dalam badan.. Antaranya

☞ Kesilapan apabila memberus gigi, dan menyebabkan luka dalam rongga mulut
☞ Kecederaan di mulut akibat tergigit atau terkena benda tajam seperti tulang
☞ Cuaca panas dan kurang minum air
☞ Kekurangan zat makanan seperti Vitamin B12, Zat Besi dan asid folik
☞ Kesan radioterapi dan juga kimioterapi
☞ Alergik atau alahan
☞ Stress
☞ Jangkitan virus atau bakteria
☞ Perubahan hormon dalam badan

Rupanya stress pun menyebabkan ulser yer.. Stress ke den sekarang? Stress tu ada cuma under control. Takde la 24jam sehari asyik stress jer...

Kalau ikut petua petua lama ni nak rawat ulser boleh try guna madu & letak kat bahagian ulser tu. Madu tu ada la stok kat rumah sebab suami den memang suka membawa pulang madu kerumah.. Hahahaha.. So, memang sentiasa bermadu la den kat rumah ni. kekekeke

Selain madu boleh cuba berkumur dengan air garam. Tapi kena tahan sakit sikit la kan la kan bila air garam tu terkena kat bahagian ulser tu.

Kalau ulser berlarutan sampai 2 minggu tak sembuh sembuh mohon merujuk dengan doktor yer. Sebab ulser ni biasanya tak lebih dari seminggu. Kalau lama sangat takut ada masalah lain pulak.

Tapi sementara nak tunggu sembuh rasanya kena juga guna khidmat Oral Aid ni.. Tak tahan pulak sakit setiap kali nak makan. Satgi kita order Oral Aid yer... Alah kat farmasi ada jual.

1 comment:

  1. eiiii kenapa stress boleh menyebabkan ulser mulut ? adakah sebab stress membuatkan kita malas untuk mencuci mulut atau ada hormon tertentu yang tak stabil penyebab ulser ? nampaknya bakteria dan kuman memang suka kot orang yang stress ni, bagi i stress ni akan membuatkan imuniti badan lemah tu penyebab ulser tu...



    read my latest pos :
    http://www.syafierayamin.com/2018/01/team-secret-layak-ke-babak-semi-final.html

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com