TERBONGKAR HANTU 'THE RED KEBAYA KULIM' YANG SEDANG VIRAL

3/29/2018 08:15:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

TERBONGKAR HANTU 'THE RED KEBAYA KULIM' YANG SEDANG VIRAL. Salah satu perkara yang memang akan jadi viral kat Malaysia ni.. adalah cerita seram/hantu. Pantang ada video atau cerita pengalaman seram yang rare sikit confirm viral. Saya pun salah seorang peminat kisah seram tapi saya tak obses atau taksub sangat dengan benda benda mistik. Minat tak semestinya fanatik kan..


Sejak semalam rasanya kecoh pasal video rakaman dari video yang di pasang pada kereta tak silap kelibat yang kononnya 'Hantu Kebaya Merah' yang pernah menjadi cerita seram lagenda tak lama dulu. Dah lama cerita hantu kebaya merah ni hilang di telan zaman tup tup muncul semula dengan video penampakkan hantu perempuan yang pakai baju kebaya merah ni.

Apa lagi.. Tugas netizen memviralkan la. hantu kot.. bukan senang nak rakam ye dak. Harus jadi orang pertama share ni. Kalau tak rugi orang lain tak tahu korang paling pantas menyampaikan informasi. hahahaha

Tadi terbaca kat harian metro membongkarkan siapa 'Hantu The Red kebaya' yang sebenarnya. Pada yang mati mati percaya rakaman tersebut adalah rakaman kelibat hantu mesti rasa nak hentak kepala secara maraton kat dinding.. Hahahaha

Den sempat tengok jugak video tu siang tadi.. Amboi clear sungguh orang tu boleh rakam makhluk halus ni. Selalu dok tengok orang tunjuk rakaman benda2 mistik ni tak nampak asap nampak macam kelibat atau bayang bayang jer.. Ni real nampak sosok tubuh nan lansing menawan pakai kebaya merah. Kalau cenggitu la boleh record gambar makhluk halus tak susah nak buat filem seram dah lepas. Boleh offer hantu jer berlakon. Baru real ye dak.. Tu pun kalau depa pandai baca skrip & ikut arahan tuan director la kan..

Yang hangpa kata hantu sangat tu sebenarnya..

“Aku pakat dengan 3..4 orang member.. Masing2 pakai baju kebaya yg sama warna… Lepas tu.. soh (suruh) depa dok di 3..4 lokasi yg berbeza.. Yg lain dok tepi jalan ja.. yg last dok tgh jalan.. manakala aku drive kete (kereta) siap camera.. rekod sepanjang jalan.”
“Boh tajuk gempak2 sikit.. kompom viral.. sebab… masyarakat kita mudah percaya dan terpedaya dgn cerita2 camni.. so apa aku dapat? Aku dapat perbodohkan org yg mengaku cerdik.. hahahaha sekian cerita aku malam ni.."
Itu dakwaan individu yang dipercayai bertanggungjawab merakam dan memuat naik klip video hantu berkebaya merah" di sekitar Kulim yang tular di media sosial sejak semalam.
Selebihnya cerita hangpa boleh baca kat Metro online : Semua kena tipu dengan 'hantu' kebaya merah

memang terbaik la orang kulim.. Satu alam maya tertipu nasib baik den tak tertipu. Sebagai peminat filem seram, kita boleh nampak persamaan rakaman makhluk halus yang betul dengan yang terang terang membohong tahap norrojim.. Mungkin ada certain orang nak di bukakan hijab dia boleh nampak jelmaan makhluk halus yang seketoi2 macam tu tapi setakat ni rasanya tak ada gadget mampu merakam makhluk halus se jelas tu..

Moral of the story.. takpe la yang terpercaya tu jangan la tersiput siput babi malu sendiri. Biasa la tu gurauan berkasih di alam maya. Redha je lah yer... hahahaha

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NAMA SITI AAFIYAH BAKAL JADI TREND SELEPAS NI?

3/26/2018 10:53:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

NAMA SITI AAFIYAH BAKAL JADI TREND SELEPAS NI? Ada lagi ke nak tanya sapa si pemilik nama Siti Aafiyah tu? Nampak sangat kan yang tak tahu jenis memang tak suka la nak membawang cerita retis.. Betul ke tak tahu.. Ke sesaja nak bagi nampak rare kekonon tak tahu. Ok la bagi yang tak tahu siapa Pemilik Nama Siti Aafiyah tu..


Si comel tu kan anak pertama kepada Penyanyi Tersohor & nombor satu Malaysia Dato Seri Siti Nurhaliza & tak sure anak keberapa Dato Khalid. Maaf la tak sempat nak stalker keluarga Dato Khalid.. sebab kami tak minat family dia pun hahahha.

Selepas 12 tahun menanti akhirnya lahir Siti Aafiyah tak silap melalui pembedahan dalam usia ibunya , Dato Siti 39 Tahun. Jadi yang belum di kurniakan cahaya mata bersabarlah. Dato Siti tabah tunggu 12 tahun untuk dapat Siti Aafiyah ni.. Hangpa setakat baru 3 - 4 tahun tu jangan la down sangat. Allah tu maha tahu bila masa yang sesuai untuk bagi sesuatu yang kita minta. yang penting usaha.. Dato Siti pun dapatkan Siti Aafiyah dengan kaedah IVF tak silap.

'Aafiyah' yang membawa maksud untuk menyelamatkan daripada sebarang kesusahan yang menimpa, menjadi sihat dan mempunyai wang yang cukup. Siti Aafiyah di lahirkan seberat 3.55kg.. Boleh tahan juga tu. Patut gebu jer..

Melihat Dato Siti & Dato Khalid yang tidak terikut trend letak nama anak sampai 3 - 4 patah perkataan benda ni sesuatu yang baik juga. Mungkin pengaruh Dato Siti akan menjadi ikutan masyarakat lepas ni & letak nama yang ringkas & ada maksud yang baik. Maybe juga nama Siti Aafiyah akan jadi pilihan selepas ni. tak tau la lepas ni ramai yang namakan anak depa Siti Aafiyah.

Takpa lah.. Asalkan nama tu membawa maksud yang baik. Bila sebut seolah olah mendoakan sesuatu yang baik juga pada anak kan. Nama sama pun apa salahnya.. Lagipun letak nama anak berjela pun satgi panggil yang sekontot jugak. Tak panggil yang depan.. dia panggi yang hujung je. hehehehe

Apapun Tahniah pada Dato Siti & Dato Khalid atas kelahiran baby girl yang comel macam mak dia jugak. Putih melepak secara semulajadi jadi tak perlu supplement atau inject vitamin C hehehe. Yelah kalau dah gen tu putih melepak.. Apa nak pelik keluar anak pun putih melepak ye dak? Kita ni yang memang keturunan coklat.. tetiba nak jadi putih tu yang sampai sanggup ambil produk merapu. Terima je la seadanya.. Putih ka hitam ka.. hijau ka. Cantik itu bukan tertakluk pada warna kulit. Kan.. tak pepasal termembebel benda lain.


Ok.. ok.. dah. Satgi dia masuk bab lain pula. Elok la kan buat kata kata penutup sebelum kena ludah secara berjemaah kat sini. hehehhee

Moral of the story.. Semoga Siti Aafiyah membesar menjadi anak yang solehah & menjadi kebanggan ibu ayahnya.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENSIL WARNA YANG KUALITI ALA ALA FABER CASTLE TAPI MURAH

3/24/2018 03:59:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

PENSIL WARNA YANG KUALITI ALA ALA FABER CASTLE TAPI MURAH. Den dulu masa mula2 nak ajar budak shahila menulis & mewarna kerek jugak la. Fabber Castle bagai.. paling2 Luna katanya. Tapi lumrah budak budak ni.. Menyampah tau beli mahal mahal dia campak merata rata kemudian hilang khabar berita. Lepas tu malas dah nak beli yang brand beli yang kat kedai serbaneka.. ada yang warna dia tak terang, ada yang warna terang elok dah tapi kayu dia mereput. sikit2 patah.. bila asah sampai kontot asyik patah jer warnanya.

Tapi ada satu brand ni.. Tak la kategori branded punya alat tulis dia.. Secara tak sengaja terbeli kat Mr DIY.. brand Yalong. Made in china.. Al kisahnya mula2 beli pensil warna dia. Tak expect la harga & brand dia tu sama kualiti macam brand2 mahal & terkenal sejak turun temurun macam LUNA semua tu.. Just rasa cukup la untuk budak shahila improve skill mewarna dia kat rumah ni. Sebab kat tadika pihak sekolah dah sediakan semua. Bila nak buat homework kat rumah ni kena juga ada alat tulis & pensil warna kan.. takkan la nak angkut alat tulis kat sekolah pulak. Melampau sangat la.. Satgi murid tak kena rotan, parents pulak kena rotan kan.


Macam biasa la.. Mak shahila ni spesis over excited... Dia beli untuk anak tapi dia yang test dulu. Tak sangka pulak warna dia memang terang.. Ala2 faber castle gitu. Sebab saya pernah belikan pensil warna faber Castle untuk anak saya sebelum ni. So saya boleh gambarkan kualiti pensil warna Yalong ni pun lebih kurang macam faber castle walau tak la 100% sama kualiti dia. Pensil dia pun tak mereput. Warna dia terang memang susah nak patah. Standard budak2 kalau mewarna selagi dia boleh tekan pensil warna tu tahap maksima.. dia push sampai level akhir.. Tapi brand Yalong punya pensil warna ni.. memang sado giler tak patah. warna dia pun tak cepat habis... Memang sesuai sangat untuk kegunaan anak anak kita. harga dia pun bukan mahal. 12 batang pensil warna RM4. (ada sen sen belakang tu dah lupa).


Selepas dah macam best je dengan kualiti pensil warna dia.. Saya try pulak beli pensil dia. Design pensil dia ni cecantik jugak. Jenis mata halus tapi terang. Pensil dia pun tak mudah patah & kayu dia tak reput. Memang sangat rekemen bagi parents yang nak cari alat tulis berkualiti tapi dengan harga yang murah.. try beli jenama Yalong ni..


Kat tempat lain tu tak sure ada jual ke tak.. Tapi saya cuma nampak di jual kat Mr DIY jer untuk brand ni. Memang berbaloi baloi sangat. Saya pernah tulis review tak berbayar kat IG & link ke FB pasal brand ni.. ada yang tergoda kan dengan review saya maka depa pun berpusu pusu la ke Mr DIY.. Seperti yang saya kata.. memang saya tak tipu. Brand ni memang puas hati korang beli.


Ni pun bukan review berbayar.. cuma sekadar berkongsi jer. Almaklum la sekarang ni zaman semuanya mahal, so ramai parents cuba lakukan penjimatan. Dari guna alat tulis yang branded mungkin mereka mula survey yang brand murah - murah. Jadi maybe ini membantu anda semua mencari alat tulis yang murah tapi kualiti dia agak baik. tak semua yang murah tu tak berkualiti ye dak.


Jadi kalau nak cari alat tulis & pensil warna murah.. Boleh ler try brand Yalong ni kalau hangpa jenis tak kisah pasal brand la kan.. Manatau budak2 sekarang pun demand boleh tahan. Dia nak semuanya branded satgi boleh berlagak dengan kawan kawan kat sekolah. kekekkee.. tapi kalau anak hangpa macam anak den dari awal ajar membeli kedai2 serbaneka, kedai borong & Mr DIY memang dia tak kenal sangat Toy 'R' Us bagai.. dari mainan sampai alat tulis kebanyakkan Mr DIY je la sampai dia boleh jadi macam tersampuk kalau keluar tak singgah Mr DIY. See.. very da MR DIY anak den ni tau. kekekeke

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BANTAL LEYNA TIDUR PUN LENA

3/19/2018 10:13:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

BANTAL LEYNA TIDUR PUN LENA. Tidur tanpa bantal umpama tidur tapi tak ada nikmatnya la kecuali tidur sambil duduk. jarang nak jumpa orang tidur tanpa bantal kecuali dalam keadaan yang terdesak. Tapi kalau kat rumah atau mana2 tempat penginapan ni.. Memang orang tidur berbantal.


Jangan pandang remeh pada fungsi bantal ok.. Silap bantal tidur tak lena.. leher boleh sakit.. kepala boleh sakit juga ok. Jadi peranan bantal ni pun penting untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Apa ingat produk skincare je ke perlu berkualiti, tidur pun kena ada kualiti walau tak payah daftar dengan KKM hehehehe.

Tidur yang berkualiti ni penting bagi mendapat kesihatan yang lebih baik. Jiwanya yang tenang & bahagia serta meningkatkan kecergasan fizikal dan minda. Takde la rasa lemau & letih je sepanjang hari. Untuk mendapat tidur berkualiti ni sekurang kurangnya memerlukan 7 - 9 jam sehari. Tapi kita mak mak ni susah lahai nak tidur lebih dari 7 jam. Kadang2 kurang dari 7 jam.

Kalau anak tak merengek.. kita tak selesa tidur. Maybe sebab bantal kita guna tu juga buat lena kita terganggu. Sekejab sekejab bangun bentulkan posisi bantal.. Manalah nak dapat tidur yang cukup kan. Jadi kat situ peranan bantal ni sangat penting ok untuk tidur yang lena & berkualiti..

Kalau korang nak cari bantal yang berkualiti & selesa.. Ada satu bantal ni brand Leyna. Leyna dengan lena tu bunyi pun nak sama kan. gamaknya guna bantal Leyna ni tidur pun lena la kot kan.

Satgi ada pula dok kata, bantal je kot. Tak payah membongak sangat la. Jangan cakap macam tu Jemah Jelmaan Ooi.. Tiada istilah bantal je kot. Walau namanya bantal tapi ada keistimewaan & tahap kualitinya tersendiri. Sebab tu harga pun berbeza ok! Antara keistimewaan bantal Leyna ni..


 Hygeine ➛ Penting tau Hygeine ni sebab bantal juga boleh menyebabkan masalah kulit seperti jerawat, ruam bagai berlaku kalau tak bersih Jadi Bantal Leyna ni dia di pack dalam plastik yang siap seal lagi untuk menjaga kualiti & kebersihannya.

 Zip ➛ Sebab dia ber Zip jadi boleh di laras ikut keselesaan sendiri. Nak tinggi atau nak normal suka hati kau la Jemah. Maksudnya kalau korang rasa nak kurangkan tinggi bantal tu boleh keluarkan isi dalam bantal. Ada orang suka bantal yang padat ada orang suka bantal yang lembik sikit kan. Zip dia pulak di jahit secara tersembunyi so tak nampak zip tu. Tak mencacatkan permandangan pada bantal.  So bantal lyna ni memudahkan korang untuk laras sendiri ketebalan bantal tu.

 Corak ➛ Corak bantal pun main peranan untuk merangsang mood nak tidur ok. Sarung bantal Leyna ni memang corak dia nampak Eklusif & kain dia jenis cotton so memang sejuk jer bila letak kepala. Jenis material sarung bantal pun penting. Almaklum la malaysia ni kan panas.

 Piping ➛  Jahitan piping ni membuatkan bantal ni nampak lebih kemas, eklusif & berkualiti. Jadi tak nampak serabut & mencacatkan permandangan bantal ni. Baru nampak macam bantal orang 'have have' katanya. kekekeke.

 Senang Di Cuci ➛ Senang nak di basuh. Boleh basuh terus dengan polyster kat dalam. Boleh basuh guna washing machine. Nak keringkan pun senang, guna dryer pun boleh. Jangan risau lepas kering bantal dia akan kembali empuk tak penyek. So takde masalah bau ke, hama ke.



Bantal dari Leyna Flenaz Collection ni adalah bantal baru terus dari kilang yer bukan preloved atau second hand punya bantal. Kualiti bantal ni adalah dari fabrik cotton & di isi dengan polyester yang bermutu tinggi & terbaik. Memang di jamin 100% kualiti bantal ni terbaik.

Polyester yang di gunakan pun lembut & gebu. Allahu.. kalau letak kepala atas tu rasa macam tidur atas kek span kekdahnya. Lembut lahai rasa macam ada orang dok belai belai kepala. Kekekeke. Sebab dia lembut so dia akan mengikut testur bentuk kepala & bahu. Tidak memerangkap lembapan seperti habuk dan peluh yang menyebabkan bantal menjadi lembab, busuk, gatal dan tekstur dalaman menjadi lembik. Ringan dan mudah dibawa kemana-mana. Apa ingat tak ada orang yang jenis bawa bantal sendiri ke kalau travel. Spesis yang hanya lena bau bantal sendiri memang la dia akan usung bantal dia kemana mana. So bantal bersize & berat yang flesibel pun penting untuk golongan macam ni.

Paling penting ada tag/label jenama LEYNA (Flenaz Collection) untuk memastikan ia original. Sangat penting originaliti sesuatu produk tu. Kalau yang tiruan kualiti confirm la tak sama. Corak bantal dia pun nampak mewah sebab ia di tempah khas dari kilang. Corak ni main peranan jugak ok sebab orang zaman sekarang ni orang hidup semua konsep bagai termasuk menghias bilik. Pemilihan corak sarung bantal pun main peranan penting untuk konsep yang pilih. Yang jenis suka nampak elegant & ekslusif rasanya corak sarung bantal Lyena ni memenuhi citarasa anda la. Tapi kalau yang jenis feeling cute sampai tua.. Suka hello kitty memang la dia tak suka. kekekeke

Sekarang ni kalau korang nak beli memang sedang elok sangat la sebab dorang tengah baik hati dok promosi dengan harga murah sampai rasa nak tidur tak nak bangun bangun lagi.

 Harga Promosi sekarang  RM150 (SM) / RM190 (SS)  untuk  4 BIJI BANTAL LEYNA 
(Harga tidak termasuk Postage)
Saiz bantal : 19x19 Inci
berat : 1kg

Harga loose RM39 (Sebiji bantal) & Sabah sarawak RM49 (harga tidak termasuk postage). Tapi better beli harga set promosi sekarang 4 bantal RM150 (sm) / RM190 (ss) tu sebab lebih jimat kan. COD hanya di buat sekitar seremban & senawang.

Kalau ada yang nak tambah pendapatan dengan jadi agent atau buat dropship pun boleh. Berminat boleh hubungi :

 Ⓕ Facebook Lyna Nigina 
 ☏☒ Whatsapp/call 019 6829373 (Lyna) 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH SERAM DI JALAN SEDENAK

3/15/2018 10:34:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

KISAH SERAM DI JALAN SEDENAK. Sampai hari ni keywords search kat blog den ada je dok sangkut Simpang sejenak. Alah drama DFKL yang baru 2 minggu lepas tayang kat TV3 dalam slot cekerama tu. Katanya Drama tu di adaptasi dari kisah masyarakat.. Tak tau la benar ke tak. Katanya kisah benar yang berlaku kat satu tempat bernama sedenak.. Kat Johor sana bukan kedah tau. Satgi dok cari sedenak kat kedah.. Sampai kiamat tak jumpa pulak. Tapi tajuk drama tu tukar sikit nama tempat tu dari sedenak jadi sejenak. Ada nak.. nak kat belakang tu dah kira seram cukup la kan.. Jangan Nang Nak sudah.. Jenuh nak halau balik Thailand pulak.


Tadi tetiba ternampak posting dari blogger masakan terkenal Cik Mat Gebu kat Facebook dia Adnan Ibrahim berkongsi kisah seram yang berlaku di tempat tinggal dia sedenak. Banyak juga cik mat selalu share kisah2 seram yang berlaku tak kira cerita tu di ceritakan oleh orang lain kepada beliau atau pengalaman beliau sendiri yang berdepan dengan kejadian seram, mistik & misteri. Sapa yang follow cik mat mesti pernah terbaca perkongsian kisah seram dari beliau.

Di sebabkan manusia hari ni tak boleh move on lagi dengan drama simpang sejenak tu.. So, elok la den ambik kesempatan untuk meraih traffic juta lemon dengan berkongsi kisah kejadian misteri & seram yang Cik mat Gebu share kat pesbuk beliau semalam.. hahaha pengakuan ikhlas tu nak meraih traffic. 

Alkisahnya.. cerita ni di ceritakan oleh abang cik mat kepada cik mat. Kisah seorang Tabligh yang datang maybe berdakwah la kot kat kampung depa. Pada satu malam yang sepi..pi..pi.. pak mat jual topi.. pi..pi.. Ok ok gurau je. Aloo.. jangan la marah. Kita sambung kita mamat Tabligh tadi.. Pada satu malam ni dia menunggang motor seorang diri. tetiba ada seorang pakcik berjubah putih sambil pegang tasbih kat tangan. Minta tumpang hantarkan dia kat masjid sedenak. Mat tabligh tu pun rasa takde hal la setakat nak tumpangkan pakcik tu naik motor dia. Apadahal.. Motor bukan nak kena kayuh pun kan. Naik la pakcik..

Dalam perjalanan menuju ke destinasi yeah.. yeah.. Tu dia. Siap ada yeah yeah tu macam lagu siti nurhaliza katanya. Pakcik ni tak henti henti tertasbih.. Berzikir gamaknya. Zikir apa di baca tak pulak la di nyatakan secara terperinci so hangpa jangan dok tanya pulak. Sampai kat masjid sedenak, mat tabligh pun tanya la si pakcik rumahnya di mana. Pakcik tu cuma tunjuk atas bukit di seberang jalan. Lokasinya berhadapan dengan masjid. Lepas tu menonong laju je pakcik tu jalan dalam gelap. Confident tu penting.. baru tak tersadung akar ke hapa bila jalan dalam gelap. kekekeke

Di pendekkan cerita supaya tak jadi entri berepisod.. Pada satu hari si mat tabligh ni datang lagi ke masjid sedenak. Niat di hati tu nak ziarah la pakcik yang dia pernah tolong. Maybe nak eratkan silaturrahim sesama umat islam kan. Tapi bila tau atas bukit tu sebenarnya tempat apa.. Terus dia tak kata apa. hangpa nak tau atas bukit tu ada apa..

menurut cik mat gebu.. Atas bukit tepi club house lama katanya adalah kawasan tanah perkuburan islam sejak berpuluh tahun yang lalu. Aje giler kat situ mana ada orang berumahtangga. Semua yang berumah tiang dua jer.. dah kenapa pakcik Ooi.. Kau bergurau senda dengan mat tabligh tu. Lepas tu tak tau la mat tabligh tu berani tak tumpangkan mana2 pakcik lagi kat area sedenak kalau memalam buat. Hope Mat Tabligh tu kuat Iman & tak trauma lah yer..

Sumber asal cerita ni

Biasa la Jin & syaitan ni memang dia suka mencuba orang2 yang beriman.. Kalau yang tak beriman ni apadahal. Cuit sikit pun dah boleh ajak jadi geng. tak mencabar katanya.. test yang power sikit, kalau success boleh raikan dengan daun saderi katanya. Kalau tak berjaya pun kalah bermaruah. kekekeke

Moral of the story.. Ok la tu dia menjelma sebagai pakcik berjubah putih siap bertasbih sepanjang jalan kalau dia jelma sebagai makcik berjubah putih mengilai sepanjang jalan.. Mau kering darah turun kekaki. kan Uolls hehehehe

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PRODUK YANG SELAMAT PUN BELUM TENTU TIDAK MENDATANGKAN KESAN BURUK

3/14/2018 11:27:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

PRODUK YANG SELAMAT PUN BELUM TENTU TIDAK MENDATANGKAN KESAN BURUK. Tu dia lama tak mengupas kupis & kopek isu produk ni kan. Hari ni macam ada masa sikit nak gentel2 jerawat kat muka.. ops.. nak kupas kupis & kopek isu produk ni maka jari jemari abang saleh.. erkk.. jari jemari lekatlekit pun bernari nari atas kebot mencoret sepatah dua kata pasal salah faham tentang produk.


Ramai yang suka pertikai.. Kenapa saya beli produk kat drugstore ada clinical approve tapi bila pakai jerawat membiak bagaikan di baja? Kata produk drugstore yang ada clinical approve ni selamat.. Kenapa muka saya breakouts.. Argh.. semua ini agenda yahudi!!

Tu dia tak pepasal Yahudi bersalah kan? Asal yang buruk semua agenda Yahudi.. Sebenarnya hangpa kena la faham. Tak semestinya produk yang selamat itu sesuai dengan semua jenis kulit atau semua orang. Selera kita pun berbeza apatah lagi keperluan kulit & badan kita. Kalau semua orang sama.. Dalam dunia ni tak payah nak buat banyak banyak produk. 1 produk pakat2 guna la kan.. Sebab yelah, semua orang sama je. Kalau guna semua dapat kesan yang sama.

Sebab tu di pasaran ada pelbagai jenama & fungsi sesuatu produk. Pada packaging produk pun depa dah letak cadangan atau kulit yang macam mana sesuai untuk pakai produk tu. Kena rajin la baca. Jangan hanya berdasarkan testimoni & viral terus berpusu pusu hangpa ambush drugstore nak dapatkan produk tu. Lepas tu tak sesuai hangpa kata produk tu yang bermasalah menyebabkan kulit hangpa breakout bagai.

Nak lagi selamat kalau ada bajet lebih.. Jumpa pakar. Nanti dia akan buat pemeriksaan pada kulit & dia akan cadangkan produk apa & macam mana yang sesuai untuk kulit hangpa. Kalau bajet so so jer.. Kena pandai la tahu apa keperluan kulit, masalah kulit.. Bertapa lama sikit kat drustore/farmasi tu untuk baca Ingredient & direction pada produk. Den pun selalu buat macam tu kalau nak try apa2 produk yang baru.

Berbeza pulak dengan produk yang terang terang dah KKM keluarkan press release & di war warkan seluruh alam ada mengandungi bahan terlarang yang boleh memberi kesan kemudaratan kepada pengguna. Walaupun hangpa dah pakai bertahun tahun tapi muka dok lawa macam orang bunian sekalipun takkan mengubah ingredient dalam produk tu menjadi selamat. Dia tetap mengandungi bahan terlarang & merbahayakan kesihatan pengguna. Cuma effect dia pada setiap orang tak sama. Ada orang dapat kesan buruk tu cepat.. ada orang lambat. Sedar sedar dah nazak selagi organ dalaman.

Jadi.. Kita tak boleh claim semua produk yang selamat tu confirm selamat & sesuai dengan semua orang. Dia maybe boleh jadi tidak serasi & tidak selamat untuk sesetengah orang walau tidak mengandungi bahan terlarang. Macam tu juga dengan produk yang tidak selamat & mengandungi bahan terlarang.. even anda guna dah lama tapi masih cantik jugak tak tun tuang.. Tak bermakna ingredient dalam produk tu selamat untuk anda. Ia tetap merbahaya.

Moral of the story.. Kita berbeza jadi skincare kita jugak mungkin tidak sama. So, kena rajin study & belajar.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MENTAL.. PEMBUNUH UPAHAN YANG SUKA MAKAN MC D

3/13/2018 11:07:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

MENTAL.. PEMBUNUH UPAHAN YANG SUKA MAKAN MC D. Hang ni kalau buat tajuk entri boleh dak kalau tak kontroversi sangat? Kekekekeke... Alahai, biar la janji den buat tajuk tak lari dari fakta ok. Cuma tajuk mesti catchy ok baru orang ada rasa nak baca apa yang kita tulis. Tajuk entri tak boleh skema sangat..

Gambar sekadar hiasan

Hang nak cerita apa sebenarnya ni lekatlekit Ooi.. Sejak bila hang berkawan dengan pembunuh pulak ni tau dia suka makan mc D bagai? Mana ada kami kawan dengan pembunuh.. Kalau ada pun kawan2 kami pembunuh nyamuk, lipas & makhluk perosak je. Bunuh2 orang ni rasanya orang orang tengah sawah pun depa tak sanggup bunuh apatah lagi orang bernyawa ni.

Ni ha.. Nak cerita & share dengan hangpa satu kisah seorang pembunuh upahan yang target mangsa untuk di bunuh semuanya dari media social. Tu dia.. hangpa yang suka share sangat maklumat macam lokasi & suka buat live update kat FB tu hati hati ok.. Kita tak tau sapa yang memerhatikan kita. Kalau setakat kiah propa dia perati.. paling2 dia bergosip jer.. Kalau spesis kejam macam ni, bahaya Ooo...


Alkisah tersebutlah kisah... Seorang lelaki yang menghadapi kemurungan kerana tekanan hidup bertukar menjadi seorang pembunuh yang kejam menghukum mereka2 yang di rasakan bersalah. Dia seolah olah seperti di upah seseorang yang tidak tahu siapa orang yang mengupahnya untuk membunuh. Cara hukuman yang bakal di berikan seolah olah telah di tetapkan oleh seseorang yang tidak tahu siapa & dari mana. Hukum yang di kenakan pada mereka2 ini memang sangat kejam.. mereka akan di seksa & di biar mati dengan siksaan yang di lakukan.

Setiap kali dia perlu melakukan pembunuhan.. Dia akan dapat Sekeping cakra padat yang di muat turun lagu yang telah di ubah dari lirik asal yang mengambarkan dosa dosa mangsa yang bakal di siksa & di bunuh dengan kejam. Sebelum melakukan pembunuhan dia akan menghafal & menyanyikan lagu lagu tersebut berulang kali sehingga membuak rasa benci kepada mangsa seterusnya hilang rasa simpati & kasihan pada mangsanya supaya mudah untuk di melakukan penyiksaan sehingga mangsa mangsanya mati.

Antara siksaan yang di gunakan adalah dengan cara memotong jari, merobek keluar organ dalam (hati), mulut di jahit, tangan di celup dalam minyak panas & banyak lagi siksaan yang di buat. Mangsa mangsanya terdiri dari kaum wanita yang melakukan kesalahan seperti menyebarkan fitnah di social media, menipu & pecah amanah.

Modus operandi dia adalah mengesan mangsa melalui social media untuk mendapatkan maklumat tentang diri mangsa, kemudian dia akan mengekori mangsa tanpa mangsa itu sedar bila semuanya dah di rancang dia akan menculik mangsa tanpa meninggalkan sebarang bukti. Selepas di siksa sehingga mati dia akan membuang mayat mangsa sambil meninggalkan sekeping nota di dalam mulut mangsa yang menulis pengakuan mangsa atas kesalahan yang di lakukan. Dia akan pastikan mayat mangsa tersebut di buang di tempat yang senang untuk di temui supaya mesejnya sampai kepada orang awam untuk di jadikan pengajaran.

Tiada seorang pun dapat mengesan pembunuh tersebut termasuk pihak berkuasa. maka muncullah seorang keyboard warrior seolah olah mencabar pembunuh yang di gelarkannya sebagai tukang jahit sebab setiap kali dia melakukan pembunuh.. dah jadi macam trademark mulut mangsa akan di jahit.


Sehinggalah pada satu hari.. kemarahan dia memuncak terhadap seorang keyboard warrior tersebut yang banyak menulis tentang kes pembunuhan yang di lakukannya membuatkan dia mencabar keyboard warrior tersebut untuk bersemuka dengannya. Disitulah.. Dia mula sedar apa yang sedang berlaku pada dirinya.. Dan akhirnya kisah kejam itu bertukar menjadi satu kisah sedih.. Seorang pembunuh yang melalui satu episod kehidupan yang sangat teruji sehingga dia sendiri hilang dalam dirinya sendiri.

Siapa pembunuh tersebut & siapa keyboard warrior tersebut serius memang hangpa takkan dapat teka. Memang penuh kejutan kisah pembunuh upahan yang sebenarnya.. Siapa yang mengupahnya untuk melakukan pembunuhan yang di buat pun korang sendiri takkan sangka sama sekali.

Memang best baca novel Mental ni wei.. sebab hangpa takkan dapat teka ending dia. Sehingga hangpa baca sampai habis. Yang pasti dalam novel Mental ni banyak tulis babak babak dia pergi ke Mc D untuk makan atau minum kopi. Aku syak penulis buku ni memang suka makan Mc D tapi jangan pulak hangpa anggap penulis buku ni seorang pembunuh pulak. Dia cuma pembunuh dalam watak yang di tulis jer.. Satgi ada dok pi report polis haru biru unggu kelabu pulak.

Banyak pengajaran dalam novel Mental ni.. Antaranya kau jangan suka suka nak memfitnah orang semata mata nak meraih populariti di social media.. jangan seronok sangat dok upload gambar mangsa kemalangan dalam keadaan ngeri atau menyedihkan.. Mungkin perkara tu membuatkan ada ahli keluarga mereka menyimpan dendam terhadap anda atau jangan nak suka pecah amanah walau hang yakin benda tu akan selamat. Mungkin mangsa hang tu akan simpan dendam sampai mati. Den pun jadi mangsa orang pecah amanah jugak.. tahu rasanya macam mana. tapi biarlah Allah yang membalasnya sebab Allah tu lebih tahu apa balasan yang sepatutnya manusia macam tu dapat.

Antara novel terbaik yang pernah saya baca selepas novel cemburu seorang perempuan. bagi peminat novel ni memang rekemen baca novel ni. Sekali sekala ubah citarasa baca novel Thriller & psycho ni pun best juga. Asyik dok baca novel cinta jer.. Tu yang selalu jadi masalah dengan pasangan bila dok expect pasangan jadi seromantik macam kisah dalam novel. Bila baca novel mental ni at least.. kita akan terfikir & berfikir apa yang kita nak buat bila bersosial di social media. Seolah olah memberi peringatan pada diri kita.. Tak mustahil ada yang memerhatikan kita dengan penuh dendam. Tobat.. Insof Wei!!

Babak babak yang di tulis dalam novel ni pun memang akan buat kita terbayang setiap situasi tu terutama part dia menyiksa semua mangsa.. Rasa ngeri, nyilu, pedih, sakit, marah, takut semua ada. Serious wei! Tak tipu.. Baca novel ni den sendiri tenggelaman dalam watak pembunuh & mangsa yang di siksa tu.


Cerita gedebung gedebang.. Ni nak beli kat mana novel mental yang best di muka bumi ni? Amboi tak sabaq dah tu nak dapatkan novel ni.. Jangan risau, den paham zaman sekarang kalau nak menapak keluar semua kos kan? Minyak kat Malaysia ni dah kategori benda mahal.. Tak campur penat, haus, lapar lagi bila keluar. Jangan susah hati kalau rasa malas nak ke kedai buku boleh beli direct dengan penulis buku ni. Contact dia kat bawah

 Facebook Tajul Zulkarnain 

Boleh beli single atau nak beli kombo set dengan novel bertarung dengan syaitan pun boleh. Bertarung dengan syaitan ni base on kisah benar juga. Bukan semata mata kisah seram tapi banyak juga panduan & amalan secara islamik yang di kongsikan dalam buku ni bila menghadapi masalah gangguan makhluk halus. So, Better korang dapatkan set Kombo, 2 buah buku. Mental & bertarung dengan syaitan.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DUKUN.. YANG TAKKAN MATI ADALAH ILMU HITAMNYA

3/12/2018 02:36:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

DUKUN.. YANG TAKKAN MATI ADALAH ILMU HITAMNYA. 10 tahun lalu filem ini telah di haramkan tayangannya selepas promo filem di buat & tarikh tayangan dia pun dah di war war kan. tak tahu la alasan filem di haramkan tayangannya.. ada kata sebab ia melibatkan seorang ahli politik & ada yang kata keluarga bagi pihak watak yang di gunakan dalam filem ni tidak membenarkan filem tentang ahli keluarga mereka di siarkan. Ia mengaibkan mereka.


Tapi selepas 10 tahun filem ni terlepas juga di alam maya.. Tak tau la mana depa dapat rakaman filem dukun. Den pun tak terkecuali tertonton juga la filem ni. Sebab memang dari dulu antara filem yang kami nak tengok sangat sebab pernah tengok sedutan filem ni.. Memang menerujakan untuk di tonton.

Walau dah lama download & ada dalam file.. Tapi baru baru ni je sempat tengok. Jangan sesapa minta den hantar pulak.. Den tak nak terlibat dalam aktiviti cetak rompak hahaha. Den tengok untuk diri sendiri. pepandai la hangpa cari sendiri yer hahahaha

Seperti yang kita sedia maklum filem ni di adaptasi dari kisah pembunuhan yang melibatkan seorang Bomoh wanita dengan seorang ahli politik era 90an dulu. Malas nak petik nama mereka bagi menghormati waris mereka yang masih hidup. Rasanya semua orang tahu siapa yang di maksudkan..

Biasa la filem adaptasi even dari kisah benar tapi tidak la 100% benar apa yang di paparkan dalam filem. Seperti nama & babak babak yang ada dalam filem tu. Filem ni mengisahkan seorang Dukun wanita bernama Diana yang di sabitkan dengan kesalahan membunuh seorang ahli politik Dato Jefri.

Kisahnya bila seorang ahli politik ni di cadangkan oleh pembantunya untuk meminta khidmat seorang dukun wanita ni untuk kuatkan kuasa politiknya bagi mendapatkan satu projek besar. Bila kali pertama mendapatkan khdimat dukun tersebut, dia berjaya mendapat projek besar tersebut so dia terus yakin untuk terus menerus menggunakan khidmat dukun tersebut. Biasa la.. Bila dah terjebak dengan benda khurafat & dapat hasil dia dah lupa Tuhan.. Gitulah jadinya kan.

Akibat langgar pantang Ahli politik tersebut mati selepas di tetak dengan parang semasa ritual tu di jalankan. Selepas ahli politik tu mati, Dukun wanita tersebut di tahan & di dakwa atas kesalahan membunuh & jika terbukti bersalah akan di jatuhi hukuman mati. Untuk pesalah yang di tuduh atas kesalahan membunuh dia di beri hak untuk di bela, so seorang peguam yang sedang menghadapi masalah keluarga menerima kes tersebut & menjadi peguam bela kepada dukun wanita tersebut.


Tanpa sedar.. kehilangan ahli keluarga dia ada kaitan dengan dukun tersebut. 10 tahun lalu peguam tersebut kehilangan isteri yang tiba tiba hilang tanpa jejak. selepas 10 tahun.. Anaknya yang memberontak, lari dari rumah. Dalam usaha mencari anak gadisnya yang lari dari rumah, dia mengambil kes dukun tersebut.

Dukun tersebut di dapati bersalah walaupun kejadian bunuh itu adalah tanpa niat. Dan ending cerita tersebut barulah peguam tu tahu, isteri dia yang hilang 10 tahun lalu di bunuh oleh dukun tersebut kerana cuba ingkar dengan perjanjian antara mereka. 10 tahun dulu isteri peguam tersebut pernah mendapatkan khidmat dukun tersebut untuk mendapatkan anak. Sebagai syarat.. jika dia berjaya mendapat anak, anak itu akan di jadikan pewaris ilmu hitam dukun tersebut.

Pada ending filem ni dukun tersebut berjaya mewariskan ilmu hitam yang di panggil ilmu batak kepada anak gadis peguam tersebut sebelum dia menerima hukuman gantung sampai mati. Apa berlaku pada anak gadis peguam tersebut selepas tu, tak tau la den. tak dapat nak teka sebab ending dia tergantung macam tu jer.. tapi point cerita ni adalah untuk memberitahu.. Dukun wanita tersebut tidak berniat membunuh cuma melakukan ritual untuk ilmu kebal kepada ahli politik. di sebabkan ahli politik tu tak ikut pantang betul2 dia terbunuh dalam ritual tersebut.

Ponit kedua.. Yang tak mati tu bukan dukun tu tapi ilmunya kerana dia berjaya mewariskan kepada orang lain. Dalam keturunan mereka, mereka tak boleh ada zuriat sendiri jadi perlu mencari pewaris dari zuriat orang lain.

Kesimpulannya cerita ni memang agak menarik di tonton cuma sebab dorang adaptasi dari kes yang pernah mengemparkan Malaysia yang melibatkan seorang ahli politik & seorang bomoh wanita.. Yup saya rasa benda tu boleh mengaibkan keluarga mangsa & keluarga yang di tuduh membunuh.

Dalam Filem ni lakonan Umie Aida memang tak boleh nak kondem apa2.. Watak dukun wanita yang cantik tapi menyeramkan memang menjadi. Dia tak perlu kelihatan hodoh, comot & menjijikkan untuk menghidupkan watak sebagai Dukun Diana.. dalam wajah yang cantik dia cukup buat orang rasa ngeri & seram dengan dia.

Dukun antara filem melayu terbaik juga bagi saya cuma ia menyentuh sensitiviti pihak yang masih hidup.. Memang ia tidak sesuai di tayangkan secara umum.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENUH MISTERI TAPI COMEL

3/12/2018 11:42:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

PENUH MISTERI TAPI COMEL. Cerita apa pulak ni.. Misteri tapi comel. Ada ke benda2 misteri ni nampak comel? Awat pulak tak dak.. Contoh blogger lekatlekit ni.. Macam misteri tapi tak misteri mana pun sebenarnya. Comel tu dah tentu la comel kan.. Tu dia statement minta kena ludah beramai ramai.

tau la muka kami banyak cik J.. parut memarut bersepah.. tapi ingat tak comei kan? Nanti kami tempek merkuri kat muka cantik la.. Ops.. hehehe. Alahai bukan nak cerita pasal muka lekatlekit ni. Nak cerita pasal benda lain sebenarnya. Saja je bergurau senda dulu dengan hangpa. Awat.. tak boleh ka?

Nak cerita tentang sesuatu yang baru ada kat blog lekatlekit.com ni. Cer teka apa benda yang baru? Bukan.. admin baru. Admin blog orang yang sama jugak. Satu satunya admin & owner blog ni adalah blogger yang kena saman RM3juta.

Tapi nak cerita sambil memberi penghargaan kepada seseorang yang telah mengembirakan & memberi seri baru pada blog lekatlekit ni. Cer usya header kita tu. Comel tak? Comel kan.. Dia gunakan pic penuh misteri yang kita guna sejak bertahun tahun sebagai profile pic kat FB. Trademark tu.. Tukar nama Fb pun orang still ingat profile pic tu ok. Kini di jadikan salah satu trademark pulak kat blog lekatlekit.com


Pada pandangan mata saya.. header ni sesuai jugak mengambarkan blog lekatlekit. Misteri yang tak misteri.. Tapi sangat comel. kekekeke.

Orang yang design header tu blogger juga cuma dia tak bagi mention siapa dia. Sebelum hangpa tanya.. dia juga tak ambil tempahan untuk design header yer. Dia bz dengan kerja hakiki dia selain menulis blog.

Apapun terima kasih yer pada Sipolan tersebut. Dengan hadiah header ni sedikit sebanyak memberi kegembiraan pada den yang masih bergelut dengan kes saman & masih ikhtiar untuk mencukupkan dana bagi menampung kos guama yang tinggi. Mohon doa & kalau rasa tak menyusahkan mohon turut sama sama menyumbang.

Tolong LIKE & SHARE posting ni di facebook yer


Moral of the story.. Dalam di uji ramai yang hadir cuba mengembirakan diri ini. terima kasih semua yang membantu tak kira meringankan beban atau memberi keceriaan pada diri ku ni. Semoga Allah membalas dengan ganjaran yang berganda ganda untuk anda semua.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA PALING MUDAH & SENANG RENEW ROADTAX & INSURAN KENDERAAN

3/09/2018 10:05:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA PALING MUDAH & SENANG RENEW ROADTAX & INSURAN KENDERAAN. Akhir zaman ni ramai manusia dah jadi pemalas nak bergerak tapi jalan tetap la Jam juga kan. Ingat semua jenis settle kan urusan hanya duduk satu tempat tekan tekan kebot boleh la kurangkan kesesakkan lalulintas rupanya tak juga. Sebab Malas macam mana pun orang tempat memerlukan kenderaan untuk bergerak walau hanya untuk ke satu lokasi setiap hari. Contoh macam nak ke pejabat. Selain nak balik kampung atau ke destinasi percutian. Semua kena guna kenderaan. Apa kau ingat kau superman boleh terbang. Nak terbang pun kena naik kapal terbang ok!


Sebab takde lagi kita boleh ke lokasi mana mana hanya dengan 1 clik. tetap la kau kena ada kereta/motor atau naik transport awam juga kan.. Bila dah pakai transport sendiri ni.. kau tak boleh la buta2 jer tunggang dia. Kat jalan raya ni macam macam boleh jadi.. tak kena saman sebab tak ada roadtax atau roadtax mati lupa nak renew.. Berlakunya kemalangan. Kemalangan ni tak semestinya kita tak pandu dengan berhati hati.. Kadang2 kita dah cukup ikut undang2 jalan raya tapi di sebabkan kecuaian orang lain maybe menyebabkan kita juga boleh terlibat dalam kemalangan. Sebab tu pentingnya Insuran kenderaan ni.. Sekiranya berlaku apa2 tidak di ingini boleh claim insuran, ye dak?? Lagipun memang wajib ada pada setiap kenderaan.. So tak adA excuse ok!

Tapi tu la.. Dah ada roadtax.. ada insuran semua tapi Ya Allah.. Bila tiba masa perlu renew ni yang jadi masalah sikit kalau nak kena pergi kaunter pejabat pos atau JPJ bagai.. Rakyat malaysia ni bukan rajin sangat nak bergerak kesana sini, nak menunggu lama atau nak berbaris panjang kecuali iPhone Offer RM200 seunit.. Sampai luar Mall depa sanggup berbaris. Tapi setakat nak renew insuran & roadtax kenderaan ni.. Kalau boleh nak skip je. Tu yang kadang2 sampai lupa sebab asyik delay je nak renew.

Tapi jangan risau.. Zaman sekarang setakat nak renew2 ni bukan masalah besar sangat. Rasa berat sangat bontot macam ada seketol gunung tumbuh kat situ.. Hangpa duduk la mereput kat situ. Nak review Insuran/Takaful atau roadtax boleh je guna servis dari Agent insurans am/general, Insuran/Takaful & Roadtax Renewal By ASE..Yang berdaftar sebagai agent dengan etiqa dan liberty.

Jangan risau mereka ada berdaftar dengan ssm. Ni buktinya..


Korang tak payah nak pergi mana mana boleh berurusan secara online (whatsapp/call) nanti Insuran & Roadtax korang yang dah renew akan sampai pada korang. Jimat masa tenaga, kos minyak, kos penat, kos makan minum.. Boleh la membawang dengan kawan kawan kan?


Antara perkhidmatan yang mereka sediakan adalah..

Perbaharui road tax kenderaan
✓➛ Hanya 30 minutes 
✓➛ Harga Berbeza bergantung kepada jenis pemilikan kenderaan dan cubic capacity(CC)
✓➛ LKM dan pelekat dari syarikat insurans..

Agen Insurans & Takaful

✓➛ Hanya 30 minutes 
✓➛ Harga berbeza bergantung kepada kenderaan.
✓➛ Perbaharui motor insurans/takaful 
✓➛ Perbaharui cukai jalan kenderaan 
✓➛ Fire Insurance 
✓➛ Houseowner Householder Insurance 
✓➛ Personal Accident 
✓➛ Takaful Domestic Servant 
✓➛ Traveller Insurance


Kelebihan korang menggunakan servis dari Agent ni adalah..

☢➛ Jimat masa
☢➛ Tak perlu nak keluar ke pejabat pos atau kaunter JPJ
☢➛ Boleh berurusan secara online untuk survey harga (dapatkan Quotation) & buat pembayaran
☢➛ Mereka akan hantar Roadtax @ Insuran terus ke tempat anda di seluruh Malaysia.

Yang best lagi free delivery bagi kawasan area sungkai,bidor,tapah & untuk renew insuran & roadtax dapat free postage seluruh Malaysia, ok. Best kan? Dapat jimat banyak benda dah ni. Boleh la kumpul2 beli kereta baru nanti. kekekeke

So yang jenis susah nak keluar atas kesempitan masa. Almaklum la korang kan busy body mengalahkan perdana menteri malaysia. Mana ada masa nak pergi pejabat pos atau JPJ ye dak. Masa itu emas. Nak scroll pesbuk lagi, mana nak siapkan kerja2. Memang sangat Afdal menggunakan servis Insuran/Takaful & Roadtax By ASE ni.

Yang mana Insuran atau Roadtax yang dah nak expired nak try servis dari mereka.. Nak tanya dulu atau nak survey survey dulu pun boleh.. Sila hubungi

 ☏☒Tel/Whatsapp 013-602 6922 / 018-572 2257 
 Facebook  Sharifah Aminah 

Sapa nak Perbaharui insurans dan roadtax dengan MUDAH & CEPAT boleh la hubungi mereka yer.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SENARAI PRODUK 'LOCAL SKINCARE' YANG SELAMAT DI GUNAKAN

3/08/2018 01:28:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

SENARAI PRODUK 'LOCAL SKINCARE' YANG SELAMAT DI GUNAKAN. Bila den buat keputusan untuk menapis produk skincare/kosmetik & supplement terutama local skincare untuk slot review .. Ada yang mula mencebik & muncung. Katanya.. den pilih bulu. Bukan pilih bulu.. Setiap kali orang minta den review produk depa tak pernah den tanya dia bulu pendek ke panjang, perang ke hitam..


Kita sedia maklum lambakkan produk skicare/kosmetik di pasaran tumbuh bagai cendawan atas taik lembu. Membiak bagaikan di baja baja katanya. Kalau nak di nilai dari NOT KKM (Notifikasi) kebanyakkan produk memang ada NOT tapi tu la bagi yang masih tak faham faham.. NOT KKM bukan bukti sesuatu produk tu terjamin selamat dari mengandungi bahan terlarang. NOT cuma kelulusan untuk di pasarkan & di bawah pemantauan KKM sahaja. Tiada ujian Lab di buat terhadap produk yang di beri NOT tu. Senang Faham KKM memang tak buat apa2 ujian makmal sebelum meluluskan permohonan Notifikasi tu & ia bukan bukti kelulusan apa apa. Sekadar berdaftar dengan KKM sahaja.  Ia cuma declare melalui dokumen di mana kita sedia maklum.. Kalau pengeluar produk tu tak jujur dia boleh menipu Ingredient produk dia untuk mendapatkan Notifikasi.

Hadam yang ni. NOT KKM sekadar bukti produk itu berdaftar dengan kkm. Sekiranya berlaku apa2 kemudaratan pada pengguna ia memudahkan KKM untuk mengambil tindakkan sebab semua detail pengeluar ada dengan KKM. Senang KKM nak suruh tarik balik di pasaran. Kalau ingkar mereka akan di kenakan tindakkan undang undang.

Yang dok kantoi & NOT KKM di tarik balik tu selepas KKM mendapat aduan pengguna & KKM ambil sampel produk tu membuat ujian makmal. Time tu la baru kantoi ada merkuri, hidrokinon, Tretinion bagai.. Bagi yang tak faham & asyik mempertikai kalau produk tu beracun kenapa KKM bagi kelulusan, moga boleh hadam lah yer. Den sampaikan dengan bahasa paling 'bawang' dah ni. Kang guna bahasa2 formal dengan istilah saintifik bukan je hangpa.. sekali dengan den pulak tak faham nanti. hehehehehe. Sebab tu penting pilih produk yang dah di RND.. ada produk di buat kajian bertahun tahun baru di keluarkan & di pasarkan. Untuk memastikan ia benar benar selamat.

Walaupun bukan semua local brand skincare bermasalah tapi sekarang lebih banyak yang bermasalah dari yang selamat. Pun macam tu masih ada local brand skincare ni yang terjamin selamat. Antaranya produk

1. Safi
2. Dermags
3. Bluebell
4. Garden of Eden
5. Savee
6. Azanis
7. Simplysiti
8. Sendayu Tinggi
9. Dermalene
10. Mary Jardin
11. Dr. Norman
12. Good Virtues
13. Cosmoderm
14. Secretleaf
15. Elhajj
17. Annona
18. Alaisyah

Tu antara local skincare/kosmetik yang selamat di gunakan & melalui RND. Tapi nak di ingatkan jugak produk yang berkualiti & selamat pun bukan semua sesuai dengan semua jenis kulit & orang. Sebab tu penting untuk tahu masalah & keperluan kulit sebelum membeli apa apa produk. Hang jangan main tenyeh ja ok.. tenyeh2 jadi dayang senandung semalam satgi.. Jangan dok teriak tepi cermin pulak tuduh produk tu bermasalah padahal ia tak sesuai dengan kulit hang. kalau semua produk sesuai dengan semua orang.. Dalam dunia ni tak perlu ada banyak brand la kan? 

Tip memilih skincare yang selamat.. Selalunya krim dia tidak berwarna warni, tiada bau yang terlalu wangi, testur krim produk yang selamat tidak melekit, tidak memberi kesan kecantikkan seawal 3 - 7 hari. Pada packaging tertulis alamat pengilang, Ingredient produk, cara penggunaan. Boleh rujuk pada gambar di bawah.


Sebelum membeli apa2 produk skincare pastikan pada packaging ada semua label ini

Dan satu lagi nak pesan.. Produk yang di iklankan di TV & Radio sekarang ni pun tak semua selamat. Stesen TV & radio kau bayar.. Boleh jer Iklan apatah lagi kat signboard tepi jalan, tepi highway semua tu. Kita kena bijak memilih produk jangan terpengaruh dengan iklan. Semua tu marketing strategi jer. Den guna produk Garden Of Eden pun bukan base on iklan atau testimoni tau. Beli kat Guardian & try.. Alhamdulillah membantu masalah kulit den ni. So, tak semestinya produk yang banyak testimoni berjaya tu sesuai dengan kulit kita ok. testimoni tidak boleh di jadikan bukti sesuatu produk tu selamat juga sebab testimoni kadang2 boleh di reka.

Semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada anda semua. Jadilah pengguna bijak.. Sayang diri, sayangi kulit jangan obses nak putih melepak macam tepung gomak. Belajar bersyukur dengan warna kulit asal anda.

Moral of the story... Senarai produk kat atas kalau nak saya review boleh la email lekatlekitgurl@yahoo.com. peace Yo!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SELEPAS 10 TAHUN, AKHIRNYA ADAM CORRIE BAKAL BERGELAR AYAH

3/08/2018 10:01:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

SELEPAS 10 TAHUN, AKHIRNYA ADAM CORRIE BAKAL BERGELAR AYAH. Bagi yang tak kenal siapa Adam Corrie takpe den intro sikit berkenaan belaiu. Yelah.. Kan ramai orang Malaysia sekarang bukan kenal sangat selebriti/ artis tempatan katanya. Mana tau dia tetiba terclik blog lekatlekit ni & terbaca entri ni terpinga pinga pulak sapa la si Adam Corrie ni kan..


Adam Corrie Lee merupakan seorang selebriti Malaysia yang dikenali sebagai pelakon lelaki Malaysia yang sering memegang watak antigonis. Ramai mengenali beliau dengan watak Dragon dalam filem KL Gangster.

Dilahirkan dalam keluarga berbangsa Cina dan beragama Islam di Pulau Pinang. Seorang pereka tari profesional (koreografer) dan pelakon di Malaysia yang sudah berada dipersada dunia hiburan lebih 30 tahun dengan lakonan filem sebanyak 31 buah filem. Beliau amat dikenali sebagai pelakon antagonis. Awal penglibatan beliau sebagai penari yang sering muncul di kaca televisyen RTM antaranya rancangan Hiburan Minggu Ini dan Muzik-Muzik. Seorang kolumnis jemputan di surat khabar Metro Ahad setiap hari Ahad sejak 2016 hingga kini.

Beliau juga seorang kolumnis di surat khabar Metro Ahad sejak 2016 hingga kini. Artikel beliau di kolum hidayah yang diterbitkan setiap hari Ahad.

Pada tahun 2017, Beliau telah di anugerahkan menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah.Saudara Kita peringkat negeri Selangor Darul Ehsan bagi tahun 2017.

Adam Corrie mula melibatkan diri dengan bidang seni sebagai penari secara serius pada tahun 1980 ketika itu beliau menggunakan nama Frankie Lee sehingga tahun 2000. Sebelum menjadi seorang penari ketika itu, Adam Corrie juga telah banyak memasuki pertandingan menari dan juga menjadi juara dalam pertandingan yang beliau sertai sejak berusia 14 tahun lagi.

Beliau mula mengorak langkah setapak lagi sebagai pelakon melalui filem pertama iaitu 'Spinning Gasing' pada tahun 1999 ( ketika itu beliau masih dikenali sebagai Frankie Lee.

- Sumber Wikipedia -

Tu serba sedikit latar belakang Adam Corrie. Saya cuma mengenali dia sebagai pelakon sebab dia banyak berlakon sebagai orang jahat atau samseng tapi realitinya dia sekarang ala ala macam pendakwah jugak la kan. Sejak semalam dok terbaca orang share tentang khabar gembira yang di kongsikan beliau sendiri di page beliau Adam Corrie tentang berita kehamilan Isterinya selepas 10 tahun mereka mendirikan rumahtangga.

Dengan Caption "Alhamdulillah.. syukur ke hadrat ilahi atas kurniaanMu... Terima kasih juga kepada semua yang mendoakan kebahagian kami. Alhamdulillah . Allah dah bagi honeymoon 10tahun berdua. InsyaAllah kelak bertiga pula. “Ya Allah, semoga Engkau jadikan bayi ini sihat, sempurna, berakal cerdas dan mengerti dalam urusan agama. Ya Allah semoga Engkau memberikan kepada bayi ini umur yang panjang, sihat jasmani dan rohani, bagus budi perangainya, fasih lisannya. Serta bagus suaranya untuk membaca dan Al Quran Dan tinggikanlah darjat. Dan luaskanlah rezeki. Dan jadikanlah bagi manusia yg selamat di dunia dan akhirat dan taat pada agama dan Allah. “Saya doakan juga mereka yang masih menanti rezeki zuriat semoga Allah berikan zuriat juga.
Aamin allahumma aamin
I love you @puan_fazi_fuad
Mr & Mrs Adam Corrie

Ada Corrie juga berkongsi gambar scan kandungan isteri tapi di hide pada imej bayi dalam kandungan tersebut.


Alhamdulillah.. 10 tahun menanti.. Allah tu lagi tahu bila masa terbaik untuk di berikan kita rezeki zuriat ni. Kita rasa kita dah bersedia tapi Allah tahu bila waktu yang sebaiknya kita mendapat sesuatu. Jadi pada mereka yang belum di kurniakan cahaya mata tu tak payah la rasa loser, down & tidak sempurna sangat.. Setiap manusia ni Allah turunkan rezeki yang kadang2 tak sama. Ada orang rezeki anak ramai tapi kehidupan sedikit susah.. Ada orang tak ada anak tapi harta melimpah ruah. So jangan mempertikaikan rezeki yang Allah bagi. Belajar bersyukur & bersabar pada rezeki yang belum sampai tu.

Apapun tahniah kepada Adam Corrie & isteri. Semoga kandungan itu sihat sehingga lahir & anak membesar seperti doa doa ibu ayahnya.. Amin.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PEST KILLA SENJATA UNTUK ORANG YANG TAKUT LIPAS

3/07/2018 10:10:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

PEST KILLA SENJATA UNTUK ORANG YANG TAKUT LIPAS. Lipas ni tak payah berlagak la bukan je perempuan je terjerit jerit kalau nampak, lelaki pun ramai yang takut lipas. Tapi den takde la takut lipas tapi tak sampai la nak peluk cium dengan lipas. Setakat nak main kejar kejar dengan dengan penyapu tu takde hal.. Selalu dah buat kat rumah ni. Kira hero melawan lipas dalam rumah ni, saya la.


Disebabkan ramai spesis takut & geli dengan serangga seperti lipas & cicak, sedang elok la saya memperkenalkan satu senjata yang sangat berkesan untuk menghalau makhluk penceroboh ni dalam rumah kita atau kawasan kawasan kita. tak kira la di opis ke, restoran ke atau mana saja kau berada. Senjata ni takde la macam senapang atau parang.. Ia sejenis semburan penghalau serangga jer. Bunyi macam remeh tapi mempunya kuasa boboiboy juga tau walau idea asal produk ni dari orang asli.

Orang asli kita sedia maklum cara hidup mereka banyak menggunakan hasil alam. Sehingga kini masih ada orang asli yang hidup di kawasan hutan & mengamalkan hidup dengan cara yang di warisi nenek moyang mereka. Tetap hidup juga walau tertinggal dari arus kemodenan & hanya menggunakan bahan bahan semulajadi di sekeliling mereka.

Jangan pandang rendah pada orang asli ok.. Ada idea mereka di ambil sebagai ilham untuk menghasilkan produk. Contoh macam produk PEST KILLA ni. PEST KILLA ni salah satu produk racun serangga yang di cipta oleh para penyelidik dari Universiti Malaysia Pahang (UMP). 2 Tahun penyelidik melakukan kajian untuk mengenalpasti akar pokok tuba yang di gunakan kaum orang asli untuk di jadikan cara menghalau serangga. Bukan 2 bulan yer.. 2 Tahun mereka buat kajian ok! Kalau 2 bulan nak buat produk tu kena pergi kilang OEM. Boleh jadi Instant founder. kekekkee


Para Penyelidik UMP memulakan kajian pada 2013 dan mendapati pokok tuba mempunyai potensi sebagai agen untuk menghalau serangga. Namun jika digunakan secara langsung, ia akan memberi kesan sampingan pada pengguna. Maksudnya kalau terus guna pokok tuba tu akan memberi kesan mudarat jugak la. Jadi berhati hati yer.. So, Para penyelidik cuba menghasilkan satu produk racun serangga yang mesra pengguna berbentuk cecair semburan, berbau wangi & tidak menganggu pernafasan.


laporan akhbar BH ONLINE

Kajian bukan sahaja membabitkan ujian terhadap lipas, semut, lalat dan cicak sahaja tetapi produk berkenaan boleh digunakan untuk menghalau pelbagai jenis serangga, termasuk nyamuk serta lipan. Secara logiknya orang Asli yang tinggal dalam hutan memang terdedah dengan seranggan seperti nyamuk & lipan ni. Jika akar pokok Tuba berkesan menghalau spesis serangga tu.. So, takde la pelik mana Pest Killa yang berasaskan bahan utamanya Akar Pokok Tuba ni mampu membantu menghalau spesis serangga tersebut jugak kan. Cuma di formulasikan dalam bentuk produk yang memudahkan pengguna & selamat di gunakan.

Bukan je boleh di gunakan untuk kediaman atau premis perniagaan.. Boleh je nak sembur pada pokok yang di ancam serangga perosak macam ulat semua tu. habis berlubang kan dedaunan pokok kita kalau di serang ulat jadi penyelesaiannya Gunalah Pest Killa untuk menghalau serangga yang menodai pokok anda. Tak payah risau kalau pada pokok sayuran.. boleh jer sembur. Malah Pest killa selamat untuk kanak kanak & bayi kalau di sembur di dalam rumah. Almaklum la kan.. yang bekeluarga ni ada anak kecil bagai.. Kalau produk beracun ni akan effect kesihatan anak anak kita yang masih kecil & antibodi pun belum kuat. So, lebih afdal guna pest killa ni.. Tapi dah orang kata selamat jangan ada bagi anak minum atau sembur kat badan pulak konon nak elak gigitan nyamuk. Tu kategori melampau tahap minta di kaki kan. kekekkee.


 Pest Killa Untuk Menghalau Serangga Seperti  
☠ Lipas
☠ Semut
☠ Lalat
☠ Cicak
☠ Nyamuk
☠ Lipan

Pest Killa turut meraih Anugerah Produk Paling Inovatif, Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) Peringkat Antarabangsa (Negara ASEAN) 2016.

 Kelebihan Pest Killa 

Mesra alam.
Mudah digunakan.
Murah dan mampu milik
Membantu memelihara ekosistem kerana menggunakan bahan semula jadi.
Sangat menjimatkan kerana sebotol boleh digunakan antara tiga hingga empat bulan.

Kandungan sebotol Pest Killa ni adalah 500Liter dengan harga RM23 sahaja. Berbaloi la dengan harga. Kalau kita guna racun serangga yang ada di pasaran berbau keras & kuat kadang2 ganggu juga pernafasan kan? Alih alih.. Nyamuk pun tak lari. Siap macam mengejek lagi kat telinga. Ni pengalaman sendiri guna semburan racun serangga yang biasa ada kat pasaran tu. Nak2 yang jenis mesra alam bau lemon bagai. Sembur lipas pun lipas senyum je. Tak ke Haromjadahei.. Lipas pun menganjing balik. hehehehe

Jadi sebab tu korang kena cuba racun serangga yang berasaskan akar pokok tuba yang di gunakan secara tradisional oleh orang asli untuk menghalau serangga sebagai langkah penyelesaian masalah serangga pembawa penyakit di rumah anda. Sedang elok la sekarang ni denggi berleluasa. So, afdal ada 1 botol di setiap rumah produk Pest Killa ni. Nak nak lagi yang spesis fobia & trauma dengan lipas. Ni la senjata korang untuk melawan musuh negara seperti lipas katanya. So, korang tak perlu babikan lipas lagi lepas ni.. Korang cuma perlu sembur ke kat kawasan jajahan korang supaya lipas tak menceroboh. kekekeke


Suruh orang simpan kat rumah tapi tak bagitau ada jual kat mana? Ni rasa nak tukar jadi mak kau hijau ni!! Sabaq na.. Alah apa susah kalau rasa nak beli boleh jer order kat cik akak kita sorang ni. Salah seorang pengedar produk Pest Killa.. Contact number dia kat bawah ni.. Jangan lupa save tau!!

 ☏ Call/Whatsapp 012-2852409 (Elvee Sara) 
 ⚑ Fb Page  Dudukshopping House 


Semoga Hidup Anda Tidak di selebungi lipassssssssssssss

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NAK LAUK SIMPLE & SEDAP.. TRY LA PEKASAM DAGING BEREMPAH NI

3/06/2018 03:59:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

NAK LAUK SIMPLE & SEDAP.. TRY LA PEKASAM DAGING BEREMPAH NI. Bagi surirumah kalau ada hari jadi blank tak tau nak masak apa tu perkara biasa la kan. Sama la macam den.. kadang2 malas nak masak juga sebab yang makan cuma 2 mulut. Laki den ni kekadang tengah malam baru balik. Siang2 hari den sorang je nak makan.. Sebab tu siang2 hari saya jarang nak masak awal macam orang lain. Anak den ni bukan reti makan nasi berlauk pun. Makanan rutin dia roti, biskut, air kosong & susu jer.. Biarlah dia special case janji dia tak ada masalah berat badan sudah.


Bila hari blank tak tau nak masak apa.. Kadang2 kita terbayang lauk lauk simple tapi mampu membuka selera sebesar alam katanya. Sebab Ada hari kita rasa malas nak masak lauk berat berat. Setakat telur mata curah kicap tabur cili tu macam biasa sangat kan? Nak yang biasa tapi rare sikit. Tu dia.. Nak yang biasa tapi rare, kau hado?

Ado jer sapa cakap tak ada lauk yang simple tapi rare. Meh sini nak habaq kat hangpa bagi yang masih tak tau kewujudan sejenis lauk yang masih rare tapi cara hidangan dia sangat simple. tak payah perah otak sampai kering kontang nak fikir nak masak apa..

Ni nak suggest kat hangpa. Yang ni hangpa boleh simpan stok kat rumah. Bila hari rasa tak tau nak masak apa atau rasa nak makan simple2 tapi boleh membuka selera apa kata try ni.. PEKASAM DAGING BEREMPAH.


Bukan apa Pekasam daging ni antara lauk yang korang boleh simpan lama. Cuma letak dalam peti ais jer.. Insya Allah setahun boleh tahan. Bila nak makan just keluarkan & defrost & goreng jer.

Cadangan masakan tu alah sekadar goreng bersama cili & bawang jer. Kemudian makan la.. cekik la.. bersama nasi panas. Atau nak buat rencah dalam makanan bergoreng macam sayur goreng ke, mee goreng ke, bihun goreng, nasi goreng ke, ramen goreng bla.. bla.. bagai pun boleh. Suka hati kau la Patimah OOi.. Tekak kau. Buat la apa kau suka & rasa sedap. Benda memang dah sedia sedap.. pusing lagu mana pun masak dia tetap sedap hehehehe.


Pekasam Daging berempah ni Homemade tau.. Di perap dengan rempah ratus & beras basmati. Guna daging fresh ok bukan daging kotak. Dia guna bahagian daging batang pinang.. Memang lembut. Takde la makan pekasam daging ni rasa macam kunyah chewgum je kan.. Pulun gigit tak hancur hancur katanya. Tapi pekasam daging berempah ni.. Insya Allah lemah lembut dagingnya. Anak sapa la tu kan.  Bila di kunyah rasa terbang ke langit ke tujuh punya sedap. kekekeke

Bulan puasa sangat sesuai la hangpa simpan stok untuk sahur. Selain mudah di masak, korang boleh simpan sebagai stok lauk. Manatau emergency kan.. Bangun lewat tak sempat nak masak yang berat berat. Kau campak je daging pekasam ni dalam kuali, campak bawang campak cili dah siap.

Setakat ni feedback orang yang pernah cuba memang tak mengecewakan tapi dia bukan macam pekasam ikan yang rasa masam masam. Daging ni rasa dia lain sikit. Yelah.. dari dua haiwan berbeza alam kan.. Of course la rasa tak sama. Nak tau rasa dia macam mana kena la try.. Yang pernah try cuma mampu cakap sedap sangat.. Nak repeat order sis! kekekeke


Di sebabkan pekasam daging ni pasaran dia takde la meluas lagi. Kat luar memang susah nak jumpa orang jual.. Manatau ada yang mengidam kan even mengidam tu sebab mengandung anak cacing kerawit je tak tau mana nak dapat pekasam daging berempah ni.. Boleh contact number kat bawah

 ☒☏Whatsapp  017 2429610  

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KOBE MOSQUE, MASJID PERTAMA YANG DI BINA DI JEPUN

3/05/2018 10:07:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

KOBE MOSQUE, MASJID PERTAMA YANG DI BINA DI JEPUN. Orang kata kalau nak pergi melancong keluar negara ni, perancangan kena buat dari awal. Contoh kalau korang planning nak melancong hujung tahun.. Sedang elok dari sekarang korang kena buat survey dah tempat yang korang nak pergi tu. Perancangan last minute ni kadang2 akan jadi kelam kabut.. Takut percutian korang jadi tunggang langgang tak tun tuang bagai pulak kan.


Ramai rakyat malaysia sekarang suka melancong ke Jepun.. Selain orang tempatan dia yang comel comel & sopan santun, persekitaran yang bersih, rakyat yang sangat berdisiplin.. Kat Jepun juga banyak sangat tempat tempat yang menari boleh anda lawati. Antaranya di Kansai.

Sedikit info berkaitan Kansai. Kansai adalah Kawasan bandar gabungan Osaka, Kobe dan Kyoto ialah yang kedua teramai penduduk di Jepun. Oleh sebab kedudukannya yang tersendiri dalam sejarah Jepun, kawasan Kansai menempatkan sebilangan mercu tanda bersejarah dan kebudayaan yang terkenal, termasuklah lima daripada tiga belas Tapak Warisan Dunia di Jepun.

Antara tempat - tempat menarik di Kansai bagi kita umat Islam adalah Kobe Mosque. Bila ke negara orang lebih lebih negara bukan Islam, Masjid mungkin menjadi sesuatu yang 'rare' jugak. Rugi la kalau tidak singgah bersolat & melihat sekitar & dalam masjid. Sebab setiap seni pembinaan masjid di setiap negara pasti ada keunikkan & identitinya yang tersendiri. Sedikit info & sejarah tentang Masjid Kobe (Kobe Mosque) ni..

Masjid ini ditubuhkan pada bulan Oktober, 1935 di Kobe dan merupakan masjid pertama di Jepun. Pembinaannya dibiayai oleh derma yang dikumpul oleh Jawatankuasa Islam Kobe dari 1928 sehingga dibuka pada tahun 1935. Masjid ini telah dirampas oleh Tentera Laut Imperial Jepun pada tahun 1943. Walau bagaimanapun, ia terus berfungsi sebagai masjid hari ini. Ia terletak di daerah asing Kitano-cho Kobe. Disebabkan ruangan bawah tanah dan struktur, masjid terselamat daripada serangan udara yang sunyi sepi dengan kebanyakan kawasan bandar Kobe pada tahun 1945 dan mampu bertahan melalui gempa bumi Great Hanshin pada tahun 1995. Masjid ini terletak di salah satu kawasan pelancongan yang paling terkenal Kobe yang mempunyai banyak bangunan gaya barat lama.


Atau boleh rujuk di artikel ini untuk mengetahui banyak lagi tempat menarik di Kansai :
YANG MENARIK DI WILAYAH KANSAI, BOLEH TENGOK ANAK MUDA TEMPATAN BERPAKAIAN TRADISIONAL (KIMONO)

Bagi yang tengah plan hujung tahun ni nak ke Jepun.. tak tau nak kemana apakata try ke Kansai. Sebab bulan November memang sesuai sangat la melawat Kansai ni. Sebab time ni dah kemuncak musim luruh. Time ni jugak korang dapat tengok permandangan yang cantik dengan daun berwarna warni.


Cadangan untuk pakej bajet.. Korang boleh try melancong dengan Japan Budget Trip (JBT) Yang di kendalikan oleh orang melayu Islam sendiri. Konsep mereka. simple. Semua perjalanan di buat secara bajet tapi masih mengekalkan keselesaan semasa melancong.

Antara Pakej yang di sedikan untuk Bulan November nanti adalah Kansai Autumn Pakej

Maklumat Pakej :

☯ Tarikh : Nov & Dis 2018

☯ Guesthouse
⥵Satu bilik 4 atau 5 orang
⥵Bilik air dan tandas didalam bilik
⥵Dapur disediakan didalam bilik
⥵Dua bilik disediakan untuk 6-10 pax dan satu bilik disediakan untuk 5 pax dan kebawah
⥵Tambahan bilik adalah dengan caj RM460 sebilik (bergantung kepada kekosongan)
⥵Pengangkutan : tren/subway

☯ Terdapat tiga pakej yang disediakan :
⥵Pakej Private 6D5N bermula dari RM1,990. (Maklumat lanjut pakej di ☛ sini )
⥵Pakej Private 5D4N bermula dari RM1,690. (Maklumat lanjut pakej di ☛sini)
⥵Pakej Open Trip 5D4N dengan penerbangan pada harga RM3,290. (Maklumat lanjut pakej di ☛sini)

☯ Harga Termasuk :
✔ Tiket penerbangan pergi-balik ke Jepun (untuk Open Trip)
✔ Penginapan (guesthouse)
✔ Pengangkutan awam (keretapi, bas dll)
✔ Jurupandu

☯ Harga TIDAK Termasuk :
✖ Tiket penerbangan pergi-balik ke Jepun (untuk pakej private)
✖ Makan dan minum
✖ Caj entri ke mana2 tempat lawatan (jika ada)

Terma dan Syarat

❧ Trip bermula dan berakhir di Kansai Airport

❧ Sila ke ☛ Daftar Trip JBT ☚ untuk urusan penempahan trip.

❧ Sebarang pembatalan dari pihak peserta selepas membuat pembayaran adalah tertakluk kepada Terma & Syarat semasa mengisi ☛ borang online ☚

❧ Untuk sebarang maklumat lanjut, sila Hubungi ☛JBT 

Sebarang Pertanyaan boleh hubungi :
 emel :  japanbudgettrip@gmail.com 

Layari facebook :
untuk pakej dan maklumat-maklumat terkini yang lain.

Atau boleh ikuti JBT di social media
 Twitter : Japan Budget Trip 
 Instagram : japanbudgettrip 

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com