KISAH SERAM DI JALAN SEDENAK

15.3.18 Suria Lekatlekit 2 Comments

KISAH SERAM DI JALAN SEDENAK. Sampai hari ni keywords search kat blog den ada je dok sangkut Simpang sejenak. Alah drama DFKL yang baru 2 minggu lepas tayang kat TV3 dalam slot cekerama tu. Katanya Drama tu di adaptasi dari kisah masyarakat.. Tak tau la benar ke tak. Katanya kisah benar yang berlaku kat satu tempat bernama sedenak.. Kat Johor sana bukan kedah tau. Satgi dok cari sedenak kat kedah.. Sampai kiamat tak jumpa pulak. Tapi tajuk drama tu tukar sikit nama tempat tu dari sedenak jadi sejenak. Ada nak.. nak kat belakang tu dah kira seram cukup la kan.. Jangan Nang Nak sudah.. Jenuh nak halau balik Thailand pulak.


Tadi tetiba ternampak posting dari blogger masakan terkenal Cik Mat Gebu kat Facebook dia Adnan Ibrahim berkongsi kisah seram yang berlaku di tempat tinggal dia sedenak. Banyak juga cik mat selalu share kisah2 seram yang berlaku tak kira cerita tu di ceritakan oleh orang lain kepada beliau atau pengalaman beliau sendiri yang berdepan dengan kejadian seram, mistik & misteri. Sapa yang follow cik mat mesti pernah terbaca perkongsian kisah seram dari beliau.

Di sebabkan manusia hari ni tak boleh move on lagi dengan drama simpang sejenak tu.. So, elok la den ambik kesempatan untuk meraih traffic juta lemon dengan berkongsi kisah kejadian misteri & seram yang Cik mat Gebu share kat pesbuk beliau semalam.. hahaha pengakuan ikhlas tu nak meraih traffic. 

Alkisahnya.. cerita ni di ceritakan oleh abang cik mat kepada cik mat. Kisah seorang Tabligh yang datang maybe berdakwah la kot kat kampung depa. Pada satu malam yang sepi..pi..pi.. pak mat jual topi.. pi..pi.. Ok ok gurau je. Aloo.. jangan la marah. Kita sambung kita mamat Tabligh tadi.. Pada satu malam ni dia menunggang motor seorang diri. tetiba ada seorang pakcik berjubah putih sambil pegang tasbih kat tangan. Minta tumpang hantarkan dia kat masjid sedenak. Mat tabligh tu pun rasa takde hal la setakat nak tumpangkan pakcik tu naik motor dia. Apadahal.. Motor bukan nak kena kayuh pun kan. Naik la pakcik..

Dalam perjalanan menuju ke destinasi yeah.. yeah.. Tu dia. Siap ada yeah yeah tu macam lagu siti nurhaliza katanya. Pakcik ni tak henti henti tertasbih.. Berzikir gamaknya. Zikir apa di baca tak pulak la di nyatakan secara terperinci so hangpa jangan dok tanya pulak. Sampai kat masjid sedenak, mat tabligh pun tanya la si pakcik rumahnya di mana. Pakcik tu cuma tunjuk atas bukit di seberang jalan. Lokasinya berhadapan dengan masjid. Lepas tu menonong laju je pakcik tu jalan dalam gelap. Confident tu penting.. baru tak tersadung akar ke hapa bila jalan dalam gelap. kekekeke

Di pendekkan cerita supaya tak jadi entri berepisod.. Pada satu hari si mat tabligh ni datang lagi ke masjid sedenak. Niat di hati tu nak ziarah la pakcik yang dia pernah tolong. Maybe nak eratkan silaturrahim sesama umat islam kan. Tapi bila tau atas bukit tu sebenarnya tempat apa.. Terus dia tak kata apa. hangpa nak tau atas bukit tu ada apa..

menurut cik mat gebu.. Atas bukit tepi club house lama katanya adalah kawasan tanah perkuburan islam sejak berpuluh tahun yang lalu. Aje giler kat situ mana ada orang berumahtangga. Semua yang berumah tiang dua jer.. dah kenapa pakcik Ooi.. Kau bergurau senda dengan mat tabligh tu. Lepas tu tak tau la mat tabligh tu berani tak tumpangkan mana2 pakcik lagi kat area sedenak kalau memalam buat. Hope Mat Tabligh tu kuat Iman & tak trauma lah yer..

Sumber asal cerita ni

Biasa la Jin & syaitan ni memang dia suka mencuba orang2 yang beriman.. Kalau yang tak beriman ni apadahal. Cuit sikit pun dah boleh ajak jadi geng. tak mencabar katanya.. test yang power sikit, kalau success boleh raikan dengan daun saderi katanya. Kalau tak berjaya pun kalah bermaruah. kekekeke

Moral of the story.. Ok la tu dia menjelma sebagai pakcik berjubah putih siap bertasbih sepanjang jalan kalau dia jelma sebagai makcik berjubah putih mengilai sepanjang jalan.. Mau kering darah turun kekaki. kan Uolls hehehehe

2 comments:

  1. Nasib baik masa baju dalam FB CikMatGebu tu dekat office pagi tadi bukannya malam tadi.. hehehe.. terasa keseramannya.

    ReplyDelete
  2. Hmmm ini yang buat rasa nak explore tempat tu ha3

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com