KOBE MOSQUE, MASJID PERTAMA YANG DI BINA DI JEPUN

3/05/2018 10:07:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

KOBE MOSQUE, MASJID PERTAMA YANG DI BINA DI JEPUN. Orang kata kalau nak pergi melancong keluar negara ni, perancangan kena buat dari awal. Contoh kalau korang planning nak melancong hujung tahun.. Sedang elok dari sekarang korang kena buat survey dah tempat yang korang nak pergi tu. Perancangan last minute ni kadang2 akan jadi kelam kabut.. Takut percutian korang jadi tunggang langgang tak tun tuang bagai pulak kan.


Ramai rakyat malaysia sekarang suka melancong ke Jepun.. Selain orang tempatan dia yang comel comel & sopan santun, persekitaran yang bersih, rakyat yang sangat berdisiplin.. Kat Jepun juga banyak sangat tempat tempat yang menari boleh anda lawati. Antaranya di Kansai.

Sedikit info berkaitan Kansai. Kansai adalah Kawasan bandar gabungan Osaka, Kobe dan Kyoto ialah yang kedua teramai penduduk di Jepun. Oleh sebab kedudukannya yang tersendiri dalam sejarah Jepun, kawasan Kansai menempatkan sebilangan mercu tanda bersejarah dan kebudayaan yang terkenal, termasuklah lima daripada tiga belas Tapak Warisan Dunia di Jepun.

Antara tempat - tempat menarik di Kansai bagi kita umat Islam adalah Kobe Mosque. Bila ke negara orang lebih lebih negara bukan Islam, Masjid mungkin menjadi sesuatu yang 'rare' jugak. Rugi la kalau tidak singgah bersolat & melihat sekitar & dalam masjid. Sebab setiap seni pembinaan masjid di setiap negara pasti ada keunikkan & identitinya yang tersendiri. Sedikit info & sejarah tentang Masjid Kobe (Kobe Mosque) ni..

Masjid ini ditubuhkan pada bulan Oktober, 1935 di Kobe dan merupakan masjid pertama di Jepun. Pembinaannya dibiayai oleh derma yang dikumpul oleh Jawatankuasa Islam Kobe dari 1928 sehingga dibuka pada tahun 1935. Masjid ini telah dirampas oleh Tentera Laut Imperial Jepun pada tahun 1943. Walau bagaimanapun, ia terus berfungsi sebagai masjid hari ini. Ia terletak di daerah asing Kitano-cho Kobe. Disebabkan ruangan bawah tanah dan struktur, masjid terselamat daripada serangan udara yang sunyi sepi dengan kebanyakan kawasan bandar Kobe pada tahun 1945 dan mampu bertahan melalui gempa bumi Great Hanshin pada tahun 1995. Masjid ini terletak di salah satu kawasan pelancongan yang paling terkenal Kobe yang mempunyai banyak bangunan gaya barat lama.


Atau boleh rujuk di artikel ini untuk mengetahui banyak lagi tempat menarik di Kansai :
YANG MENARIK DI WILAYAH KANSAI, BOLEH TENGOK ANAK MUDA TEMPATAN BERPAKAIAN TRADISIONAL (KIMONO)

Bagi yang tengah plan hujung tahun ni nak ke Jepun.. tak tau nak kemana apakata try ke Kansai. Sebab bulan November memang sesuai sangat la melawat Kansai ni. Sebab time ni dah kemuncak musim luruh. Time ni jugak korang dapat tengok permandangan yang cantik dengan daun berwarna warni.


Cadangan untuk pakej bajet.. Korang boleh try melancong dengan Japan Budget Trip (JBT) Yang di kendalikan oleh orang melayu Islam sendiri. Konsep mereka. simple. Semua perjalanan di buat secara bajet tapi masih mengekalkan keselesaan semasa melancong.

Antara Pakej yang di sedikan untuk Bulan November nanti adalah Kansai Autumn Pakej

Maklumat Pakej :

☯ Tarikh : Nov & Dis 2018

☯ Guesthouse
⥵Satu bilik 4 atau 5 orang
⥵Bilik air dan tandas didalam bilik
⥵Dapur disediakan didalam bilik
⥵Dua bilik disediakan untuk 6-10 pax dan satu bilik disediakan untuk 5 pax dan kebawah
⥵Tambahan bilik adalah dengan caj RM460 sebilik (bergantung kepada kekosongan)
⥵Pengangkutan : tren/subway

☯ Terdapat tiga pakej yang disediakan :
⥵Pakej Private 6D5N bermula dari RM1,990. (Maklumat lanjut pakej di ☛ sini )
⥵Pakej Private 5D4N bermula dari RM1,690. (Maklumat lanjut pakej di ☛sini)
⥵Pakej Open Trip 5D4N dengan penerbangan pada harga RM3,290. (Maklumat lanjut pakej di ☛sini)

☯ Harga Termasuk :
✔ Tiket penerbangan pergi-balik ke Jepun (untuk Open Trip)
✔ Penginapan (guesthouse)
✔ Pengangkutan awam (keretapi, bas dll)
✔ Jurupandu

☯ Harga TIDAK Termasuk :
✖ Tiket penerbangan pergi-balik ke Jepun (untuk pakej private)
✖ Makan dan minum
✖ Caj entri ke mana2 tempat lawatan (jika ada)

Terma dan Syarat

❧ Trip bermula dan berakhir di Kansai Airport

❧ Sila ke ☛ Daftar Trip JBT ☚ untuk urusan penempahan trip.

❧ Sebarang pembatalan dari pihak peserta selepas membuat pembayaran adalah tertakluk kepada Terma & Syarat semasa mengisi ☛ borang online ☚

❧ Untuk sebarang maklumat lanjut, sila Hubungi ☛JBT 

Sebarang Pertanyaan boleh hubungi :
 emel :  japanbudgettrip@gmail.com 

Layari facebook :
untuk pakej dan maklumat-maklumat terkini yang lain.

Atau boleh ikuti JBT di social media
 Twitter : Japan Budget Trip 
 Instagram : japanbudgettrip 

2 comments:

  1. Bestnyaaaaa pergi Jepunnn. One day i'll be there huhu

    ReplyDelete
  2. hebat juga penangan masjid ini..

    lut dengan bahana perang dan malapetaka..

    memang patut juga ..

    sebab ia adalah Rumah Allah.

    hanya manusia sahaja yang tak menghargainya.

    biarpun tak semua tetapi ada segelintir

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com