NAK LAUK SIMPLE & SEDAP.. TRY LA PEKASAM DAGING BEREMPAH NI

3/06/2018 03:59:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

NAK LAUK SIMPLE & SEDAP.. TRY LA PEKASAM DAGING BEREMPAH NI. Bagi surirumah kalau ada hari jadi blank tak tau nak masak apa tu perkara biasa la kan. Sama la macam den.. kadang2 malas nak masak juga sebab yang makan cuma 2 mulut. Laki den ni kekadang tengah malam baru balik. Siang2 hari den sorang je nak makan.. Sebab tu siang2 hari saya jarang nak masak awal macam orang lain. Anak den ni bukan reti makan nasi berlauk pun. Makanan rutin dia roti, biskut, air kosong & susu jer.. Biarlah dia special case janji dia tak ada masalah berat badan sudah.


Bila hari blank tak tau nak masak apa.. Kadang2 kita terbayang lauk lauk simple tapi mampu membuka selera sebesar alam katanya. Sebab Ada hari kita rasa malas nak masak lauk berat berat. Setakat telur mata curah kicap tabur cili tu macam biasa sangat kan? Nak yang biasa tapi rare sikit. Tu dia.. Nak yang biasa tapi rare, kau hado?

Ado jer sapa cakap tak ada lauk yang simple tapi rare. Meh sini nak habaq kat hangpa bagi yang masih tak tau kewujudan sejenis lauk yang masih rare tapi cara hidangan dia sangat simple. tak payah perah otak sampai kering kontang nak fikir nak masak apa..

Ni nak suggest kat hangpa. Yang ni hangpa boleh simpan stok kat rumah. Bila hari rasa tak tau nak masak apa atau rasa nak makan simple2 tapi boleh membuka selera apa kata try ni.. PEKASAM DAGING BEREMPAH.


Bukan apa Pekasam daging ni antara lauk yang korang boleh simpan lama. Cuma letak dalam peti ais jer.. Insya Allah setahun boleh tahan. Bila nak makan just keluarkan & defrost & goreng jer.

Cadangan masakan tu alah sekadar goreng bersama cili & bawang jer. Kemudian makan la.. cekik la.. bersama nasi panas. Atau nak buat rencah dalam makanan bergoreng macam sayur goreng ke, mee goreng ke, bihun goreng, nasi goreng ke, ramen goreng bla.. bla.. bagai pun boleh. Suka hati kau la Patimah OOi.. Tekak kau. Buat la apa kau suka & rasa sedap. Benda memang dah sedia sedap.. pusing lagu mana pun masak dia tetap sedap hehehehe.


Pekasam Daging berempah ni Homemade tau.. Di perap dengan rempah ratus & beras basmati. Guna daging fresh ok bukan daging kotak. Dia guna bahagian daging batang pinang.. Memang lembut. Takde la makan pekasam daging ni rasa macam kunyah chewgum je kan.. Pulun gigit tak hancur hancur katanya. Tapi pekasam daging berempah ni.. Insya Allah lemah lembut dagingnya. Anak sapa la tu kan.  Bila di kunyah rasa terbang ke langit ke tujuh punya sedap. kekekeke

Bulan puasa sangat sesuai la hangpa simpan stok untuk sahur. Selain mudah di masak, korang boleh simpan sebagai stok lauk. Manatau emergency kan.. Bangun lewat tak sempat nak masak yang berat berat. Kau campak je daging pekasam ni dalam kuali, campak bawang campak cili dah siap.

Setakat ni feedback orang yang pernah cuba memang tak mengecewakan tapi dia bukan macam pekasam ikan yang rasa masam masam. Daging ni rasa dia lain sikit. Yelah.. dari dua haiwan berbeza alam kan.. Of course la rasa tak sama. Nak tau rasa dia macam mana kena la try.. Yang pernah try cuma mampu cakap sedap sangat.. Nak repeat order sis! kekekeke


Di sebabkan pekasam daging ni pasaran dia takde la meluas lagi. Kat luar memang susah nak jumpa orang jual.. Manatau ada yang mengidam kan even mengidam tu sebab mengandung anak cacing kerawit je tak tau mana nak dapat pekasam daging berempah ni.. Boleh contact number kat bawah

 ☒☏Whatsapp  017 2429610  

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com