RUPANYA INI CERITA DI SEBALIK VIRAL RENDANG AYAM RANGUP

4/03/2018 11:28:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

RUPANYA INI CERITA DI SEBALIK VIRAL RENDANG AYAM RANGUP. Pagi ni.. Dah nampak ramai friends kat pesbuk den dok sarcasm isu rendang rangup @ rendang crispy ni. Den pulak masih terpinga pinga & tertanya tanya sapa gamaknya yang mencetuskan kontroversi pasal rendang ayam crispy ni. Den pun sebenarnya tak tahu menahu lagi apa kes.. tengah menyiasat punca kejadiannya siapa & apa..


Dari pembacaan tak rasmi komen & post2 kat pesbuk tu katanya.. statement ni keluar dari seorang chef omputih. Tak heran la kalau  chef omputih tetiba kata rendang kena di masak dengan rangup. dia kat omputih mana dia tahu rendang tu cara makan dia macam mana. Depa bukan jenis pemakan beras @ nasi sangat. depa jenis pemakan lauk jer.. Depa kan western. Kita ni orang timur.. orang asia lain seleranya maka lain juga la cara masakannya. So kita maafkan lah dengan idea merepek dia bagi kita orang asia ni. Maybe bagi orang barat ia relevan kan.. kekekeke

Tapi setelah meng google, rupanya isu ni berpunca dari satu pertandingan masakan MasterChef UK, dimana seorang peserta dari Malaysia dia di keluarkan dari pertandingan tersebut kerana menghidangkan nasi lemak bersama rendang ayam. Menurut salah seorang juri rendang ayam tersebut sepatutnya di masak dengan rangup. Maybe dia konpius antara rendang ayam & ayam goreng berempah. berbaik sangka. hahahaha

Tak tau la nak gelak ke nangis. Tapi tu la nak jadi judges ni kena banyak study juga dengan culture & menu2 seluruh dunia.  Bukan apa takut terbuat lawak bodoh secara tak sengaja pulak. Lain la dia kata nasi lemak lebih sedap di gandingkan dengan sejenis lauk yang lebih rangup ke kan.. boleh la terima juga sebab selera dia selera omputih kan.

Takpe la.. Sabarlah contestant yang tersingkir tu. redha jer la.. dia omputih memang dia bangang sikit dengan selera2 kita orang asia ni. Dia bukan reti makan nasi lemak sangat. kekekeke

Tapi bila dengar jer rendang crispy terbayang pulak KFC katanya. KFC kan terkenal dengan ayam goreng rangup.. Gamaknya depa nak rendang pun di masak macam ayam goreng KFC nak crispy bagai. Rendang ni masakan dia berkuah. Di makan dengan sesuatu yang lain contoh ketupat, nasi himpit & nasi. Kalau dah kau buat ala2 ayam goreng crispy tu.. dah jadi lain cara hidangannya. 

Ni masakan tradisi.. tak berani nak claim tradisi melayu satgi ramai pulak bangsa lain marah. Zaman sekarang bukan boleh sesuka hati nak claim sesuatu masakan atau menu tu dari satu negara atau bangsa. Sensitip ok orang zaman sekarang. Telur mata pun tak boleh sesuka hati nak claim, inikan pulak rendang. tak kisah la resepi asal tu berasal dari mana yang pasti resepi asal dia bukan crispy bagai. Kau tak payah nak crispy crispy sangat la kan hehehee

Tapi terfikir juga macam mana yer nak crispy kan rendang ni. Kena masak sampai hangus ke camna? Tak terjangkau dek akal nak membayangkan macam mana cara nak crispy kan rendang ayam. Kalau setakat KFC nak buat ayam goreng crispy ada rasa rendang tu boleh la terima akal. tapi ni rendang nak crispy kan.. Nak kena bertapa kat gunung gondol 7 hari 7 malam menutup ilmu masak rendang ayam rangup @ crispy ni. hahahaha

Moral of the story.. Netizen jangan emosional sangat yer. Kita anggap je ia satu lawak of the day. Rendang Ayam crispy hahahhaa. Meh kita gelak secara berjemaah.

3 comments:

  1. Ohoooo kisahnyaaaaa...akak x tengok Masterchef UK tapi tengok Masterchef Australia...hehehhe...yang UK tak best...

    ReplyDelete
  2. Ooo.. Situ ke puncanya wujud rendang crispy. Ingtlah dri manalah punca viral bnda ni

    ReplyDelete
  3. Bukan rezeki dia sampai tersingkir.. tapi kerana rendang ayam tu, dia menkadi terkenal hingga ke pemimpin kita bagi komen mengenai isu rendang crispy tu.. hehehe..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com