SELAMATKAH KUIH KUBA GULING DI MAKAN?

5/30/2018 12:52:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

SELAMATKAH KUIH KUBA GULING DI MAKAN? Kuba guling atau Kerbau guling atau kat utaqa kami panggil kerbau berkubang. Alah berkubang tu contoh kerbau mandi lumpur la. Kerbau kan suka mandi lumpur sebab tu kulit dia licin tanpa jerawat. hangpa nak kulit licin pi la berkubang dengan kerbau tu.


Semenjak puasa ni viral nau kuih kuba guling ni. Kuih ni berasal dari Thailand & sangat terkenal dia kawasan sempadan Thailand sebab tu ada kat kelantan je. Tengok viral kemain berkerumun orang tunggu nak beli kuih kuba guling ni. Kuih dia berwarna hitam pekat kemudian di gulingkan dalam kelapa parut tak silap. Nampak macam sedap.. yelah tengah puasa taik lembu pun nampak macam dodol ye dak?

Terbaca juga resepi nak buat kuih kuba guling ni.. Antara bahan yang di gunakan adalah air arang tempurung kepala. tempurung tu di bakar sehingga jadi arang kemudian di campur serbuk arang tu dengan air. Air tu di jadikan salah satu bahan untuk menghasilkan kuih kuba guling yang hitam manis.. hitam manis yang hitam manis pandang tak jemu pandang tak jemu.. Ops.. sorry ternyanyi pulak.

Sumber Google

Tapi selamatkan arang tempurung itu di makan? Mesti ramai yang terpinga tertanya.. ku dalam di lema mu (Ok baca dalam nada lagu KRU kekekeke).

dari pembacaan den la kan.. baca la kat bawah petikkan kenyataan

Ramai bertanyakan adakah abu dari tempurung kelapa ini bahaya? Jawapannya tidak sama sekali. Abu dari tempurung kelapa atau lebih dikenali dengan arang aktif ‘activated charcoal’ merupakan satu komponen yang terhasil apabila tempurung kelapa berkenaan dibakar pada suhu tinggi menghasilkan karbon. Dalam kuba guling, abu ini akan digunakan terus dalam masakan namun untuk penghasilan ubatan, abu ini akan diproses dengan suhu tinggi menjadi lebih poros. Tempurung kelapa yang dibakar juga dihasilkan sebagai ubatan yang dikenali sebagai pil charcoal atau activated charcoal. Selain itu, abu ini juga merupakan asalnya serbuk pewarna hitam yang terdapat di bakeri ketika ini. Activated charcoal juga lazim digunakan dalam pelbagai produk kecantikan seperti ubat gigi, pencuci muka dan sebagainya. Sebelum viral kuba guling, ramai sebenarnya telah menggunakan activated charcoal ini untuk menghasilkan kesan hitam dalam makanan terutamanya produk bakeri/roti atau aiskrim. Produk ini popular di Malaysia dan di luar negara sebagai trend baru.
Untuk artikel penuh baca di ☛ Roof Of sciene Blog

Jadi pada yang teringin atau yang memang suka makan kuih kuba guling tu janganlah risau.. Arang tidak bahaya untuk di makan. Kalau kita kena keracunan makanan atau cirit birit pun klinik @ hospital akan bagi ubat arang juga bagi melegakan keracunan kita tu. Cuma jangan la makan secara berlebihan.. Kuih muih ni mempunyai kandungan gula yang boleh tahan nirrojim jugak. So, berpada pada je la yer.. Faktor kebersihan juga kena ambil berat. even bahan di gunakan tu selamat tapi kalau di buat secara tak bersih.. Boleh mendatangkan kemudaratan jugak ok!

Pada pengusaha kuih kuba guling yang setakat ni saya tahu cuma ada kat kelantan boleh la kembangkan pasaran hangpa ke negeri negeri lain jugak. Elok sangat tengah viral memang ramai orang cari. Ambil kesempatan ini sebaik mungkin. kekekeke

Moral of the story.. Bulan depan Insya Allah nak ke kelantan kalau terserempek dengan kuba guling boleh la try. Nak tau jugak sedap sangat ke??

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL LEKAT LEKIT

5/29/2018 05:23:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL LEKAT LEKIT. Bulan puasa ni selain bulan bershopping di bazar ramadhan ia juga menjadi bulan orang ambil kursus memasak di dapur masing masing. Nak nak lagi yang nak kawen atau baru kawen. Time ni la baru nak menuntut ilmu masakan.. Sebelum ni buka tudung saji dah siap semua terhidang.

Takpe.. Tak ada istilah terlewat untuk menuntut ilmu walau ilmu masakan. Sebagai level level kakak yang dalam lama berkecimpung dengan dunia dapur ni walaupun bukan pakar tapi kejayaan tertinggi pernah di capai adalah memboroikan perut suami sendiri hahahaha. Tu kira satu pencapaian juga kan? erkk.. tak yer.. Ok ok.. tak payah merepek moh ler kita ke dapur sekangkang kera lekatlekit untuk memasak Gulai ikan tongkol bersama kacang panjang.

Bahan bahannya

1. Ikan tongkol size sederhana Seekor (Korang ikut la berapa ekor nak guna ikut kapasiti perut yang ada)

2. Bawang besar

3. Bawang putih

4. Halia

5. Lengkuas

6. Kunyit hidup

7. Rempah kari

8. Santan

9. Kacang panjang

10. Asam keping

11. Minyak masak

12. Garam

Bahan kisar

Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup & kalau korang takde masalah untuk makan pedas boleh masukkan cili kering sekali. Kisar halus

Cara masak

Step Pertama
rebus ikan tongkol yang dah siap cuci & potong dengan garam & asam keping
Kacang panjang tu potong la pendek pendek dulu.

Step ke 2
1. Panaskan minyak & tumis bahan kisar

2. Agak bahan kisar dah naik bau.. masukkan rempah kari & masak sehingga pecah minyak. Kalau kering sangat tambah air sikit.

3. Selepas bahan tumis tadi dah naik minyak.. Masukkan santan. Kalau pekat boleh tambah air sikit & masukkan asam keping

4. agak masak sikit kuah tadi baru masukkan ikan. Masak sekejab lepas tu campak je kacang panjang

5.masukkan garam tapi level yang tak darah tinggi ok. Kalau rasa semua bahan dalam kuali tu cukup masak tutup la api. Gas pun mahal ok!

6. Hidangkan tunggu azan baru makan yer. Azan maghrib bukan asar ok!

Gulai Ikan Tongkol lekatlekit

Dah siap satu jenis lauk. Bukan susah sangat pun. hangpa je malas masak. Kalau rajin semua boleh jadi. Sebiji bawang pun boleh jadi 2 menu tau kalau rajin.

Moral Of the story.. memasak amalan mulia. Kenyang perut suka hati.

Hidangan tidak sempurna kalau tak di lengkapi dengan Pekasam Daging / Pekasam Ayam / Pekasam Berempah
Berminat Whatsapp : www.wasap.my/60172429610/

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SANGAT PENTING ALAT PEMADAM API MUDAH ALIH

5/28/2018 10:30:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

SANGAT PENTING ALAT PEMADAM API MUDAH ALIH.  Bukan satu berita baru kebakaran yang berlaku di pusat pusat tahfiz, asrama & rumah. Benda ni sering berlaku. Bak kata pepatah malang tak berbau.. Walaupun kesan terbakar boleh bau tapi kadang2 kita terbau bila api dah mula membesar. Kadang2 masa api kecik pun kita dah terbau tapi di sebabkan mungkin waktu tu tak ada alat pemadam api atau apa2 yang boleh padamkan api yang pada mulanya kecil.. Mungkin menjadi penyebab berlaku kebakaran besar yang mungkin menyebabkan kecederaan & kematian.


Kita manusia ni memang suka pandang remeh pada perkara perkara yang melibatkan keselamatan. tak payah kata hangpa la.. Saya pun ada juga perangai tu. Bila orang kata.. Dalam kereta, dalam rumah, premis perniagaan, asrama.. Wajib ada alat pemadam api sekurang kurangnya satu. Sesetengah dari kita fikir.. Alah.. bukan nak terbakar hari hari pun. Selama ni aku hidup, tak pernah pun berlaku kebakaran. Tapi bila kau dok sekolahkan aku suruh stanby alat pemadam api memang terbakar juga hati aku ni.. Katanya.

Padahal bila kita baca berita berita pusat tahfiz atau asrama yang terbakar. Bila siasatan di jalankan ada yang tidak mematuhi keselamatan yang sepatutnya ada di pusat pengajian termasuk la tiada alat pemadam api atau alat pengesan kebakaran.. Kau maki bagai nak rak! Konon tak fikirkan keselamatan penghuni bagai. Nak untung bla.. bla.. bagai. Yang kau tu? Ada ke tak alat pemadam api? Kalau takde.. tak payah sembang hentak hentak meja sampai patah kaki.. Pi beli satu simpan.

Tak payah la kau nak buat pili bomba bagai punya nak stanby kalau berlaku kebakaran cukup la setakat sediakan alat pemadam api yang mudah alih. macam ni.. pun dah ok

Salah satu alat pemadam api yang biasa kita tengok di premis atau di mana mana

Maksudnya kalau berlaku apa2 kebakaran kecil sementara nak tunggu bomba datang berlumba lumba ni.. Kau boleh cuba padamkan api dengan alat pemadam api yang kau ada. Yang mudah alih ni bukan apa.. Kalau terbakar kat hujung.. pemadam api ada kat depan senang nak angkut. Kalau dah kau stanby lori bomba bukan je makan ruang banyak.. Malah nak alihkan pun susah. Jadi untuk premis/rumah atau asrama lebih practical la sediakan alat pemadam api yang jenis macam ni untuk langkah keselamatan awal & pencegahan.

Antara syarikat yang menyediakan peralatan pemadam api yang jenis mudah alih & sesuai untuk di letakkan di rumah, asrama & premis perniagaan adalah Peace World Fire Industry Sdn Bhd. Mereka menyediakan alat pemadam api yang berfungsi untuk memadam kebakaran kecil atau menyelamatkan nyawa atau harta benda sebelum ketibaan bomba.

Antara alat pemadam api / pengesan kebakaran yang di bekalkan adalah :

ABC Dry Powder Fire Extinguisher
Alarm Bell
Auto Fire Off (AFO)
Automatic Powder Fire Extinguisher
Carbon Dioxide (CO2) Fire Extinguisher
Fire Alarm
Fire Blanket
Fire Extinguisher Cabinet
Fire Extinguisher Cover
Fire Extinguisher Stand
Fire Hose
Fire Host Nozzle
Fire Stop
Foam Fire Extinguisher
Home Kit
Photoelectric Smoke Detectors
Rate-of-rise/Fixed Temperature Heat Detector
Replacement Parts / Others
Seal Lead - Acid Battery

Kalau berminat Nak dapatkan Quatation boleh clik di bawah

clik ☟

Kebanyakkan benda benda ni sangat penting ada di premis atau asrama sebagai langkah keselamatan untuk elakkan sebarang kejadian yang tidak di ingini yang melibatkan kebakaran.


Mereka juga ada ONLINE STORE yang membolehkan anda mendapatkan peralatan pencegah kebakaran ni secara atas talian. 

Pengasasnya Syarikat adalah Encik MOHD AZLISHAHRIL, yang berpengalaman Sebagai kontraktor perkhidmatan dan pemasangan sistem pemadam kebakaran sejak tahun 2006, Encik Azli memperoleh pengetahuan mendalam mengenai produk memadam kebakaran menerusi pengalaman dan latihan yang kukuh. Jadi atas pengalaman tersebut beliau membuka syarikat membekalkan alat pemadam api.


10 tahun penubuhan syarikat mereka memang sangat di kenali dengan pembekal alat pemadam api yang berkualiti. So, tak perlu ragu ragu untuk membuat urusan dengan mereka sebab mereka dah berpengalaman menjual & membekalkan alat pemadam api sejak 10 tahun lalu.

Jadi kalau ada yang nak dapatkan alat pemadam api untuk rumah, premis perniagaan, asrama atau untuk apa tujuan sekalipun kecuali untuk tujuan membunuh orang.. Boleh la hubungi mereka.

Untuk maklumat lanjut boleh layari :

 Website : https://www.pwf.my/ 

Sebarang pertanyaan Boleh Hubungi :

☒ email : peaceworldfire@gmail.com 
☏ No Tel : 603-60345994/822  

 Alamat pejabat 
No 45 Jalan KPK 1/8, 
Kawasan Perindustrian Kundang, 
48020 Rawang Selangor Darul Ehsan

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RANCANGAN REALITI TV LAZADA STYLE BERI ILHAM UNTUK BERGAYA DI HARI RAYA

5/25/2018 09:30:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

RANCANGAN REALITI TV LAZADA STYLE BERI ILHAM UNTUK BERGAYA DI HARI RAYA. Lazada satu protal membeli belah yang memang tidak asing lagi di dunia maya. Sapa yang tak kenal lazada maybe dia baru celik IT. Lazada ni platform yang menjual pelbagai barangan termasuklah fesyen pakaian terkini.

Fesyen2 di lazada juga tak kurang cantik & trendy. Sebab tu Lazada antara website yang menjadi pilihan ramai untuk membeli belah terutama menjelang hari perayaan. Mudah membeli secara atas talian ni.. Jimat masa, jimat kos & boleh di lakukan kat mana mana saja tanpa perlu bersesak sesak macam di Mall.


Baru baru ni Lazada melancarkan satu rancangan realiti TV, LazAda Style. Ia merupakan rancangan realiti TV fesyen pertama di Malaysia bersempena Hari Raya Aidilfitri di mana memberi peluang kepada peserta yang terdiri daripada Fashionista & pereka fesyen tempatan untuk menunjukkan bakat masing masing memperagakan fesyen dari Lazada. Seramai 8 peserta di pilih dalam rancangan ini dari ujibakat yang di adakan. Juga menampilan ramai selebriti seperti RizmanRozaini, Wirda Adnan, Nana Mahazan & ramai lagi.

Dengan kerjasama rangkaian televison Media Prima, Ia bertujuan untuk menjadikan Lazada sebagai destinasi membeli-belah secara atas talian rakyat Malaysia bagi produk fesyen dan kecantikan.

Rancangan LazAdaStyle di hos kan oleh Artis tempatan Iatu Nana Mahazan & bersiaran setiap Ahad jam 3 petang di TV3. Dah pun bermula tayangannya sejak 6 Mei sehingga 27 mei 2018.

Bagi yang terlepas menonton episod sebelum ni boleh la menonton di :

Episode 1: Hijabista Collection – Full episode


Episode 2: Mother & Me Collection – Full episode


Episode 3: Bold & Curvy Collection (Plus Size) 


Episode 4: Raya Couple Collection 

Terdapat empat episod yang akan di siarkan, LazAdaStyle mengabungkan lapan pereka tempatan yang akan mempamerkan pakaian terbaik mereka mengikut tempoh masa, bahan & tema yang di berikan pada setiap tugasan. Gaya yang di Reka bentuk mereka akan dinilai oleh personaliti terkenal dalam industri fesyen termasuk Rizman Rozaini dan Wirda Adnan manakala para peserta akan di beri bimbingan oleh usahawan fesyen popular seperti Min Luna, Syed Faizal dan Bustaman Mokhtar sepanjang pertandingan ini. Untuk melihat peserta yang bertanding boleh rujuk pada pautan ini ☛ Lazada Style

Ia juga akan menampilkan selebriti jemputan untuk memperagakan rekaan setiap peserta. Antara selebriti yang terlibat adalah seperti Elfira Loy, Siti Sarah Raisuddin, Sherry Alhadad, Yasmin Hani, Sha'rin Razali dan root. Setiap minggu akan ada peserta yang akan di singkirkan bagi mencari pemenang utama pada episod akhir nanti. Pemenang pada peringkat akhir bakal memenangi hadiah utama yang berupa barang & wang tunai bernilai RM100,000.00.

Setiap minggu fesyen yang di peragakan mungkin boleh memberi idea untuk korang bergaya di hari raya. kadang - kadang kita tak tahu nak mix & match macam mana.. So rancangan LazAda Style ni selain mempertandingkan ramai peserta ia juga memberi tips untuk memilih fesyen yang sesuai mengikut size & bentuk badan. Selain tu banyak tawaran yang di berikan oleh lazada sempena menyambut hari raya aidilfitri melalui rancangan LazAda Style ni. Kalau korang nak tengok & beli pakaian yang di peragakan setiap minggu dalam rancangan LazAda Style boleh layari Lazada.com.my.

Untuk memudahkan korang membeli belah korang boleh memuat turun aplikasi LazadaApp di playstore. Dengan muat turun aplikasi Lazada korang juga berpeluang untuk menyertai contest 'shake shake' di mana korang berpeluang untuk memenangi voucher membeli belah di lazada.

Sekiranya anda ingin memasarkan sebarang produk anda di lazada.. Cuma perlu login ke LazadaStyle sebagai Seller untuk kempen #everyonecansell

Selain tu kalau korang nak menang hadiah, boleh jugak share OOTD anda di instagram dengan hashtag #mylazadastyle. 

Untuk mengetahui update fesyen fesyen terkini Lazada anda juga boleh mengikuti  
Instagram : lazadafashion_my 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI GULAI KUNING IKAN TONGKOL BERSAMA BUNCIS PALING SENANG

5/23/2018 10:03:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI GULAI KUNING IKAN TONGKOL BERSAMA BUNCIS PALING SENANG. Dah masuk hari ke tujuh umat Islam berpuasa bagi tahun 2018 ni... Amacam? Ok ke? Berapa beg plastik hitam dah berjaya terkumpul.. kekekeke.. Alolo.. gurau je pun. Tahu pembaca blog lekatlekit ni semua rajin berpuasa. tak join geng beg plastik hitam kan..


Masuk bulan puasa jer.. Maka entri resepi mula la mendapat perhatian. masing2 nak test skill memasak bulan puasa ni. Yelah.. Setahun sekali berpuasa kan. Nak jugak sediakan masakan Istimewa tak kira la untuk diri sendiri & family sebagai rewards untuk seharian berpuasa. tak salah lah.. Bagi semangat kat anak anak terutama yang baru belajar puasa tu. So bila ada juadah sedap sedap masa berbuka dorang excited sikit kan nak berpuasa

Semalam den ada menayang dengan bangganya.. (tu dia riak) menu den masak Gulai Kuning Ikan Tongkol bersama buncis. Ada yang tanya resepi.. Den ni bukan boleh orang buat permintaan mula nak jadi peri peri nabila katanya.. Mesti nak tunaikan. Baik kan Suria Lekatlekit ni.. Perempuan lindungan kaabah katanya...

Korang pun sure tak mau kan baca mukadimah panjang panjang moh le kita ke dapur sekangkang kera lekatlekit untuk mencedok resepi paling senang di alam maya & nyata ni

Bahan Bahan Untuk Memasak Gulai Kuning Ikan Tongkol Bersama Buncis adalah

1. 1 ekor Ikan Tongkol size sederhana (Kalau engkorang family satu team bola maka kuantiti ikan tu ikut keperluan mulut mulut nak makan lah yer)

2. Kacang Buncis (normally orang guna kacang panjang tapi sebab den suka buncis dia rangup den tukar ler)

3. Bawang besar

4. lengkuas

5. Cili Kering (Guna 2 tangkai jer)

6. Kunyit hidup

7. serai

8. Santan

9. Asam keping

10. garam

11. Minyak masak

 Cara memasak 

1. Macam biasa siang ikan.. Potong la. Macam saya guna seekor ikan tongkol size sederhana saya potong 4 bahagian. Cuci & rebus dulu dengan garam & asam keping.

2. Cuci & potong la kacang buncis tu.. Kau ingat kambing ke makan sayur tak potong dulu. kekekeke

3. Kisar bawang besar, cili kering, Kunyit hidup & lengkuas sehingga halus. Kalau takde blender nak kisar kau tumbuk je la pakai lesung batu sampai lumat'zah katanya.

4. Panaskan minyak masak bukan minyak petrol yer.. Kalau minyak petrol dengan engkorang sekali masak kat situ.. kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik bau yang harum bagaikan pontianak harum sundal malam.

5. ketuk serai bukan ketuk kepala anak atau suami nanti jadi kes penderaan pulak & campak je dalam kuali tadi. Biarkan dia masak sekejab.

6. Masukkan santan.. Kalau pekat sangat boleh tambah air. Agak kuah tu dah masak baru engkorang campak pulak ikan tongkol yang dah di rebus tadi bersama kacang buncis.

7. Masukkan garam secukup rasa. Agak2 tak kena high blood kuantiti garam tu kira dah cukup la tu.

8. Sebab ikan tongkol dah rebus so tak payah masak lama lama sangat. Agak nampak sebati & kuah dia tak cair sangat.. tutup le api tu jangan membazir gas.

9. Tunggu azan maghrib.. Maka makan la nak bersama sama keluarga.


Senang kan nak masak gulai kuning ikan tongkol versi lekatlekit ni? Alah.. Tu pun tak boleh buat ke? Sambil membawang kat pesbuk pun boleh tau memasak. Simple sangat resepinya tapi rasa Na'uzubillah kalau orang on diet confirm dia takut nak makan. Takut diet dia hilang dari radar. Sedap dia tak boleh tahan nafsu serakah ok! #DoneAngkatBakul

Bagi yang masih tak ada idea nak masak untuk berbuka puasa nanti boleh la mencuba resepi gulai kuning ikan tongkol ni.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MASAK APA HARI NI?

5/22/2018 02:24:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

MASAK APA HARI NI? Dah macam nama satu page fb popular tu pulak kan tajuk entrinya. Apa kes pulak ni?  Tak ada kes apapun. lama tak buat entri personal ni. Almaklum la blog lekatlekit ni banyak mengupas kupis & kopek isu2 semasa je kan selain review & cerita seram. Sesekali kita tulis entri berbentu personal tak berdosa kot di bulan Romadhoun ni..


Sedar tak sedar dah hari ke 6 kita berpuasa. Allahu masa sekarang memang laju macam MRT. pejam celik pejam celik dah 6 hari puasa.  Pejam pejam tak bangun2.. sedar dalam kubur dengar takbir raya je kan.. Sepanjang 6 hari bagi yang bekerja maybe pasar Romadhoun la jadi pilihan nak cari juadah berbuka bagi yang suriram ram ni (surirumah) kebanyakkan memasak tapi bukan semua masak pun. Tak mau la mengumpat ke apa.. Pilihan masing masing. Kalau semua orang masak sapa nak bagi rezeki kat peniaga2 bazar Romadhoun sana kan? Ekau pandai cakap.. dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.. Tapi bila orang membeli juadah kat bazar ekau kecam pulak Milah Ooi.. Hidup ni dah nama pun satu perkongsian kan? Kau malas masak.. kau bagi rezeki kat orang rajin masak & pandai masak.

Hari ni engkorang dah tau ke nak masak apa berbuka nanti. Den ni cadangnya nak masak gulai kuning ikan tongkol bersama kacang buncis. Semalam tak masak.. Berbuka dengan lauk sahur je. Bunyi macam sedih je kan. Sebabnya berbuka sengsorang cenggitu la. Hari ni kena memasak.. Kang sahur esok malas nak bangun awal masak dah. Pakej sekali je masak berbuka dengan bersahur. laki den tak tentu balik ke tidak berbuka. Biasa la mencari sekampit beras. Tak lama lagi nak raya.. Budget nak balik kampung kena la kumpul ye dak.. kekekeke

Walaupun Gulai kuning atau sebenarnya macam masak lemak ikan jer dah biasa masak tapi sejenis kaki online tetap nak google tengok resepi orang tau. Yelah.. setiap orang tu bukan sama cara masa dia walau menu yang sama pun. Tak salah kita nak mencuba resepi orang lain. Engkorang macam tu jugak tak? Suka google resepi even masakan yang korang memang dah sedia tahu resepinya?

Jadi ke tidak gulai kuning ikan tongkol.. Tunggu je la pukul 5 jab lagi katanya.. Biasa la kita merancang Allah yang menentukan. Dasar manusia ni hati cepat berubah.. Sekejab dia kata nak makan gulai kuning.. tup tup jadi sambal merah pulak sapa tahu kan? kalau jadi jabgi kita share la kat Ig : @lalalekatlekit kemudian Link ke FB : Suria Azizan tu yer. Jangan lupa menonton siaran langsungnya nanti yer kekekeke.

Apapun korang nak masak nanti.. Ingat yer pesanan ni. Api kecil jadi kawan besar jadi lawan. Engkorang jangan masak sambil dok layan KRT kang hangus rentung habis.. terbakar dapur engkorang baru tau.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AYAM GOLEK MANTOP FRESH & FROZEN UNTUK ORANG KLANG

5/21/2018 10:05:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

AYAM GOLEK MANTOP FRESH & FROZEN UNTUK ORANG KLANG. Salah seoarang penggemar ayam golek ni adalah laki den.. Semalam pun baru makan ayam golek tapi dia je la makan. Tak ambil la sekor. Ambil 1 part je sebab laki den sorang je nak makan. Tapi saya tahu bukan suami saya sorang je suka makan ayam golek ni malah ramai lagi penggemar ayam golek.


Mana tahan katanya.. Dok torgolek golek atas pemanggang.. Seksi memang menggugat nafsu serakah. Dasar manusia bernafsu buas katanya. Tengok ayam golek pun rasa nak terkam & gigit2 peha, dada.. dia kan. Bila dah dapat tu rakus dia jamah tak pandang dah kiri kanan. Sedap sangat lahai ayam golek ni..


Ayam golek ni tak sama macam ayam panggang ok.. Walau nampak cara pembuatan & masak dia macam seakan akan ayam panggang tapi bahan perapan & rempah ratus yang di gunakan sedikit berbeza dengan ayam bakar. Cara panggang dia pun tak sama. Ayam golek ni memang di golekkan atas bara api sampai masak. Lagi tak masak lagi tu dia dok bergolek & bergelek kat situ. Normally ayam golek ni ada rasa manis2 sikit. Warna dia pun kemerah merahan macam awek lapar cendol kekekeke.

berita baik untuk orang klang yang sangap ayam golek.. Ada satu tempat ni dia jual ayam golek cuma setahun sekali je. Kalau tak rebut peluang merasa ayam golek ni kena tunggu tahun depan pulak untuk cuba. Waktu bulan puasa je dia jual ayam golek ni tau. Kalau setahun sekali jual ni confirm special dia punya ayam golek kan.


Lokasi mereka dekat Depan Masjid As syarif Meru. Ada khemah bawah pokok besar & ada ayam sedang tergolek golek atas pemagang tu la dia. Satu lagi lokasi gerai mereka adalah dekat di Meru klang berhadapan dengan RHB bank.


Tengok orang sentiasa berbaris nak dapatkan ayam golek mereka ni Insya Allah sedap la tu. Selalunya benda sebab ni akan dapat promosi dari mulut ke mulut tu yang kadang2 tup tup tak menang tangan tokei dia nak siapkan order.

Kalau kat dua lokasi saya bagitau tadi, mereka memang jual untuk bulan puasa tapi untuk dapatkan Ayam golek Frozen.. Ada je sentiasa bila bila masa. Erkk.. jangan tak tau mereka sediakan ayam golek frozen ok balik korang golekkan saja untuk masak. Dah siap perap dengan semua bahan bahan. Atau nak buat majlis makan makan boleh juga buat tempahan ayam golek dengan mereka. mereka juga menerima tempahan.


Harga dia pun tak mahal Ok. Seekor berharga RM19 yang dah siap masak la tapi kalau yang frozen sebekas RM7.50 untuk separuh bahagian ayam & beserta sos dia sekali. Mahal ke? Mahal lagi ayam cik keni roges tu kan? Ni satu family boleh merasa!

Penghantaran untuk setakat ni kat area klang sahaja. Caj penghantaran mengikut lokasi. Tu kena deal dengan tokei dia la kan. Tapi kalau tokei dia jiran korang maybe takde caj untuk kos penghantaran la. Baling jer masuk rumah dah sampai hahahhaa.

Jadi orang klang.. Jangan telah air liur je. Kalau teringin cepat la ke lokasi yang saya bagi tadi untuk menikmati Ayam golek sedap ni. Yang luar klang kalau nak beli sanggup datang klang pun apa salahnya ye dak? Bukan kata khas untuk orang klang jer.. Tapi sebab lokasi dia di klang, so maybe orang klang la target pembeli dia.

Sapa yang tengok video ni di siang hari jangan buka puasa pulak ok. kekeke

Berita baik sesiapa yang nak tambah pendapatan dengan menjadi Agent Ayam Golek ni pun sedang elok la tokei dia tengah mencari agent agent untuk memperluaskan jualan ayam golek mereka.

Sebarang tempahan, pertanyaan atau berminat nak jadi Agent Untuk ayam Golek ni boleh hubungi :

 Call/ Whatsapp ☏☛ 0176444358 amir 
 Call/whatsapp ☏☛ 0123278067 faezah 
 facebook ☒☛ norfaezah abas 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BEG HERMES BIRKIN DARI KULIT BUAYA ALBINO TERMAHAL DI DUNIA

5/20/2018 09:40:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

BEG HERMES BIRKIN DARI KULIT BUAYA ALBINO TERMAHAL DI DUNIA. Semua orang dok cakap pasal handbag hermes birkin ni. Dulu sebelum ni tak pernah pun den kenal jenama ni. yelah.. jenama ni orang have have je mampu beli. Orang yang kena saman RM3juta nak bayar lawyer fee RM44K pun tak mampu..Memang la buang masa je nak ambil tahu pasal bag bag branded tahap norrojim ni.

Kalau orang semekin pakai ni tak nampak kaya pun. Orang nampak beg macam beg murah juga katanya tapi kalau orang kaya pakai beg saploh hengget pun nampak mahal. Sebab mentaliti manusia memang dah set.. Orang kaya mesti pakai barang mahal.

Terbaca satu perkongsian di Facebook tentang Hermes Birkin handbag termahal di dunia. Harga RM1.5 juta beb! Tak tau yang pakai beg rega RM1.5 juta ni perasaan dia macam mana. Tak terbayang golongan marhaen macam aku ni. Rm50K pun takde dalam account memang jangankan berangan, dalam mimpi pun belum tentu merasa guna beg ni ok.

Beg Hermes Birkin termahal di dunia ni menurut info di perbuat dari kulit buaya Albino. Beg tangan daripada koleksi ‘Himalayan Nilo Crocodile Birkin‘ itu bersalut 245 berlian dan dihasilkan daripada kulit buaya albino asli. Manakala pemegangnya disaluti emas 18 karat. hanya ada beberapa unit je dalam dunia.. Limited & eksklusif.


Hermes Birkin dari kulit buaya Albino

Beg tu katanya berjaya di lelong dengan harga AS$300,168 bersamaan RM1.5 juta sekaligus memegang rekod beg termahal di dunia.

Gila sapa yang dok bawa beg tu.. Bawa RM1.5juta atas tangan je wei!! Ni mesti golongan yang makan atas pinggan emas 916 katanya. Kaya giler kot. Tak tau apa rasa jadi orang sekaya tu yer.. Nampak semua benda nak beli. Gamaknya kalau planet kat angkasaraya sana boleh beli pun depa sapu bersih kan. Sebab duit jenuh tak tau nak buat apa dah.. So beli la untuk kepuasan & rewards katanya.

Menurut pembacaan saya yang, jenama Hermes ni berasal dari Perancis. Ia dinamakan atas sempena penyanyi Inggeris, Jane Birkin. Birkin adalah beg mewah yang berharga bermula RM40 ribu sehingga mencecah berjuta-juta ringgit. Birkin mahal kerana menjadi pilihan selebriti, orang kenamaan dan kerabat diraja. Ia amat eksklusif. Jika ada duit pun mungkin tidak boleh membelinya. Ia hanya boleh dibeli jika anda mempunyai track record pembelian Hermes.

Tak ada di jual di mana mana macam lazada ke hapa kerana ia hanya dijual mengikut tempahan.
Jualan mengikut jadual yang sukar diramal, kuantiti terhad. Kepada mereka yang membeli dari pihak tengah, kena tunggu lama untuk mendapatkan satu unit beg, sekitar 6 bulan hingga 3 tahun! Oleh kerana jumlahnya sedikit atau terhad maka ia menjadi koleksi sangat eksklusif.

Sumber : Sakura Pelangi Empire 

Kalau orang kaya bawa beg ni mungkin la nampak mewah.. Kalau kita ni bawa maybe nampak macam beg petaling street jugak kot. Pandangan mata manusia ni biasa la menilai sesuatu mengikut taraf hidup seseorang. Orang kaya bawa beg RM10 pun nampak eklusif & mewah.. Kita bawa beg rega RM1K pun maybe nampak macam bawa beg RM50 je so bagi den la.. Tak perlu kita pakai barang mewah yang mahal.. Paling penting tingkatkan dulu taraf hidup dengan sendirinya kita nampak mewah & mahal walaupun guna barang murah. kekekeke

Moral of the story.. Islam tu mudah. Islam tak ajar umatnya jadi umat yang suka membazir & bermewah melampau lampau. Apapun memang tak salah bagi yang berkemampuan. Tapi paling penting apa tujuan kita memiliki & apa niat kita untuk memilikinya. Sekadar nak jadikan kayu ukur kekayaan kita.. tu dah level macam nak riak & menunjuk.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

LAUK SAHUR PALING CEPAT DI MASAK & SEDAP DI MAKAN

5/18/2018 04:03:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

LAUK SAHUR PALING CEPAT DI MASAK & SEDAP DI MAKAN. Dah masuk hari kedua kita berada di bulan Romadhon (sebut betul betul yer..). So hari ni dah 2 hari la umat Islam seluruh dunia menjalani ibadah puasa. Apamacam dah selesa ke berpuasa hari kedua? Ke ada yang mula di serang gastrik. Almaklum la ada orang gastrik dia setahun sekali jer.. Selalunya gastrik dia bulan bulan macam ni la. Hahahaha

Ada yang dah terbabas sahur ke? Awat pulak tak dak.. hari pertama pun ramai yang terbabas sahur sebab tak terbangun. Lupa buat alarm ke atau tido mati pun tak tau la kan. Den pun hari ni hampir hampir terbabas juga. Nasib baik sempat lagi makan & minum sebab semuanya dah get ready just panaskan dalam microwave jer.

Pagi - pagi ni.. memang la kalau boleh kita nak makanan yang simple & cepat di masak kalau yang jenis suka makan fresh2. Maknanya.. sekarang masak sekarang jugak makan. Kalau kau rajin nak bangun 3 - 4 pagi memasak lauk2 berat ok la.. Tapi yang tak berapa rajin menu menu simple macam.. Ikan masin masak asam, sayur bening bersama telur masin, telur mata curah kicap & cili padi, Bilis goreng bawang & cili, megi.. Tu antara menu2 malas yang biasanya orang makan waktu sahur. Nak2 lagi spesis tinggal bujang ni.. Ala kadar asal boleh bertahan sepanjang siang hari untuk berpuasa.

Nak masak jenis lauk berdaging ni pepagi buta.. Memang agak makan masa. Nak goreng ayam pun ambil masa apatah lagi nak buat daging masak kicap kan. Tapi tak bermakna menu2 berasaskan daging haiwan darat ni kita perlu skip semata mata nak jimatkan masa supaya tak payah bangun awal sediakan juadah sahur.

Boleh je simpan stok.. Daging & ayam yang dah di perap & di jadikan pekasam. Sebab daging yang dah di perap ni secara tak langsung dia dah masak & lembut cuma perlu masak sekejab untuk memberi rasa yang lebih sedap & menghilangkan rasa mentah tu. Jangan ingat tak ada pekasam daging & ayam ni ok! Sekarang dah ada dalam pasaran pekasam daging & ayam.


Pekasam Ayam

Selain sedap.. At least ada lauk sedap yang boleh di sediakan dalam masa tak sampai 10 minit & boleh buka selera makan awal pagi ye dak? Mengadap telur je pun lemau jugak. Pekasam daging & ayam ni kelebihan lain dia boleh di simpan lama cuma perlu di simpan dalam peti sejuk di tempat beku. Insya Allah setahun pun masih elok..

Pekasam Daging

Sebab tu paling sesuai untuk hangpa jadikan stok lauk bersahur.. Jimat masa, jimat tenaga, sedap & sebagai pembuka selera.

Nak masak dia pun senang cuma goreng sehingga garing & tambah bawang & cili jer. Settle. tak payah serabut nak fikir resepi apa nak masak dengan pekasam daging & ayam ni. Kerak2 dari beras & rempah ratus tu.. memang bila garing jadi rangup & sedap. Gaul dengan nasi panas.. Heaven ok!

Memang tak banyak lagi orang jual pekasam jenis daging. Kebanyakkan ikan je kita dok jumpa kat luar sana kan? Mesti hangpa yang tak pernah cuba nak tahu mana nak dapat pekasam daging & ayam ni & berapa harga dia. So untuk tidak menyusahkan hangpa nak google cari supplier pekasam daging ni tengok la kat bawah ni mana nak dapat.

Ada 3 jenis pekasam

Pekasam Daging Berempah
200g RM20
1kg RM65

Pekasam Ayam Berempah
200g RM15

Pekasam Kambing Berempah
200g RM25
1kg RM80

Postage
200g RM8sm / RM12ss (muat sehingga 4 pack)
1kg RM12sm / RM17ss

Kalau nak try ketiga tiga tu pun boleh. Jimat postage. Ambil Daging, Ayam & kambing pack 200g postage tetap RM8. So boleh rasa ketiga tiga jenis pekasam ni.


Kalau nak try pekasam daging & ayam ni boleh hubungi :
 Whatsapp : www.wasap.my/60172429610/ 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SEBELUM MENEMPAH HOMESTAY DI KUALA LUMPUR BACA DULU TENTANG DEGLAMLUXURY REGALIA

5/16/2018 09:37:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

SEBELUM MENEMPAH HOMESTAY DI KUALA LUMPUR BACA DULU TENTANG DEGLAMLUXURY REGALIA. Kalau orang yang bermastautin atau bekerja di Kuala lumpur ni.. Memang normally dia ada tempat berteduh dah kan. Tapi kalau orang yang di luar Kuala Lumpur nak datang ke Key Ell katanya.. Salah satu perkara kena ada tempat penginapan melainkan ada sedara mara atau ahli keluarga kat sini.


Tapi kan.. Ada juga yang menyewa bujang bersama kawan kawan tapi bila parents dia nak datang takkan nak suruh bermalam di rumah bujang dengan kawan2 dia kan. Mesti kawan kawan lain rasa tak berapa selesa. So, solution dia ada mencari tempat penginapan di mana dia boleh spent time dengan family dia yang datang dari luar kuala lumpur. Kalau setakat seorang dua ok la sewa bilik hotel tapi kalau dah bawak sekeluarga besar lebih dari 3 - 4 orang.. Tak berapa jimat la kan nak ambil hotel yang selesa sikit untuk bermalam.

Disitulah homestay ni main peranan sebagai satu keperluan. tak semestinya datang untuk sekadar jenjalan & shopping kat KL.. ada yang datang maybe untuk hadiri majlis perkahwinan. Kalau dah datang nak pergi majlis kahwin ni normally ramai la kan. Tak payah nak book banyak hotel.. Pilihan bijak adalah homestay.

Sebab Homestay ni.. dia berkonsepkan ala2 sebuah rumah yang lengkap semua. Kalau dah konsep dia sebuah rumah.. Maka ada bilik, bilik air, dapur, ruang rehat bla.. bla.. bagai. So lebih selesa berbanding bilik hotel ni. Selain dapat kumpul ramai ramai maybe nak berparti ke hapa.. Dia juga lebih selesa & privacy. Kita sedia maklum homestay lebih banyak ruang untuk bersantai berbanding bilik hotel.

Kalau kat Kuala Lumpur ni hangpa nak cari homestay boleh try menginap di Deglamluxury regalia Homestay.. Tu dia dengar nama pun dah boleh hangpa bayangkan betapa selesa & cantiknya homestay ni kan? Alah.. setahun sekali bawa family jenjalan kl apa salahnya menginap kat tempat2 cantik, selesa & menarik macam ni kan? Orang kata belanja family murah rezeki kekekkee


Kemudahan yang di sediakan di Deglamluxury regalia ni adalah :
✓Kolam Renang
✓tempat Parking
✓Gymnasium
✓Mini Market
✓Gelanggang Skuas
✓Dobi
✓Kafeteria
✓Servis penghantaran Makanan


Apa yang best tentang homestay Deglamluxury Regalia ni adalah.. dia berhampiran dengan Shopping Complex iatu Sunway Putra Mall. Lebih kurang 5 minit jalan kaki dah sampai. Tapi kalau nak jenjalan jauh sikit kat KL ni nak naik transport awam jangan risau sebab dekat dengan station komuter. takkan mai kl tak mau naik komuter kan? Lebih kurang 5 minit jugak la jalan kaki untuk ke station komuter. Atau nak naik LRT pun station LRT lebih kurang 7 minit jalan kaki je dari homestay. Alah.. tak krem la kaki jalan 5 - 7 minit berbanding hangpa nak tawaf Jalan Tun Abdul Rahman (TAR) nanti kan?


Selain dekat dengan shopping mall & station komuter kalau hangpa nak pi KLCC pun tak jauh sangat. Lebih kurang 10 minit drive sampai la ke menara berkembar yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.. KLCC tu. Mai kl tak pi KLCC macam tak lengkap percutian anda ok! Kena pi la selfie depan menara berkembar tu. Tak ada kat tempat lain ok! KL je ada kekekeke.


Nak cari tempat makan best best bila datang KL pun tak susah kalau korang menginap di Deglamluxury Regalia Homestay ni sebab tak jauh dari satu lokasi yang memang terkenal dengan syurga makanan iatu kampung baru. Lebih kurang 10 Minit Drive sampai la ke kampung baru.

Tapi kalau malas nak keluar jangan risau mati kelaparan sebab Deglamkitchen ada menyediakan penghantaraan makanan. Bukan apa.. sesetengah orang yang datang sebab bussiness trip.. Malas sikit nak keluar. Maybe ada kerja yang perlu di siapkan, so dengan menginap di Deglamluxury Regalia ni..Tak perlu risau pasal nak makan ke apa. Semua ada di sediakan.

Sesuai sangat untuk tujuan datang melancong ataupun untuk urusan perniagaan. tempat dia memang selesa lengkap dengan prasarana & kemudahan asas.

Antara keistimewaan lain bila anda menginap di Deglamluxury Regalia ni.. Anda boleh berenang di swimming pool yang terletak di Rooftop. Yang best lagi korang boleh tengok matahari terbenam kat situ.


Sekarang kalau nak tempah ada Offer..
❧STUDIO: RM230
❧1 BEDROOM: RM280-RM300
❧2 BEDROOM: RM350-RM400
❧3 BEDROOM: RM450-RM500
Masa Check in : 2pm
Masa Check out : 12pm

Untuk keterangan lanjut atau lebih info berkaitan Deglamluxury Regalia boleh layari

 ☻Instagram  deglamluxury 
 ✎Facebook  Deglamluxury Regalia 
 ☏Whatsapp/call  017 676 8994 

Alamat
No 2 jalan anjung putra
off Jalan sultan ismail 
50480 Kuala Lumpur

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JADUAL WAKTU IMSAK & BERBUKA PUASA TAHUN 2018

5/15/2018 08:12:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

JADUAL WAKTU IMSAK & BERBUKA PUASA TAHUN 2018. Nampaknya masing masing dah mula google jadual waktu Imsak & berbuka puasa untuk ramadhan 2018 ni kan? Yelah.. lagi berapa hari je pun kita nak melangkah masuk ke bulan ramadhan Al mubarak ni. Bulan yang penuh keberkatan katanya.



Jadual waktu Imsak & berbuka puasa ni memang agak penting juga sebab senang kan nak set time bersahur & menyediakan juadah berbuka. Tak la alasan terbabas bagai kan? Bukan boleh caya manusia zaman sekarang ni.. Semua boleh jadi alasan nak tutup kesalahan sendiri.

Lagipun kat keywords blog lekatlekit pun dah menyangkut carian pasal jadual waktu Imsak & berbuka. Almaklum la blogger prihatin ni.. Nampak je keywords tu terus la terasa bertanggungjawab untuk buat entri ni. Kesian kan.. Bila clik tengok entri tahun lepas punya jadual waktu Imsak & berbuka. Mesti frust mencarut bagai...

Bagi menyempurnakan titah perintah pembaca pembaca blog lekatlekit.com ni.. Hambik la kau Jadual waktu Imsak & berbuka mengikut negeri masing masing..

CLIK PADA NAMA NEGERI UNTUK MENDAPATKAN JADUAL 

PERLIS
JOHOR
KEDAH
KELANTAN
MELAKA
NEGERI SEMBILAN
PAHANG
PERAK
PULAU PINANG
SABAH
SARAWAK
SELANGOR
TERENGGANU
WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN

Jangan lupa print out tau.. Jangan save dalam desktop, laptop jer. Print & lekat kat dinding tu. Supaya senang nak semak setiap hari.

Apapun Kalau tak sempat nak buat entri wish selamat berpuasa kat hangpa nanti.. So den ucap siap siap lah yer. Selamat berpuasa buat semua pembaca blog lekatlekit.com. Andai ada salah silap sepanjang pembacaan anda di blog ni, Mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki yer. Semoga ramadhan kali ni menjadi lubuk pahala buat semua.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NAK TENGOK PERANGAI SEBENAR SESEORANG TUNGGU PRU

5/12/2018 10:31:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

NAK TENGOK PERANGAI SEBENAR SESEORANG TUNGGU PRU. Tu dia.. lama tak mengulas isu isu semasa ni kan? Bz mengalahkan orang yang tercalon sebagai wakil rakyat untuk PRU14 pulak. PRU 1 hari je.. Kes den ni dah makan tahun pun tak settle lagi. Mana nak fikir nak cari sumber kewangan.. Ingat senang ke orang susah nak fight kes saman sivil yang mahal kosnya ni. hehehehe

Back to the topic katanya.. sapa tengah survey menantu time ni la makcik pakcik boleh buat penilaian kepada calon calon menantu. Time lain kadang kadang tak nampak sangat perangai sebenar seseorang tapi time PRU habis terlondeh sampai nampak spender.


Dulu hangpa kata jari lekatlekit ni lantang, garang.. Kalau komen atau bagi ulasan apa2 isu kemain dia. Berani nau! Ayat tu pedih hingga tembus jantung hati limpa bagai. Tu sebab kena saman.. Baru padan muka dia. La.. reti pulak minta simpati orang tolong derma nak settle duit bayar loyer.. Takpa den terima ja kritikan membina & membunuh tu. Apa yang baik saya ambil untuk perbaiki diri & apa yang sampah den hantar ke dalam 'dust bean'. Hangpa manusia manusia lindungan kaabah.. Kata2 sopan tertib lentik.. Jangan jadikan den sebagai contoh dalam kehidupan hangpa, OK!

Tapi Mai musim PRU, masing masing tunjuk dah kaler sebenar. Luar putih tempek merkuri.. dalam barai hancur lebur di mamah racun berbisa katanya. Tu dia pesta maki hamun, kutuk,kecam, sindir, ejek, hina semua ada. Yang mana dok kata aku mulut lantang tahap norrojim dulu.. sama level dah tu. Beza den kena saman sebab mengulas secara outspoken isu produk merbahaya.. depa belum kena saman dok mengecam, menghina, mengutuk, mengumpat, mengata, memfitnah isu isu berkaitan PRU & politik. Gamaknya kalau cakap isu politik ni semua jadi halal kot.. maki halal, mengumpat halal, menghina halal, memfitnah halal.. halal.. bla.. bla.. bla.. JAKIM dot com dot my.

Orang kena saman sebab penulisan lantang ni ja orang nampak jahat.. Kalau tak jahat sapa nak saman katanya. Saman sivil ni ikut nasib la.. Hangpa berani dengan orang yang hangpa tau takkan ambil tindakkan undang undang kat hangpa ja.. Tapi try tengok jentik orang yang sikit sikit see u in court kalau hangpa betul betul berani? Macam den boleh la hangpa kecam, hina, kutuk, fitnah bagai.. sebab hangpa tau den ni tak berkemampuan nak ambil tindakkan undang undang kat hangpa.. Tak ada pengaruh kuasa & harta. Tapi tu la kuasa Tuhan kan.. Dia atur elok dah. Someone yang nothing dia bagi jalan macam mana nak fight lepas kena saman. Kuasa Allah ni sapapun tak boleh lawan, Ingat tu!!

Kami kami yang mulut 'cambabi' mengikut gelaran segelintir netizen ni dah terang terang tunjuk kelantangan kami bila menentang sesuatu.. Tapi hangpa yang selama ni dok tunjuk warak, alim, siang malam bertakzirah tu apsal la musim PRU terus iman lebur bagai bunga bunga cinta layu di pusara? Ke selama ni cuma 'act' je macam malaikat hakikat sebenar.. Sama je kita. Cuma malu nak ngaku.. kan? krik krik krik..

Orang kata bangkai memang tak boleh nak sorok.. Perangai sebenar yang kita cuba sembunyikan sampai satu masa benda tu sendiri akan appear tanpa kita sedar. Bukan saya suruh jadi diri sendiri walau buruk perangai tapi jangan hipokrit sangat la. Jangan asyik dok muncung kat orang.. tapi lupa kita sedang mengata diri sendiri.

Kita ni manusia biasa jer.. dalam baik kita tetap ada buruk yang kita tak dapat nak elak. Kita takkan mungkin jadi sempurna. Jangan pernah rasa diri lebih baik dari orang lain sebab perkara tu sebenarnya membuatkan kita tak nampak keburukkan kita. Saya sendiri pun tak pernah mengaku saya baik dalam semua perkara.. Dan saya tak rasa pun saya lebih baik dari orang lain. Apa yang saya tulis sekadar pesanan untuk sesama kita. Kalau nak tunggu jadi baik & suci dari dosa maka tak ada sesiapa layak untuk menyampaikan kebaikkan pada orang lain.

Moral of the story... Sapa makan cili terasa pedasnya. erkk.. terasa pedas pulak. Maka den mengata diri sendiri.. hahahahhaa. Chow.. sin chi dulu Uolls. Assalammualaikum.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TUN MAHATHIR KEMBALI MENJADI PERDANA MENTERI BUAT KALI KEDUA PADA USIA 93 TAHUN

5/10/2018 11:02:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

TUN MAHATHIR KEMBALI MENJADI PERDANA MENTERI BUAT KALI KEDUA PADA USIA 93 TAHUN. Wah semalam meriah kan dengan update jari kena celup dakwat kekal tu. Almaklum la semalam kan Piliharaya kali ke 14 telah berlangsung. Nampak pilihanraya kali ke 14 ni sambutan hangat dari golongan muda bertambah. Mungkin masing masing bertekad untuk merubah negara ke arah yang lebih baik jadi ramai yang memilih untuk mengundi tahun ni. Alhamdulillah.. anak muda dah mula ada kesedaran tentang pentingnya undian mereka

Gambar Sumber Google

Keputusan PRU 14 memihak kepada pakatan rakyat & Bakal perdana menteri baru kita semua pun Insya Allah iatu Tun Mahathir. Tak sangka kan.. Selepas 14 tahun Tun bersara sebagai perdana menteri ke empat & meletakkan jawatan, kini dalam usia 93 tahun bakal menjadi perdana menteri Malaysia yang ke tujuh. Sungguh kuat aura Tun Mahathir kepada rakyat malaysia sehingga mampu mengalahkan parti kerajaan sebelum ni. Upacara mengangkat sumpah pun dah berlaku pada malam 10 Mei 2018. Sampai malam kena tunggu upacara angkat sumpah kan? Maka sah la Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 7 sekaligus mencipta rekod menjadi perdana menteri tertua di dunia.


Rakyat dah pilih so sama sama kita hormati suara majoriti. tak payah la nak gaduh sampai putus silaturrahim antara kita. Perbezaan parti politik tu letak ke tepi. Harap kerajaan baru ni dapat memberi manafaat kepada seluruh rakyat malaysia yang mengharapkan perubahan yang lebih baik dari sebelumnya. Hope dengan kerajaan baru bebanan rakyat yang di tanggung selama ni menjadi lebih ringan. Kalau tak.. 5 tahun lagi maybe kerajaan bertukar tangan lagi hehehhehehe

Bagi yang tak tahu tentang Tun Mahathir yang satu ketika dulu pernah menjadi Perdana Menteri yang amat di respect oleh dunia.. Dunia kau! Meh la nak info sikit tentang Tun Mahathir

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dilahirkan pada 10 Julai 1925) ialah seorang doktor dan ahli politik Malaysia dan merupakan Perdana Menteri Malaysia keempat di mana beliau memegang jawatan selama 22 tahun (1981-2003) menjadikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat. Dalam buku A Doctor in the House, Dr Mahathir menyatakan tarikh lahir sebenarnya ialah 10 Julai 1925, tetapi bapanya mendaftarkan tarikh lahir dalam sijil kelahiran sebagai 20 Disember untuk memudahkan urusan pendaftaran persekolahan. Beliau yang cukup dikenali dengan "Tun. M" merupakan Perdana Menteri Malaysia yang keempat.

Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003, beliau berjaya membawa pembangunan melalui dasar-dasar dan perancangan yang diilhamkan daripada kejayaan negara-negara luar sehingga mengangkat Malaysia ke pentas dunia sebagai salah sebuah negara yang berdaya maju di Asia Tenggarasehingga pernah dinamakan sebagai salah sebuah negara 'Harimau Ekonomi Asia

Antara projek-projek berprofil tinggi (juga digelar 'projek mega') yang dibangunkan pada zaman pentadbirannya termasuk Jambatan Pulau Pinang, Menara Berkembar Petronas, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Koridor Raya Multimedia (MSC), Pusat Pentadbiran Putrajayadan Litar Antarabangsa Sepang.

Bersara pada Oktober 2003, Dr Mahathir dianugerahkan Darjah Kebesaran Seri Maharaja Mangku Negara yang membawa gelaran Tun. Beliau turut dinobatkan sebagai "Bapa Pemodenan Malaysia" kerana berjaya membangunkan Malaysia menjadi sebuah Negara industri baru yang disegani di kalangan negara-negara membangun. Tempoh 22 tahun sebagai Perdana Menteri menjadikan beliau sebagai pemimpin ketiga paling lama yang memegang jawatan tersebut di Asia Tenggara selepas Perdana Menteri Singapura pertama, Lee Kuan Yew dan Presiden Suharto dari Indonesia

Sumber : Wikepedia

PRU 14 pun dah berakhir.. Rakyat pun dah buat pilihan jadi marilah kita sama sama berdoa Dengan sekembalinya Tun Mahathir memimpin semoga Malaysia terus maju & menjadi negara di segani dunia. 

Moral of the story.. Pada parti yang menang tahniah & pada yang kalah takziah.. Jangan sesedih. 5 tahun akan datang cuba lagi yer. Kadang2 menjadi pembangkang ni mampu membuat sesebuah parti tu improve ke tahap lebih baik. So, takpe la biasakan diri yer jadi pembangkang & cuba perbaiki apa yang kurang tu. Takpe kita semua masih 1 Malaysia. Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SUNTIK VITAMIN C BOLEH DI DAKWA, DI DENDA & DI PENJARA

5/08/2018 10:50:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

SUNTIK VITAMIN C BOLEH DI DAKWA, DI DENDA & DI PENJARA. Tu dia tajuk entri dah warning siap siap tu.. Bukan apa netizen memang suka baca tajuk dari baca isi kandungan artikel. So kita bagitau terus je kat tajuk entri. At least point tu dah sampai dari baca tajuk je.. Kalau yang rajin membaca nak tahu lebih lanjut sesuatu isu tu dia boleh baca isi kandungan artikel.


Walaupun dah basi kes Seorang gadis lepasan kolej vokasional yang pernah mengemparkan negara apabila di tangkap & di dakwa di mahkamah kerana kesalahan menjalankan perkhidmatan memasang pendakap gigi tanpa tauliah & berlesen. Selepas mengaku bersalah & di jatuhi hukuman denda RM70 Ribu dia mula2 tak mampu & terpaksa di penjarakan lebih kurang seminggu sebelum ahli keluarga dia mencari dana bagi membayar denda untuk keluarkan dia dari penjara. Masa tu den pelik jugak.. kenapa sampai penjara. Almaklum la den tak berapa paham court case sangat.. Rupanya menjalankan perkhidmatan perubatan tanpa tauliah & lesen adalah di bawah akta jenayah.. kalau tak boleh bayar denda dia akan di penjarakan.

Pun macam tu nampaknya masih banyak lagi individu yang masih menjalankan perkhidmatan pemasangan 'fake braces' ni. Secara terang terangan mengiklankan servis depa kat social media. Tapi hangpa jangan ingat pasal 'fake braces' jer salah ok.. Tu yang makcik makcik dok buat servis cocok cocok bitamin c, cocok cocok produk pemutihan kulit.. drip bagai masuk ke dalam badan.. hangpa ingat tak salah ke?

Suntikan Vitamin C ni tidak pernah di daftarkan di Malaysia jadi pihak atau individu yang menjalankan perkhidmatan cocok2 bitamin c atau drip produk pemutih dalam badan jadi secara kesimpulannya hangpa kena paham kebanyakkan yang menjalankan perkhidmatan berbayar cocok2 & drip2 produk pemutih dalam badan tu di buat secara tidak bertauliah & tidak berlesen. Secara automatik ia melanggar akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998 (Akta 586), boleh didakwa melakukan kesalahan mengikut subseksyen 4(1) Akta 586 dan boleh dihukum mengikut subperenggan 5(1)(a)(i) akta sama yang memperuntukkan denda hingga RM300,000 atau penjara hingga enam tahun atau kedua-duanya. Boleh rujuk kat sini ☛ Jabatan Kesihatan Negeri Pahang



"Awas suntikan vitamin C tak berdaftar"

suntikan vitamin C adalah sediaan yang tidak dibenarkan untuk dijual di Malaysia. Setakat ini tiada produk vitamin C yang didaftarkan di Malaysia.

Pengguna yang mendapatkan perkhidmatan suntikan vitamin C yang tidak berdaftar ini terdedah kepada risiko kemudaratan kepada wajah dan tubuh badan seperti jangkitan pada kulit, ¬jangkitan pada salur darah selain kerosakan buah pinggang.

Gadis tawar suntikan kosmetik ditahan
KUALA TERENGGANU 21 Jun – Seorang lepasan sebuah pusat latihan kemahiran meraih keuntungan lumayan hasil penawaran khidmat suntikan kecantikan secara bergerak ke setiap negeri mengikut temujanji yang ditetapkan.
Walaupun tanpa sebarang tauliah bagi perkhidmatan tersebut, dan menggunakan produk tidak berdaftar, gadis berusia awal 20-an itu berjaya menyakinkan orang ramai malah nenpunyai lebih 10,000 orang di Facebook dan instagram.
Pengarah Kesihatan negeri, Dr. Mohammad Omar berkata, gadis itu ditahan oleh penguat kuasa sewaktu merawat pelanggan di sebuah inap desa di Cukai, Kemaman pada 17 Mei lalu.
“Dalam serbuan pukul 10.30 pagi itu, sebanyak 16 produk suntikan dianggarkan bernilai lebih RM13,000 milik suspek turut telah dirampasKesemua produk suntikan yang dirampas tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan jika sabil kesalahan boleh dikenakan denda RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali - Berita Penuh baca di sini ☛ Utusan Online

Semua jenis kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta perlu mendapat kelulusan dan lesen untuk menubuhkan dan menyenggarakan daripada Cawangan Kawalan Amalan Perubatan Swasta, Bahagian Amalan Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menjalankan perkhidmatan perubatan macam ni di bawah akta jenayah ok.. Sebab ia melibatkan nyawa & kesihatan orang awam! Kau ingat cocok2 macam tu tak bahaya ke? Wei cocok & masukkan produk terus ke saluran darah kalau terkena jangkitan kuman ke hapa.. Tukang cocok tu nak bertanggungjawab ke? Alih2 dia kata.. Effect sebab hangpa langgar pantang.. tak minum ayaq kosong secukupnya bla.. bla.. dot com dot my. Berbaloi ke sebab nak putih akhirnya berselimut putih..

Benda ni tangkap sorang.. 10 orang lagi ada dok buat selagi ada permintaan. Kita sebagai pengguna kena boikot servis servis berisiko & bahaya baru tak ada orang nak buat servis macam ni. Tak payah obses sangat nak putih.. warna kulit ni ikut genetik juga wei! Kalau dah genetik rentung macam den ni.. rentung juga jadinya. Rentung tak semestinya hodoh.. So ubah la persepsi putih itu cantik. Cantik tak semestinya orang berkulit putih je ok!

Bagi yang tahu mana2 individu yang melakukan servis cucuk & drip produk pemutih sila buat laporan kepada KKM agar dapat menyekat mereka terus membuat perkhidmatan berisiko & tidak berlesen. Jangan kayakan penjenayah seperti mereka.. Sebab apa den panggil penjenayah.. Sebab kesalahan depa buat ni di bawah akta jenayah. Kalau di sabitkan kesalahan boleh di penjara. Apa ingat jual dadah je ke jenayah.. jual produk cucuk2 & drip2 produk putih2 melati ali baba ni pun jenayah jugak ok bila melibatkan kesihatan & nyawa orang awam.

Moral of the story.. jadilah pengguna bijak.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BANGKIT CHEESE SEDAP HINGGA TERMIMPI MIMPI

5/07/2018 11:33:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

BANGKIT CHEESE SEDAP HINGGA TERMIMPI MIMPI. Overnya tajuk!! Tapi memang benar benar belaka ok. Bukan sekadar nak tarik perhatian orang baca entri ni. Mesti ada relate dengan apa yang saya nak cerita satgi.


Alkisahnya dapat sebalang Biskut raya walau puasa pun belum. Rezeki.. Dia nak datang bila2 suka hati dia la kan. Bak kata pepatah rezeki jangan di tolak. Dah orang bagi kita merasa la. Lagipun time ni la nak rasa nikmat makan biskut raya.. kalau hari raya biskut raya ni kadang2 dia sekadar hiasan atas meja je. Orang normally serbu menu menu berat macam ketupat, lemang, rendang bagai kan. So waktu tu maybe kita terlepas pandang biskut2 atau kuih raya yang sedap sedap ni.


Saya ni memang spesis yang tak hafal nama2 biskut atau kuih raya nak2 lagi moden moden ni. yang tradisional pun kadang2 masih tak boleh hafal namanya. Kalau nama pun tak hafal.. nak membuatnya hang jangan tanya la tau ka dak. Of course la tak tahu kan hahahaha. Jadi kalau nak cari biskut atau kuih raya normally beli je. Bukan saya je.. Sebenarnya banyak faktor orang pilih untuk pilih beli yang readymade biskut atau kuih raya. Kekangan masa nak membuat mungkin sebab kerja atau sibuk dengan urusan harian lain. tak salah pun beli.. Sekurang kurangnya memberi rezeki pada orang lain kan. Hidup ni memang macam tu kot.. ada pro & contra. Kalau semua buat sendiri sapa la nak support jualan pembuat biskut & kuih raya ni ye dak??

Panjang pulak mukadimah yer.. Ok ok.. Lepas dapat sebalang bangkit cheese ni.. tengok rupa pun agak membangkitkan selera juga nak cuba. Putih kuning macam cheese jugak warna. Nampak Nyummy sangat ok. Takkan nak telan air liur & tengok je kan? Harus la merasa dulu sebiji dua. Sedap jugak Biskut Bangkit Cheese. tak tau la sebelum ni saya pernah rasa ke tidak. Sebab hari raya ni.. macam dok kata la, dok pulun menu2 berat. Selalunya lepas raya baru nak ketuk2 balang kuih.


Biasa la hidup berumahtangga kita kena berkongsi rezeki yang dapat kan.. Pelawa la husband rasa sekali. Husband memang jenis peminat cookies ni. Dia suka benda2 manis. Nampak cara di menikmati tu macam menyatakan betapa sedapnya cookies ni. Nak jadikan cerita pada satu pagi Ahad tu lepas bangun dia ambil balang bangkit cheese & sambung makan. Dia kata semalam sampai mimpi mimpi makan bangkit Cheese. Amboi.. over nau laki den kan? Macam orang angau bercinta pulak sampai termimpi mimpi.

Orang yang bagi Bangkit Cheese ni pun ada jual secara runcit & borong biskut dia. Selain bangkit cheese banyak lagi biskut2 raya yang dia jual. Kalau sesapa nak buat tempahan pun dia ambil. Manatau nak buat hidangan hari raya nanti kan? Insya Allah bangkit cheese ni dia punya rasa cukup sifat semuanya. Manis dia pun tak manis melecas bak kata orang kedah.. manis2 yang orang kata sedap di makan. Rasa lemak lemak cheese & kat dalam dia ada cebisan kacang yang rangup.. memang sedap! Ni bukan sekadar nak puji bohong tapi ikhlas dari hati tau!

Antara yang ada boleh borong dengan owner bangkit cheese ni

Jangan risau walaupun penghantaran menggunakan pos tapi biskutnya tak hancur berderai. Tokei dia dah packing elok. Buktinya tengok la Bangkit cheese dari lensalekatlekit ni.. Masih sempurna kejadianya & rasa opkos la beb masih sedap. Alah.. cookies kot mana ada nak basi. Kalau simpan tak betul je dia lemau & masuk angin.


Kalau ada yang nak membeli tak kira secara borong boleh hubungi

 ☏ Whatsapp : 0137716961 
 ☘ Instagram : Amimah Samad 
☻ Facebook : Amimah Samad 
  ✍Blog : Pembekal Kuih Raya Sedap dan Murah 

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERSANGKA BAIK.. MUNGKIN PRODUK TU TAK SESUAI DENGAN SESETENGAH ORANG

5/05/2018 08:22:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

BERSANGKA BAIK.. MUNGKIN PRODUK TU TAK SESUAI DENGAN SESETENGAH ORANG. Kalau sebut produk kecantikkan dia meliputi produk kosmetik seperti skincare, make up, supplement kecantikkan bla. bla.. yang ada kena mengena untuk cantik la. Sebut cantik ni yang paling obses nak cantik tentu la perempuan tak kira perempuan original mahupun yang tiruan..


Fitrah manusia kan.. Semua nak cantik. Lelaki pun kalau di beri pilihan depa pun tak tolak di kurniakan wajah yang ensem kaya macho bergaya bla.. bla.. bagai. Cuma lelaki ni kebanyakkan jenis.. Enjoy je apapun yang di lukiskan Allah pada wajah mereka. Tahap obses nak mengubah ciptaan Allah pada rupa bentuk depa tu tak ramai sangat jumlahnya berbanding wanita kecuali lelaki di korea la. Kat Malaysia ni rasa spesis lelaki obses nak cantik ni tak berapa banyak lagi membiak.

Di sebabkan perempuan paling suka bab bab nak cantik ni maka sasaran golongan pengeluar produk adalah wanita. Nak2 lagi kita sedia maklum dalam dunia ni perempuan lagi ramai dari lelaki kan.. Maka membiak suburlah founder founder segera produk kecantikkan di muka bumi malaysia ni. Umur 15 tahun pun ada dah jadi founder ok! Hangpa tak payah nak nganga sangat la buat buat terkejut..

Sebab masing masing berlumba lumba nak buktikan produk depa paling berkesan mencantikkan perempuan perempuan terdesak di Malaysia ni.. Tu yang jadi banyak isu produk di campurpalsu bahan terlarang seperti merkuri, tretinion & hidrokinon dalam dos yang melampaui batas KKM tetapkan. Sebab benda benda tu mampu memberi kesan kecantikkan dalam masa yang singkat. Maka barai la muka manusia manusia ni secara berjemaah. Lepas masing masing mendapat kesan 'jahanam' tahap nirrojim selepas di sogok dengan kecantikkan yang sementara.. Tak puas hati muka lingkup, founder buat buat tak bersalah.. Ramai la buat pengakuan berani dedah kat media sosial pengalaman paling menyayat hati selepas memakai sesuatu produk yang terang terang di sahkan bahaya.

Pun begitu den paling respect segelintir perempuan yang sentiasa bersangka baik dengan produk produk bahaya ni.. Even KKM dah keluarkan laporan mengatakan bahaya, banyak pengakuan bekas bekas pengguna menunjukkan testimoni barai memasing.. Mereka tetap bersangka baik terhadap produk tersebut. Selain menerima sebagai yang barai hancur lebur tu semua guna fake produk.. Mereka mengambil perkara tu sebagai maybe tak sesuai kot dengan kulit mereka yang mendapat kesan jahanam.

Golongan terlalu baik & sentiasa berbaik sangka macam ni memang susah nak di sekolahkan.. Maybe bagi dia racun adalah bila kau guna terus mati baru la betul betul racun. Setakat muka breakouts.. buah pinggang lebur jadi pasir.. Tu bukan racun sangat la. Maybe tak sesuai dengan individu tu. Sebab tu kalau kat group2 kecantikkan spesis macam ni kalau tanya pendapat den suka bagi sokongan moral jer.. tak guna kau nak bagi takzirah kesihatan bagai nak rak.. Alih2 dia percaya cakap founder yang kononnya orang dengki dengan produk depa. katanya.. Kalau produk depa bahaya kenapa KKM bagi kelulusan. Tapi hangpa lupa nak tanya balik.. Kalau tak bahaya kenapa KKM tarik balik NOT yang depa kata kelulusan tu? krik krik krik.. Tapi biasa alasan di sabotaj, KKM test produk fake bla.. bla.. untuk menegakkan bulu yang basah.

Memang produk yang selamat pun tak mungkin sesuai untuk semua orang tapi kalau yang dah terbukti selamat tu kita tahu la dia tak ada di campurpalsu bahan terlarang so tidak la berisiko sangat kita guna. Kalau effect pun maybe cuma luar kulit.. Tidak sampai melibatkan organ dalaman tapi produk yang dah sah sah bahaya & memang KKM pun dah isytihar bahaya tak ada istilah ikut kesesuaian kulit. Tak lingkup muka hangpa tak bermakna produk bahaya tu jadi selamat untuk hangpa terus guna ok! Ada orang bernasib baik mendapat kesan buruk tu di peringkat awal guna.. Memang effect dia cuma luar kulit jer tapi ada orang dia tak effect pada luar kulit tapi mungkin racun yang ada dalam produk tersebut perlahan lahan meresap dalam saluran darah kemudian effect organ organ dalaman mereka. takut benda tu berlaku & bila sedar semuanya dah terlewat dah tak guna nak menangis. Apa boleh buat kumpul amalan banyak banyak bersedia untuk pulang kerahmatullah je.. Bak kata pepatah luka di luar nampak berdarah tapi luka di dalam siapa yang tahu. Yang tak nampak & meracun secara perlahan lahan tu lebih bahaya ok! Jadi elakkan la sebelum semua tu jadi yer

Tak tau la bila Malaysia nak buat satu undang2 yang lebih tegas kepada pengeluar/founder produk produk macam ni. Rasanya KKM kena usulkan syarat yang lebih ketat untuk apply NOTIFIKASI kepada produk produk kosmetik supaya benda tu tidak boleh di manipulasi oleh pengeluar produk konon NOT KKM bukti produk mereka mendapat kelulusan & selamat di gunakan. Sedangkan NOT KKM tu bukan kelulusan apa apa atau jaminan produk tu selamat. NOT KKM tu hanya sebagai bukti berdaftar dengan KKM & mendapat kelulusan untuk di pasarkan sahaja. Produk yang selamat korang kena tengok samada telah di uji di makmal atau tak? Macam produk2 di drugstore yang mention ada clinical approve.. ada lab test.. bla.. bla.. bagai. Bukan sekadar NOT KKM yang di tempek pada packaging sesuatu produk.

Mungkin ada ramai yang masih tak tahu sebelum ni.. Bila dah tahu tu mohon untuk jauhkan diri dari produk produk bahaya ni. Saya juga pernah menggunakan banyak jenama produk yang ada terkandung bahan merbahaya tapi masa tu saya mana tau.. Pendedahan memang tak banyak macam sekarang dimana ramai individu tampil sebagai sukarelawan menjadi aktivis walau tidak bernaung di bawah mana mana NGO berdaftar untuk membantu menyebarkan info kepada pengguna. Masa zaman saya dok guna produk produk macam ni.. Isu isu produk ni tak berapa di ketengahkan. Sekarang je nampak lebih extreme di perkatakan.

Tiada isu menjatuh atau menaikkan sesiapa bila ada pihak mendedahkan tentang produk produk bahaya yang ada di pasaran walau di edarkan secara sah & mendapat kelulusan KKM untuk di jual. Sebab kebanyakkan mereka tidak di bayar sesiapa untuk membuat pendedahan tapi mungkin atas rasa tanggungjawab & keprihatinan mereka terus menyalurkan info tentang produk produk bahaya ni. Untuk menyelamatkan pengguna dari terus terdedah dengan risiko masalah kesihatan & tertipu dengan testimoni bulan madu di awan biru tu, ramai merelakan diri membuat kerja kerja tak bergaji & berisiko di heret ke mahkamah ni.. Ingatlah.. kos nak merawat tu lebih tinggi dari kos korang guna untuk cantik dalam masa sekejab. renung renungkahlah selamat mencerminkan diri sendiri. Malas nak tulis moral of the story dah hahhahaa

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com