LAUK SAHUR PALING CEPAT DI MASAK & SEDAP DI MAKAN

5/18/2018 04:03:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

LAUK SAHUR PALING CEPAT DI MASAK & SEDAP DI MAKAN. Dah masuk hari kedua kita berada di bulan Romadhon (sebut betul betul yer..). So hari ni dah 2 hari la umat Islam seluruh dunia menjalani ibadah puasa. Apamacam dah selesa ke berpuasa hari kedua? Ke ada yang mula di serang gastrik. Almaklum la ada orang gastrik dia setahun sekali jer.. Selalunya gastrik dia bulan bulan macam ni la. Hahahaha

Ada yang dah terbabas sahur ke? Awat pulak tak dak.. hari pertama pun ramai yang terbabas sahur sebab tak terbangun. Lupa buat alarm ke atau tido mati pun tak tau la kan. Den pun hari ni hampir hampir terbabas juga. Nasib baik sempat lagi makan & minum sebab semuanya dah get ready just panaskan dalam microwave jer.

Pagi - pagi ni.. memang la kalau boleh kita nak makanan yang simple & cepat di masak kalau yang jenis suka makan fresh2. Maknanya.. sekarang masak sekarang jugak makan. Kalau kau rajin nak bangun 3 - 4 pagi memasak lauk2 berat ok la.. Tapi yang tak berapa rajin menu menu simple macam.. Ikan masin masak asam, sayur bening bersama telur masin, telur mata curah kicap & cili padi, Bilis goreng bawang & cili, megi.. Tu antara menu2 malas yang biasanya orang makan waktu sahur. Nak2 lagi spesis tinggal bujang ni.. Ala kadar asal boleh bertahan sepanjang siang hari untuk berpuasa.

Nak masak jenis lauk berdaging ni pepagi buta.. Memang agak makan masa. Nak goreng ayam pun ambil masa apatah lagi nak buat daging masak kicap kan. Tapi tak bermakna menu2 berasaskan daging haiwan darat ni kita perlu skip semata mata nak jimatkan masa supaya tak payah bangun awal sediakan juadah sahur.

Boleh je simpan stok.. Daging & ayam yang dah di perap & di jadikan pekasam. Sebab daging yang dah di perap ni secara tak langsung dia dah masak & lembut cuma perlu masak sekejab untuk memberi rasa yang lebih sedap & menghilangkan rasa mentah tu. Jangan ingat tak ada pekasam daging & ayam ni ok! Sekarang dah ada dalam pasaran pekasam daging & ayam.


Pekasam Ayam

Selain sedap.. At least ada lauk sedap yang boleh di sediakan dalam masa tak sampai 10 minit & boleh buka selera makan awal pagi ye dak? Mengadap telur je pun lemau jugak. Pekasam daging & ayam ni kelebihan lain dia boleh di simpan lama cuma perlu di simpan dalam peti sejuk di tempat beku. Insya Allah setahun pun masih elok..

Pekasam Daging

Sebab tu paling sesuai untuk hangpa jadikan stok lauk bersahur.. Jimat masa, jimat tenaga, sedap & sebagai pembuka selera.

Nak masak dia pun senang cuma goreng sehingga garing & tambah bawang & cili jer. Settle. tak payah serabut nak fikir resepi apa nak masak dengan pekasam daging & ayam ni. Kerak2 dari beras & rempah ratus tu.. memang bila garing jadi rangup & sedap. Gaul dengan nasi panas.. Heaven ok!

Memang tak banyak lagi orang jual pekasam jenis daging. Kebanyakkan ikan je kita dok jumpa kat luar sana kan? Mesti hangpa yang tak pernah cuba nak tahu mana nak dapat pekasam daging & ayam ni & berapa harga dia. So untuk tidak menyusahkan hangpa nak google cari supplier pekasam daging ni tengok la kat bawah ni mana nak dapat.

Ada 3 jenis pekasam

Pekasam Daging Berempah
200g RM20
1kg RM65

Pekasam Ayam Berempah
200g RM15

Pekasam Kambing Berempah
200g RM25
1kg RM80

Postage
200g RM8sm / RM12ss (muat sehingga 4 pack)
1kg RM12sm / RM17ss

Kalau nak try ketiga tiga tu pun boleh. Jimat postage. Ambil Daging, Ayam & kambing pack 200g postage tetap RM8. So boleh rasa ketiga tiga jenis pekasam ni.


Kalau nak try pekasam daging & ayam ni boleh hubungi :
 Whatsapp : www.wasap.my/60172429610/ 

1 comment:

  1. Waaa nampak sedap sangat..pernah beli juga dulu pekasam daging macam ni, ada kawan jual, memang sedap cepat dan mudah. Bulan puasa ni lagi senangkan Suria...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com